Iniek Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 Każde schronisko w naszym regionie jest ważne, bo ludzie ze wsi pozbywają się psów wywożąc je do miast. Schronisko w Łomży "Arka" jest prowadzone przez Łomżyńskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami, które jest Organizacją Pożytku Publicznego. Dla "Arki" ważna jest każda złotówka, bo potrzebna jest modernizacja schroniska. Dane schroniska: Schronisko "Arka" ul. Wojska Polskiego 136 18-400 Łomża nr tel. 86 216 31 83 Strona internetowa schroniska: http://www.4lomza.pl/index.php?k=847 W roku 2010 wykonano następujące prace: * Wybudowano 10 solidnych, zadaszonych, betonowych boksów z utwardzonymi wybiegami. * Wykonano drewniane drzwi do nowych boksów, które chronią przed zimnem i wiatrem. * Postawiono 12 nowych bud. * Zrobiono szambo przy kuchni. * Naprawiono usterki w kuchni powstałe po zeszłej, mroźnej zimie. * Naprawiono boksy zniszczone przez psy. * Zakupiono i zamontowano nową pompę do studni głębinowej. * Przeprowadzono inne, drobne, ale niezbędne remonty w schronisku. Pomóżmy zdziałać jeszcze więcej! PODSTAWOWE POTRZEBY SCHRONISKA: -sterylizacje - leczenie weterynaryjne - pokarm - remonty, modernizacja budynków Quote
kaszanka Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 Witamy na dogo :) Czy ten psiak w worku - właśnie w taki sposób został podrzucony czy dopiero wy otworyłyście ten worek? :( Quote
Iniek Posted July 2, 2011 Author Posted July 2, 2011 Szczerze powiedziawszy nie wiem, bo nie jestem wolontariuszką w tym schronisku, jestem z innego miasta, niedaleko Łomży i zbieram pieniądze na "Arkę" na bazarku, dlatego stworzyłam ten wątek. Zastanawiam się nad wolontariatem tam, ale jestem niepełnoletnia i jedyny sposób jakim mogę się tam dostać to rower lub autous. Aczkolwiek na okres wakacji zastanawiam się nad wolonatariatem w Arce. Quote
feluska997 Posted July 2, 2011 Posted July 2, 2011 Nie chciałabym wprowadzać w błąd, ale wydaje mi się, że to były 3 lub 4 szczeniaki w zawiązanym worku, podrzucone lub powieszone na ogrodzeniu. Same porobiły dziury w worku. Chyba wszystkie przeżyły, ale były odwodnione i słabe. To było w ubiegłoroczne upały... Quote
kaszanka Posted July 3, 2011 Posted July 3, 2011 Mój kolega w 3 kalsie podstawówki poszedł wyrzucić śmieci - zamachnął się cisną reklamówką do kubła i coś zajęczało. Wspiął się i grzebał w śmieciach - w zaszytym worku były dwa szczeniaki - jeden juz martwy chyba z uduszenia się drugi ledwo oddychał.Wziął go do domu. Odratowali ją i przeżyła z nimi ponad 12 lat. Podłość ludzka nie zna granic. Jakie miałyby szanse przeżyć jakby nie dziwny zbieg okoliczności i miękkie serce dziecka? P.S. Czy ogłaszacie lokalnie swoje psiaki? Quote
Iniek Posted July 3, 2011 Author Posted July 3, 2011 Kaszanka, mój kolega też gdzieś tak w 3 kl. podstawówki znalazł pudło ze szczeniakami w rowie. Psy z tego co wiem nie są ogłaszane, ale schronisko jest dość dobrze rozreklamowane na region. Quote
kaszanka Posted July 3, 2011 Posted July 3, 2011 to nie wystarczy, psy spod naszej opieki trafiają nawet na koniec Polski. Ogłoszenia ogłoszenia i jeszcze raz ogłoszenia, ze zdjęciami i opisem zachowania psa - TO SUKCES ADOPCJI Quote
C&B Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 Iniek - nadal zastanawiasz się nad letnim wolontariatem? Szukałam od jakiegoś czasu osoby chętnej pojeździć do schroniska i psami się trochę zająć. Tylko nie wiem czy osoby niepełnoletnie by mogły... Co do transportu to albo autobusem by się pojechało, albo mogę ładnie moją mamę poprosić, to by mogła podwieźć. Daj znać jakbyś była chętna ;) Quote
Iniek Posted July 5, 2011 Author Posted July 5, 2011 Nadal jestem chętna, tylko autobusem to by drogo wynosiło, bilet koło 9 złotych, trzeba dziennie liczyć razy dwa bo do Łomży i z Łomży, chyba że ty masz kogoś kto by mógł podwozić, to byłoby super. Niepełnoletni mogą ale za zgodą rodziców, a moi nie mają nic przeciwko. Quote
C&B Posted July 5, 2011 Posted July 5, 2011 Łomża nie jest daleko, więc myślę, że moja mama, także psiara mogłaby nas podwozić ;) A zgodę rodziców na pewno mam ;) Quote
Iniek Posted July 6, 2011 Author Posted July 6, 2011 Hop hop, kto chce pomóc schronisku i poprawić warunki - zapraszam na bazarek dla "Arki" Quote
mgie Posted July 25, 2011 Posted July 25, 2011 BARDZO PILNE NA JUŻ!!!! wizyta przedadopcyjna w miejscowości Kozioł k. Pisza niedaleko Łomży. Bardzo , bardzo prosimy Rozmowy na wszelkie fronty zostały przeprowadzone , zgadzają się na wszystkie nasze warunki wynikające z umowy adopcyjnej . Głównie chodzi o wgląd w warunki dla psa ( szczeniak ok. 10 tygodniowy no w typie onka ) Zwracamy koszty przejazdu ; paliwo czy bilety ( paliwo na fakture na Fundacje Ostatnia Szansa ). kolejna podrzucona do przytuliska bieda ma szansę na dom. Nasze telefony 513 430 207 509 201 457 Ewa i Agnieszka Quote
Kłapoucha Posted January 8, 2012 Posted January 8, 2012 przepraszam za offfa,ale moze jakiemus psu to pomoze, jesli ktos chcialby plakat reklamujacy adopcje psiaka zapraszam na bazarek plakatowy: http://www.dogomania.pl/threads/220617-Bazarek-plakatowy-na-spłatę-dalszej-diagnostyki-Daszy.-do-13.01-godz.-21 Quote
Ati Posted January 19, 2012 Posted January 19, 2012 dzwonila do mnie Pani Kierownik schroniska w Łomzy, ze jest u niej mlody samiec wyzel- czy moglby ktos podjechac i zrobic mu foty? Quote
Recommended Posts