Trini80 Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 Witam. Moja sunia ma 4 miesiące, bardzo często choruje na zapalenie dróg moczowych. Ostatnio 2 tygodnie temu skończyła brać "synolux" i co znowu sika jak na jęta jak tylko przemarzła na spacerze w te deszczowe dni:-(. Ostatnio miała skąpo mocz i krew widoczną w moczu :-( Teraz jest jakby inaczej. Sika często ale dużo i bardzo dużo przy tym pije wody a je tylko na wieczór i w nocy (przedtem jadła o ustalonych porach przez dzień ) Postanowiłam jej podawać w domu sama "furagine" i "nospe" oraz witamine "C" z "rutinoskorbinem" Teraz nie wiem czy to sikanie dużych ilości to przez te leki czy już nerki są chore:-( Co robić, poczekać jeszcze zanim wprowadzić inne leki? Dzisiaj fakt ten mocz był dzisiaj wreszcie żółty a nie biały, a leki które wymieniłam bierze od 3 dni. Proszę o rady bo jestem załamana, tym, że moja niunia już któryś raz ma zapalenie a mój wet ma urlop i nie wiem co robić:shake::-( Dziękuję za wszelkie podpowiedzi i Pozdrawaim. Quote
gryf80 Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 nie czekaj.pobierz trochę moczu i jedz do najblizszego innego weta,który go(mocz)zbada i najlepiej zrobi posiew.NIE DAWAJ SAMA LEKÓW LUDZKICH(chyba ,że wiesz w wiakiej dawce i masz pewnośc że zadzialają)nie stosuj furaginy ot tak bo "może pomoże".masz młodego psiaka,takimi experymentami ożna czasem przegiąć w drugą stronę.w rutinoscorbinie już jest c,więć podawanie dodatkowo może być za wysokie dawką.może ma kryształki,jeśli tak to jakie .przy niektórych wit c pogarsza sytuację Quote
Trini80 Posted July 5, 2011 Author Posted July 5, 2011 Teraz to się wystraszyłam ładnie,jutro zrobię badanie moczu.:( Dawka furaginy jest obliczona do wagi psa a witaminę "C" stosuje zamiennie. Noi oczywiście poszukam innego weta. Dzisiaj Mika szaleje i zaczęła wreszcie jeść:) i mam wrażenie, że jest lepiej ale jednak wolę to wszystko sprawdzić bo bardzo mnie martwią jej szybkie nawroty tych "infekcji".Muszę jeszcze sprawdzić co to są te kryształki bo nie wiem co to jest. Przyznaje to mój pierwszy psiak i kompletnie jestem zagubiona. A co do Furaginy to kiedyś mi wet to zasugerował,że też można i dlatego postanowiłam to zastosować. Czy powinnam zrobić jeszcze jakieś badania, czy tylko ten posiew? Dzięki gryf80 za odpowiedź. Quote
Trini80 Posted July 6, 2011 Author Posted July 6, 2011 Jestem z Koszalina. Psinka nigdy nie miała wcześniej robionego badania moczu, bo wet mi nic nigdy nie mówił, zawsze powód podawał ten sam , że sunia przemarzła stąd te zapalenia, bo przy tym gardło więc dostawała antybiotyk.O badaniu dowiedziałam się wczoraj tu na forum. Niestety jutro dopiero mogę zawieźć mocz do badania :(. Chociaż Mika nie sika już tak często i ma wręcz wilczy apetyt i szaleje jak dawniej:lol: (może tym razem się udało choć przyznaję, że w ciemno i trochę lekkomyślnie:oops: podając jej tę furaginę z witaminą "C") Zastanawiam się czy może jest jakaś dieta, którą powinnam jej zastosować aby tak nie łapała tych infekcji, Od początku jak ją mam żywiona jest karmą Royal canin junior i Animonda Gran Carno junior. No i co mogę jeszcze zrobić aby tak nie marzła na dworze bo w domu śpi na łóżku lub legowisku i nawet ją przykrywam kocykiem jak ma te infekcje. Quote
Recommended Posts