Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Chciałabym by mi ktoś pomógł ocenić jak na początek idzie mojemu psu :P
Póki co pies jest na smyczy bo ćwiczymy na ogólnodostępnym wybiegu i dużo zapachów rozprasza mojego psa. Wiem na pewno że musimy poćwiczyć skupianie się na mnie żeby bez obaw go spuścić i żeby sam biegł. Ponadto- moje polecenia :P wiem że mówienie ,,no chodź Nero, chodź" na niewiele się zda, ale już zostałam poinstruowana jakie polecenia wymawiać.
Na filmiku jest to nasz drugi trening także wiadomo że jeszcze dużo musimy się nauczyć, ponadto nie ma tam wszystkich przeszkód. Dopiero na obozie będziemy mogli poćwiczyć na kompletnym torze.

także jak myślicie, jak na początek ujdzie?
Oczywiście nie mamy też jeszcze wyrobionego tempa, na razie ćwiczymy powoli, nad tempem popracujemy później.
Jeśli okaże się że ma potencjał do tego, spróbujemy może zapisać się na szkolenie choć u nas jako takiego klubu nie ma, jedynie psia szkoła gdzie za 3 miesięczne szkolenie po 1,5h w weekendy płaci się 450 zł
:roll: Ale czego się nie robi dla psa :D
Dobra, także daje filmik i czekam na rady :)

http://www.youtube.com/watch?v=csajjBoNk_s

Posted

Jeżeli pies jest chętny i ty też to zapisujcie się, ale zanim to zrobicie, opanujcie podstawowe posłuszeństwo. Ja widzę psa w miarę zmotywowanego (mogłabyś go bardziej motywować głosem), więc jak na drugi trening jest bardzo dobrze. Opanujcie postawy posłuszeństwa (może lepiej najpierw zaliczyć jakiś kurs obi albo PT?), a potem już rozkręcajcie się na agility.

Posted

Wg mnie jest za wcześnie na przechodzenie z nim całego toru, na początku ćwiczy się pojedyncze przeszkody tak żeby pies skojarzył komendy itp., przede wszystkim tunel i hopki, a np strefowe przeszkody ćwiczy się najpierw leżące na ziemi,potem się je podnosi. Jeżeli Nero i tak je przechodzi to super, ale ryzykujesz, że może się wystraszyć bo zadanie będzie dla niego za trudne cy np. spadnie i potem problem gotowy. Ja bym go też bardziej motywowała, wołała bardziej zachęcająco niż Ty na filmiku, coś w stylu Nero, dawaj, dawaj czy go, go albo nawet to chodź, chodź, ale tak bardziej dopingująco, klaskała i w ogóle robiła z siebie większy cyrk, bo psy tak lubią najbardziej :) i dawała super nagrody na końcu - smaczki bądź zabawkę, co lubi bardziej, na początku po pojedynczej przeszkodzie, potem po 2-3 itd. Pamiętaj tez, żeby ćwiczyc na obie ręce - raz chodzić z jednej raz z drugiej strony psa. A jesli możesz, zapisz się na kurs, bo to faktycznie najlepszy sposób na naukę :)