Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

motyleqq napisał(a):
tak, ale będzie to inna praca, inaczej trzeba traktować malinę, a inaczej bordera. i dlatego jeśli kiedykolwiek zdecyduję się na psa rasowego, to raczej nie będzie to jednak bc, bo są dla mnie nieco za miękkie :)

No o tym mówię;) Nie wiem, bc sa traktowane trochę jak psy które mają wszystko, a przecież taka malina ma coś czego niema bc, i odwrotnie, żeby wybrać psa tego pokroju, mówię o psach pracujących, to trzeba poważnie przeanalizować te rasy :)
No np tak jak tobie nie pasuje miękkość borderów:)
Misia&Ruby napisał(a):
W dalekiej, dalekiej przyszłość marzy mi się maliniak (ew. groenendael albo tervik). Na seminarium DF zakochałam się w tej rasie, w tym z jakim zapałem pracują z właścicielami :)

Moja siostra cioteczna ma gronka :) w Sobotę się z nim zobaczę.

Edited by westie_justa
  • Replies 4.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

westie_justa napisał(a):
No o tym mówię;) Nie wiem, bc sa traktowane trochę jak psy które mają wszystko, a przecież taka malina ma coś czego niema bc, i odwrotnie, żeby wybrać psa tego pokroju, mówię o psach pracujących, to trzeba poważnie przeanalizować te rasy :)
No np tak jak tobie nie pasuje miękkość borderów:)

rasy rasami, najlepszy i tak jest mój uniwersalny pies :cool3:

Posted

westie_justa napisał(a):
No trafiło Ci się:) bo mi nie bardzo :lol:

no wiesz, są tacy co by się obrazili na te słowa :cool3: ale wiem że nie jesteś fanką terrierów :lol:

Posted

motyleqq napisał(a):
no wiesz, są tacy co by się obrazili na te słowa :cool3: ale wiem że nie jesteś fanką terrierów :lol:

wiem wiem :diabloti: i tak doskonale wiecie że kocham tego mojego strasznego psa :diabloti:

Posted

paulaa. napisał(a):
motyleqq a ja jestem ciekawa, co rozumiesz pod określeniem, że bordery są za miękkie ? :D

hm... może najlepiej zobrazuje to fakt, którą rasę widujemy w IPO- maliniaki czy bc? :lol: nie mam oczywiście na myśli tego, że trenowanie IPO to moje wielkie marzenie, ale to pokazuje, jak można postępować z maliną, a jak z bc. ja jestem dość impulsywna, często sobie wrzasnę na psa, czy go szarpnę. wydaje mi się, że moja nerwowość źle odbiła by się na bc. ale być może na malinie również, dlatego do końca nie wiem, czy chciałabym malinę, czy pracującego ONka ;)

Posted

A ja miałam fazę na aussika, ale teraz jak na nie patrzę, to wyraz pyska i ilość futra nie do końca mi się podobają.

Ale za to od kiedy poznałam Diamonda na DCDC Sopot 2012 chcę mieć Tollera :loveu:

Posted

motyleqq napisał(a):
hm... może najlepiej zobrazuje to fakt, którą rasę widujemy w IPO- maliniaki czy bc? :lol: nie mam oczywiście na myśli tego, że trenowanie IPO to moje wielkie marzenie, ale to pokazuje, jak można postępować z maliną, a jak z bc. ja jestem dość impulsywna, często sobie wrzasnę na psa, czy go szarpnę. wydaje mi się, że moja nerwowość źle odbiła by się na bc. ale być może na malinie również, dlatego do końca nie wiem, czy chciałabym malinę, czy pracującego ONka ;)

Nie no rozumiem. ;) Każdy szuka innego psa. Ja akurat mam bardzo dominującego i tak naprawde szukam zupełnego przeciwieństwa, bardzo delikatnego psa. Kiedyś słyszałam, że maliny są dosyć dominujące i to mnie troche przeraża, ale to nie od właściciela więc nie wiem. W każdym razie każda rasa ma swoje wyjątki, ja odkąd obserwuje bordery, widziałam już od bardzo agresywnych lub szalenie lękliwych, uciekających na każdy szmer po odpięciu smyczy, po totalnie nie słuchające się i nie skupione wcale na człowieku, więc są odstępstwa w każdej rasie, ale to w sumie fascynujące. :smile:
Ja w każdym razie raczej nigdy nie zdecyduje się na spaniela znowu, kocham tą rase, ale są za bardzo niezależne jak na mój gust, chociaż dużo zależy od odpowiedniej motywacji. ;)

Posted

paulaa. napisał(a):
Nie no rozumiem. ;) Każdy szuka innego psa. Ja akurat mam bardzo dominującego i tak naprawde szukam zupełnego przeciwieństwa, bardzo delikatnego psa. Kiedyś słyszałam, że maliny są dosyć dominujące i to mnie troche przeraża, ale to nie od właściciela więc nie wiem. W każdym razie każda rasa ma swoje wyjątki, ja odkąd obserwuje bordery, widziałam już od bardzo agresywnych lub szalenie lękliwych, uciekających na każdy szmer po odpięciu smyczy, po totalnie nie słuchające się i nie skupione wcale na człowieku, więc są odstępstwa w każdej rasie, ale to w sumie fascynujące. :smile:
Ja w każdym razie raczej nigdy nie zdecyduje się na spaniela znowu, kocham tą rase, ale są za bardzo niezależne jak na mój gust, chociaż dużo zależy od odpowiedniej motywacji. ;)

rasa rasą, bardzo dużo zależy najpierw od hodowcy, a potem od właściciela. kiedy masz kundelka, to nie możesz tłumaczyć jego zachowania rasą ;) dlatego po prostu wiem, że wiele zależy od tego, jak poprowadzimy psa. przecież Etna, którą wszyscy kochają :evil_lol: była wcześniej psem bojącym się prawie każdego człowieka. nikomu obcemu nie dała się dotknąć. dziś nie tylko pozwala się głaskać, ale i bawi się z kim popadnie ;) no i jej pasja do zabawek też nie wzięła się z genów, dziś trudno w to uwierzyć, ale jak miała pół roku to zostawiała rzucone zabawki i szła sobie wąchać trawkę... ;)

Posted

paulaa. napisał(a):

wiesz co...Trzeba poznac pare rodowodowych spanieli aby sie wypowiadac na temat ich charakteru...
Gdbym miala ja oceniac cockery przez pryzmat negra mojego-to wyszlo by mi ze to agresory uparte z domieszka adhd i slodyczy:diabloti:
Cockcer jest psem mysliwskim-wiec z zasady bedzie psem odrobine niezaleznym,pracujacym na wlasna lape i czasami chcacym decydowac samemu...
Taki mial byc ten pies,mial latac po chaszczach i szukac zwierzyny wyplaszajac ja a nie patrzec na pana i pytac-moge teraz pobiegac?
Takie akcje robia owczarki.
To sa psy wspolpracujace z ludzmi,kochajace wrecz prace z czlowiekiem i dla czlowieka.
Dla mnie spaniele sa ok,ja jestem tez troche taka niezalezna wiec mi to pasuje.
Do kazdego psa trzeba dorosnac,dobrac go pod siebie...
Ja wiem ze w tym momencie nigdy nie zdecyduje sie np na Czarnego Teriera mimo ze to pies moich marzen i kocham je na rowni ze spanielami niemalze :loveu:
Po drugie geny,geny i geny swoje tez robia...
Jesli hodowca spierniczy wczesny socjal to nie ma co wymagac pozniej od psa ze lekliwy,ze strach z nim wyjsc na ulice czy odwala inne akcje...
Niestety,pochodzenie psa,jego uzytkowosc i najwczesniejszy socjal przy matce,w hodowli maja ogromne znaczenie w pozniejszym zyciu z psem...

A z tymi borderami faktycznie cos jest nie hallo,mam w rodzinie bordera i tragedia :shake:Lekliwe toto takie ze hey :roll: Ja tam bym nie mogla miec zreszta tak wymagajacego pracy psa:eviltong: Wole cockero:loveu:

Posted

bc sa bardzo fajne al e za delikatne. inaczej pokazesz komende i juz bc zaczyna myslec ale o co ci chodzi:)
ja tam sie ciesze ze mam kunla. jun ma cos z teriera czyli kopie wacha, wącha wącha. ma cos z gonczych bo goni goni goni. ka cos z pasterskich bo biega biega.biega obserwuje itd. kundle najlepsze. wg mnie najtrudniejsze.bo nie wiadomo zupelnie czego sie spodziewac niz w przypadku rodowodowych