Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mokka napisał(a):
A jak jest z egzaminami? Czy można zgłosić nierasowca, przyjechać i wystartować tylko w egzaminie, czy takie zgłoszenia nie będą w ogóle przyjmowane? Ciekawi mnie, jak tę sprawę rozwiązano ;) .

Czy Ty naprawdę czytasz w moich myślach :eviltong: , bo też się nad tym zastanawiałam, tylko już nie chciałam znowu głupio :cool3: pytać. :evil_lol:

Flaire napisał(a):
Mokka napisał(a):

Czy można zgłosić nierasowca, przyjechać i wystartować tylko w egzaminie
Chyba żartujesz - kundle na terenie Mistrzostw Polski??? :shock: Chcesz, żeby mój rodowodowy pies się od Twojego zaraził i kundlem został?

A to jak do tej pory udało się Misi nie zarazić? ;) Wszak na każdych zawodach, to aż 1/4 startujących psiaków, to ta biegająca zaraza - kundle. :eviltong:

• Replies 465
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Flaire napisał(a):
Ja bym jednak proponowała, żebyśmy te zawody zdecydowali się bojkotować. Pewnie, że niektórzy się stawią pomimo takiego bojkotu, pewnie, że zostaną "Mistrzami" - ale wszyscy będziemy wiedzieć, co to znaczy. Jeśli zgłosi się odpowiednio mało osób, to Magda będzie mogła się z nich wycofać i wszystko będzie git. Po prostu nie będzie w tym roku Mistrzostw Polski. I jeśli to się uda, to wyslemy do GKSP pismo wyjaśniające powód tak niskiej liczby zgłoszeń.

Oczywiście ta propozycja zależy od zdania/zgody Magdy. Ale myślę, że to jedyna poprawna odpowiedź na tak idiotyczną decyzję. Ajeżeli nie zareagujemy, to ryzykujemy, że już niedługo mixy nie będą mogły startować w żadnych związkowych zawodach. :roll:

Tak jak już wcześniej napisałam, jestem za.

Jeśli wyślemy pisemko do GKSP, to Magda nie powinno to uderzyć w Magdę.

Posted

Czytam tę dyskusję i długo zastanawiałem się, czy się w nią włączyć? Ale po tym teście nie wytrzymałem... Przecież to jakaś paranoja! Członkowie ZKwP lamentują, że organizacja, do której zapisali się świadomie, promuje psa rasowego.
[quote name='Flaire']Ja bym jednak proponowała, żebyśmy te zawody zdecydowali się bojkotować. [...]Oczywiście ta propozycja zależy od zdania/zgody Magdy.Flaire, namawiasz organizatora zawodów do zbojkotowania tychże zawodów:crazyeye: Ściślej mówiąc prosisz Magdę o zgodę na ich zbojkotowanie, czyli na rozpieprzenie jej zawodów i własnej dotychczasowej pracy... Pomyślałaś choć przez chwilę w jakiej stawiasz ją sytuacji? A co Magda teraz ma odpowiedzieć? Ma publicznie prosić wszystkich o przyjazd - o nie bojkotowanie zawodów? A może prosić, żeby nikt nie przyjechał, do czego Ty ją tu namawiasz?

[quote name='Flaire']Ale myślę, że to jedyna poprawna odpowiedź na tak idiotyczną decyzję.Co nazywasz idiotyczną decyzją? To, że w MPA nie mogą startować mixy? Przecież już wcześniej tak się stało z IPO i PT, że zawody rangi Mistrzostwa Polski zostały ograniczone wyłącznie dla psów rasowych. Przecież od dawna (od conajmniej roku) było o tym wiadomo, że będą stworzone przez GKSP jedne wspólne zasady dla wszystkich sportów kynologicznych, o czym mówiono choćby na każdym zebraniu w Łodzi. Na jednym z nich byłaś, o ile mnie pamięć nie myli. A ponadto, to są w końcu mistrzostwa kraju w ramach właśnie Związku Kynologicznego w Polsce (o czym chyba większość zapomniała), który w swoim statucie ma zapisany tylko jeden cel:
Celem Związku jest oparta na podstawach naukowych organizacja hodowli i szkolenia psów rasowych dla osiągnięcia jak najwyższego poziomu zarówno pod względem eksterierowym jak i użytkowym.

Więc nie rozumiem Twojego oburzenia, że na najważniejszej imprezie w roku dla sportu kynologicznego ZKwP promuje sie psa rasowego. Dokładnie to samo od lat robi FCI na najważniejszej imprezie w roku, czyli na Mistrzostwach Świata Agility i nikt nie biadolił z tego powodu, a tym bardziej nie bojkotował imprezy. Ty jednak dokłądnie z tego powodu namawiasz do bojkotu MPA. A dlaczego nie oburzałaś się, gdy nie przyjmowano miksów na MP IPO iPT? A może teraz też będziesz nawiać do zbojkotowania wszystkich MP wszystkich sportów, bo nie promuje sie tam mixów? Nie dajmy sie zwariować! ZKwP promuje i będzie promował psa rasowego, czy tego chcesz, czy nie. Jeśli jesteś temu przeciwna, to domagaj się, aby na wystawy psów przyjmowano również mixy, tylko np. nie będzie im przyznawany tytuł CWC lub będą one ze sobą rywalizowały w jakiejś nowej klasie open. No co? Przecież nie boisz się chyba, że twój rasowy zarazi się czymś od mixa w czasie wystawiania na jednym ringu?

[quote name='Flaire']Ajeżeli nie zareagujemy, to ryzykujemy, że już niedługo mixy nie będą mogły startować w żadnych związkowych zawodach. :roll:Więc do roboty... Proponuję, żebyś złożyła 2 pisma: jedno w sprawie MPA i poprosiła o zgodę na dopuszczenie do udziału w nich mixów oraz drugie w sprawie wystaw i poprosiła o możliwośc zgłoszenia tam kundelków. Nie zapomnij przy tym zagrozić, że jak się nie zgodzą na przyjmowanie kundelków na zawody i wystawy organizowane przez ZKwP, to będziesz namawiała wszystkich jej członków do zbojkotowania tych imprez kynologicznych!

Osobiście uważam całą tę histerię za przemyślaną prowokację wymierzona przeciwko GKSP i Podkomisji Agility, a tym samym przeciwko ZKwP, w którą dało się wkręcić kilka nieświadomych osób, w tym również Ciebie Flair, dlatego ja się z tego wyłączam i życzę wam miłego taplania sie w błotku:eviltong:

Posted

Robull napisał(a):
Osobiście uważam całą tę histerię za przemyślaną prowokację wymierzona przeciwko GKSP i Podkomisji Agility, a tym samym przeciwko ZKwP

:crazyeye:
Robert, mam wrażenie, jakbym słuchała naszych wielce nam miłościwie rządzących. Ten fragment Twojej wypowiedzi odbieram jak spiskową teorię dziejów.

Poza tym, gdybyś troszkę dokładniej poczytał, to może zorientowałbyś się, że Magda, aby zwiększyć frekwencję na zawodach, starała się, aby mieszańce mogły brać udział w zawodach w Bydgoszczy tego samego dnia (a nawet na tych samych torach), tyle, że ich przebiegi nie byłyby klasyfikowane do MP. Tego jej odmówiono i o to Magda ma wielki żal. Poczytaj sobie jej posty, posty Magdy Domańskiej, organizatorki. Z organizacji tegorocznych mistrzostw nie może się już wycofać, ale określiła się, że są to ostatnie mistrzostwa, do których przykłada rękę. Czy ona też została zmanipulowana? Czy może sama siebie wmanipulowała (walczyła o kundelki) świadomie, czy nieświadomie...

Z Twojej wypowiedzi można jednak wysnuć pewien cenny wniosek. Jeśli ktoś liczył na pomoc podkomisji w tej sprawie, to chyba wszystko się wyjaśniło. Promowanie psów nierasowych w agility jest prowokacją wymierzoną w podkomisję i władze związku.

Posted

Robull napisał(a):
Osobiście uważam całą tę histerię za przemyślaną prowokację wymierzona przeciwko GKSP i Podkomisji Agility, a tym samym przeciwko ZKwP, w którą dało się wkręcić kilka nieświadomych osób, w tym również Ciebie Flair, dlatego ja się z tego wyłączam i życzę wam miłego taplania sie w błotku:eviltong:

a kto niby wg. Ciebie prowokuje? może ja? bo przekleiłam komunikat, którego nigdzie poza prywatnymi forami nie znajdziesz?

nie wydaje mi się aby głównym problemem był tu brak kundelków na zawodach ale fakt, że tych kundelków zwykle na zawodach jest bardzo dużo i ich brak mocno zaważy na finansach tychże zawodów.

Czyli z jednej strony jest - kundelki precz!
a z drugiej - jak będzie mało psów to klub sam zapłaci za organizację

wiesz, gdyby zawodów organizowanych przez ZK było w roku 50 to pewnie nikt by specjalnie nie płakał, że na jedne nie może pojechać...

Posted

Robull napisał(a):
Flaire, namawiasz organizatora zawodów do zbojkotowania tychże zawodów:crazyeye:
Nie, nikogo do niczego nie namawiam. Przedstawiam tylko swoje stanowisko. Ale...
Robull napisał(a):
Pomyślałaś choć przez chwilę w jakiej stawiasz ją sytuacji?
Tu masz rację - publicznie prosząc Magdę o zgodę, stawiam ją w bardzo niezręcznej sytuacji. Tak że cofam to, co powiedziałam i przychylam się do propozycji Ludek - czyli do bojkotu bez znania stanowiska Magdy w tej sprawie.

Co do reszty Twojej wypowiedzi, to nie będę nawet jej komentować, bo jej bezsensowność jest oczywista bez mojego komentarza. Dla przypomnienia dodam tylko, że na ubiegłorocznych Mistrzostwach Polski obedience, na której osobiście obecny był Pan Rurarz (Przewodniczący GKSP), kundelki jak najbardziej startowały pod jego okiem i za jego zgodą - nie były im tylko przyznawane tytuły. Więc takie rozwiązanie jest jak najbardziej możliwe - trzeba tylko chcieć. A że każdy startujący kundelek to dodatkowa kasa dla Związku - nasuwa się pytanie, dlaczego tego nie chcą... :niewiem: A tu nie chcę gdybać, bo znów wyjdzie na jakiś spisek ;) .

Posted

Dla przypomnienia dodam tylko, że na ubiegłorocznych Mistrzostwach Polski obedience, na której osobiźcie obecny był Pan Rurarz (Przewodniczący GKSP), kundelki jak najbardziej startowały pod jego okiem i za jego zgodą - nie były im tylko przyznawane tytuły. Więc takie rozwiązanie jest jak najbardziej możliwe.

I cos chyba mi się zdaje ze w którymś roku na tej samej zasadzie dopuszczono do MP IPO psy bez rodowodu.
W tym roku w MP Flyball takze w drużynach były mixy.
Dopuszcza się mixy do sportów w których jest mało psów i ich udział pozwala na zorganizowanie imprezy bo inaczej mogłaby się nie odbyć albo była nie opłacalna.
Oczywiscie jeżeli jest dużo psów rodowodowych, to mozna się nie liczyć z członkami ZKwP którzy maja mixy i zasilali do tej pory zawody ZKwP. Ale chociażby dyplomatycznie nalezałoby zrobić ukłon w ich strone i dopuscić do zawodów w innej formie. Na przykład bez mozliwosci tytułu.
Oczywiscie może być to tylko dyplomatyczny ukłon, albo czysty przelicznik matematyczny. Bo w kategorii small i medium ciągle mamy mało psów z rodowodem. Niekiedy jest tak mało że w kategorii 2 nie mozna zebrać przepisowych trzech sztuk aby psom mogly się liczyć oceny do zdobycia kategorii. Chociaż dyplomatycznie byłoby ładniej i milej.

Posted

Jeszcze powinnam dodać, że dla mnie decyzja, czy jechać na te zawody, jest stosunkowo prosta: zazwyczaj jeżdżę na zawody z Mokką, Mokka jechać nie może, bo biega z kundelkami, a jechać samej - to i za drogo, i za smutno. I to nawet nie ma nic wspólnego z ewentulanym bojkotem.

Ciekawe, ile osób ma takie bądź podobne sytuacje. ;)

Posted

Ciekawe, ile osób ma takie bądź podobne sytuacje. ;-)

Nie wiem czy podobną ale w tym czasie 1-2.09.2007 sa IV OTWARTE MISTRZOSTWA POLSKI ZAWODY PASTERSKIE W STYLU ANGIELSKIM impreza ZKwP i pewnie duzo borderów bedzie chciało sie wybrac na zawody Rangi Mistrzostw Polski, wogołe troche to bez sensu robić M Polski w sportach w tym samym terminie gdzie wiadomo ze bordery i tu i tam startują.
Pierwszy wrzesień to wogóle jakas bardzo magiczna data bo 1.09.2007 to eliminacje do Finału Krajowego Frisbee Dog Chow Disc Cup ostatnia szansa dla tych co chca sie zakwalifikować na Krajowy Finał 02.09.2007 a pewnie i na M Europy Frisbee 07 we Wrocławiu
Cos mi sie widzi ze to będzie naprawde trudny wybór. :shake:

Posted

A to jest typowa wypowiedź osoby, która z jednej strony chce/musi coś napisać, ale z drugiej kompletnie nie rozumie tematu:

LALUNA napisał(a):
W tym roku w MP Flyball takze w drużynach były mixy.
Brawo :klacz: Ta informacja, choć prawdziwa, to ma tyle wspólnego z tym tematem, co ta, że w Copa America Meksyk wygrał 2:0 z Brazylią :lol: :happy1:

Posted

[quote name='Robull']A to jest typowa wypowiedź osoby, która z jednej strony chce/musi coś napisać, ale z drugiej kompletnie nie rozumie tematu:
Brawo :klacz: Ta informacja, choć prawdziwa, to ma tyle wspólnego z tym tematem, co ta, że w Copa America Meksyk wygrał 2:0 z Brazylią :lol: :happy1:

Robull Twoja krótka pamieć mnie rozbraja albo niezrozumiałość własnych wypowiedzi które TU umieszczasz. Jeszcze dzisiaj o 10.59 w tym temacie pisałes

Przecież już wcześniej tak się stało z IPO i PT, że zawody rangi Mistrzostwa Polski zostały ograniczone wyłącznie dla psów rasowych. Przecież od dawna (od conajmniej roku) było o tym wiadomo, że będą stworzone przez GKSP jedne wspólne zasady dla wszystkich sportów kynologicznych, o czym mówiono choćby na każdym zebraniu w Łodzi.

Majac na uwadze Twoją krótka pamiec, chciałam Ci przypomnieć ze w tym roku jeszcze nie we wszystkich sportach obowiazywały te wspólne zasady które tak wytłusciłes pare postów wczesniej.
Moze mniej meczy ogladaj a skup sie na tym co wypisujesz bo nie bardzo mozesz to ogarnać. Bo IPO i PT ma tyle samo wspólnego w tym temacie co Flyball. A moze i ma w zalezności co kto pisze.

Posted

Oczywiście, że ZK promuje psa rasowego, ale nie widzę powodu dlaczego miałaby dyskryminować kundelki często wyciągnięte ze schronisk lub z nieludzkich warunków.
Start w takich zawodach psa bez papierów w niczym nie szkodzi ZK. ZK składkę członkowską od przewodnika takiego psa chętnie przyjmuje, ale nic w zamian nie daje.

Ja tam cieszę się, że mogę zmierzyć się na zawodach innymi psami. Czym ich więcej tym lepiej, a czy maja rodowód czy nie, to mnie nie obchodzi.

[quote name='”Robull”']...w sprawie wystaw i poprosiła o możliwośc zgłoszenia tam kundelków
A co mają wystawy do agility. Ocenia się tu zupełnie różne rzeczy. Na wystawie psy oceniane są wg ras i jeśli ZK się zgodzi niech powstanie dodatkowa grupa do oceny – mix. W niczym to nie zaszkodzi wystawie, a sądzę, że przyciągnie więcej ludzi i da możliwość promowania psa rasowego.

[quote name='”Robull”']Osobiście uważam całą tę histerię za przemyślaną prowokację wymierzona przeciwko GKSP i Podkomisji Agility, a tym samym przeciwko ZKwP, w którą dało się wkręcić kilka nieświadomych osób, w tym również Ciebie Flair, dlatego ja się z tego wyłączam i życzę wam miłego taplania się w błotku
:crazyeye:
Faktycznie straszna prowokacja. Być może ktoś mnie zmanipulował, ale nie podobają mi się podjęte decyzje i mam prawo wyrazić swoja opinię.
Jak na razie mój związek ze ZK jest taki, że co roku opłacam składkę.

[quote name='”AlaAB”']
nie wydaje mi się aby głównym problemem był tu brak kundelków na zawodach ale fakt, że tych kundelków zwykle na zawodach jest bardzo dużo i ich brak mocno zaważy na finansach tychże zawodów.

A przede wszystkim na ich poziomie.

[quote name='Robull']A to jest typowa wypowiedź osoby, która z jednej strony chce/musi coś napisać, ale z drugiej kompletnie nie rozumie tematu:
Brawo Ta informacja, choć prawdziwa, to ma tyle wspólnego z tym tematem, co ta, że w Copa America Meksyk wygrał 2:0 z Brazylią

Myślę, że flyball ma wiele więcej wspólnego z agility niż wystawy.

A tak w ogóle to ktoś może zorganizować imprezę, którą nazwie sobie np. „Nieoficjalne MP mixów i psów rasowych” i ciekawa jestem, którzy tytuł będzie miał wtedy większą wartość..

Posted

Nie dajmy sie zwariować! ZKwP promuje i będzie promował psa rasowego, czy tego chcesz, czy nie.

Osoby które maja psy nierasowe wstepując do ZKwP takze promuja psa rasowego, chociażby przez podpisanie statusu ZKwP a tym samym podjecie zobowiązania ze nie beda rozmnazac psa nierasowego. Ci sami członkowie zazwyczaj kolejnego psa maja juz rodowodowego. Nie byłoby tego gdyby nie startowały w zawodach ZKwP. Do tego dochodza jeszcze korzysci z podnoszenia rangi zawodów, poprzez swój udział i czesto podnoszenia poziomu. Oczywiscie od lat krazy przekaz przeciez pies bez rodowodu nie moze okazać sie mądrzejszy od psa z rodowodem. Ale przeciez chyba nie o to chodzi. Bo dla nas zawodników jest lepiej jak jest większa konkurencja. Zacheca to do lepszej pracy i podnoszenia swoich i psa umiejętnosci. Bo za granica taki co sie wozi w Polsce bo nie ma konkurencji moze juz nic nie znaczyć. A na dzisiaj sytuacja jest taka ze kategoria Medium i Small jest dalej słabo obsadzona. Oczywscie nikt by też nie miał pretensji gdyby można było to zalatwić osobna klasyfikacja, albo chociazby nie przyznaniem tytułu mix-owi skoro tak bardzo przeszkadzaja w promowaniu psów rasowych. Tylko tyle że trzeba aby komus zależało na tych ludziach którzy do tej pory startowali w ZKwP i sa członkami ZKwP którzy tak samo promuja psy rasowe, mimo iż sami maja mixy. I wiele razy właśnie publicznie nawoływali do sterylizacji, kastracji mixów i aby ichnie rozmnazac. I dawali za przykład swoje psy ze nie trzeba rozmnazac aby cieszyc sie z psa, ze nie wolno kupować z pseudhodowli psów nierasowych. To własnie Ci ludzie działają bezinteresownie na korzysć promowania psów z rodowodem i nie rozmnażania mixów.
Mam nadzieje ze ten post nikt nie potraktuje jako nie na temat. Jest na temat bo dotyczy agility i wszystko co sie wokół kreci a takze popularyzacji agility w ZKwP bo w przyszłosci Ci ludzie z mixami zasila sport ZKwP w psy rodowodowe chociaz teraz pewnie zostali odarci ze złudzeń że komus na nich zalezy gdy mają mixa i że podkomisja powinna takze ich reprezentować bo wielu z nich pewnie tez oddało na nia głos.

Posted

2Monika2 napisał(a):
o tak, mój życiowy plan :razz:
Pikusiowa, może nie Twój. Ale Ty wiesz, ile osób u nas w klubie, które z psami bez rodowodu biegały, teraz mają rasowce? Gutkowski, Miśkowa, Kamowa, Florkowa, Małgosia (od Rudi), Paulina, Ola i pewnie jeszcze inni, których nie pamiętam. Nie mówiąc już o Iwonie. Ja bym powiedziała, że w Forcie, wśród aktywnych klubowiczów, może nawet przeważają właśnie osoby, które zaczynały biegać z kundelkiem, a nabyły rasowego psa na skutek zainteresowania sportem agility. :)

Posted

W innych klubach również takich osób nie brakuje.
A do tego jeszcze osoby, które obecnie mają kundelki, ale rasowce w planach (nawet dość bliskich).

Posted

Ja powiem ze swojej strony krótko - jestem właścicielka mixa (ba! nawet 4!), z którym zamierzałam startować w agility. Nie dla tytułów tylko dla zabawy, "dla funu", dla sprawdzenia swojej pracy z psem, naszego kontaktu. Ale jeśli ZKwP uważa, że mixy są fe, ble i ogólnie do kitu, że nie mogą startować w MP, nawet tylko po to, aby pobiec, nie po tytuł, ale po samo pokonanie toru i radości z tego, no to to jest bardzo nie fair i mnie się od dłuższego czasu nie podoba. Ba! Nie tylko mnie...! To, że jeszcze nie wstąpiłam w szeregi ZK, to tylko dlatego, że jeszcze pełnych 16 lat nie mam, ale w sumie co mi po książeczce startowej jak praktycznie nie będzie gdzie startować, hę?
Owszem, planuję zakup psa rodowodowego - ale nie teraz. Raz, że mnie nie stać bo nie pracuję, dwa, że posiadanie 5 psów to naprawdę duży obowiązek.
O, i tyle mam do powiedzenia.

pozdrawiam
Klaudia z mixami

Posted

Kundelkowicze ;), chipujecie psy i kupujecie czytniki czy co robicie?

Można gdzieś zatatuować kundlisko?

Z tego, co widzę, obowiązek identyfikacji jest we wszystkich sportach... :/ [ehh a przynależności do ZK na zawodach albo głupich książeczek szczepień, co naprawdę bywa przydatne, nie sprawdzają... :/ może o tym też zapomną ;)]

Posted

W Polsce to raczej tatuuje tylko Związek i tylko rasowce. A z tymi czytnikami to dobre, naprawdę, jeden minimum 1000 zł. kosztuje... :eviltong: To bzdura jakaś, tzn. proszę bardzo mogą żądać identyfikacji, ale niech zapewnią czytniki.:razz: Zresztą, już niedługo w UE i tak tatuaże mają przestać być honorowane, więc czas żeby ZKwP "trochę" zmodernizował swój system znaczenia psów... Choć domyślam się, że łatwe to to nie będzie, zważywszy na koszty właśnie. O wiele wygodniej wymagać od innych.:p

Posted

Jeśli dobrze zrozumiałam, to jest opłata za każdego zawodnika na imprezie, odprowadzana przez organizatora na rzecz Zarządu Głównego ZKwP? To i tak jakoś dużo mniej niż było... ;-)

Posted

Po wytłumaczeniu już mnie to tak nie przeraża (ten komunikat).
Mam kundelka, nie startujemy, ale zamierzamy ;) Ale jest jeden problem... Mam 13 lat, czyli członkiem ZK nie mogę być...

Zasada obowiązująca od początku istnienia Związku, mówiąca, że szkolone i egzaminowane mogą być również psy nierasowe, będące własnością członków Związku obowiązuje nadal. Uzupełnieniem jej jest wymóg, że i przewodnikiem psa może być tylko członek Związku.

Czyli odpadam. Nie mogę startować w oficjalnych do 16 roku życia? Bo myślałam wcześniej (zanim przeczytałam), że członkiem ZK może być któryś z rodziców, tylko że potem w książeczce odpowiednio się wpisuje: właściciel - członek ZK, przewodnik - np. ja.

Co myślicie?