Guest Mrzewinska Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 Elu, Krzysiu, moge pomoc napisac co trzeba, tylko musze znac fakty. Sluchajcie, prawdopodobnie wiekszosc z nas wychowala sie w tradycji chrzescijanskiej - tak wynika ze statystyki. Wigilia o krok. Czy mozemy przelamac sie wirtualnym oplatkiem i naprawde odpuscic sobie wszelkie winy? Nam samym ulzy, jesli zdejmiemy z serca zal do innych. Przemowmy do siebie ludzkim glosem. Nasze zwierzaki proszą nas o to. Jesli moge w czymkolwiek pomoc, prosze o kontakt. Zofia Quote
rudaa1 Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 Mrzewinska napisał(a):Sluchajcie, prawdopodobnie wiekszosc z nas wychowala sie w tradycji chrzescijanskiej - tak wynika ze statystyki. Wigilia o krok. Czy mozemy przelamac sie wirtualnym oplatkiem i naprawde odpuscic sobie wszelkie winy? Nam samym ulzy, jesli zdejmiemy z serca zal do innych. Przemowmy do siebie ludzkim glosem. Jestem jak najbardziej "ZA", Zosia jak zwykle wie, jak załagodzic konflikt, a poza tym takim postepowaniem napewno nie pomożemy w sprawie Ozzulka, także jako, żeście sa ludzie rozumni dajcie juz spokój z tymi docinkami i będzie ok:) Quote
kacha_wawa Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 Przepraszam, że dopiero teraz umieszczam tekst, niestety wczoraj za późno wróciłam z pracy i uruchomienie internetu (czytaj wkroczenie na terytorium śpiącego brata), mogłoby się zakończyć dla mnie tragicznie ;) Mam nadzieję, że Ciotka Agata Balu mnie nie zje, ale w znacznym stopniu pozwoliłam sobie na wykorzystanie Jej propozycji pisma. Oczywiście jest to tylko zarys, więc wszystkie konstruktywne uwagi będą jak najbardziej wskazane;) I oczywiście jak najbardziej przyda się pomoc Zofii Mrzewińskiej. Oto propozycja: Warszawa dn. Społeczność internetowego Forum Dogomania Reprezentowana przez: Tu wyliczyć osoby składające petycję Do Pana Prezydenta Rzeczypospolitej Polski Pana Lecha Kaczyńskiego Szanowny Panie Prezydencie, Społeczność internetowego forum, portalu Dogomania pod patronatem Fundacji dla Ratowania Zwierząt Bezdomnych Emir , poruszona kolejnym bezsensownym i okrutnym zabiciem psa ( historia opisana na stronie internetowej <http://ozzy.4.pl/> ) domaga się od ustawodawców naprawienia ustawy o ochronie zwierząt, która kolejnymi nowelizacjami została zepsuta, zaostrzenia kar za przestępstwa przeciwko zwierzętom, ustanowienia przestępstw dokonywanych na zwierzętach za czyny o wysokiej szkodliwości społecznej, a także doprowadzenia do nie umarzania spraw dotyczących przestępstw na zwierzętach. Prosimy także o spowodowanie by wszelkie zmiany w ustawach dotyczących dobrostanu zwierząt były szeroko konsultowane z organizacjami społecznymi, ktorych statutowym celem dzialania jest ochrona zwierząt. W tym celu wystosowaliśmy do Pana Prezydenta petycję pod którą zebraliśmy ponad 90 tysięcy podpisów(dokladna liczba). Podpisy te zostały zebrane przez wolontariuszy Fundacji Emir w ...(dokładna liczba) miastach Polski, wśród przypadkowo spotkanych osób, ich ilość świadczy o tym jak niedoskonałe jest prawo dotyczące ochrony zwierząt, jest to społeczny apel o zmianę obowiązującego prawa. Ochrona zwierząt jest tematem niezwykle delikatnym i emocjonującym o czym może chociażby świadczyć ilość osób odwiedzających stronę www.ozzy.4.pl (ilość osób odwiedzających od momentu powstania strony, do...-tu musimy ustalić do kiedy), a także komentarze pozostawione przez te osoby na w/w stronie, oraz posty użytkowników pozostawione na forum portalu www.dogomania.pl: (tutaj kilka poruszających cytatów). Mamy nadzieję, że Pan Prezydent, znany jako miłośnik zwierząt, zechce osobiście wspierać nasze postulaty zmian, które w niedługim czasie zostaną opracowane. Z poważaniem podpisy Quote
kacha_wawa Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 Chciałabym jeszcze przeprosić Marzenę od Dakoty. Jej podpisy z Pruszkowa znalazły się, zostały podczepione pod podpisy warszawskie. Moje obawy wynikały z faktu, że sporo podpisów z miejscowości podwarszawskich były rozszczególnione na konkretne miejscowości. Quote
Agata Balu Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 Mnie się tekst - jako list przewodni do petycji - podoba. Zastanawiam się tylko czy rzeczywiście dołączać do "listu przewodniego" cytaty. Bardziej mi pasuje by bardziej rozbudować pisma do mediów. Ale nie upieram się :-) Quote
Guest Mrzewinska Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 Wydaje mi sie, ze Agata ma racje - nie dawalabym cytatow. Historia Ozzyego jest wstrzasajaca bez jakichkolwiek komentarzy, cytaty wydaja mi sie zbedne. Im krotszy jest list wiodacy, tym wieksza szansa na zapoznanie sie dokladniejsze z jego trescia. Zofia Quote
rudaa1 Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 Mrzewinska napisał(a):Im krotszy jest list wiodacy, tym wieksza szansa na zapoznanie sie dokladniejsze z jego trescia. Samo życie, nic dodac nic ująć. Liczy sie jakość, a nie ilość. Quote
Ela_and_Krzys Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 Pani Zofio, jeśli mogłaby Pani podać swoje uwagi do listu opracowanego przez Kasię mielibyśmy prawie gotowy dokument. Ja popatrzę też na niego wieczorem - na razie nie bardzo mogę (mam sporo pracy). Quote
basiaap Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 Kochani, jeśli mogę się wtrącić z paroma uwagami natury językowej - myślę, że w oficjalnych pismach to gra jakąś rolę. Poprawki zaznaczyłam na zielono (przecinki też:lol: ). [quote name='kacha_wawa'] Oto propozycja: Warszawa dn. Społeczność internetowego Forum Dogomania Reprezentowana przez: Tu wyliczyć osoby składające petycję Do Pana Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Pana (usunąć - powtarza się) Lecha Kaczyńskiego Szanowny Panie Prezydencie, Społeczność internetowego forum, portalu Dogomania pod patronatem Fundacji dla Ratowania Zwierząt Bezdomnych Emir, poruszona kolejnym bezsensownym i okrutnym zabiciem psa ( historia opisana na stronie internetowej <http://ozzy.4.pl/> ), domaga się od ustawodawców naprawienia ustawy o ochronie zwierząt, która kolejnymi nowelizacjami została zepsuta, zaostrzenia kar za przestępstwa przeciwko zwierzętom, uznania przestępstw dokonywanych na zwierzętach za czyny o wysokiej szkodliwości społecznej, a także doprowadzenia do nieumarzania spraw dotyczących przestępstw na zwierzętach. Prosimy także o spowodowanie, by wszelkie zmiany w ustawach dotyczących dobrostanu zwierząt były szeroko konsultowane z organizacjami społecznymi, ktorych statutowym celem dzialania jest ochrona zwierząt. W tym celu wystosowaliśmy do Pana Prezydenta petycję, pod którą zebraliśmy ponad 90 tysięcy podpisów(dokladna liczba). Podpisy te zostały zebrane przez wolontariuszy Fundacji Emir w ...(dokładna liczba) miastach Polski, wśród przypadkowo spotkanych osób. Ich ilość świadczy o tym, jak niedoskonałe jest prawo dotyczące ochrony zwierząt, jest to społeczny apel o zmianę obowiązującego prawa. Ochrona zwierząt jest tematem niezwykle delikatnym i emocjonującym, o czym może świadczyć chociażby ilość osób odwiedzających stronę www.ozzy.4.pl (ilość osób odwiedzających od momentu powstania strony, do...-tu musimy ustalić do kiedy), a także komentarze pozostawione przez te osoby na w/w stronie oraz posty użytkowników pozostawione (usunąć, bo się powtarza) na forum portalu www.dogomania.pl: (tutaj kilka poruszających cytatów). Mamy nadzieję, że Pan Prezydent, znany jako miłośnik zwierząt, zechce osobiście wspierać nasze postulaty zmian, które w niedługim czasie zostaną opracowane. Z poważaniem podpisy Quote
Guest Mrzewinska Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 Moja propozycja, zeby jeszcze krocej Warszawa dn. Społeczność internetowego Forum Dogomania Reprezentowana przez: Tu wyliczyć osoby składające petycję Do Pana Prezydenta Rzeczypospolitej Polski Pana Lecha Kaczyńskiego Szanowny Panie Prezydencie, Społeczność internetowego forum, portalu Dogomania pod patronatem Fundacji dla Ratowania Zwierząt Bezdomnych Emir , poruszona kolejnym bezsensownym i okrutnym zabiciem psa ( historia opisana na stronie internetowej <http://ozzy.4.pl/> ) domaga się od ustawodawców zmiany prawa w zakresie dotyczacym ochrony zwierzat. Prosimy o spowodowanie by wszelkie zmiany w ustawach dotyczących dobrostanu zwierząt były szeroko konsultowane z organizacjami społecznymi, ktorych statutowym celem dzialania jest ochrona zwierząt. Pod petycją, wystosowaną do Pana Prezydenta, zebraliśmy ponad 90 tysięcy podpisów(dokladna liczba). Podpisy zostały zebrane przez wolontariuszy Fundacji Emir w ...(dokładna liczba) miastach Polski, wśród przypadkowo spotkanych osób. Ich ilość świadczy o tym jak niedoskonałe jest prawo dotyczące ochrony zwierząt, jest to ogromny społeczny apel o zmianę obowiązującego prawa. Ochrona zwierząt jest tematem niezwykle delikatnym i emocjonującym o czym może chociażby świadczyć ilość osób odwiedzających stronę www.ozzy.4.pl (ilość osób odwiedzających od momentu powstania strony, do...-tu musimy ustalić do kiedy), a także ich komentarze. Mamy nadzieję, że Pan Prezydent, znany jako miłośnik zwierząt, zechce osobiście wspierać nasze postulaty zmiany obowiazujacych praw i przepisow odnosnie dobrostanu zwierzat, które w niedługim czasie - w duchu przedlozonej petycji - zostaną opracowane i przedstawione Panu Prezydentowi. Z poważaniem podpisy Quote
Agata Balu Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 A propos Rzeczypospolitej "Polskiej" czy "Polski". Za zaadresowanie petycji internetowej do Prezydenta "Rzeczypospolitej Polskiej" posypały sie na mnie gromy! No ale już nie dało się zmienić. Byłam dotychcas pewna, że Polska nie jest przymiotnikiem pisanym wyjatkowo z dużej litery tylko rzeczownikiem. Więc jak to jest? Może jakis polonista się wypowie. Bo skoro piszemy maile do Sejmu i Senatu, czasami, warto byłoby wiedzieć. Quote
ARKA Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 nie umieszcza sie DO tylko: Prezydent (RP) lub Rzeczypospolitej Polskiej Lech Kaczyński Szanowny Panie Prezydencie, tekst Quote
Asior Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 [quote name='ARKA']nie umieszcza sie DO tylko: Prezydent (RP) lub Rzeczypospolitej Polskiej Lech Kaczyński Szanowny Panie Prezydencie, tekst zdecydowanie tak ;) Quote
elles Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 Ładnie, jestem także zdania, aby było bez cytatów. W słowniku (ortograficznym co prawda) mam Rzeczypospolitej POLSKIEJ. Mało mam raportów, dostałam tylko od: Izy i Fidela Formica (Zabrze) Haliny (Ząbkowice) i z miast: Żywiec/Szczyrk, Gniezno, Gorlice (aisaK jesli sie nie myle) obiecane (powinny być dziś): Wrocław, Trzcianka Luuudzie, możemy troche przekopać DGM ale może zaoszczędzicie nam tej roboty... Quote
Asior Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 to ja zmobilizuje Maćka :cool3: coby się wziął za robotę Quote
Moskva Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 Elles - mój raport, zgodnie z obietnicą został właśnie wysłany. Jakby jeszcze jakieś info było potrzebne to pisz. ARKA - twoje posty zaraz zostaną zgłoszone do moda. Moge wiele znieść ale wyzwiska to już takie chamstwo, które powinno być definitywnie wykopane z tego forum(np. razem z tobą). Quote
medar Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 Witam wszystkich. Widzę, że prace ruszyły pełną parą. Mam kilka nowych, istotnych informacji, dlatego też spieszę podzielić się nimi z uczestnikami forum. Na początek proszę o zaprzestanie ponownego zbierania materiałów ( np. raporty, fotografie itp.), które już zostały dostarczone do Fundacji (z całym szacunkiem- ale szkoda czasu i wysiłku na coś, co już jest wykonane). Opracowane przez Was pismo przewodnie jak najbardziej się przyda ( jeśli wyrazicie na to zgodę) i tu podziękowania dla wiadomo kogo oraz tych, co korygowali i wtrącili istotne poprawki. Teraz krótkie uzasadnienie. Po poście Pluciarz ( post nr 538 ) dotyczącym wydawanych upoważnień na zbieranie podpisów przesyłanych koordynatorom przez Fundację Emir, wielu rozmowach z ludźmi zaangażowanymi, musieliśmy zweryfikować nasze wcześniejsze decyzje dotyczące sposobu zakończenia akcji „Stop okrucieństwu”… W wyniku tej „debaty” ( i po konsultacjach z wieloma osobami z forum) doszliśmy do wniosku, że Fundacja Emir wraz z pozostałymi delegatami, złoży petycję i podpisy do adresatów. Emir jest w trakcie ustalania najszybszego możliwego terminu przekazania - być może już jutro będzie coś więcej wiadomo. Trwają też wstępne ustalenia z mediami. Na koniec przypomnę jeszcze, że już nie zabija się posłańców :cool3: i „imperare sibi maximum est imperium”. :roll: Quote
puli Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 Bardzo dziękuję Emir i Medarowi za ta decyzję. Cieszę się że zdecydowali sie mimo wczesniejszych obiekcji na dokończenie Akcji. Jestem przekonana że to najlepsze z mozliwych rozwiązań i przykro mi że posądzałam Ich o zlekceważenie wszystkich podpisanych pod petycją. Quote
Ela_and_Krzys Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 Ja tez sie zgadzam i mam nadzieje ze wszyscy inni rowniez. W tej chwili liczy sie tylko jak najszybsze sfinalizowanie akcji - i im wiecej osob zjednoczy sily tym lepiej. Mam nadzieje ze nie bedzie juz wiecej kłotni. Quote
GreenEvil Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 Ja rowniez bardzo dziekuje Emir i Medarowi za ponowne rozpatrzenie wszystkich za i przeciw. I ze pomiomo wszystko potrafili zadzialac w tym kierunku, co my wszyscy - dobro psow. pzdr GreenEvil Quote
Ruth Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 Elles, mój raport prześlę Ci jutro, ponieważ dzisiaj dopiero wszystko spisuję, a za chwilę chyba skończy mi się czas przebywania przed komputerem (jak to brzmi :lol:). No więc nie martw się ;). Pozdrawiam Aśka Quote
Asior Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 [quote name='medar'] Na koniec przypomnę jeszcze, że już nie zabija się posłańców :cool3: i „imperare sibi maximum est imperium”. :roll: czekaj czekaj, a czy nie było tak, że posłańcy mieli zagwarantowaną nietykalność??? czy kiedykolwiek zdażyło się pozbawienie życia posłów. (pytam z ciekawości :cool3: ) również przyłączam się do podziekowań...... Quote
Anashar Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 Elles, nie czytałem całego wątku ale chodzi o raport z akcji w danym mieście, tak? Ja go napisałem dla Emir, i mam jeszcze gdzieś na kompie więc mogę Ci przesłać ;) Ale co do tego Medar ma rację - skoro Emir ma wszystkie materiały to po co od nowa to zbierać? ps. Co Wy na taki pomysł aby te raporty a akcji wraz ze zdjęciami wrzucić na stronę Ozzy'ego? :) Quote
elles Posted December 19, 2006 Posted December 19, 2006 Medar to mi zabrałes fuche no!;) Także bardzo się cieszę z nowych wieści i dziękuję wszystkim, którym udało się Was do tego nakłonić. Wiem ze raporty są u Emir, ale są tez osoby, które nie dostarczały raportu do fundacji (np. Częstochowa!) wiec jeśli dostanę, to mogę przesłać na adres mail fundacji. Jeśli już ktoś z Fundacji opracował cały raport, na podstawie informacji z poszczególnych miast, to ja bym go chciała poznać - z ciekawości :lol: Jest możliwość?? Anashar :mad: dopiero teraz sie obudziłes? A co ja mówiłam jeszcze przed końcem akcji, żeby co zrobić na stronie, hę?? :p Jakbyśmy dostali ten zbiorczy, całościowy raport, to ja jestem absolutnie za tym, aby umieścić go na stronie! :evil_lol: Ruth już nie musisz wysyłać do mnie raportu, skoro Medar lub ktoś inny się tym zajął :) Quote
Recommended Posts