Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich serdecznie :)
Jestem tutaj nowym użytkownikiem i od razu mam pytanie.

Jestem na kupnie rodowodowej suczki Yoreczki. Byłam już w hodowli oglądać szczeniaki po 2 suczkach. Mam spore wątpliwości które wybrać szczenię, ponieważ:
Chciałam suczkę która bedzie malutka jak dorośnie i jest jedna taka "malizna", ale przy pierwszym oglądaniu wydała sie mocno przestraszona , nie chciała podejść, podczas gdy cała reszta gramoliła się na kolana lub podskakiwała radośnie obok. Z kolei mamusia tejże małej równiez przywitała mnie niemiło - szczekaniem, warczeniem i schowała sie za sofą. Kazde spojrzenie w jej kierunku kwitowała burczeniem. Hodowczyni twierdziła ze maluchy własnie są po jedzeniu i ze mała jest śpiąca. Faktycznie chwilke potem położyła sie do spania a wraz z nią 2 inne pieski. Reszta świrowała.

Moja obawa dotyczy tego czy z takiego szczeniaczka nie wyrośnie strachliwy, jazgoczący na wszystko york, albo uciekający przed obcymi ?? W żadnym wypadku bym tego nie chciała. W piątek jadę na dłuższe oględziny szczeniąt. Chcę dać im czas z oswojeniem sie ze mna i poobserwowac je cicho jak sie zachowują miedzy sobą. Jeśli hodowczyni pozwoli chce zrobić test Campbela maluchom.
Czy jest jeszcze coś na co powinnam zwrócić uwagę w zachowaniu maleńkiej i innych szczeniąt zanim podejmę decyzję na którą suczke sie decyduję i czy wogóle ?

pomóżcie prosze, zależy mi na zrównowazonym piesku, odważnym, wesołym, temperamentnym, ale w zadnym wypadku strachliwym. Wiem ze wiele zależy od wychowania i prawidłowej socjalizacji, ale jesli szczeniaczek jest sam z siebie bojaźliwy to pewnych rzeczy sie z nim nie zrobi i zawsze bedzie kłopot :(

Posted

No cóż... chyba nie da się określić jak psiak będzie się zachowywał jak troche podrośnie i znajdzie sie w innym otoczeniu. Mój Maxio jak go pierwszy raz zobaczyłam skakał i szalał - istny diabełek (matka oczywiście przyjęła mnie delikatnie mówiąc niechętnie... ale kto by nie był zazdrosny o takiego szkraba :razz: ) Zakochałam się w nim od pierwszej chwili... myślałam, że będzie z niego niezły rozrabiak... i w domu rzeczywiście biega, wariuje, natomiast zupełnie inaczej jest poza domkiem :eviltong: Gdy widzi obce osoby czasem zachowuje sie normalnie, a czasem w tył zwrot, podkula ogon i ucieka gdzie pieprz rośnie :roflt: nie mam zielonego pojęcia od czego to zależy. Pamiętam gdy pierwszy raz spotkał się z większym szczekającym psem (znajdującym sie daleko za siatką) to zaparł się i posikał ze strachu... wtedy zrozumiałam, że będzie z niego małe strachajło... :loveu: Szczerze mówiąc nie narzekam, przynajmniej nie stratuje do silniejszych do siebie a co za tym idzie nic złego mu z ich strony nie grozi :cool3:

Posted

Byłam dziś znów w hodowli Piccolo Cane i decyzja zapadła. Podczas 3 godzinnej obserwacji i po teście Campbella wybór padł na drobną suńkę z drugiego miotu po Tigrze z Kojca Igraszki i Uni Topie Stribrne Prani. Wypadła w teście najkorzystniej :multi: (dość ciekawska i uległa, ale nie bojaźliwa) i wygląda na to że wyrośnie na zrównoważonego pieska - o ile ja nie zachrzanię sprawy z socjalizacją i wychowaniem :mad: W dodatku ma ślicznie soczyste barwy rudości na pysiu i nie tylko :loveu:
Niestety musze z jej odbiorem czekać do stycznia, bo wtedy bank uruchomi mi ponownie kredyt :-( mam nadzieję, ze dłuższy pobyt z mamą i cioteczkami yoreczkami wyjdzie jej zdrowiu psychicznemu na dobre :evil_lol: Szwankować może chyba tylko moja psycha podczas takiego długiego czasu oczekiwania , ale bede ratować sie odwiedzinami u mojej przyszłej "mniejszej córeczki" :loveu:

Posted

ula.p napisał(a):
mam nadzieję, ze dłuższy pobyt z mamą i cioteczkami yoreczkami wyjdzie jej zdrowiu psychicznemu na dobre

Nie chce straszyc, ale nie wyjdzie. Szczeniaka w szczegolnosci z domow, w ktorych jest wieksza ilosc psow nalezy zabrac, jak tylko piesek ukonczy 8 tygodni. Jesli mowimy o yorkach to sprawa jest tym bardziej powazna. Malo ktory hodowca przyklada sie do sprawy wlasciwej socjalizacji swoich szczeniat, nie zwraca uwagi, ze inne psy moge stresowac matke szczeniat, ktora swoj strach i obawy bedzie przekazywac swojemu potomstwu.
Kolejna sprawa to absorbowanie nawykow od reszty stada. Jesli wsrod doroslych psow, sa szczekliwe, strachliwe, czy agresywne to szczeniak tej szczekliwosci, strachliwosci czy agresji na pewno sie nauczy.

Odwiedzilam strone Piccolo Cane. Ciekawe info mozna tam znalezc. Np to, ze yoki nie uczuluja :crazyeye: A co jesli mamy alergie na sline, ktora jest czesciej spotykana niz alergia na siersc?
Waga yorka podana na tej stronie tez moze zastanawiac. Czyzby Hodowczyni tworzyla nowy wzorzec ... do 5 kg :lol:
W dziale "szczeniaczki" mozna natomiast przeczytac, ze do sprzedania zostala sunia "miniaturka". Czyzby to kolejne proby manipulowania we wzorcu? :crazyeye:
Dzial "choroby" tez nie jest bez bledow ;) Np. stwierdzenie, ze szczepienia powtarzamy przez rok, przez cale zycie psa :evil_lol: Szczepienie na wscieklizne owszem, ale pozostale nie! Nalezaloby sie zapoznać z nowszymi badaniami i zaleceniami swiadomych wetow, a nie tych ktorzy od lat szczepia co rok, drenujac portfele swoich klientow :mad:

No nic ... dosyc tej analizy :razz: Zycze dobrego wyboru szczeniaka, bo o ile z psem ktory championem nie zostanie jestem w stanie zyc 15 i wiecej lat, o tyle z psem ktory jest strachliwy, agresywny lub po prostu zle zsocjalizowany - nie.

W.

Posted

w pełni zgadzam się z Wind, nie należy tak dłuzo czeka z odbiorem pieska
te pierwsze chwile są najważniejsze dla wychowania psa, nawiązaniu więzi z właścicielem i innymi psami.
Tak to szybko kwarantana w domku - nauka pierwszych komend, nawiązanie więzi w nową pancią, potem psie przedszkole itp tid - w hodowli nie ma szans tego załatwic. Co zresztą jest o dziwo napisane na stronie
może hodowca zgodzi sie na raty?

co do wagi to opis na stronie głównej jest tak "napackany" ze istotnie łatwo o pomyłkę, sama musiałam go rozszyfrowywac zeby zrozumiec intencje piszącego

ale istotnie jest kilka rzeczy do przyczepienia np ze nie potrzebuje mało ruchu. To ja mam jakiegos pecha bo codziennie biegam z dwoma yorkami po lesie, akurat mi sie trafiły dziwne "egzemplarze" chyba. Wind Ty tez masz nietypowy "egzemplarz" w takim razie

plus za dopisek - nasze szczeniaczki tylko z rodowodem - brawo

Posted

Niestety nie jestem w stanie odebrać szczeniaka wcześniej :( gdyby nie to że zmieniałma prace to z bankiem załatwiłabym szybciej, a tak to musze czekac aż upłynie 3 miesiące od podpisania nowej umowy i kicha.

Co do stadka, w którym przebywają maluchy to jest bardzo przyjemne :) Pieski są wesołe, przytulaśne i poza chwilową niufnościa jednej suczki wszystko ok :) Małej się tam krzywda nie stanie.

Od razu musze stanąc w obronie Pani Magdy jeśli chodzi o tą maleńką suńkę "miniaturkę". Co kobieta jest winna że się urodziło takie maleństwo ? Wcale nie twierdzi że to miniatura bo miniatury yorka po prostu nie ma - stąd użyty cudzysłów. Od razu zostałam poinformowana ze sunia nie nadaje sie do hodowli bo jest za mała i bedzie tak poinformowany każdy pytający. Co do szczepień to się nie wypowiadam, bo nawet w książkach są sprzeczne informacje, niestety :(

Posted

W sumie o ratach nie pomyślałam. Hmmm...
Mimo wszystko jednam wolę żeby mała została u hodowczyni przynajmniej do 12 tygodnia. Do czasu ukończenia wszystkich szczepień i kwarantanny. Decyzje ta wynika z tego że mam w domu sukę setera, z którą bardzo często jestem na błoniach i lata z innymi psami (stąd moja obawa czy zapewnię małej kwarantanne taką jak trzeba), a po drugie wszystkie moje zwierzęta (pies i 3 kocury) zostały celowo odebrane od matek i rodzeństwa dopiero po ukończeniu 12 tygodni. I wcale to nie spowodowało, ze zwierzaki są niezsocjalizowane, nieufne czy mają nabyte negatywne zachowania - a wręcz przeciwnie. Suczka jest tak bardzo ufna i zżyta z ludzmi i tak dobrze dogaduje się z psami, ze nigdy nie miałam z nią najmniejszych problemów i nawet chodzi ze mną do pracy. Ale zawsze prosiłam ludzi u których sie moje zwierzaki urodziły, żeby zapewnili im należytą socjalkę.

Posted

Bardzo ładna sunia, ładnie kontuje tylnie kończyny, bardzo ładny wyraz mordki, tylko postawcie jej uszka!!!
Bedzie jeszcze piękniejsza, no chyba że wolisz klapoucha....
Czy masz zamiar ja wystawiać???????????????.....

Posted

Jak jechałam do hodowli to z nastawieniem że chcę sunię do kochania. Ale... po rozmowie z hodowczynią i po wyborze suni chyba zdecydujemy się na wystawy :) Ona też mi sugerowała żeby spróbować - o uszkach rozmawiałyśmy i będziemy się starać je możliwie szybko postawić - w ostateczności plasterki.

Posted

Pewnie jak sie dobrze wybarwi, potrenujecie pozycje, i nie wyjda jej jakieś wady dziedziczne to warto spróbować:)

Ja zaprzepasciłam szanse z moim Kaprysem Bakarat ogoliliśmy go u fryzjera, rozpieściliśmy i już włos nie ten i nie ustawi sie tak chociaż P. Zwolińska go nauczyła i postawe nadal sam robi a juz 5 lat zaraz 6 leci.....A był najpiekniejszym szczeniakiem z miotu....exterrier+charakter

• 3 weeks later...
Posted

Hip, hip hurra :) maleńkiej zaczynają uszka się podnosić :multi: Pani Magda ogoliła uszka tydzień temu (tatuaże już się wygoiły) i już idą do góry :multi: Fosforan wapnia i masaże też robią swoje...
Na czubku główki pojawiło się srebrne pasemko już przebarwiających się włosków... ech.. rośnie dziewczyna...
Niedługo znów pojadę w odwiedziny to przywiozę parę zdjeć.

Posted

Witam , jestem nowa na Tym forum , w Yorkach raczej nie :)
Ja chciałam wyrazić odmienne zdanie -Wind , yorka nie trzeba dawać natychmiast po ukończeniu 8 tyg :P
Ja nie oddaje szybciej niz 10 tyg :) Prosze mi wierzyc zaden pies nie ma zadnych zachamowac czy nie jest tez niesocjalizowany , o jakiej socjalizacji mówicie skoro york do kilkunastu tyg z domu nie wychodzi !!! jeszcze jak zima i szczeniak to wogóle......
PzdR :)

Posted

... o jakiej socjalizacji mówicie skoro york do kilkunastu tyg z domu nie wychodzi !!! jeszcze jak zima i szczeniak to wogóle......

Co do socjalizacji to polecam książkę S. Corena "Tajemnice psiego umysłu", mnie się bardzo podobała ;)

Posted

Hm, wiele zależy od tego, w jakiej hodowli piesek przyjdzie na świat...

Czasami lepiej zabrać go do domu jak najprędzej - a czasami fakt zostawienia go przy mamie do 10 tygodnia nie musi być bardzo szkodliwy... :lol:

"o jakiej socjalizacji mówicie skoro york do kilkunastu tyg z domu nie wychodzi !!! "

Moje psy wychodziły ze mna w okresie kwarantanny... w plecaku lub (w przypadku małych) za pazuchą. Oglądaly świat w bezpieczny sposób...

"jeszcze jak zima i szczeniak to wogóle...."

A co zima robi szczeniakom...? :crazyeye:

Posted

[quote name='YorKiss kennel']Prosze mi wierzyc zaden pies nie ma zadnych zachamowac czy nie jest tez niesocjalizowany , o jakiej socjalizacji mówicie skoro york do kilkunastu tyg z domu nie wychodzi !!! jeszcze jak zima i szczeniak to wogóle......

Hmmm ... po tym stwierdzeniu ja juz wiem, jak socjalne sa Twoje psy i szczenieta :evil_lol:

Chyba powinnas uzupelnic swoja wiedze ... :p :eviltong:

- poszukaj informacji o skladzie nowoczesnych szczepionek dla szczeniat i mozliwosci skracania okresu kwarantanny;
- nawet podczas krotko trwajacego okresu kwarantanny mozna, jak to napisala Berek, wynosic psa na rekach i sukcesywanie dostarczac mu nowych, dotad nieznanych bodzcow;
- zima, deszcze, mroz NIE sa zadna przeszkoda do regularnych specerow, oraz do szkolenia nawet bardzo malego szczeniaka.

W.

Posted

Zgadzam sie ze wychodzenie na spacer dla zednego psa zadnej rasy nie jest szkodliwa , moje psy tez wychodza jak jest mokro i jak pada :)
Dla Yorków czy tez psów małych raz nie powinno sie szczepic szczepionkami które zawirajka w sobie kilka tylko pojedyńczymi ;];]
(to tak na marginesie)

• 7 months later...
Posted

Witam wszystkich!
Jestem tu nowa i czytam ten temat z zaciekawieniem.
Otóż mam pytanie- chcę kupić yorka i znalazłam hodowle domową blisko mojego miejsca zamieszkania oto strona http://york-heldar.republika.pl/york_hodowla_heldar_ramki.htm
Kontaktowałam sie z włascicielami i piesek który jest do odbioru ma w tej chwili 3 m-ce czy nie jest za "stary" aby go teraz kupić? Dzis wieczorkiem jade go obejrzec i dowiedziec sie szczegolow
I jeszcze jedno pytanko podobno oba maja rodowód z tym że jeden kosztuje 1 tys a drugi 2 tys z czego wynika ta różnica? Bardzo dziekuje wszystkim którzy spróbuja mi pomóc i rozwiac moje wątpiliwości :)