Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie !

Jakiś miesiąc temu od hodowcy kupiłam długowłosego owczarka niemieckiego. Pies był naprawdę w kiepskim stanie (jakby nie był w ogóle karmiony). U mnie jest już ponad miesiąc i nadal nie jest za bardzo chętny do jedzenia. Kupiłam mu wiele różnych karm, zarówno mokrych, jak i suchych, ale nic z tego. Zaczęłam mu gotować kurczaka z ryżem i marchewką i jest lepiej. Troszeczkę nabrał na masie i zaczął się bawić. Nadal jednak z jedzeniem jest cienko, jak i z jego kupką (ma ciągle biegunkę). Weterynarz powiedział, że to nieżyt żołądka i mam go karmić metodą prób i błędów. Może pójść do innego weta ? Co mi poradzicie ?

Pozdrawiam,
Natalia ;)

Posted

Nie zmieniacie tych karm za często? Wprowadzacie każdą zmianę stopniowo? Czym do tej pory karmiliście? Wiele różnych karm i puszek, do tego gotowanie w międzyczasie, i wszystko w ciągu miesiąca - dziwne by było, gdyby pies NIE miał biegunki...

A co na to "hodowca"? Czym on go karmił, co poradził, jak tłumaczył taki wygląd psa?
W ogóle dziwi mnie, że kupiliście psa mimo tak widocznego zaniedbania.

Posted

Karmy nie je żadnej ! Dlatego ciągle kupuję nową, bo może któraś mu zasmakuje.
Je tylko gotowanego kurczaka. Hodowca mówił ,że dostawał karmę Royala dla szczeniąt i, że jest zdrowy. Najprawdopodobniej pies tej karmy w ogóle nie dotykał i chodził głodny. Zauważyłam też, że na początku często wcinał kamienie ;/ Teraz już ich nie je, bo jest ciągle pilnowany.

Poza tym nie wiem jak ty Martens, ale ja widząc szczeniaka, który wygląda na chorego, pragnę się nim zaopiekować, dlatego go też wzięłam, bo u tamtego hodowcy na pewno by zdechł.

Posted

Tak jak pisze gryf, to mogą być tez robaki...
Odpukać problemy z trzustką, niestety zdarzają się u owczarków - tu badanie kału pod kątem aktywności enzymów i ew. badanie krwi.
Co jeszcze - jesli pies dostawał antybiotyk, a nie dostał osłonowo żadnego Lacidofilu czy czegoś podobnego, może mieć wyjałowione jelita tudzież przerost szkodliwej flory bakteryjnej po tym, jak ta prawidłowa została wybita przez antybiotyk.

[quote name='Degu']
Poza tym nie wiem jak ty Martens, ale ja widząc szczeniaka, który wygląda na chorego, pragnę się nim zaopiekować, dlatego go też wzięłam, bo u tamtego hodowcy na pewno by zdechł.

Ja widząc szczeniaka, który wygląda u hodowcy na zaniedbanego i chorego, a ten nic z tym nie robi i próbuje mi tego psa wcisnąć - zgłosiłabym sprawę wyżej, policja, TOZ, inne organizacje, i oczywiście Związek Kynologiczny w którym ów pan jest zrzeszony - a jeśli nie jest zrzeszony to nie hodowca tylko zwykły rozmnażacz.
Na pewno nie dołożyłabym swoich pieniędzy do interesu osobie, która zarabia na zwierzakach i w tak widoczny sposób je zaniedbuje. Uratowałaś jednego psa, dołożyłaś pieniądze na męczenie dla kasy kolejnych, bo pokazałaś facetowi, że wyzysk zwierząt się opłaca. Swoją drogą widziałaś matkę szczeniąt, jej stan? Zainteresowałaś się jej losem? Zgłosiłaś gdzieś w ogóle, że facet sprzedaje zaniedbane, chore, wygłodzone szczeniaki, czy dałaś mu kasę, zabrałaś pieska, a los reszty olałaś, za to teraz w podtekście to mi zarzucasz brak sumienia...?
Głodnych chorych szczeniaków do ratowania jest mnóstwo - za większość nie trzeba dopłacać takim pajacom.

Posted

ja jestem uparta-jeśli nie zaniosłeś/łaś kału do badania to zrób to jak najpredzej.no chyba że psiaki miały wykonywane tajkie badanie.jeśli ma jakieś pasożyty wewn.to zadna cud karma nie spowoduje,że będzie duży,prawidłowo rozwinięty z piekną sierścią

Posted

Pójdę go zbadać ;)

Martens masz rację.. ;) Tyle, że zarówno matka, jak i ojciec wyglądali świetnie. Poza tym on był rodzynkiem. Były jeszcze 4 suczki, które były od Niego większe i wyglądały na zdrowe ;) Tak więc to nie wina właściciela, a szczeniak najprawdopodobniej może mieć jakąś chorobę od urodzenia.