nane Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 [quote name='joasya']Witam wszystkich! Jestem tu nowa i czytam ten temat z zaciekawieniem. Otóż mam pytanie- chcę kupić yorka i znalazłam hodowle domową blisko mojego miejsca zamieszkania oto strona http://york-heldar.republika.pl/york_hodowla_heldar_ramki.htm Kontaktowałam sie z włascicielami i piesek który jest do odbioru ma w tej chwili 3 m-ce czy nie jest za "stary" aby go teraz kupić? Dzis wieczorkiem jade go obejrzec i dowiedziec sie szczegolow I jeszcze jedno pytanko podobno oba maja rodowód z tym że jeden kosztuje 1 tys a drugi 2 tys z czego wynika ta różnica? Bardzo dziekuje wszystkim którzy spróbuja mi pomóc i rozwiac moje wątpiliwości :) 3 miesiące to normalny wiek sprzedaży szczeniąt, szczenięta sprzedaje się po ukończeniu 7-8 tygodni. Jak już będziesz u hodowcy sama oceń czy podoba ci się to w jaki sposób traktuje on psiaki i czy hodowca wzbudza twoje zaufanie. Bardzo ważne jest podpisanie umowy kupna-sprzedaży, możesz poprosić hodowcę również o pokazanie protokołu z przeglądu miotu. Szczenię w tym wieku powinno być odrobaczone przynajmniej dwukrotnie i raz bądź dwa razy zaszczepione (w zależności od szczepionki). Szczenię powinno otrzymać metryczkę, mieć zrobiony tatuaż (w pachwinie bądź lewym uszku) jak również posiadać książeczkę zdrowia. Piesek za 1000zł możliwe, że po prostu posiada wadę zgryzu która dyskwalifikuje go z wystaw i dlatego jest tańszy. Quote
AmiX Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 Witam wydaje mi się ze różnica cenowa wynika albo z płci bo suczki są zawsze droższe od piesków lub może być tak ze jeden z piesków b.dobrze rokuje wystawowo a drugi z powodu jakiejś wady jest pieskiem tzw. „na kolanka” czyli na wystawy się nie nadaje. Pozdrawiam Ania :) Quote
joasya Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 [quote name='nane']3 miesiące to normalny wiek sprzedaży szczeniąt, szczenięta sprzedaje się po ukończeniu 7-8 tygodni. Jak już będziesz u hodowcy sama oceń czy podoba ci się to w jaki sposób traktuje on psiaki i czy hodowca wzbudza twoje zaufanie. Bardzo ważne jest podpisanie umowy kupna-sprzedaży, możesz poprosić hodowcę również o pokazanie protokołu z przeglądu miotu. Szczenię w tym wieku powinno być odrobaczone przynajmniej dwukrotnie i raz bądź dwa razy zaszczepione (w zależności od szczepionki). Szczenię powinno otrzymać metryczkę, mieć zrobiony tatuaż (w pachwinie bądź lewym uszku) jak również posiadać książeczkę zdrowia. Piesek za 1000zł możliwe, że po prostu posiada wadę zgryzu która dyskwalifikuje go z wystaw i dlatego jest tańszy. wiem że 7-8 tyg to normalny wiek a ten piesek ma 12 tyg dlatego pytam. podobno sa odrobaczone i zaszczepione ale dzieki za reszte informacji na o tatuazu bo tego nie wiedzialam-zwroce na to uwage. dziekuje i czekam na inne komentarze Quote
Guest Agata_B Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 Ooo :) Jedziesz obejżec pieska "EWEREST Heldar "? Polecam również Filionka ;) Quote
joasya Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 [quote name='Agata_B']Ooo :) Jedziesz obejżec pieska "EWEREST Heldar "? Polecam również Filionka ;) właśnie wróciłam. Znasz tę hodowlę? Quote
joasya Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 Więc tak piesek ma wadę mechaniczną a nie genetyczną. Na brzuszku jak sie pomaca to czuć tak jakby pęknięte żeberko lubmostek i troszkę wysunięte.poza tym jest bardzo żywy i śmiały. Jak sie go dotyka w tym miejscu to nie piszczy ani ne ucieka więc wnioskuje ze to go nie boli i w niczym nie przeszkadza. Jedyne czego sie obawiam to to że jak jeszcze troszke uroście i kiedyś niedajboże spadnie czy zeskoczy np. z kanapy albo się go źle złapie to żeby mu nie przebiło żadnych narzadów. Co myslicie? Bardzo proszę poradzcie co zrobić?:???: Quote
Guest Agata_B Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 joasya napisał(a):właśnie wróciłam. Znasz tę hodowlę? Tak :):):) Polecam w 100%! Quote
Guest Agata_B Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 joasya napisał(a):Więc tak piesek ma wadę mechaniczną a nie genetyczną. Na brzuszku jak sie pomaca to czuć tak jakby pęknięte żeberko lubmostek i troszkę wysunięte.poza tym jest bardzo żywy i śmiały. Jak sie go dotyka w tym miejscu to nie piszczy ani ne ucieka więc wnioskuje ze to go nie boli i w niczym nie przeszkadza. Jedyne czego sie obawiam to to że jak jeszcze troszke uroście i kiedyś niedajboże spadnie czy zeskoczy np. z kanapy albo się go źle złapie to żeby mu nie przebiło żadnych narzadów. Co myslicie? Bardzo proszę poradzcie co zrobić?:???: który to ma taką wade? FILION czy EWEREST? PS. Ja bym nie ryzykowała Quote
Burchardt Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 A co mówią w hodowli?. Co się stało z psiakiem?. Może upadł i rzeczywiście coś się złamało i zrosło. Hodowca powinien udzielić Tobie wszelkich wyjaśnień, co do stanu zdrowia psiaka. Zapytaj koniecznie. Pozdrawiamy. Kasia i Tupek Quote
Hania:) Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 Agata_B napisał(a):Tak :):):) Polecam w 100%! Agata znasz osobiście? Byłaś? Widziałas i sprawdziłaś? Bo ja tylko w takim przypadku odważyłabym się komuś polecić hodowlę:) Quote
joasya Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 Burchardt napisał(a):A co mówią w hodowli?. Co się stało z psiakiem?. Może upadł i rzeczywiście coś się złamało i zrosło. Hodowca powinien udzielić Tobie wszelkich wyjaśnień, co do stanu zdrowia psiaka. Zapytaj koniecznie. Pozdrawiamy. Kasia i Tupek Weterynasz który ma tę hodowle pod opieką mówi że to mogło się stać przy porodzie lub jak suczka nosiła w brzuszku maluszki np. schodziła ze schodów i uderzyła mogło trafić na niego a ze to takie delikatne to mogło mu coś pęknąć lub się przesunąć Quote
nane Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 [quote name='joasya']Weterynasz który ma tę hodowle pod opieką mówi że to mogło się stać przy porodzie lub jak suczka nosiła w brzuszku maluszki np. schodziła ze schodów i uderzyła mogło trafić na niego a ze to takie delikatne to mogło mu coś pęknąć lub się przesunąć Moim zdaniem powinnaś podpisać umowę K-S gdzie w uwagach powinno być napisane dlaczego szczeniaczek jest niepełnowartościowy i opinię weta, iż nie zagraża to jego życiu - zawsze bezpieczniej mieć taką umowę ;) Quote
Burchardt Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 Hmm, jeżeli to w niczym nie przeszkadza i w przyszłości nie będzie skutkowało problemami, to moim zdaniem możesz kupić szczeniaka. Niska cena wynika z w/w wady i psiak został potraktowany jako tzw. pet. Zanim podejmiesz ostateczną decyzję wnikliwie porozmawiaj z prowadzącym wetem. Przecież on dokładnie wie jaka część ciałka psiaka ucierpiała. Możesz zawsze skonsultować to z innym wetem. Broń boże nie sugeruj się tylko ceną. Pozdrowienia. Kasia i Tupek Quote
joasya Posted July 20, 2007 Posted July 20, 2007 Bardzo dziękuje za pomoc! Decyzja zapadła. Piesek kupiony :multi: Quote
nane Posted July 20, 2007 Posted July 20, 2007 [quote name='joasya']Bardzo dziękuje za pomoc! Decyzja zapadła. Piesek kupiony :multi: to my teraz poprosimy zdjęcia maluszka :loveu: Quote
Burchardt Posted July 20, 2007 Posted July 20, 2007 No to fajnie:multi: , koniecznie pokaż psinkę. Quote
joasya Posted July 22, 2007 Posted July 22, 2007 bardzo proszę ;) czyszcze ząbki odpoczywam na słoneczku błogi sen po całym dniu zabaw i chasania na świeżym powietrzu Quote
Megula Posted July 22, 2007 Posted July 22, 2007 Joasya gratuluje! :multi: Ale sliczna mordeczka :) Ucałuj ja od Megi :) Piesek czy suczka? Bo nie doczytalam. Quote
joasya Posted July 23, 2007 Posted July 23, 2007 Dziękujemy za pozdrowionka. :multi: Piesek w metryce ma Ewerest ale wołamy na niego Ewi. Uwielbia się bawić kiedy się położę na podłodze, nie lubi siedzieć na kolanach i być brany na ręcę za to kocha wszyski miękkie podusie. Prawie wogóle nie wydaje z siebie głosu tylko raz na nas warczał jak mu nie pozwoliliśmy spać z nami w łóżku no i siłą rzeczy wycyganił miękką poduszkę na której śpi w nocy obok łóżka :lol: Quote
Recommended Posts