Cane Posted July 10, 2011 Posted July 10, 2011 Witam, pilnie potrzebuję porady , pomocy jakiejś organizacji pomagającej zwierzętom w tej okolicy. Quote
mtf zalesie Posted July 10, 2011 Posted July 10, 2011 wklejam ci watek gddzie jest osoba z okolicy i gdzie wkleilam fundacje z mazowsza, w okolicy przaszsza chyba nie ma zadnej http://www.dogomania.pl/threads/210855-Znaleziony-w-lesie-bia%C5%82y-du%C5%BCy-pies.-Przygarn%C4%85%C5%82-go-facet-kt%C3%B3ry-zaniedbuje-zwierz%C4%99ta! Quote
mtf zalesie Posted July 10, 2011 Posted July 10, 2011 malagos chyba jest najblizej ale tey ma duzo psow Quote
malagos Posted July 10, 2011 Posted July 10, 2011 z Przasnysza na dogo nie ma nikogo, na miau jest chyba ktoś. Nie ma tez organizacji. O co chodzi? Quote
Cane Posted July 10, 2011 Author Posted July 10, 2011 Jak to zwykle bywa na wsi :-( , pies duży młody nie ma chyba jeszcze nawet roku, z wyglądu podobny troche do AST ale dużo większy , ma "właściciela" , z tego co mówią sąsiedzi lubiącego wypić.Pies z tygodnia na tydzień wygląda coraz gorzej.Dobrze że jeszcze nie przywiązali go na łańcuch to mogę mu coś dać do zjedzenia , ale okoliczni ludzie boją się go i z tego co wiem coraz częściej żądają "uwiązania go'. Wówczas pies juz nie bedzie miał szans na zdobycie pokarmu. Nie wyobrażam sobie tez jak przetrwa zimę. Dlatego chciałam skontaktować się z jakąś fundacją ,która zbadałaby sprawę jak to w rzeczywistości wygląda i w razie czego mogła podjąć odpowiednie kroki. Ja nie chcę "podpadać" za bardzo na wsi.Staram sie pomagać w miarę możliwości - karmię , leczę i tak mnie już tutaj uważają za dziwaczkę. Ponieważ nie mieszkam tu na stałe to chciałabym zastac mój domek w nienaruszonym stanie jak tu wrócę a w razie zadarcia z ta wiejska społecznością .... różnie by mogło być. Jest to za Dzierzgowem , przed Przasnyszem jakieś 16 km. Już kiedys szukałam pomocy fundacji w tych okolicach niestety nic nie znalazłam. Quote
mtf zalesie Posted July 11, 2011 Posted July 11, 2011 wklejam wypowiedz kosmos z innego watku o podobnym problemie Nie było łatwo, na pewno ale można na przyszły raz, poprosić wet pow jak dobry wet i on wtedy powinien ocenić stan i podjąć decyzję o zabraniu. Przepraszam,że nie było mnie wczoraj wieczorem i nie mogłam pomóc, ale miałyśmy zgłoszenie o potrąconej suni labradorki w lesie. Mozecie jeszcze raz robić podejście z wet i zobaczyć, bo takie ciołki boją się wet pow.My z koleżanką po spaniela na łańcuchu przy budzie i w gównach, chodziłyśmy parę razy.Oni te de...uciekali przez bramę drugą-do lasu. Dopiero trzecie, czy czwarte podejście ,dzień przed Wigilią uwolniło spaniela od de...Najważniejsze to przeczytać Ustawę o ochronie zwierząt, tam wszystko pisze dziewczyny, bez tego ani rusz. Kiedy Policja widzi, ze znacie prawo, pomaga. Jak nie, piszecie do Komendy zażalenie na danych policjantów.Jak nie załatwicie tego do końca, oni będą znowu namnażać a wy będziecie co roku miały taki Meksyk. Niestety, znamy to. Dlatego potem nachodzimy i choć namawiamy na sterylkę, którą dla nich załatwicie za darmo. Zbierajcie i choć wysterylizujcie.Jeżeli potrzebujecie porady , służymy. Quote
malagos Posted July 11, 2011 Posted July 11, 2011 Własnie, trzeba zgłosić powiatowemu problem, szkoda, ze to nie pow. Maków, bo bym pomogła....Ale najpierw policja - zgłoszenie do kierownika posterunku (kiedyś to nazywał sie komendant:) Quote
mtf zalesie Posted July 11, 2011 Posted July 11, 2011 tak tylko jest problem bo nie ma kto zglosic -jak wnioskuje z postu zalozycielki watku Quote
Cane Posted July 11, 2011 Author Posted July 11, 2011 No właśnie. Na razie jestem na miejscu i z dala obserwuję . Daje mu codziennie jeść. Quote
malagos Posted July 18, 2011 Posted July 18, 2011 pewnie nie udało sie żadnej organizacji namówić na interwencję? Quote
Cane Posted July 21, 2011 Author Posted July 21, 2011 Oczywiście że nie , nie wiem dlaczego .......... :-( Quote
malagos Posted July 21, 2011 Posted July 21, 2011 wiesz, ja nie jestem w żadnym stowarzyszeniu, ale od lat mnie tu na wsi znają ludzie - i niedawno tez poszłam sprawdzić warunki, w jakich facet trzyma psa, bo sąsiadki zgłosiły - mówię, ze przychodzę w prawie, psa, ze fundacja mnie tu skierowała (nie mówię jaka....), ze sprawdzam warunki..... Całe szczęście, ze było w miarę ok, bo miałabym kłopot z psem... Quote
Cane Posted July 22, 2011 Author Posted July 22, 2011 Dowiedziałam się tylko od miejscowych , ze to problematyczna rodzina... pies lata po całej wsi , oddala się od "domu" coraz dalej.Karmie go 2 razy dziennie i nie wygląda na utuczonego .... czyli je tylko u mnie .... za tydzień wracam do pracy , pies zostanie bez mojej pomocy... szkoda go , jest strasznie fajny. Nie pójdę do nich , już raz miałam nauczkę jak stanęłam w obronie starszej sąsiadki , którą wręcz atakowała ( rękoczyny)inna sąsiadka9 Psychicznie chora).Napisałam skargę na policje prosząc o interwencję i anonimowość i co ... Przyszli do niej i powiedzieli proszę pan i- pani taka a taka napisała na panią skargę proszę przeczytać.... co ja potem miałam z ta osobą za problemy to można by film nakręcić .... po dwóch latach dostała eksmisje i wreszcie jest cisza.Ale wracając do psa to jak pisałam to problematyczna rodzina a ja nie mieszkam tu na stałe i chciałabym by mój dom stał w stanie nienaruszonym. Może jest ktoś kto by go przygarnął, tak jak wspominałam pies lata po dużym terenie i trudno domyślić się czy ma właściciela.Biega przy skrzyżowaniu , wystarczy że się komuś spodoba i go zabierze .Chętnie bym wstawiła zdjęcie ale nie umiem , może ktos mnie nauczy jak to się robi. Quote
Cane Posted July 30, 2011 Author Posted July 30, 2011 Pies wygląda coraz gorzej chętnie wstawię jego zdjęcia ale nie wiem jak. Quote
mtf zalesie Posted July 31, 2011 Posted July 31, 2011 kopiuje instrukcje wstawiania zdjec ,na dogomanii mozna porade uzyskac,pelno psow szuka domu.napisz moze na stronie toz-u mnie odpisali co mozna zrobic,najtrudniej miejsce dla psa znalezc bo wszystko zapchane,moze jakos zmotywowac wlasciciela /nawet przekupstwem/jesli bywasz tam w ciagu roku chociaz sporadycznie,najtanszy hotel jaki znam kolo w-wy to 8zl doba plus karma,jesli ta instrukcja nie jest jasna to moze napisz pw do maalagos ktora pisla na tym watku to wstawi - ja rowniez nie umiem tego 1. Zrobione zdjęcie zrzucamy na komputer. 2. Wrzucamy na serwer np. www.imageshack.us 3. Po wejściu na powyższą stronę klikamy BROWSE 4. Wybieramy z okienka nasze zdjęcie 5. Zatwierdzamy nasze zdjęcie 6. Dalej na str imageshack klikamy zmniejsz do rozmiaru 640x480 pixeli 7. Klikamy "prześlij teraz" 8. Klikamy w okienko (nie napis) LINK prawym przyciskiem myszy i wybieramy kopiuj 9. Na dogo w oknie wiadomości szukamy ikonki z obrazkiem 10. Po kliknięciu na nią otworzy się okno 11. Kasujemy to co w nim jest 12. Klikamy prawym i wybieramy wklej 13. Klikamy ok czy coś tam takiego 14. I zdjęcie mamy wklejone :smile:) Quote
Cane Posted August 1, 2011 Author Posted August 1, 2011 Serdeczne dzięki wieczorem wrzucę kilka ( oczywiście jak mi się uda) Quote
Cane Posted August 2, 2011 Author Posted August 2, 2011 http://imageshack.us/photo/my-images/33/dscn2129q.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/7/p1020473wm.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/836/p1020464n.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/15/p1010797f.jpg/ Quote
Cane Posted August 2, 2011 Author Posted August 2, 2011 Niestety zdjęcia nie oddają jego prawdziwego wyglądu.Jest bardzo chudy. Quote
Cane Posted August 16, 2011 Author Posted August 16, 2011 Tak wyglądał dwa tygodnie temu a tak w dniu dzisiejszym , co będzie za tydzień wolę nie myśleć. Czy tak piękny pies nie ma szans na godne życie???? http://imageshack.us/photo/my-images/402/17180783.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/88/32644932.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/231/77978760.jpg/ Quote
malvaaa Posted August 16, 2011 Posted August 16, 2011 rzeczywiscie jest strasznie chudy... moze podrzucic go do dziewczyn od astów, moze bedzie jakies zainteresowanie. bo chyba troche jest podobny do asta? Quote
mtf zalesie Posted August 16, 2011 Posted August 16, 2011 szanse ma- tylko tutaj kazdy ma kilka takich ktore czekaja na szanse,ja place za hotel i nawet nie zakladam watkow na dogo.bedzie mial jak bedzie mial ogloszenia i jak mu cos znajdziesz,fundacje tez sa zapchane i nie rozumiem zdziwienia czemu fundacje sie nim nie zajma.poszukaj kogos komu mozna zostawic jedzenie aby dokarmial,zmotywuj finansowo lub alkoholem pijaczka,lub zglos nieanonimowo,nikt cie w tym nie wyreczy jak chcesz pomoc psu Quote
malagos Posted August 16, 2011 Posted August 16, 2011 Powtarzam, jeśli ten pies ma właściciela, czasem skutkuje zwrócenie uwagi przez policjanta lub wójta - ale te instytucje ktoś musi powiadomić! Quote
Awit Posted August 17, 2011 Posted August 17, 2011 Patrząc i porównując fotki wygląda dużo gorzej na tych ostatnich. Quote
Cane Posted August 23, 2011 Author Posted August 23, 2011 Prosiłam kilka fundacji o radę co mam zrobić w takiej sytuacji.Na 5 odpowiedziała jedna, jednak jej rady nie są trafione - mam dokarmiać psa ( ciekawe jak jak mnie tam nie ma i nie mam nikogo kto mógłby to robić) i uczyć go chodzenia na smyczy. Nie wiem na co liczyłam ..... miałam nadzieję że jakaś fundacja może pojedzie tam i zorientuje się na miejscu co można zrobić i porozmawia z właścicielem ( oferowałam zwrot pieniędzy za paliwo), liczyłam na cud że znajdzie się dla niego miejsce gdzieś w hoteliku ( przecież jak czytam o innych pieskach na tutejszych forach co chwila czytam o wielu uratowanych psach). Polska wieś jaka jest to wszyscy wiemy i to że nie chcę iść do właściciela psa by z nim porozmawiać nie wynika z mojego lenistwa tylko ze strachu przed tym jak później by na wsi mnie traktowano. Quote
Recommended Posts