Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

RudaFoto napisał(a):
ludki, dość ważna informacja, nie chcę siać plotek, bo to jeszcze nie jest potwierdzona diagnoza (czekamy na wyniki badań) ale psiaki mogą być chore na parwowirozę!

Pojechaliśmy dziś z Fadem do weta, na szczepienie i wspomnieliśmy o krwi w kupie, że od tygodnia caly czas jest, Fado jest już odrobaczony, nawet zaczęłam gotować kurczaka z ryżem (bo padła możliwość że kupy są za suche i mogą podrażniać jelita) i pierwsze dwa razy były prawie bez krwi, po czym następne dwa to była sama krew :/
Dziś padło podejrzenie o parwo - jesteśmy już po pierwszej dawce leków, jutro jedziemy na dalsze konsultaje i badania.

To tak informacyjnie dla nowych właścicieli i osób które opiekują się psiakami, zwłaszcza maluchami, żeby nie ignorować żadnych objawów potencjalnych chorób.

będę informować co z naszym maluchem, narazie największą krzywdą był bolesny zastrzyk i zakaz jedzenia do jutrzejszej wizyty

A mały nie ma apetytu, jest smutny, osowiały, wymiotuje?
Moze to tylko jakieś pasożyty....

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest Ryniu123
Posted

Może to reakcja na zmianę otoczenia i karmy, osłabienie i jakaś tam choroba z tym związana, ale mniej poważna. Trzymamy kciuki za maluszka

Posted

Justyna Klimek napisał(a):
Ok. Postaram się jutro przesłać Ci na priv zredagowane pismo do korekty - zgoda?:).

Kurczę, no niestety w tym tygodniu nie dam rady tego dokonać - przepraszam.
Czy może jest na sali ktoś chętny do zredagowania pisma? :)

Mam nadzieję, że Fado nie ma parowirozy :( no i reszta szczeniaków też...
Z niecierpliwością czekam na jutrzejsze wieści.

Posted

Zbieram wstępną listę chętnych do wyjazdu do Kłodawy na początku sierpnia, by popracować z psami na miejscu.
Dziś dostałam informację od pana Zbyszka, że jesteśmy bardzo mile widziani - dostaniemy dach nad głową, wodę, prąd, może nawet kuchenkę gazową. Jeśli wolimy, możemy rozstawić namioty. Myślę, że byłoby dobrze, gdyby zebrała się grupka 3-5 osób i przynajmniej kilka dni do tygodnia mogła poświęcić na oswajanie psiaków z różnymi ludźmi.
Ja, prawdopodobnie będę tam od 4 lub 5 sierpnia. Głupio by było, żebym była sama...:)

Posted

RudaFoto napisał(a):
wszystko jutro sie wyjasni, ale krwi coraz wiecej jest w kupach, wet nas troche nastraszyl. w sumie poza ta krwia to nie ma innych objawow .. sama juz nie wiem

Może to wynik odrobaczania. Szczeniaczki jeśli są bardzo zarobaczone należy odrobaczać bardzo ostrożnie i w kilku etapach. Duże masy martwych robali mogą zaczopować jelita i spowodować ich uszkodzenie.

Posted

Saphira napisał(a):
Czy zgłosiliście pieska ? Może akurat się uda ?
Przypominam też o wykorzystaniu pakiecików u Temidy.

Ale my nie mamy czekoladowego, tylko czerwono rdzawego, poza tym tam szukaja dorosłej suni nie szczeniaka.

O pakiecikach pamietam, juz dwa wykorzystałam.

Posted

Zaraz jade na kolejna akcje sterylkowa. Tym razem mamy dwie suki i psa z wyrwanym stawem, tez do kastracji. Podobno psy tak się boja ze gryza i sraja pod siebie. Normalnie bonanza....

Posted

dzisiaj dwie suki zostały wysterylizowane, jedna z nich oczywiście szczenna. Pies został wykastrowany, ale trezba było zrobić duze cięcie na brzuchu bo jedno jadro było głęboko w brzuchu i mogło nowotworzyć.
Pies poza tym musi mieć zabieg kostny, usuniecie części panewki czy cos takiego.
Jedna suka kompletna dzicz, druga z szansami na socjalizacje. Nieduża , drobna sunia, warto by ja umiescic w dt póki jest jeszcze szansa.

Myśle, ze suk ciężarnych tam jest jeszcze przynajmniej kilka, uważam tez ze zanim skończymy dorobimy sie kilkunastu szczeniaków.

Posted

Wczoraj na posesji psy zagryzły mamę Mikiego.....
Miki pewnie podzieliłby taki sam los. zdażylismy w ostatniej chwili. Niestety sfora rzadzi się swoimi prawami.

Kosu, dziekuje ci za przygarniecie kociny.

Posted

[quote name='Agata69']Wczoraj na posesji psy zagryzły mamę Mikiego.....
Miki pewnie podzieliłby taki sam los. zdażylismy w ostatniej chwili. Niestety sfora rzadzi się swoimi prawami.

Kosu, dziekuje ci za przygarniecie kociny.

Wczoraj Pan Zbyszek zaskoczył mnie bardzo miłym imieninowym telefonem :)
Dopominał się kolejnej serii zdjęc Mikiego z dt i wieści jak się miewa mały, ponieważ nie odpisałam na Jego dwa ostatnie maile (cóż życie...). Opowiedział mi o smutnej historii mamy Mikiego i o tym, że jest spokojnym wiedząc że kotek jest u nas. A Miki daje nam wiele radości :) Z dnia na dzień lepiej dogaduje się z Leo, aczkolwiek oba zwierza są razem ze sobą jedynie wtedy, kiedy ja bądź TZ jest w domu. Wieczorem nadal są wyścigi po chacie, Miki podjada gotowanego kurczaka Leo wtedy gdy ten jest w innym pomieszczeniu. Fajnie bawią się ze sobą :) Kurcze - muszę w końcu zrobic kilka nowych fotek. Miki często zaczepia Leo za Jego ogon. Potrafi też podejśc do piesa i założyc mu obie łapki na Jego szyję by zacząc małe przytulanko. Najzabawniej to wszystko wygląda gdy oba zwierza są jeszcze śnięte - takie w lekkim letargu:)

Agata
Spoko - trzeba pomagac :)
A Ty odwalasz kawał dobrej roboty tam na miejscu wraz z resztą "brygady".

Pozdrawiamy Was serdecznie :) :) :)

Posted

witam, witam
dobre wieści tak z rana, Fado nie ma parwo, to jakieś ostrzejsze wirusowe zapalenie jelit, dostał sielny antybiotyk, narazie spacery ograniczamy do minimum - ale już jest znaczna poprawa, jest bardziej energiczny (sie okazuje że do tej pory nie pokazał jakiego ma powera) :) i już nie ma krwi, poza tym apetyt mu coraz bardziej dopisuje :P

Posted

Nie zostałaś sama, ja podczytuje wątek, ale nie mam w żaden sposób jak pomóc żeby to było odczuwalne :( A o tym, że trzymam kciuki za jak najlepsze rozwiązanie bez sensu pisać bo to nie takiej pomocy tu potrzeba :(

Posted

takie oto ogloszenie przeczytalam dzis na fb:
"Dobry dom w okolicach Wrocławia / Obornik Śl. czeka na owczarka niemieckiego lub podobnego. Pies musi mieć 3-4 m-ce. Będzie mieszkał na wsi, są tam także konie. Gdyby ktoś coś wiedział, proszę o kontakt: 600 947 108."

moze ktoras szuka wlasnie czegos takiego? albo wie...kto ?

Posted

a co my mamy wymyslec ,jak pytam sie o plany to nie ma pojecia,jak cos wymysle to nie do ,przyjecia,moge czekac tylko jak wiecej psow sie zagrzie albo beda je usypiac masowo,sama mam gromade psow swoich ,na 8 wplacam plus 3 schrony, wszystkie znajome dt dawno wykorzystane,ogloszen nie umiem inie mam czasu.to co ty chcesz jak nie macie zadnego planu, pieniadze ktore moglam to wplacilam,zeby ludzie pomogli to trzeba zrobic jakis sensowny plan dzialania

Posted

Dziewczyny, spokojnie.
W czwartek i piątek za tydzień, na 99%, odbędzie się wyjazd kastracyjny do Kłodawy. Mój zaprzyjaźniony weterynarz (prawdopodobnie wraz ze mną) przyjedzie i przeprowadzi tyle zabiegów, ile się fizycznie uda. Jesteśmy w trakcie dogadywania szczegółów zarówno finansowych, jak i technicznych. Pan Zbyszek jest już w temacie i aktywnie w nim uczestniczy.
Bezwzględnie będzie potrzebna pomoc na miejscu - każdy wolontariusz jest mile widziany.
Jutro podam więcej informacji.

Posted

Ponawiam prośbę o zgłoszenia chętnych na wyjazd do Kłodawy w terminie 3 (lub 4) - 10 sierpnia, choćby na kilka dni, po to, by oswajać psy.
Mogę kogoś zabrać do auta na trasie Gorzów Wielkopolski (a dokładnie okolice Barlinka) - Kłodawa.

Posted

moze napisac na facebooku ktos szuka osob do pilnowania starych gospodarstw,moze uzyczylby wzamian teren,ogloszenie w lokalnej prasie -zeby bylo jakies wyjscie bo jesli psy sa zdziczale to gdzie je wyadoptowac

Posted

Podczytuję wątek i malinowo nie jest...

Ok - a teraz coś dla oka, tak aby morale zupełnie nie spadło na łeb i szyję...

Kilka fotek Mikiego i Jego szleństw z Leo: