Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Soko napisał(a):
To chyba jej sprawa, nie? :cool3: powody to mogły być od godzin treningów po sprawy prywatne

To już zapytać nie wolno? :crazyeye:
Jak zechce to odpowie, jak nie to nie i tyle.

• Replies 4.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Scooby właśnie SAM wszedł do klatki i próbował się ułożyć, w końcu zrezygnował i wyszedł, ale i tak jest chyba postęp, że chciał. :loveu:
Byłam w szoku, może jednak nie będzie tak źle. :smile:

Posted

A odnośnie klatki, to dałabym jakąś inną komendę od zostań - przynajmniej w naszym wypadku "zostań" znaczy, że pies ma zostać w danej pozycji i nie wolno mu jej zmienić. A w klatce nie będę wymagała od psa posłuszeństwa, bo ma tam odpoczywać ;)
Smaczki, smaczki, smaczki, posiłki tam podawaj, może i miskę z wodą wstaw.

Posted

Na początku i tak nie będzie odpoczywać, odpoczynku też się uczy psa. Jeśli zachowaniem bezwarunkowym w klatce stanie się dla niego komenda waruj, czy zostań, czy czekaj, to będzie potem mechanicznie się kładł i wiedział, że nic teraz się nie będzie działo ;)

Posted

Dzięki za rady.
Smaczki smaczkami, ale przez chwilę to klatke traktował jak jadłodajnie, wchodził węszył czy nie ma jedzenia i wychodził. :D
Ale fakt, dzięki temu bardzo chętnie wchodził.
A teraz Scooby śpi w klatce! :multi: Nie miałam pojęcia, że tak szybko pójdzie... :crazyeye:

Aż szkoda mi ją będzie chować po niedzieli. :D

Posted

Wow! No to gratulacje! Kontynuujcie to :) nigdy nie wiesz kiedy Ci się znowu przyda!
No i tylko nie daj się zwieść szybkim sukcesem i jutro/pojutrze jeszcze daj mu luz i nie próbuj zamykać na dłużej, przenosić itd. ;)

Posted

Soko napisał(a):
Na początku i tak nie będzie odpoczywać, odpoczynku też się uczy psa. Jeśli zachowaniem bezwarunkowym w klatce stanie się dla niego komenda waruj, czy zostań, czy czekaj, to będzie potem mechanicznie się kładł i wiedział, że nic teraz się nie będzie działo ;)

Cóż, z tym się nie zgodzę.
U mnie zostań wiąże się z kontaktem wzrokowym z przewodnikiem(przy staniu tyłem, chowaniem się za czymś, pies się patrzy w to miejsce) - a więc odpoczynkiem by to nie było.
Psu wody z mózgu nie będę robiła, bo nawet jeżeli automatycznie by się kładła i dostawała komendę "zostań" to u nas oznaczałoby to, że nie może usiąść, wstać czy się "zakręcić" i położyć w drugą stronę. Oddzielam posłuszeństwo od odpoczynku.
Nie stosuję komend z posłuszeństwa przy klatce - u mnie ma być totalny "off".

Ale jak widać i w tej kwestii są różne metody ;)

Posted

westie_justa napisał(a):
To nie chowaj jej po niedzieli:eviltong: ja wlasnie obczajam gdzie nasza postawic zeby bylo to jej stale miejsce;)

Babcia już powiedziała, że mnie razem z nią z domu wygoni. :D
Ja bym chciała ją zostawić, ale nie mam nawet szans, jak mam codziennie słuchać trucia, to wole odpuścić, tak to już jest jak się mieszka z dziadkami. -,- ehh

Posted

westie_justa napisał(a):
no to kiszka, a u siebie w pokoju nawet? :P

No u siebie ją trzymam, ale mam bardzooo ciężką babcię. -,- Pedantka można powiedzieć, a psa niecierpi. xd

Posted

Nieraz tak bywa, że musimy iść na jakiś kompromis mieszkając z rodzinką ;)

Gdzie trenujecie- Gocław czy Bemowo? My do Baritusa tylko do przedszkola chodziliśmy, więc nie wiem jak jest w innych dziedzinach ;)

Posted

Kaaasia napisał(a):
Nieraz tak bywa, że musimy iść na jakiś kompromis mieszkając z rodzinką ;)

Gdzie trenujecie- Gocław czy Bemowo? My do Baritusa tylko do przedszkola chodziliśmy, więc nie wiem jak jest w innych dziedzinach ;)

Gocław niestety, tylko tam mają agi, a szkoda, bo bemowo mam obok. ;)

Posted

paulaa. napisał(a):
Gocław niestety, tylko tam mają agi, a szkoda, bo bemowo mam obok. ;)

Ja wybrałam Baritusa z lenistwa i wygody ;) bo miałam go pod bokiem.
Jak trenujecie to jesteście sami czy jednocześnie jest PT?. Dla mnie było kiepsko kiedy kilka kursów odbywało się jednocześnie i trzeba było uważać na wszysko i wszystkich, a mój pies był bardzo interesowny :roll:

Posted

Kaaasia napisał(a):
Ja wybrałam Baritusa z lenistwa i wygody ;) bo miałam go pod bokiem.
Jak trenujecie to jesteście sami czy jednocześnie jest PT?. Dla mnie było kiepsko kiedy kilka kursów odbywało się jednocześnie i trzeba było uważać na wszysko i wszystkich, a mój pies był bardzo interesowny :roll:

Na szczęście w czasie naszych zajeć nie ma innych. ;)
Fantowa napisał(a):
Z innej strony patrząc, jak obok masz PT to się okazuje, czy ma ochotę na prace z przewodnikiem, czy woli olać i pójść do psów :evil_lol:

Co innego jak masz nie wykastrowanego dojrzewającego samca, a jest wiosna i sezon cieczkowy. Co ja z nim wtedy przeżyłam jak było obok posłuszeństwo i 10 dod. psów to była masakra.
I tak samo zresztą pewnie będzie w sobote i w niedziele w Powsinie.
Dlatego prosze o ewentualną pomoc w łapaniu mojego psa, jeśli ktoś się wybiera, bo jego zachowanie ostatnio jest lekko mówiąc skandaliczne, dojrzewa i nie wyrabiam. -,- Nie poznaje własnego psa, jego popęd do agility zamienił się w popęd do suk, leci na wszystko co się rusza. Ostatnio nawet napada i gwałci łydki w domu. :D

Posted

Aleksandrossa napisał(a):
haha, jak dobrze że Nero jest po zabiegu :lol:

A ja pomimo jego zachowania nadal nie wiem czy go kastrować, w sumie nie wiem czemu, jakoś mnie ten zabieg przeraża. :D

Posted

skoro tak się zachowuje i nie możesz sobie z nim poradzić to może faktycznie pomyśl nad kastracją on jest młody powinien dobrze znieść zabieg a tak to tylko oboje się męczycie ;)

Posted

Molowe napisał(a):
skoro tak się zachowuje i nie możesz sobie z nim poradzić to może faktycznie pomyśl nad kastracją on jest młody powinien dobrze znieść zabieg a tak to tylko oboje się męczycie ;)

otóż to. Etnie zbliża się cieczka, i już mam ochotę ją zamordować ;) zachowuje się jak debil. idzie pod nóż po cieczce, mimo że się boję

Posted

motyleqq napisał(a):
otóż to. Etnie zbliża się cieczka, i już mam ochotę ją zamordować ;) zachowuje się jak debil. idzie pod nóż po cieczce, mimo że się boję

również się zgadzam... my z Delą jedziemy w piątek umówić się na zabieg... kolejnej cieczki nie wytrzymam...