Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Iljova napisał(a):
Marysiu zmykaj z Różą do tych ludzi i to już ;-) nie przeciągaj tego :)

wiem :( ale ona taka bojaźliwa :( martwię się, jak sobie da radę beze mnie i bez Łatusia....
ona nawet maleńkiej Majeczki sie boi ( ta mała wredota rzuca się na Różę, jak tylko wejdzie do domu, a Róża ucieka)
zamówiłam na allegro śliczną czerwoną, stalową linkę z amortyzatorem firmy Trixie, o długosci 5m, jak tylko dostanę - zawiozę Różę razem z tą linką...... mam nadzieję, że znajdę tyle siły, by ją zawieźć...

Posted

Nie wiem jak daleko od Ciebie Marysiu, jest ten potencjalny domek, ale dobrze byłoby tam kilka razy pojechać z Różą. Niech nie będzie to dla niej szokiem, kiedy wywieziesz ją do obcych ludzi i przypniesz na lince. Niech pozna nowe osoby, otoczenie, może przypnij ją na początek na tą linkę na 5 - 10 minut . Może polubi nowych ludzi, niech na tych spotkaniach dają jej smakołyki, głaszczą... Potem nie będzie przeżywać traumy.

Posted

Mari a nie lepiej żeby ona chodziła u nich na smyczy takiej luźnej dłuższej?
Tak z 10 metrów, a końcówka zaczepiona o coś.
Ja moim psom zapinałam takie smycze i zaczepiałam końcówkę np o nogę stołu jak byliśmy w domku w lesie na wakacjach, żeby mi nie poszły w las, nie pobiegły za mężem czy córką,
i one swobodnie chodziły po domku, po tarasie, po trawce.
Mari, a Róża u Ciebie w dzień też po ogrodzie chodzi?
W domu nie mieszka, a noce?
I ci ludzie chcą psa na podwórko?

Posted

Awit napisał(a):
Mari a nie lepiej żeby ona chodziła u nich na smyczy takiej luźnej dłuższej?
Tak z 10 metrów, a końcówka zaczepiona o coś.
Ja moim psom zapinałam takie smycze i zaczepiałam końcówkę np o nogę stołu jak byliśmy w domku w lesie na wakacjach, żeby mi nie poszły w las, nie pobiegły za mężem czy córką,
i one swobodnie chodziły po domku, po tarasie, po trawce.
Mari, a Róża u Ciebie w dzień też po ogrodzie chodzi?
W domu nie mieszka, a noce?
I ci ludzie chcą psa na podwórko?

Patmol napisał(a):
ona się do domu całkiem nie nadaje?

ona w domu pierwsze, co robi, to się załatwia, a następnie rozgląda się po oknach.....
ja jakoś sobie z tym radze, ale nikt jej nie weźmie do domu z takim zachowaniem
jest w domu tylko ze mną, a nocuje albo z Łatkiem, albo w domu - jeśli nie próbuje wyskakiwać oknem - zostaje w domu, jeśli chce wyjść - śpi z Łatusiem ( zajmuje wielką budę, a Łatuś szarmancko układa się w tej mniejszej ;))
dzisiaj o 4 rano zrobiła pobudkę nie tylko mnie, ale chyba połowie miejscowości - dobrze, że szybko pobiegłam i uratowałam małego jeża, jednego zabitego znalazłam z miesiąc temu - to dzieło Róży, widziałam dzisiaj jej zachowanie i tego jestem pewna, z Łatusiem to jeże by mogły w budzie mieszkać, najwyżej język by sobie pokłuł próbując polizać

dzisiaj Łatuś próbował się zaprzyjaźnić z biedakiem potrąconym przez samochód - ludzie znaleźli, zgłosili wetce, ale w trzytysięcznej miejscowości nikt się nie znalazł, kto by go choć przenocował.... przywieźli więc do mnie....
na szczęście już wstaje i troszeczkę zjadł - przesympatyczny psiak, czysty i zadbany - albo komus sie zgubił, albo wyrzucony i od razu wpadł pod auto

Posted

Havanka napisał(a):
To bidulka po wypadku, która zamieszkała u Marysi:

dziękuję za wrzucenie fotek!!!

wetka powiedziała, że to może być kręgosłup i psiak nie wstanie nigdy.....
tym większa radość z takiego widoku:

bardzo kuleje, słania się, ale chodzi !!!!
i zachowuje czystość w domu
mam nadzieje, że jak troszkę wydobrzeje, to zaprowadzi mnie.... do swojego właściciela....
piesek młodziutki, ma maksymalnie rok

Posted

Śliczne zdjęcie z Kasią ! Też wydaje mi się, ze ten piesek jest czyjś...chyba, że niedawno został porzucony:shake:. Nie jest wychudzony, raczej dobrze wygląda, pomijając potłuczenia i smutny wyraz pyszczka.

Posted

[quote name='Havanka']Szkoda tylko, że ten "pan" go nie szuka...[/QUOTE]

szukali, cała rodzina..... ale jak go mogli znaleźć, skoro on był u mnie w domu?
trochę mi się smutno zrobiło, jak wróciłam bez Reksia.... pojechałam z nim do wetki, dostał zastrzyki i wsiadł grzecznie do samochodu..... przejechałam się ulicą, na której go znaleziono, wysiedliśmy i poszliśmy na spacer..... jego pani chyba nas przez okno zobaczyła i wyszła - zawołała, piesek się ożywił i radośnie ją przywitał....
łobuziak ma rok, wyskoczył im przez płot, szukali go wszyscy i pieszo, i jeżdżąc samochodem po całej miejscowości....chyba poleciał na suczki....
potrącony był jakieś 800 m od domu, dotąd nie biegał bezpańsko, więc dlatego nikt nie wiedział, czyj to piesek;
podpowiedziałam kastrację, Reksio został, w poniedziałek pani go zawiezie na zastrzyk, a jak wydobrzeje - pomyśli o kastracji

tylko 3 dni był u mnie, a tak pusto się w domu zrobiło :(

Posted

Marysiu, wspaniała wiadomość ! Już myślałam, że kolejna sierotka będzie szukać domu ! Ech, Reksiu... mam nadzieję, że ta "przygoda" czegoś cię nauczy.

• 2 weeks later...
Posted

[B]Pilnie potrzebuję kogoś z okolic Wrocławia do przeprowadzenia wizyty PA dla Daisy ! Proszę o pomoc , Pan godzi się na warunki adopcji i prosi o możliwie szybki kontakt - ma jeszcze parę dni urlopu i ten czas chciałby wykorzystać na wzajemne poznanie księżniczki .
Link do wątku ogólnego ( post 767) [URL="http://www.dogomania.pl/forum/threads/223647-Schronisko-na-tzw-KONCU-SWIATA-masa-psow-bezskutecznie-czekajacych-na-pomoc/page31"]http://www.dogomania.pl/forum/thread...a-pomoc/page31[/URL]
Link do ogłoszenia Daisy [URL="http://krakow.gumtree.pl/c-Zwierzaki-psy-szczenieta-DAISY-mala-ksiezniczka-mix-sznaucerka-szuka-kochajacego-domu-W0QQAdIdZ386763613"]http://krakow.gumtree.pl/c-Zwierzaki...AdIdZ386763613[/URL]

Miejscowość to Lubiatów , gmina Miękinia koło Środy Śląskiej .[/B]

Posted

[quote name='elaja'][B]Pilnie potrzebuję kogoś z okolic Wrocławia do przeprowadzenia wizyty PA dla Daisy ! Proszę o pomoc , Pan godzi się na warunki adopcji i prosi o możliwie szybki kontakt - ma jeszcze parę dni urlopu i ten czas chciałby wykorzystać na wzajemne poznanie księżniczki .
Link do wątku ogólnego ( post 767) [URL="http://www.dogomania.pl/forum/threads/223647-Schronisko-na-tzw-KONCU-SWIATA-masa-psow-bezskutecznie-czekajacych-na-pomoc/page31"]http://www.dogomania.pl/forum/thread...a-pomoc/page31[/URL]
Link do ogłoszenia Daisy [URL="http://krakow.gumtree.pl/c-Zwierzaki-psy-szczenieta-DAISY-mala-ksiezniczka-mix-sznaucerka-szuka-kochajacego-domu-W0QQAdIdZ386763613"]http://krakow.gumtree.pl/c-Zwierzaki...AdIdZ386763613[/URL]

Miejscowość to Lubiatów , gmina Miękinia koło Środy Śląskiej .[/B][/QUOTE]

ode mnie to nawet bliżej, niż z Wrocławia, około 25 km, mogę pojechać, a nawet pojedziemy we dwie ;)
proszę o dane na PW

z Lubiatowa jest moja "tymczasowiczka" Miłeczka :)

Posted

Dziś osobiście poznałam gromadkę Marysi !:multi: Łatusia - uwielbia patrzeć na Węgielka:evil_lol:, czasem strasznie męczy go kaszel, zwłaszcza, gdy jest gorąco. Tiarunię - wciąż bardzo smutną; nie potrafi okazać radości, jednak nie boi się i podchodzi. Straszne, co ta sunia musiała przeżyć...Serce się kraje, patrząc na te smutne oczy:shake:
Puszek rozbraja swą zazdrością, a te oczy, kiedy się burzy, są warte wszystkiego ! Właśnie po tych "wkurzonych" oczkach, poznaję łobuziaka !
Majeczka, Pusia i Misio są do siebie bardzo podobni i czasem jeszcze myliły mi się - wszystkie garnęły się do miziania !
Dropsik - kochana malizna, choć nie widzi, jest bardzo szybki. Czasem wpada na jakieś przedmioty lub inne psiaki, ale nie zraża się tym zupełnie.
Miłeczka - była na gigancie, zgarnęłyśmy ją po drodze ! To mała uciekinierka:mad:, ale cudowna !
Na dworze był Łatuś - normalnie cudo pies ! Przekochany, tulił się, mimo, że mnie pierwszy raz na oczy widział ! Zresztą, wszystkie widziały mnie po raz pierwszy i ani jeden nie warknął na mnie ! Rzuciły się do mnie, ale były bardzo pokojowo nastawione i domagały się głasków.
Była jeszcze Różyczka. Szkoda mi jej, bo jest bardzo lękliwa, boi się każdego gwałtowniejszego ruchu i zaraz ucieka. Widać, ze bardzo chciałaby być z człowiekiem, ale strach przed nim zwycieża:shake:.

Posted

[quote name='Havanka']Dziś osobiście poznałam gromadkę Marysi !:multi: Łatusia - uwielbia patrzeć na Węgielka:evil_lol:, czasem strasznie męczy go kaszel, zwłaszcza, gdy jest gorąco. Tiarunię - wciąż bardzo smutną; nie potrafi okazać radości, jednak nie boi się i podchodzi. Straszne, co ta sunia musiała przeżyć...Serce się kraje, patrząc na te smutne oczy:shake:
Puszek rozbraja swą zazdrością, a te oczy, kiedy się burzy, są warte wszystkiego ! Właśnie po tych "wkurzonych" oczkach, poznaję łobuziaka !
Majeczka, Pusia i Misio są do siebie bardzo podobni i czasem jeszcze myliły mi się - wszystkie garnęły się do miziania !
Dropsik - kochana malizna, choć nie widzi, jest bardzo szybki. Czasem wpada na jakieś przedmioty lub inne psiaki, ale nie zraża się tym zupełnie.
Miłeczka - była na gigancie, zgarnęłyśmy ją po drodze ! To mała uciekinierka:mad:, ale cudowna !
Na dworze był Łatuś - normalnie cudo pies ! Przekochany, tulił się, mimo, że mnie pierwszy raz na oczy widział ! Zresztą, wszystkie widziały mnie po raz pierwszy i ani jeden nie warknął na mnie ! Rzuciły się do mnie, ale były bardzo pokojowo nastawione i domagały się głasków.
Była jeszcze Różyczka. Szkoda mi jej, bo jest bardzo lękliwa, boi się każdego gwałtowniejszego ruchu i zaraz ucieka. Widać, ze bardzo chciałaby być z człowiekiem, ale strach przed nim zwycieża:shake:.[/QUOTE]

Łatuś tak patrzy na Węgielka, że powiedzenie "jak sroka w kość" można już zastąpić takim:
"Jak Łatuś w Węgielka" ;)

a pieski Havankę przywitały bardzo serdecznie ( znają się na ludziach! ;)), czyli bardzo głośno :) z wielką radością się witały, a jak już dostały "smakołyki", które im przywiozła, to dopiero była radość....
i jeszcze żebrały przy stole objadając ją bezlitośnie:mad:

Dziękuję, Elu!!!!!!!:loveu::loveu::loveu::loveu:

P.s. Zawsze, kiedy mam gości - wstydzę się, że mój dom nie jest tak piękny, jak niektóre ( z moich dawnych marzeń)
ale taka ilość zwierzaków, które też mają swoje prawa i też tu mieszkają - to ważniejsze, niż moje marzenia
ja staram się dostosować dom do potrzeb psiaków, nie odwrotnie

Posted (edited)

A ja rzeknę; nie rzeczy materialne, lecz serce cenię najbardziej, zwłaszcza serce dla zwierząt ...

Chcę Wam pokazać kilka zdjęć, które zrobiłam:
[IMG]http://images48.fotosik.pl/369/b934151a45bb4b67med.jpg[/IMG]

[IMG]http://images47.fotosik.pl/1511/a8b644635d610de7med.jpg[/IMG]

[IMG]http://images48.fotosik.pl/369/f64417959c2b6b9f.jpg[/IMG]

Edited by Havanka