Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 639
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Sandra codziennie wieczorkiem ma "troche przyjemności" czyli dłuższy spacerek, na którym przestaje być "babinką" - całkiem raźno ciągnie pod górkę , ale jak każę to idzie ładnie , powolutku (prawie przy nodze). Podejrzewam, że Sandra wcześniej mieszkała w domu, bo gdy mijamy w trakcie spacerku dom na górce , to Sandra za każdym razem kieruje sie do niego ( kiedyś była otwarta brama w ogrodzeniu i Sandrusia koniecznie chciała tam wejść - tak jakby wracała do siebie) . Jesli chodzi o naukę to ...... hm, hm - raczej tylko "uniwersytet trzeciego wieku" : o wykonaniu komendy "siad" ani myśli , ale za to daje łapkę (wcześniej oczywiście usiądzie ale z własnej woli -hi hi hi), najraźniej wykonuje zachętę "hopa, hopa" - bieganie i podskakiwanie , połączone z łapaniem cienkiego patyczka, którym macha pańcia .
Sandra jak juz pisałam to "anioł w psiej skórze" - z wielka cierpliwościa znosi codzienne zabiegi po spacerku : najpierw przemywanie fałdów w fąfelkach pod oczkami i smarowanie specjalnym kremem , potem czyszczenie i zapuszczanie uszu.
Uszy wymagają długiego leczenia, są w troche lepszym stanie to znaczy nie ma w nich juz takiego"bagna"z jakim wyszła ze schroniska, zaczyna juz byc widać cokolwiek w środku - wcześniej widać było tylko czarną maź , jakby miała całe zapchane błotem.
najbardziej uciążliwym problemem na dzień dzisiejszy jest nietrzymanie moczu (bo uszy, to mozolna praca by je wyleczyc , ale nie sż "problemem adopcyjnym", bo Sandra cierpliwie pozwala sobie je czyścic - jakby rozumiała , ze to dla jej dobra). Natomiast to moczenie na pewno utrudni znalezienie domu , bo kto zdecyduje sie na psa ,który sika na posłanie ??? W boksie sikanie na posadzke nie martwiłoby mnie tak, bo pewnie wystarczyłyby częstsze spacery, ale to zmoczone i po nocy i w ciągu dnia posłanie poważnie mnie martwi. Tym bardziej , ze zrobione badanie moczu nie wskazuje na problem ze stanem zapalnym pęcherza . Byc może jest to kwestia mechanicznego nietrzymania moczu , wynikającego z osłabienia zwieraczy ????
Dlatego musimy zdiagnozować Sandrę w kierunku znalezienia przyczyny nietrzymania moczu. Byc może konieczny będzie zabieg ???
na dzień dzisiejszy radzimy sobie jak możemy - miekkie posłanie (koce) zabezpieczone jest nieprzemakalnym, zmywalnym brezentem na to prześcieradło i podkłady szpitalne, wymieniane rano i wieczorem (działają jak pampersy niemowlęce ) - dzięki nim Sandra nie leży cały czas na mokrym ( i mimo kosztów nie znalazam innego rozwiązania).

Posted

Dotychczasowe wydatki :

136 zł - badanie krwi (morfologia + biochemia) oraz wymaz z uszu
112 zł - karma weterynaryjna (Eukanuba Intestinal Formula - 5kg)
8 zł - badanie moczu
70 zł - antybiotyk + lek do zapuszczania do uszu
19,90 - emulsja do czyszczenia uszu
8 zł - obroża
--------------------------------------------------------------
353,90 zł razem plus środki higieniczne : pałeczki do uszu, płatki kosmetyczne do przemywania uszu, podkłady szpitalne , które kupuję na bieżąco

Sandra jest w hotelu od 7.XI godz. 18.30 . na koniec miesiąca będę jeszcze musiała opłacić jeszcze hotel.

Posted

Jak zwykle po spacerku pańcia wykończona (przez Mordzińską, bo Sandra na spacerkach i owszem ozywa ,ale nie zeby pańcie wykańczać :evil_lol: ) tak ze nie ma siły zbyt wiele pisać ,ale wszystko bez zmian - dziś Sandra usiłowała mnie wycałować jak jej w boksie sprzatałam :lol:
Anioł w psiej skórze czeka aż ktoś go pokocha i da ciepły kat (najlepiej na kanapie) i duuuuużo milości . Odpłaci wiernoscią i szczerym przywiązaniem

Posted

Kochana staruszka z niej :)
Bardzo polubilam, chociaz wylewna nie byla, ale coz OBCA bylam to co sobie wyobrazam :P
Dlaczego tak malo ludzi daje dom psim emerytom :(

Posted

Sandra jest w kalendarzu, a wkrótce też w dzienniku polskim.
Trzeba ją zdiagnozować,by wiedzieć skąd to moczenie ( trudno będzie znależć "entuzjastę" moczącego non-stop posłanie psa. czekam na pisemne wyniki bakteriologiczne i mykologiczne , by zabrać ja do dobrego lekarza w Krakowie juz z kompletem wyników badań ( mocz, biochemia i te uszu)

Posted

Sandra wczoraj skończyła brac antybiotyk (cefaseptin*forte) - nadal codziennie wieczorem czyścimy delikatnie te uszka i zapuszczamy do nich lek. Teraz z kolei Sandrunia "podjada" Maksiowa karme (te dla jelitowców), bo czekałam z jej przestawieniem aż skończy brać leki (bym w razie sensacji kuponowych nie miała watpliwości czy to po karmie czy po leku).
W tym tygodniu spróbuje ja stopniowo przestawiać na karme dla psów powyżej 7 lat.
Nadal mamy problemy z moczeniem, ale wydaje mi sie, że trochę mniejsze - jednak trudno mi to obiektywnie ocenić nie mając psa 24 godz."na oku" - zawsze ktoś rano wymienia te podkłady, ale wieczorem nie jest juz tak mokro i w boksie i na posłaniu - mam wrażenie , zę jak zasypia to popuszcza przez sen.
Tak jak juz pisałam - czekamy aż przyjdą z labolatorium pisemne wyniki bakteriologii i mykologii (wynik został przekazany lekarzom telefonicznie, a na koniec miesiąca przychodzi z W-wy koperta z wszystkimi wynikami badań jakie robili w ciągu danego m-ca).
Tak więc na początku grudnia z wynikami w ręce zabierzemy Sandrę na "oględziny" i badania do Krakowa.
Sandra jest przekochanym psiakiem, ale widac, że nie zaznała w zyciu zbyt wiele czułości i radości - była pewnie "maszynka" do rodzenia szczeniaków - nie potrafi sie bawic zabawkami (co Maksiowi świetnie wychodzi) , nie cieszy sie szaleńczo - jak to boksiu potrafi - na widok człowieka .Właściwie musze napisac to w czasie przeszłym : nie cieszyła się na widok człowieka, bo w sobote bardzo ucieszyła sie na mój widok , tak bardzo ,że gdy weszłam do jej boksu by jej sprzatnać - Sandra postanowiła mi dać buziaka i dotąd skakała to z jednej to z drugiej strony , aż w końcu dała mi całusa w policzek czym mnie bardzo rozczuliła (i w ten sposób złamałam zasadę niecałowania sie z obcymi psami )

Kolejna "nasza nowośc" to to, ze socjalizujemy sie z malamutkami Pajutem i Sabą - ostatnio byliśmy na wspólnym spacerku i Sandrze bardzo podobało sie malamucie towarzystwo . Wprawdzie Pajut i Sabcia totalnie Sare "olewali" , ale widać było , że ich obecnośc sprawia jej przyjemność.Sandra dziarsko wyprzedziła (maszerując pod górkę) oba "wielkie futrzaki" i maszerowała "na czele stada". Ale jak tylko Malamutki zatrzymały sie przy jabłonce by pojeść jabłuszek - Sandrusia też zatrzymała sie i nie myślała wcale iść dalej bez nich.
Mysle więc, ze Sandra z powodzeniem mogłaby mieszkać w towarzystwie innych psiaków
(podobno jednak nie lubi kotów, ale to info ze schroniska więc nie wiem na ile wiarygodne)
Poszukiwany więc domek lub mieszkanie na parterze lub z windą (mimo dobrej w tej chwili kondycji Sandra to starszy psiak , powinna częściej wychodzić na spacerk więc bieganie kilka razy dziennie po schodach raczej nie wskazane )

Nadal nie wiemy czy Sandra jest wysterylizowana (mysle, że raczej nie ale .... kto wie ?) - może coś wyjaśni sie po wizycie lekarskiej.

Posted

Stan kasy z dnia 21.XI. - minus 353,90 zł (rozliczenie nr 1 wydatków post nr 105 str.11)

wpłata 60 zł z bokser-forum

aktualny stan kasy : minus 293,90 zł

Posted

Kiwi - z ogłoszeniem w dzienniku nie bedzie problemu . Hania R. wie o Sandrze, ale uważam , ze najpierw trzeba ja jeśli nie wyleczyc to przynajmniej troche podleczyc a przede wszystkim dokładnie zdiagnozować, nie chce by po dwóch dniach wróciła "bo sika po domu" , ktoś kto sie zdecyduje dać jej dom , musi mieć świadomośc, że to sikanie "jest do wyleczenia", albo "nie jest do wyleczenia" - po pierwszym zabieram ja do Krakowa na wizytę (czekam aż dojdą pisemnie wyniki wymazu z uszu mykologia i bakteriologia )