Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ludek napisał(a):
:-(

Może w takim razie, w ramach solidarności, wszyscy powinniśmy zrezygnować z udziału w MP, a do komisji szkolenia wysłać list z informają dlaczego tak robimy. Może wtedy jeszcze przemyślą swoją decyzję.

dałoby to efekt jeżeli WSZYSCY by zrezygnowali - niestety będą tacy, którzy nie zrezygnują a jeszcze ucieszą się z małej konkurencji :angryy:

• Replies 465
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

OlaAB napisał(a):
i da to tylko i wyłacznie spadek ilości uczestników zawodów i w efekcie zanik agility w Polsce

I problem sam zniknie :evil_lol:

Posted

[quote name='OlaAB']na psysportowe.pl wklejono komunikat GKSP nr 1 07
http://www.psysportowe.pl/forum/viewtopic.php?p=15008&sid=c253f16624ed9c39426db074dfe79070#15008

z ciekawostek (nie mogę wkleić komunikatu bo krzyczy mi , że za długi)

Ograniczeniem jej jest, że tytuł Mistrza Polski we wszystkich konkurencjach uzyskać może jedynie pies z rodowodem uznawanym przez FCI i tylko takie psy mogą brać udział w imprezach tej rangi.

Uczestnicy zawodów powinni być ubrani w stroje sportowe i jako członkowie Związku nie mogą występować w strojach reklamujących w jakikolwiek sposób prywatne szkółki dla psów. Oczywiście wskazane jest występowanie w stroju z logo własnego oddziału.

• Agility – uzyskanie z psem awansu do klasy A-2 z oceną co najmniej bardzo dobrą

Prawie w ogóle nie bywam na forum Psy Sportowe, a tu znowu jakaś rewelacja wychodzi... :-( :roll:

Przepraszam, a jak se założę spódniczkę do biegania to mnie też zdyskwalifikują?
Powiem tak, że czytając takie teksty mam wielką ochotę wynieść się z tego kraju... Czuję się jakbyśmy wracali do dawnych lat... GDZIE, PYTAM GDZIE na świecie, w którym cywilizowanym kraju FCI, jest zakaz startu w barwach klubowych???!!! :crazyeye: Cała kynologia opiera się na KLUBACH a nie na oddziałach, które są socjalistycznym przeżytkiem! Swoja drogą ciekawe, że przez tyle lat, kiedy w Polsce działała jedna szkółka agility i jeszcze potem, wszyscy zawodnicy z tej szkółki występowali w dresach reklamujących nie tylko szkółkę agility, ale w ogóle prywatny zakład tresury... (ale przez długi czas ta szkółka figurowała jako oddziałowa, choć prywatna i to było dopiero dla mnie dziwne...)
A logo oddziału to ja założę, ale w dwóch przypadkach:
a) kiedy oddział udostępni mi teren i/lub tor agility
b) kiedy opłaci mi startowe.

Co poza tym co zrobił mój oddział dla mojego trenowania agility???:crazyeye:

Zakaz startów kundelków w naszej agilitowej sytuacji też jest przykładem "wspierania" rozwoju agility w Polsce. Ja też zaczynałam z kundelkiem, i dopiero dzięki niemu wciągnęłam się w psy rasowe.

Ech, naprawdę wszystkiego się odechciewa. Proponuję, żeby w takim razie kluby przynajmniej się umawiały i startowały w koszulkach jednego koloru, ewentualnie z nadrukiem swojego klubowego pieska ale bez nazwy klubu - ciekawe czy wtedy ktoś się doczepi? :evil_lol:

Posted

Magda i Saga napisał(a):
Prawdopodobnie dopłacę. Wogóle mam juz dość tego całego zamieszania, bałaganu, dezinformacji, podkładania nogi i olewadztwa.Połowa naszych bydgoskich psów to kundelki. Nie będą mogły biegac na własnych zawodach.

To delikatnie rzecz ujmując wkurzające strasznie:angryy: :angryy: :angryy:

Przecież ZK zgarnia kasę tak samo od rasowych jak i od kundli.
To już naprawdę nie rozumiem o co chodzi???:mad:

Posted

Ludek napisał(a):
Może w takim razie, w ramach solidarności, wszyscy powinniśmy zrezygnować z udziału w MP

Pamiętaj, że taki bojkot głównie uderzyłby w Magdę, jako organizatorkę :roll:

Ale możemy się umówić, że wszyscy zgłaszają się do zerówek - co Wy na to? :diabloti: Przebieg "0" to przebieg nieoficjalny więc organizator może ustalić własne zasady...

OlaAB napisał(a):
i w ten sposób właściwie kundelki przestają mieć możliwość biegania na zawodach: bo nieoficjalnych nie można, na związkowe z tytułami też nie mogą (a właściwie związkowe to tylko PPA i MPA)

PPA te ograniczenia nie dotyczą...

OlaAB napisał(a):
da to tylko i wyłacznie spadek ilości uczestników zawodów i w efekcie zanik agility w Polsce - zawodnicy będą jeździć do Czech, Słowacji

Dokładnie. :shake:

Posted

Przebieg "0" to przebieg nieoficjalny więc organizator może ustalić własne zasady...

Odkąd jest obowiazek wpisywania do ksiazeczek pracy to stały sie one oficjalnymi.

JEzeli bedzie mało zgloszeń do jakiegoś terminu to Organizator ma prawo chyba się wycofać z orgaznizacji z powodu zbyt małej ilosci ośób

Posted

Do zerówek wszyscy nie mogą, bo nie można się cofać. Ale można się pozamieniać psami ;)

Może ktoś napisze jakieś ładne pismo (takie jak w sprawie zerówek od 15 miesięcy)? Ja coś nabazgram, ale talentu pisarskiego nie mam :(

Najbardziej poszkodowana będzie Magda jako organizatorka.

Posted

ZKwP O/Białystok serdecznie zaprasza na

Zawody Agility w ramach Pucharu Polski 2007.

Sędzia zawodów: Jiřina Strnadová (Czechy)

Termin i miejsce przeprowadzenia zawodów:
I Zawody odbędą się -21 lipca 2007 na stadionie MOSIR ul.: 11-go Listopada Białystok
/boczne boisko /

II Zawody 22 lipca 2007 na stadionie MOSIR ul.: 11-go Listopada Białystok
/boczne boisko /

Zgłoszenia zawodników- rozpoczynamy o godz. 8.00 w sekretariacie.
Rozpoczęcie zawodów planujemy na godz. 9.00

Planowane konkurencje:
Egzaminy: A1, A2 i A3
Agility i Jumping Open
Agility 0- Przeprowadzone będą tylko przebiegi Jumping 0

Związek Kynologiczny w Polsce Oddział w Białymstoku

ul: Jurowiecka 33

15-101 Białystok

tel/fax +48 85 675 22 46 tel/fax +48 85 86918 34

KONTO BANKOWE
PKO BP S.A. I O/Białystok
59 1020 1332 0000 1502 0025 9333

Opłaty

start w jeden dzień - 40zł od psa

start w dwa dni - 60zł od psa

Zgłoszenia są przyjmowane do dnia: 17 lipca 2007

Wszelkich informacji udziela Piotr Bendiuk 057 782 842

Noclegi:
· Hotel Awa, Białystok, ul. 27 Lipca 24/1,
· tel.085 6750586 (www.awapark.pl)
· Hotel Zwierzyniec Mosir, Białystok, ul. Wołodyjowskiego 5,
tel. 085 7422031

· Pokoje gościnne, Białystok, ul. Ciepła 40,
tel. 085 6785862, 085 6785902, 085 67858 79

· Hotel Turystyczny ul. Transportowa 4 tel(85)745 51 58

Zapraszamy wszystkich bardzo serdecznie

Formularz zgloszeniowy niebawem ukaze sie na stronie Oddzialu

Posted

Jako osoba (teoretycznie) zainteresowana tematem pozwolę sobie zabrać głos. Generalnie nie zaskoczyła mnie, ani nie uraziła decyzja, że psy bez rodowodu nie będą mogły zdobyć tytułu MP. Dowiedziałam się o tym kilka miesięcy temu i przyjęłam do wiadomości. W końcu ZK nigdy nie interesował się psami jako takimi, schroniskami ani innymi biedami, w jego gestii leży rozwój hodowli psów rasowych, do tego został powołany. Poza tym sport wydaje się być kulą u nogi związku, jak już pisaliśmy nie raz, wszelkie imprezy odbywają się pomimo, a nie dzięki... Sport zawodnikami i zapaleńcami stoi, a nie związkiem.
Liczyłam jednak na to, że przy okazji zawodów (a nie ma ich zbyt wiele) o randze MP, będą mogły poza konkurencją, albo w oddzielnej klasyfikacji wystartować również psy nierasowe, które (jak na razie) nie mają zakazu startu w zawodach oficjalnych i których właściciele zasilają kasę związku nie otrzymując nic w zamian. Niestety, nic z tego. Szkoda, bo ktoś kiedyś napisał, że agility jest sportem demokratycznym, dla wszystkich psów. Sami dość szeroko propagujemy pracę z każdym psem, także z kundelkami, w których właściciele dość często nie dostrzegają drzemiącego w nich potencjału. Ja naprawdę nie mam żalu o pozbawienie mnie możliwości zdobycia tytułu, zwłaszcza, że do tej pory na mistrzostwach nie udało mi się nic osiągnąć, więc nie stanowię poważnego zagrożenia w tej materii ;) . Szkoda mi jednak, że nie będziemy mogli wystartowac w ogóle, ta sytuacja może spowodować znaczne zmniejszenie frekwencji, a co za tym idzie - mniejsze wpływy ze startowego. Zawody mogą się okazać deficytowe, więc obawiam się, że mogą stać się przyczynkiem do rozważań, czy w ogóle warto je organizować, skoto trzeba do nich dopłacać. Może zbyt czarno to widzę, ale agility jest chyba najprężniej rozwijającym się sportem kynologicznym, pomimo znacznych wymagań sprzętowych. I zawsze boję się, że ta popularność może nam zaszkodzić, bo za bardzo wyjdziemy przed orkiestrę...

Posted

LALUNA napisał(a):
Odkąd jest obowiazek wpisywania do ksiazeczek pracy to stały sie one oficjalnymi.

Ale nie o to mi chodziło... Chodziło mi o to, że nigdzie nie jest napisane, że psy, które biegają w wyższych klasach, nie mają prawa startu w "0". To są nasze ustalenia - powiedzmy - "prywatne" ;)

LALUNA napisał(a):
JEzeli bedzie mało zgloszeń do jakiegoś terminu to Organizator ma prawo chyba się wycofać z orgaznizacji z powodu zbyt małej ilosci ośób

I myślę, Magdo, że w obecnej sytuacji powinnaś się nad tym poważnie zastanowić... :shake: Z jednej strony każą Ci reklamować i ściągać jak najwięcej zawodników, a z drugiej strony takim warunkiem odwalają Ci co najmniej połowę chętnych...

Posted

[quote name='Bobek']

ZKwP O/Białystok serdecznie zaprasza na

Zawody Agility w ramach Pucharu Polski 2007.

Sędzia zawodów: Jiřina Strnadová (Czechy)

Termin i miejsce przeprowadzenia zawodów:
I Zawody odbędą się -21 lipca 2007 na stadionie MOSIR ul.: 11-go Listopada Białystok
/boczne boisko /

II Zawody 22 lipca 2007 na stadionie MOSIR ul.: 11-go Listopada Białystok
/boczne boisko /

Zgłoszenia zawodników- rozpoczynamy o godz. 8.00 w sekretariacie.
Rozpoczęcie zawodów planujemy na godz. 9.00

Planowane konkurencje:
Egzaminy: A1, A2 i A3
Agility i Jumping Open
Agility 0- Przeprowadzone będą tylko przebiegi Jumping 0

[...]
Opłaty
start w jeden dzień - 40zł od psa
start w dwa dni - 60zł od psa

[...]

Czy to znaczy, że dla zerówek będzie tylko jeden przebieg na dzień i że pomimo to mają tak samo płacić 60 zł za dwa dni??? :crazyeye:

Posted

stereo napisał(a):
Do zerówek wszyscy nie mogą, bo nie można się cofać. Ale można się pozamieniać psami ;)

Możemy się pozamieniać psami i wszyscy śmigać w zerówkach, będzie to jednak trochę nie fair wobec prawdziwych "legalnych" zerówkowiczów, jeśli w ich konkurencji będą biegały psy openowe.
Ja chętnie moje psy wypożyczę, jest ktoś chętny? ;)

Posted

Orzesz Q... Mać!!! :angryy: :mad:
Dawno mnie nie było i taka jazda... A tak dobrze żarło i zdechło...
A napiszcie mi czy w Czechach i Niemczech też moga startować na oficjalnych zawodach tylko rasowce?
A czy u nas moga stratować kundelki zrzeszone w czeskich klubach...
Bo jeśli mogą (przepis dotyczy tylko naszych rodzimych polskich kundelków) to przenosimy się do Czech..

Dlaczego pytam - jak zaprzyjaźniony hodowca buowatych i koni RASY FRYZ usłyszał, że nasz "ukochany" Związek Hodowców Koni wpisze je do "księgi Koni Małych" i można je będzie krzyżować np z niemieckim kucem wierzchoweym (bo to mały koń i to mały koń!!!) to jest w związku "Koni Fryzyjskich" w Angii (i tam ma je pod oceną), powstają u nas filie Niemieckich związków Hodowców Koni = zaczyna być normalnie..

Na temat owiec i kóz zaczynamy dogadywac się z czeskim związkiem - no bo naszemu sie nie opłaca - odkąd cofneli dopłaty.. czyli jest śmiesznie ale nie koniecznie wesoło...

Kocham tę ptasia grypę... W nas wojewoda zabrania wypuszczać ptacto z kurników - może by to odnieść wyżej:razz: ...

Chociaż myślałam, że hobby nie dotknie, a jednak... Mimo, że mnie to osobiście nie dotyczy (a może jednak dotyczy :mad: )- mam "kundla rodowodowego" czyli rasowca niehodowlanego - a właściwie jeszcze na to nikt nie wpadł,że nas też można "upupić":razz: czy nie doczytałam:angryy: ??

A poza tym nie wyobrażam sobie zawodów bez Mokki i innych, którzy biegali z kundlami wcześniej niż ZKwP uznało agility za rodzaj sportu kynologicznego...
bo agility to nie tylko rasowce, to ludzie, którzy z pasją propagują normalne współżycie z psami niezależnie od rasy czy jej braku...

I tak dla mnie biegający na torze mix amstafa prędzej przekona ludzi, że nie jest to "pies morderca" niż kilometry opisów na forach miłośników rasy i rasopodobnych...

Pozdrawiam i piszcie jakie macie propozycje aby jednak "agility dało sobie radę ze związkiem"
CHI
QM!! a właśnie wymyśliłam, że kupię profesjonalny tunel...
aby robić zawody - bo resztę (lub materiał na resztę) już prawie mam...

Posted

Mokka napisał(a):
Możemy się pozamieniać psami i wszyscy śmigać w zerówkach, będzie to jednak trochę nie fair wobec prawdziwych "legalnych" zerówkowiczów, jeśli w ich konkurencji będą biegały psy openowe.

Ja jako legalny zerówkowicz nie mam nic przeciwko, biorąc pod uwagę okoliczności. :cool3:

Mnie tak najbardziej zastanawia co im te bezrodowodowce przeszkadzają? Czymś zarażają? Są głupsze, gorsze, mnie ważne...?:shake:

Posted

No ale czekajcie przecież chyba mamy jakas podkomisje wiec to ona przede wszystkim powinna walczyc o mozliwosc udziału psów bez rodowodu. Jakie jest stanowisko podkomisji? Przecież chyba mają jakis głos doradczy w sprawie zawodów agility i popularyzacji sportu.

A z innych spraw które zaleza od podkomisji czy juz mamy zatwierdzone nowe regulaminy i przechodzenie z klas do klas ?

Posted

Słuchajcie, wydaje mi się, że nie należy bic piany i domagać się czegoś, co jest mało realne. W końcu w MP zarówno IPO jak i PT kundle brać udziału nie mogą. Stało się więc naturalną konsekwencją, że i agility ta przypadłość dotknie. Ja postulowałabym raczej za tym, aby psy nierasowe również mogły wystartować w tym dniu (najwygodniej byłoby na tych samych torach), ale aby przeprowadzić oddzielną klasyfikację.
To jest realne i może warto o to zawalczyć?

Posted

Ja od 3 godzin molestuje telefon komórkowy pana Rutrarza, bo chyba bez posredników lepiej taką sprawę załatwiać, ale gdyby odzielnie poszło pismo od zawodników z prośbą o pozwolenie przeprowadzenia np otwartej zabawy agilitowej (która miałaby forme dodatkowego openiku) jako imprezy towarzyszącej Mistrzostwom Polski, ubarwiającej ją, uświetniającej itp to moze coś wywalczymy.

Posted

Mokka napisał(a):
Słuchajcie, wydaje mi się, że nie należy bic piany i domagać się czegoś, co jest mało realne. W końcu w MP zarówno IPO jak i PT kundle brać udziału nie mogą.

Na MP obi w zeszlym roku rozwiazali to tak, ze jezeli wygra kundel, nie dostanie tytulu... I tyle, startowac mozna bylo. Fakt faktem, ze wyszlo to podczas odprawy, wiec zdecydowanie za pozno.

Mokka napisał(a):
będzie to jednak trochę nie fair wobec prawdziwych "legalnych" zerówkowiczów

A czy ZK jest fair wobec zawodnikow..? Mi to osobiscie nie przeszkadza [póki co mozemy startowac ;) ale to jeszcze pewnie zmieni sie 1000 razy...], imho byloby jeszcze fajniej i ciekawiej :)

Kundle, jak i agility ZK zawsze przeszkadzaly, coz, takie zycie... ZK chce niby promowac rasowe... :/

Jestem ciekawa, co by bylo, gdyby w przyszlym roku nikt nie podjal sie organizacji MP, czy ZK cos by zrobil ;)

Posted

Ja mam jeszcze pytanie do Magdy, tak już proforma. A jak jest z egzaminami? Czy można zgłosić nierasowca, przyjechać i wystartować tylko w egzaminie, czy takie zgłoszenia nie będą w ogóle przyjmowane? Ciekawi mnie, jak tę sprawę rozwiązano ;) .

Posted

Ja bym jednak proponowała, żebyśmy te zawody zdecydowali się bojkotować. Pewnie, że niektórzy się stawią pomimo takiego bojkotu, pewnie, że zostaną "Mistrzami" - ale wszyscy będziemy wiedzieć, co to znaczy. Jeśli zgłosi się odpowiednio mało osób, to Magda będzie mogła się z nich wycofać i wszystko będzie git. Po prostu nie będzie w tym roku Mistrzostw Polski. I jeśli to się uda, to wyslemy do GKSP pismo wyjaśniające powód tak niskiej liczby zgłoszeń.

Oczywiście ta propozycja zależy od zdania/zgody Magdy. Ale myślę, że to jedyna poprawna odpowiedź na tak idiotyczną decyzję. Ajeżeli nie zareagujemy, to ryzykujemy, że już niedługo mixy nie będą mogły startować w żadnych związkowych zawodach. :roll:

Posted

Mokka napisał(a):
Czy można zgłosić nierasowca, przyjechać i wystartować tylko w egzaminie
Chyba żartujesz - kundle na terenie Mistrzostw Polski??? :shock: Chcesz, żeby mój rodowodowy pies się od Twojego zaraził i kundlem został?