dogszok Posted June 30, 2011 Posted June 30, 2011 Witam wszystkich. Mam już jednego psa owczarka niemieckiego długowłosego (6 lat) i chcemy kupić jeszcze husky. I zastanawiam się czy nie będą miały nic przeciwko sobie, kiedy husky trochę podrośnie. Słyszałem, że mogą być dominujące. A może lepiej kupić po prostu drugiego owczarka, co o tym sądzicie? Quote
anorektyczna.nerka Posted June 30, 2011 Posted June 30, 2011 A czemu rozważasz jednocześnie husky i owczarka? Toż to całkiem inne rasy. Quote
dogszok Posted July 1, 2011 Author Posted July 1, 2011 Po prostu podoba mi się ta rasa. Z miejscem i zapewnieniem ruchu nie będzie problemów ponieważ mam baaardzo duży ogród. Owczarek nie przebywał za dużo czasu wśród innych psów i jest raczej sceptycznie do nich nastawiony. Nie chciałbym mieć żadnych problemów gdy husky podrośnie - o ile się na niego zdecydujemy. Quote
Arwilla Posted July 1, 2011 Posted July 1, 2011 [quote name='dogszok']Po prostu podoba mi się ta rasa. To trochę za mało... Z miejscem i zapewnieniem ruchu nie będzie problemów ponieważ mam baaardzo duży ogród. Psu ogród nie wystarczy. Husky tym bardziej... Owczarek nie przebywał za dużo czasu wśród innych psów i jest raczej sceptycznie do nich nastawiony. Błąd socjalny... Nie chciałbym mieć żadnych problemów gdy husky podrośnie - o ile się na niego zdecydujemy. Jeśli powyższe się nie zmieni, to daruj sobie tą rasę... Husky potrzebuje dużo ruchu, ogród dla żadnego psa nie będzie zbyt długo atrakcyjny. Znudzony husky to przekopany ogród, ucieczki, gryzienie wszystkiego co się da, wycie, problemy wychowawcze... Quote
anorektyczna.nerka Posted July 1, 2011 Posted July 1, 2011 Po prostu podoba mi się ta rasa A co konkretnie? Do czego Ci ten pies? Ma mieć niebieskie oczka i być słodziakiem, czy ma być towarzyszem długich wędrówek, etc? Jeżeli sądzisz, że duży ogród wystarczy by husky miał zapewnioną odpowiednią dawkę ruchu, to się nieźle zdziwisz. Taki pies wymaga m.in dwóch spacerów dziennie (i nie mam na myśli ponadprogramowej rundki po osiedlu). Jeżeli owczarek jest dominujący, to może go wykastruj i np. zaadoptuj sukę? No chyba , że planujesz zakup w pseudohodowli, wtedy nie ma o czym rozmawiać. Quote
dogszok Posted July 1, 2011 Author Posted July 1, 2011 Może źle się wyraziłem z tym zapewnieniem ruchu, biegam z psem 2-3 razy na tydzień, zależy jak czas pozwoli + codzienne zabawy i aportowanie - jak się trochę zmęczy to wskakuje do oczka dla ochłody :) Owczarek wydaje się być zadowolony. Co do błędu socjalnego - to od jakiegoś czasu zapraszamy znajomych ze swoimi spanielami i chyba będą się "dogadywać" :) Musze jeszcze poczytać o tych husky. A może ktoś miał już miał w domu taki mix i może coś powiedzieć? A zapomniałbym. Nie mieszkam w mieście, a znajomi nie mieli psów, stąd brak kontaktu z innymi pieskami. Quote
Arwilla Posted July 1, 2011 Posted July 1, 2011 Dwa razy w tygodniu to trochę za mało... Nie wiem skąd się wzięło przekonanie ludzi, że jak jest ogród, to pies już nie musi wychodzić... Każdy ogród, choćby miał 10 hektarów, w końcu się psu znudzi... pies nie będzie biegał dookoła jabłonki... ;) Spacery, to nie tylko trochę ruchu i pozbycie się balastu... spacery to również mnóstwo informacji dla psa, mnóstwo bodźców słuchowych, węchowych i wzrokowych... to czas na relaks i na naukę... na zbicie energii... Owczarek niemiecki ma zupełnie inne potrzeby niż husky... do czegoś innego został stworzony... Quote
dogszok Posted July 1, 2011 Author Posted July 1, 2011 No muszę przyznać, ze mnie przekonaliście i chyba jednak zrezygnuję z tego pomysłu, przynajmniej na razie. Wydawało mi się, że i tak zapewniam Cezarowi dużo ruchu i czasu, ale jeśli mówicie, że husky musi mieć go jeszcze więcej... No cóż powiedzmy, że jednak tyle czasu mogę nie znaleźć. Może w przyszłości. Jeszcze przemyślimy ideę drugiego psa i jeśli się zdecydujemy to zapewne na drugiego owczarka. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie Quote
Igam Posted July 1, 2011 Posted July 1, 2011 Drugi psiak, szczególnie, że masz miejsce ;) byłby u Ciebie na pewno równie szczęśliwy jak Twój DON'ek :) Dogszok, nie uciekaj tylko z Dogomanii. Może znajdziesz Tu (jak np. ja) swoje Drugie Szczęście :) Quote
MiłośnicznakYorków Posted July 1, 2011 Posted July 1, 2011 Myślę, że nie jest to zły pomysł. Tylko wystarczy zapoznać psy na dworze. Wspólne spacery, zabawy, gonitwy za patykiem piłką itd. Nigdy nie w domu. Owczarek może być dominujący i może bać się, że husky przejmie nad nim kontrolę. Moja sytuacja jest podobna, jednak nieco inna. Mam huskiego (1rok) i yorka(2lata). Dogadują się świetnie. Zaczęłam ich poznanie się na dworze. Razem z koleżanką. Tak bezpieczniej. Teraz psy dogadują się bez problemu. Razem się bawią, śpią(na sobie). Husky nie czuje się zagrożony. Jak Twój owczarek będzie miał kolegę, to będzie mu raźniej. Spróbuj. Warto. Quote
Recommended Posts