Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Guest Mrzewinska
Posted

[quote name='kacha_wawa']Kurcze, nie wiem jak to zdanie zmienić, mózg już chyba o tej godzinie mam trochę zlasowany:

Prosimy o objęcie swym patronatem wszelkich zmian w ustawach dotyczących dobrostanu zwierząt, prosimy aby spowodował Pan, żeby jakiekolwiek poprawki przepisów dotyczące zwierząt były szeroko konsultowane z organizacjami społecznymi, ktorych statutowym celem dzialania jest ochrona zwierząt.

Za dużo tych zwierząt, co zrobić, żeby nie było tyle powtórzeń???

Juz, racja ."...dobrostanu zwierzat. Prosimy aby spowodowal Pan konsultowanie jakichkolwiek poprawek czy zmian przepisow w tych sprawach z organizacjami spolecznymi, ktorcyh celem statutowym jest ochrona zwierzat."

Zofia

• Replies 852
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Agata Balu']A propos Rzeczypospolitej "Polskiej" czy "Polski".

Za zaadresowanie petycji internetowej do Prezydenta "Rzeczypospolitej Polskiej" posypały sie na mnie gromy! No ale już nie dało się zmienić.

Byłam dotychcas pewna, że Polska nie jest przymiotnikiem pisanym wyjatkowo z dużej litery tylko rzeczownikiem.

Więc jak to jest? Może jakis polonista się wypowie.
Bo skoro piszemy maile do Sejmu i Senatu, czasami, warto byłoby wiedzieć.

Ja własnie jestem po filologii polskiej;)
Powinno być "Rzeczypospolitej Polskiej"

Zerknijcie do słownika ort.
http://so.pwn.pl/lista.php?co=Rzeczypospolita

Pismo do prezydenta (jaki by nie był:)) z błędem w nazwie własnego państwa nienajlepiej by swiadczyło o sygnatariuszach tegoż... więc sorry że się czepiam, ale chyba słusznie:)

Posted

kacha_wawa napisał(a):
Także chciałam podziękować Emir i Medarowi za podjęcie takiej decyzji :)
O to chodziło od samego początku, zarówno ja jak i Emir myślę, że jesteśmy w gorącej wodzie kąpane (myślę, że pewnie jeszcze nie raz i nie dwa damy sobie po łbach ;) , no cóż - kobiety).
Ale dziękuję za tą decyzję, Emir była patronem akcji i nieco dziwne by było, gdyby teraz nie było nikogo z przedstawicieli fundacji.
Jeśli chodzi o wykorzystanie tekstu to chyba nikt nie ma nic przeciwko temu ;)
Pozdrawiam,
Kaśka

:multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi:
No to kamień z serca. Dziękuję wszystkim wyciągającym rękę do zgody.
Nawet nie przypuszczacie jak się cieszę !:lol:

Posted

Witam serdecznie,
mamy odpowiedź z Kancelarii Prezydenta, oczywiście możemy złożyć petycję w każdej chwili w sekretariacie, ale wiadomo że taka forma nas nie interesuje. Jest możliwość na przyjęcie delegacji przez Pana Prezydenta i złożenie petycji na jego ręce - niestety dopiero w styczniu. Aby termin była jak najszybszy,
[SIZE=3]
[SIZE=3]Jutro musimy złożyć pismo z podaniem składu delegacji!

Proszę - ustalmy dzisiaj ostateczny skład. ( przypominam że obecność musi być pewna - nie będzie mozliwości zmiany lub wycofania się ).

Posted

Ważne!

Kacha zaproponowała by wekście umieszczono tekst:

Podpisy zostały zebrane przez wolontariuszy Fundacji Emir

Nie wydaje mi się to najdyplomatyczniejszym sformułowaniem. Sugeruje że osoby związane z JEDNĄ organizacją zebrały te wszystkie podpisy.
Większą wagę będzie miał obraz "pospolitego ruszenia" któremu ktos przewodził. Prawda?

Proponuję tekst:
Podpisy zostały zebrane przez uczestników forum Internetowego dogomania pod patronatem Fundacji Emir

Posted

Proponuję by w składzie delegacji znaleźli sie przede wszystkim ci, którzy należą do jakichś organizacji prozwierzęcych.
To by było bardzo dyplomatyczne.
No i także by raczej byli z okolic Warszawy - łatwiejsze porozumienie.

Nie wiem kto spośród naszych wspaniałych wolontariuszy jest w jakiejś organizacji. Wiem tylko, że GreenEvil może reprezentować AFN.

Może przyznają sie tu i teraz Ci Mazowszanie, którzy są w jakichs organizacjach i mogliby poświęcić czas na składanie petycji?

Posted

[quote name='Agata Balu']
Proponuję tekst:
Podpisy zostały zebrane przez uczestników forum Internetowego dogomania pod patronatem Fundacji Emir

Rzeczywiście tak jest lepiej, zaraz jak ogarnę trochę nieład pozostawiony przez moje dwie ubłocone suczki w domu siądę do kompa i znowu zedytuję pismo uwzględniając przy tym wszystkie poprawki.
Dogomaniacy działający w organizacjach łączcie się!!!!

Posted

[quote name='medar']
[SIZE=3]Jutro musimy złożyć pismo z podaniem składu delegacji!

Proszę - ustalmy dzisiaj ostateczny skład. ( przypominam że obecność musi być pewna - nie będzie mozliwości zmiany lub wycofania się ).

Uwaga! Pilne!!!!

Posted

Pozwoliłam sobie przejrzeć kolejne wersje i propozycje poprawek do pisma przewodniego.
Zebrałam razem i proponuję nastepującą wersję:

Szanowny Panie Prezydencie,

Społeczność internetowego forum, portalu Dogomania pod patronatem Fundacji dla Ratowania Zwierząt Bezdomnych Emir, poruszona kolejnym bezsensownym i okrutnym zabiciem psa ( historia opisana na stronie internetowej www.ozzy.4.pl), domaga się od ustawodawców naprawienia ustawy o ochronie zwierząt, która kolejnymi nowelizacjami została zepsuta, zaostrzenia kar za przestępstwa przeciwko zwierzętom, uznania przestępstw dokonywanych na zwierzętach za czyny o wysokiej szkodliwości społecznej, a także doprowadzenia do nieumarzania spraw dotyczących przestępstw na zwierzętach.*1

Prosimy także o spowodowanie, by wszelkie zmiany w ustawach dotyczących dobrostanu zwierząt były szeroko konsultowane z organizacjami społecznymi, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt.*2

Pod petycją, wystosowaną do Pana Prezydenta, zebraliśmy 92 633 podpisów.
Podpisy zostały zebrane przez społeczność forum Internetowego Dogomania pod patronatem Fundacji Emir w 81 miejscowościach Polski wśród przypadkowo spotkanych osób. *3

Ta imponująca ilość - niemal sto tysięcy podpisowi zebranych wyłącznie przez wolontariuszy, bez żadnego wsparcia finansowego - świadczy o wadze problemu, o tym jak dalece dotychczasowe rozwiązania prawne nie odpowiadają potrzebom i oczekiwaniom społecznym *4

Ochrona zwierząt jest tematem niezwykle delikatnym i emocjonującym, o czym może świadczyć chociażby ilość osób odwiedzających stronę www.ozzy.4.pl a także komentarze pozostawione przez te osoby na w/w stronie oraz posty użytkowników na forum portalu www.dogomania.pl, czy też komentarze przy podpisach zbieranych przez Internet.

Mamy nadzieję, że Pan Prezydent, znany jako miłośnik zwierząt, zechce osobiście wspierać nasze postulaty zmian, które w niedługim czasie zostaną opracowane.*5

Uwagi do poszczególnych propozycji zmian, które uwzgledniłam lub nie uwzględniłam:

1) Propozycja - nie pamietam czyja - o zmianę drugiej połowy tego zdania jest, moim zdaniem, niesłuszna. Ustawa była wielokrotnie przerabiana i za każdą przeróbką coś w niej dodadano lub ujęto na szkodę zwierząt.
2) Propozycja Mrzewińskiej o „spowodowanie konsultacji” jest niesłuszna. Wszelkie zmiany prawa powinny być ustawowo konsultowane z organizacjami prozwierzecymi, tylko nikt tego nie przestrzega. Budzimy się post factum z reką w nocniku! Idzie o to by ten zapis ustawy był przestrzegany … a więc „szeroko”
3) Tekst wg propozycji Elles
4) Tekst wg propozycji Kachy
5) Propozycja Mrzewińskiej wybiega zanadto w przyszłość. W proponowanym brzmieniu stwarza iluzję, że już cały sztab nad tymi zmianami pracuje … a tak nie jest! Przecież „zwierzęta” to nie tylko zwierzęta domowe ale WSZYSTKIE!

Proszę polonistów o poprawę stylistyki i interpunkcji

Posted

Oto co mi wyszło po uwzględnieniu wszystkich poprawek:

Warszawa dn.
Społeczność internetowego
Forum Dogomania
Reprezentowana przez:

Tu wyliczyć osoby składające petycję

Prezydent

Rzeczypospolitej Polskiej Pan Lech Kaczyńskiego

Szanowny Panie Prezydencie,

Społeczność internetowego forum, portalu Dogomania pod patronatem Fundacji dla Ratowania Zwierząt Bezdomnych Emir , poruszona kolejnym bezsensownym i okrutnym zabiciem psa ( historia opisana na stronie internetowej <http://ozzy.4.pl/> ) domaga się od ustawodawców zmiany prawa w zakresie dotyczacym ochrony zwierzat.
Prosimy o objęcie swym patronatem wszelkich zmian w ustawach dotyczących dobrostanu zwierząt, prosimy aby spowodowal Pan konsultowanie jakichkolwiek poprawek czy zmian przepisow w tych sprawach z organizacjami spolecznymi, ktorych celem statutowym jest ochrona zwierzat."
Pod petycją, wystosowaną do Pana Prezydenta, zebraliśmy ponad 90 tysięcy podpisów(dokladna liczba).
Podpisy zostały zebrane przez uczestników forum internetowego www.dogomania.pl pod patronatem Fundacji Emir w ...(dokładna liczba) miastach Polski, wśród przypadkowo spotkanych osób. Ta imponujaca ilosc - niemal sto tysiecy podpisow zebranych wylacznie przez wolontariuszy, bez żadnego wsparcia finansowego - swiadczy o wadze problemu, o tym jak dalece dotychczasowe rozwiazania prawne nie odpowiadaja potrzebom i oczekiwaniom spolecznym
Ochrona zwierząt jest tematem niezwykle delikatnym i emocjonującym o czym może chociażby świadczyć ilość osób odwiedzających stronę www.ozzy.4.pl <http://www.ozzy.4.pl> (ilość osób odwiedzających od momentu powstania strony, do...-tu musimy ustalić do kiedy), a także ich komentarze.
Mamy nadzieję, że Pan Prezydent, znany jako miłośnik zwierząt, zechce osobiście wspierać nasze postulaty zmiany obowiazujacych praw i przepisow odnosnie dobrostanu zwierzat, które w niedługim czasie - w duchu przedlozonej petycji - zostaną opracowane i przedstawione Panu Prezydentowi.

Z poważaniem

podpisy

EDIT: Przepraszam ,ale dzięki mojemu "super szybkiemu" internetowi nie przeczytałam wcześniejszego postu Zosi.

Posted

lupak napisał(a):
Drobiazg, ale ...

Pewnie, ze drobiazg!
Nie wątpisz chyba, że Ci co będą pisać "na czysto" pismo przewodnie doskonale sie znają na sposobie adresowania pism oraz podpisów pod nimi? :-)
Idzie o sama treść petycji

Posted

Cioteczki i Wujkowie, niestety muszę już zmykać do pracy...
Będę dopiero po 23, mam nadzieję, że w międzyczasie odezwie się więcej osób i w sposób demokratyczny i kulturalny wybierze pismo przewodnie, a może jeszcze coś istotnego umknęło naszej uwadze i ktoś coś by jeszcze dorzucił, ewentualnie zmienił.
Zmykam i pozdrawiam :)

Posted

METRO

Zwierzęta (jeszcze) gorzej chronione

asa

2006-12-20, ostatnia aktualizacja 2006-12-19 20:57

Nowe przepisy o ochronie zwierząt wcale ich nie chronią - alarmują obrońcy praw czworonogów. Poprosili prezydenta Lecha Kaczyńskiego, żeby je zawetował

Nowelizację ustawy o ochronie zwierząt właśnie przegłosował parlament. Jednak obrońcy praw zwierząt twierdzą, że nowe przepisy są gorsze niż stare. Dlaczego? - Bo wprowadzają okrutne metody uboju. Teraz zwierzęta czekające na śmierć będą mogły słyszeć, a być może nawet i widzieć, jak się je zabija. Z nowych przepisów zniknęła obowiązująca wcześniej w takich sytuacjach tzw. izolacja akustyczna i przegroda. Eksperci twierdzą, że obniżenie naszych standardów może spowodować, że polskie mięso będzie miało gorszy dostęp do rynków zachodnich - twierdzi Wojciech Muża z Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami. W liście, jaki w imieniu kilku prozwierzęcych organizacji wysłał właśnie do prezydenta, takich słabych stron nowych przepisów jest więcej. - Na przykład pozwalają na zabijanie zwierząt w ciąży. Gdy ciąża trwa np. dziesięć miesięcy, ochrona obejmuje zwierzę dopiero po dziewiątych miesiącu - mówi Jurek Duszyński z Fundacji Zwierzęta i My, który także zamierza interweniować u prezydenta.

- Przyjęty zapis był już proponowany w 1997 roku. Jednak po negatywnych opiniach ekspertów zastał wycofany z projektu ustawy. Przecież państwo, które odnosi się z szacunkiem dla istoty życia, nie powinno sankcjonować zabijania zwierząt ciężarnych. Będzie to negatywnie wpływać na wychowanie społeczeństwa w poszanowaniu życia wszelkich żywych istot - dowodzi Muża.

Zastrzeżenia ekologów budzi też sprawa transportu drobiu, kotów i psów. Nowy przepis pozbawia je ochrony podczas transportu, a przypadki padania zwierząt w jego trakcie wcale nie należą do rzadkości.

- Będziemy prosić prezydenta o rozważenie możliwości zgłoszenia weta do tych przepisów - zapowiada Muża.

----------------------------
link do dyskusji na forum, Gazety:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=644&w=54277836&a=54277836

Posted

Ja jestem upierdliwa pewnie ale próbuję jakoś mocniej nawiązać do sprawy ozziego żeby może upiec dwie pieczenie na jednym ogniu...

I tak sobie myślałam, czy bardzo zaszkodzi, jeśli dodamy w pierwszym paragrafie

Społeczność internetowego forum, portalu Dogomania pod patronatem Fundacji dla Ratowania Zwierząt Bezdomnych Emir, poruszona kolejnym bezsensownym i okrutnym zabiciem psa ( historia opisana na stronie internetowej www.ozzy.4.pl), domaga się od ustawodawców naprawienia ustawy o ochronie zwierząt, która kolejnymi nowelizacjami została zepsuta, zaostrzenia kar za przestępstwa przeciwko zwierzętom, uznania przestępstw dokonywanych na zwierzętach za czyny o wysokiej szkodliwości społecznej, a także doprowadzenia do nieumarzania spraw dotyczących przestępstw na zwierzętach (co najprawdopodobniej będzie mieć miejsce w toczącym się właśnie przed prokuraturą w Lubinie postępowaniu dotyczącym Ozziego).

Z uwag praktycznych do tego akapitu:
- czy na pewno potrzebny jest przecinek po słowie forum a przed słowem portalu?
- czy tekst nie będzie bardziej czytelny i przejrzysty jeśli postulaty skumulowane w zdaniu ostatnim wymienione będą w punktach?

Posted

Społeczność internetowego forum portalu Dogomania, pod patronatem Fundacji dla Ratowania Zwierząt Bezdomnych Emir, poruszona kolejnym bezsensownym i okrutnym zabiciem psa ...
Masz rację, chyba ten przecienk powinien być po portalu Dogomania:,
No i słuszna jest uwaga o wypunktowaniu przez zaczęcie każdego żądania , po przecinku, od nowej linii

...(co najprawdopodobniej będzie mieć miejsce w toczącym się właśnie przed prokuraturą w Lubinie postępowaniu dotyczącym Ozziego).

Może byłoby słuszne, aby o tym napomknąć, ale nie w tym miejscu pisma i nie w formie wtrętu.
Zresztą, przypuszczam, że Prezydent naprawdę tym się nie przejmie, natomiast można kopię tego pisma z wytłuszczonym tekstem:
...uznania przestępstw dokonywanych na zwierzętach za czyny o wysokiej szkodliwości społecznej, a także doprowadzenia do nieumarzania spraw dotyczących przestępstw na zwierzętach ...
dostarczyć prokuraturze.
Można to zrobić w formie listownej (to nie mogą być maile), przez wiele osób z tego forum. Potrzebny jest tylko dokładny adresat z adresem prokuratury i numerem sprawy.
Kiedy tekst pisma przewodniego zostanie uzgodniony, mozna rozpocząć akcje zasypywania prokuratury listami.

Ale te uwagi moje poddaje pod dyskusję

Posted

prezydent generalnie lubi zajmowac sie prostymi, medialnymi i populistycznymi sprawami - stad tylko chcialam nawiazac
zreszta moze sie pogubilam ale czy nie bardzo podobny list pojdzie do Min. Sprawiedl? Tam bym juz nalegala zeby to wstawic.

Posted

Anashar napisał(a):
Może tak jak było proponowane na początku? Kasia, Green, i Medar lub Emir? :)

Maćku, najlepiej jakby to był ktoś zrzeszony w fundacji, Green, Medar, Emir jak najbardziej :)
Ja niestety do żadnej nie należą, może kiedyś założę swoją, ale pewnie jeszcze trochę wody w rzekach upłynie nim to nastąpi ;)