iljo Posted July 13, 2011 Posted July 13, 2011 Witam! Mam dwa psy. Chciałabym zapisać ich na podstawowe szkolenie, ale mam w związku z tym kilka pytań. Czy z dwoma psami może przychodzić jedna osoba, czy potrzebne są zawsze dwie? I czy zapisać ich obu, czy może zapisać jednego, a potem drugiego? Albo zapisać jednego, a w domu ćwiczyć z obydwoma? Czy warto wykupić zajęcia indywidualne zamiast jeździć na spotkania w grupie? Po prostu nie wiem jak się do tego zabrać, więc będę wdzięczna za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam! Quote
kavala Posted July 13, 2011 Posted July 13, 2011 Wydaje mi się, że raczej ciężko byłoby chodzić z dwoma psami na jedno szkolenie, bo jak wykonywałabyś coś z jednym psem, drugi musiałby siedzieć spokojnie z boku i nie przeszkadzać. Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem jest zapisanie jednego psa a ćwiczenie tego samego z drugim w domu. Na kursie i tak głównie to ty uczysz się jak uczyć psa, a ćwiczyć później trzeba w domu, codziennie. Czasami w trudnych sytuacjach instruktor może sam próbować zrobić jakieś ćwiczenie z twoim psem, ale raczej wyjątkowo. Możesz ewentualnie zapytać, czy np na ostatnie zajęcia nie mogłabyś zabrać też tego psa co uczysz w domu, tak dla sprawdzenia :) Quote
gerta Posted July 13, 2011 Posted July 13, 2011 Zdarza się, że ćwiczenie z drugim psem w domu nie wychodzi, bo... każdy pies jest inny, a dzięki udziałowi w szkoleniu przez psa "osobiście" można skorzystać z pomocy instruktora, jeśli są jakieś problemy. Każdy pies na szkoleniu grupowym musi mieć swojego przewodnika i generalnie dobrze jest, jeśli jak najwięcej osób z otoczenia psa bierze udział w zajęciach. Dobre szkoły udzielają rabatów na szkolenie jednocześnie drugiego psa i pozwalają na to, by podczas zajęć była obecna publiczność w postaci członków rodziny (z psem pracuje na raz jedna osoba). Zajęcia grupowe są moim zdaniem lepszym rozwiązaniem dla psa, bo inni uczestnicy szkolenia stanowią dodatkowe rozproszenie. Psy często są mistrzami w posłuszeństwe we własnym domu. A na ulicy, to już różnie bywa. Zajęcia grupowe zwykle zmniejszają to ryzyko, że w domu wyjdzie, a na spacerze to już niekoniecznie :) Jeśli natomiast pies sprawia problemy wychowawcze (jest agresywny, lękliwy itp.), to warto wziąć kilka lekcji indywidualnie, przepracować problem i dopiero wtedy brać się za szkolenie grupowe. Quote
xxxx52 Posted July 13, 2011 Posted July 13, 2011 iljo napisał(a):Witam! Mam dwa psy. Chciałabym zapisać ich na podstawowe szkolenie, ale mam w związku z tym kilka pytań. Czy z dwoma psami może przychodzić jedna osoba, czy potrzebne są zawsze dwie? I czy zapisać ich obu, czy może zapisać jednego, a potem drugiego? Albo zapisać jednego, a w domu ćwiczyć z obydwoma? Czy warto wykupić zajęcia indywidualne zamiast jeździć na spotkania w grupie? Po prostu nie wiem jak się do tego zabrać, więc będę wdzięczna za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam! Wpierw poszukaj naprawde dobrej psiej szkoly ,ktora stosuje metody szkolenia bez przemocy ,kolczatek ,czy obroz elektrycznych na zajecia ,cwiczenia uczeszcza sie tylko z jednym psem ,ktory w zaleznosci od inteligencji i pracy opiekuna w domu moze przechodzic do innych grup o roznym poziomie trudnosci. Indywidualna prace z psem mozemy zalatwic ,ale najczesciej stosuje sie w przypadkach tzw.trudnych psow (koszty sa wieksze) Najlepiej zobacz prace z psami w kilku psich szkolach ,zasiegnij "jezyka",pozniej zadecyduj.Szkoleniowiec nie moze uzywac przemocy w postaci bicia ,kopania ,sztrengulacji ,uzywania narzedzi wyrzadzajacych bol , Quote
iljo Posted July 13, 2011 Author Posted July 13, 2011 No i tu się zaczyna problem. Jak wybrać odpowiedniego dla moich psiaków szkoleniowca? Psiaki mają różne charakterki, więc chyba faktycznie sens ma tylko zapisanie obydwu. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :) Quote
Recommended Posts