Pecia. Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 No OK, a co mówi w takim razie kodeks? Bo ja znam rzeczywistość i jest totalnie oderwana od wirualnego prawa. Quote
papisia Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Pewnie jak znam zycie to wiekszosc takich spraw nigdy nie zostaje nigdy zgloszona :shake: i pewnie tak wyglada cala rzeczywistosc... Bo po co? bo to pies... bo duzo łażenia... duzo zalatwiania... sprawy, zeznania itd. Skad mozemy wiedziec co bedzie jesli sie zglosi? czy nie pojdzie siedziec jak pan od mordowania kotów? Nie wiem czy to dobry pomysl siedziec cicho... bo walczymy o sprawiedliwosc, zbieramy podpisy pod petycjami, a pozniej wychodzimy z zalozenia ze nie warto bo cos tam... No i tworzy się błędne koło... Nie ma co działać na szybko. Może lepiej pogadac z kims kto bedzie sie na tym wszystkim znał.. i kto powie coś sensownego i logicznego. Oby tylko psiak z tego wyszedl cało i zdrowo - to jest najwazniejsze :-( Quote
zdrojka Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Boluś... Wytrzymaj! Trzymamy kciuki, chciej żyć, zobaczysz, nie wszyscy są tacy okrutni! Nóż się w kieszeni otwiera, jak czyta się o takim zwyrodnialcu :-o :angryy: Jaka szkoda, że nie ma mnie na miejscu :mad: :mad: :mad: Quote
Pecia. Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Ludziska, ja bardzo doceniam i podziwiam Wasze zaangażowanie. Kocham zwierzęta (nawet naszą Viki- szczurzynę), ale nie miałabym tyle siły by tak im na codzień pomagać! Jeszcze raz chylę przed Wami czoła. Ale może dlatego szukam innych rozwiązań, aby dotarzeć do ludzi, unaocznić im cierpienia maltretowanych, biedy i zimna w schroniskach. Bo przeciętny człowiek nie ma o tym bladego pojęcia, albo woli nie widzieć tej krzywdy. Dlatego warto edukować w tym kierunku ludzi- a szczególnie do tych małych, nie skażonych bezwzględnością i znieczulicą. Dzieci są niewiarygodnie otwarte, chętne do współpracy, własnych inwencji, można kształtować w nich empatię. To nie jest trudne, bo można porozmawiać z dyrektorem przedszkola, szkoły i zorganizowaćw porozumieniu z przedszkolankami pogadanki, zbiórki, akcje, wystawy. Wiem ,że mimo niezbyt mądrej aktualnej tendencji edukacyjnej- placówki byłyby chętne do współpracy. To potem zaprocentuje, bo dzieciaki roznoszą wiadomości tak szybko, jak wirusy i przeziębienia. Quote
halbina Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 Boże Wszechmogący! Widzisz i nie grzmisz?... A temu właścicielowi trzeba po prostu zrobić zdjęcie, potem plakaty pt.: "Niebezpieczny sadysta!" i rozplakatować całą okolicę - w Ameryce stosuje się taki środek przed zboczeńcami, ostracyzm działa cuda! Na dodatek ma to też aspekt wychowawczy i uświadamiający! Nie żartuję - ścierwo nie człowiek! :angryy: A za tę ofiarę sadysty :-( trzymam kciuki! Oby udało się mu pomóc! Taki jest podobny do Platona! Quote
ARKA Posted November 8, 2006 Posted November 8, 2006 boszeee coraz gorzej, coraz wiecej maltretowania zwierzat.:-( :-( A moze wezwac kryminalna policje aby slady o ile sa, zbadali, moze narzedzia maltretowania znajda u tego oprawcy i beda niepodwazalne dowody,bez zeznan sasiadow:shake: :shake: Quote
Neris Posted November 9, 2006 Posted November 9, 2006 Słuchajcie, ja mam wrażenie, że jeśli będziemy w każdej sprawie cicho to oni sie będą czuć coraz bardziej bezkarni! Co powstrzyma tego zwyrodnialca przed pozbyciem się następnego psa w podobny sposób? NIe trzeba koniecznie "wrabiać" sąsiadów, mozna ANONIMOWO zgłosić że się słyszało skomlenie katowanego psa. Quote
papisia Posted November 9, 2006 Posted November 9, 2006 Neris napisał(a):Słuchajcie, ja mam wrażenie, że jeśli będziemy w każdej sprawie cicho to oni sie będą czuć coraz bardziej bezkarni! Co powstrzyma tego zwyrodnialca przed pozbyciem się następnego psa w podobny sposób? NIe trzeba koniecznie "wrabiać" sąsiadów, mozna ANONIMOWO zgłosić że się słyszało skomlenie katowanego psa. No dokladnie to samo napisalam.. Akcja jest, petycje, ludzie działają a tutaj bedziemy siedziec cicho?? :shake: Jesli ludzie beda pozwalac na to to bedzie tak bez konca i beda chodzic bezkarni... Psiak jest skatowany i jest dowodem na to, że ktos popelnił przestepstwo... Quote
Neris Posted November 9, 2006 Posted November 9, 2006 Tego lata sąsiad celowo potrącił psa, skręcił na drodze i była osoba która to widziała. Pojechałyśmy na policje i anonimowo zgłosiłyśmy. Panowie powiedzieli, że jeśli na samochodzie będą ślady to będzie niezbity dowód. TAK SAMO BĘDZIE W PRZYPADKU TEGO PSA!!!! NIE WOLNO TEGO PRZEPUŚCIĆ, DAROWAĆ. NIE WOLNO! Quote
karusiap Posted November 9, 2006 Posted November 9, 2006 ja pie...jak ja bym go spotkala...bac sie takiego??z jednej str sie nie dziwie ale ja bym juz mu pokazala....trzeba to zglosic koniecznie!!!!biedaczysko...co on zawinil ze kocha ludzi, ktorzy na to nie zasluguja??:-( :-( :-( Quote
-Martyna- Posted November 9, 2006 Posted November 9, 2006 zawsze , w takich przypadkach katowania zwierzecia , dziwie sie , ze nikt tymi ludzmi sie nie interesuje . Sprowadza sie problem do maltretowania zwierza , a jest to tylko swiadectwo tego , ze taki czlowiek ma zaburzenia emocjonalne i potencjalnie jest niebezpieczny dla otoczenia. :shake: Quote
Vika_Bari Posted November 9, 2006 Posted November 9, 2006 Też jestem zdania że trzeba to zgłosić na policje. Quote
AgaG Posted November 9, 2006 Author Posted November 9, 2006 Bardzo proszę o praktyczą pomoc, gdyż mój Kasanowa na dodatek jest chory a Nora ma byc dziś dwa razy u wetów. i nie wyrabiam.. Quote
fochistka Posted November 9, 2006 Posted November 9, 2006 halbina napisał(a):Boże Wszechmogący! Widzisz i nie grzmisz?... A temu właścicielowi trzeba po prostu zrobić zdjęcie, potem plakaty pt.: "Niebezpieczny sadysta!" i rozplakatować całą okolicę - w Ameryce stosuje się taki środek przed zboczeńcami, ostracyzm działa cuda! Na dodatek ma to też aspekt wychowawczy i uświadamiający! Nie żartuję - ścierwo nie człowiek! :angryy: A za tę ofiarę sadysty :-( trzymam kciuki! Oby udało się mu pomóc! Taki jest podobny do Platona! no wlasnie mi tu bardziej skuteczny to nasz sąd by sie wydalll, mozna tego kolesia tak zgnoic ze sie bedzie wstydzil w lustro popatrzec... ja bym mu na plocie na czerwono napisala uwaga sadystyczny morderca a jak zamaluje to jeszcze raz i jeszcze a na wioske plakaty informujace ze koles z wielkim okrucientwem traktuje zwierzeta i zeby uwazac na swoje dzieci bo nastepnym krokiem bedzie katowanie jakiegos dziecka, i naklejac mu na chacie wspanialej jakosci foty skatowanych zwierzat i wogole bedzie za nim chodzic i mu syczec do ucha morderca morderca Quote
karusiap Posted November 9, 2006 Posted November 9, 2006 zgadzam sie w 100% fochistka...jak jego to nie ruszy to moze ludzi troche...AgaG postaram sie dowiedziec jak to i gdzie zglosic ale napisze co wiem (jesli cos sie dowiem) dopiero wieczorem bo teraz musze wyjsc..jesli ktos jeszcze ma mozliwosc to niech sie dowiaduje..Aga ma pelne rece roboty.. Quote
Patia Posted November 9, 2006 Posted November 9, 2006 fochistka napisał(a):no wlasnie mi tu bardziej skuteczny to nasz sąd by sie wydalll, mozna tego kolesia tak zgnoic ze sie bedzie wstydzil w lustro popatrzec... ja bym mu na plocie na czerwono napisala uwaga sadystyczny morderca a jak zamaluje to jeszcze raz i jeszcze a na wioske plakaty informujace ze koles z wielkim okrucientwem traktuje zwierzeta i zeby uwazac na swoje dzieci bo nastepnym krokiem bedzie katowanie jakiegos dziecka, i naklejac mu na chacie wspanialej jakosci foty skatowanych zwierzat i wogole bedzie za nim chodzic i mu syczec do ucha morderca morderca Dziewczyny , nie w tym środowisku ! Tam większość nie potępi jego czynu. Pies dusił kury więc był szkodnikiem i został zlikwidowany. Tam każdy ma kury i one są cenniejsze niz pies , pies ma tam określone zadanie , pilnuje posesji , jeśli się do tego nie nadaje traci rację bytu. Założę sie , ze połowa mieszkańców wsi ma kury i inne zwierzeta gospodarskie i sama je pozbawia życia . Zabić zwierzę dla nich to nic wielkiego! Jak udowodnić , ze Boluś należał do tego pana ? Przecież on może po prostu powiedzieć , że to nie jego pies lub , że sie przybłąkał w takim stanie. Tonie jest tak , jak w przypadku Ozziego , gdzie , o ile sie orientuję , była umowa adopcyjna itd. Aga, co powiedział Toz , czy oni pomogą? Ja mogę dziś popytać tu u siebie na policji , co trzeba zrobić , jakie są szanse ukarania gościa , potem można już przygotowanym uderzyć na policję w Michałowicach. Cokolwiek postanowisz pomogę , jeśli będę umiała. Quote
karusiap Posted November 9, 2006 Posted November 9, 2006 no i teraz musze sie zgodzic z Patia...fakt takie tam maja wyobrazenie o psach w takich srodowiskach...ale zeby chociaz nastraszyc tego faceta ze sie ni zajmie policja...jesli sie wyprze psa to swoje sie strachu naje...chya..bo moze olac to z gory na dzien..ale oprocz straszenia to policja musi sie tym zajac... Quote
kiwi Posted November 9, 2006 Posted November 9, 2006 wszystko tez zalezy z kim mamy do czynienia czy to pijaczyna i po prostu normalnym jest dla niego zabic psa czy popieprzeniec co jak podpali ludziom samochod? wybije szyby? bedzie ciagle straszyl? on wie kto psa wzial, co innego gdyby nie wiedzial, gdybysmy my mialy odpowiadac za to ze to zglosimy to co innego jestesmy 30 km od tego goscia to nie my oberwiemy za jego ew nienawisc skierowana na tamtych ludzi a jak zaszkodzimy w ten sposob ludziom ktorzy chcieli pomoc, to wiecej w calej wsi, ich rodzinie, srodowisku w pracy itp wszyscy beda siedziec cicho jak cos takiego zobacza i wiecej nigdy nie pomoga aga moze frotka bedzie umiala pomoc? Quote
aisaK Posted November 9, 2006 Posted November 9, 2006 I wydaje mi się, że niestety takie postępowanie na wsi jest rzeczą normalną. Tak jak pisałyście...Pies się nie nadaje, kto z nim idzie do weta i usypia: łopata, grabie i po psie...smutna ale prawdziwa rzeczywistość, co nie oznacza, że z tym trzeba się godzić. Zgłasza się do rejonowej policji (czyli do tej do którego rejonu podlega)...Najlepiej iść już z dokumentami od weta i wszystkimi możliwymi dowodami (zdjęcia...). Quote
mar.gajko Posted November 9, 2006 Posted November 9, 2006 Moim zdaniem zgłosić. Nie na policję, bo teraz już to bez sensu. Na Prokuraturę doniesienie o domniemaniu o popełnieniu przestępstwa. Oni mają obowiązek zbadać. Potrwa rok, półtorej. Ale musze zrobić wywiad. Posłać normalne zgłoszenie + obdukcję wet. Jezu, my z ostatniej sobotniej interwencji zgłosiliśmy zamknięcie szczeniaka na 4 dni w domu!!! Policja ze Strażą Pożarną wchodziła do mieszkania, bo pies siedział sam tyle czasu; bez bicia i innych szykan, a tu ewidentne katowanie i okrucieństwo, to można zgosic bez zastanowienia. co będzie to będzie, dostanie w zawiasach - to jest WYROK to jest w papierach. Quote
zasadzkas Posted November 9, 2006 Posted November 9, 2006 Brak słów po prostu. Czyli zbieramy kaskę na AFN. Quote
karina1002 Posted November 9, 2006 Posted November 9, 2006 Jakiś czas temu czytałam w internecie, ze własnie chyba w Krakowie sąd skazał gościa za katowanie psa na 3 lata. Chyba sędzia ma psy:) To tylko taka dygresja. Pomóc mogę tylko finansowo Quote
jogi Posted November 9, 2006 Posted November 9, 2006 Postaram sie wpłacić trochę dla Bolusia, bo tyle moge zrobic. Brak mi słów na to co się dookoła dzieje:-( mnie to juz przerasta:-( Łzy same płyną na klawiature:-( Dziewczyny wygłaskajcie to słoneczko ode mnie Quote
Figa Bez Maku Posted November 9, 2006 Posted November 9, 2006 A czy jest taka możliwość ,że Bolek zostałby u sąsiadów ? Przy wsparciu finansowym z naszej strony? No i może to komuś wyda się niepoważne ale może porozmawiać z księdzem? Czasem , zwłaszcza dla ludzi na wsi to on jest właśnie największym autorytetem?Powołać się na Św. Franciszka? Quote
fochistka Posted November 9, 2006 Posted November 9, 2006 no to jak tak jest na tej wsi, (choc moim zdaniem sytuacja na wsiachhh powolutku zmienia sie na lepsze) to trezba cala wies napietnowac ze na takie traktowanie sie zgadza. czy TOZ ma mozliwosc wlepienia jakis mandatow albo cos takiego?moze poszliby na ta wioske, kontrola gospodarstw z informacja ze ten i ten pan katuje swoje zwierzeta i ze wioska bedzie pod specjalna kontrola i dawac kase za psy na za krotkim lancuchu bez wody i jedzenia, jak to taka wioska to napewno sie wiecej tam takich elementow znajdzie a wszystko bedzie na tego sadyste od Bolusia. Quote
Recommended Posts