Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 176
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 4 weeks later...
Posted

esperanza napisał(a):
Ja też nic nie wiem.

A kontaktowałaś się z Fundacją?
... z tego co wiem, Klaudiusz zjadł już swoje jedzonko i czeka na następną porcję...
Klaudiusz nie jest jeszcze wyadoptowany... nie wiem jak z kandydatami na domki, ale wiem, że Klaudiusz nie jest psiakiem "równym" w zachowaniu.

Już wtedy gdy byłam zawieźć Lincolna, Klaudiusz zdecydowanie wykazywał postawę obronną i "niepewną" co do nowych osób... myślę, że trzeba dokładnie podpytać Fundację jak wygląda obecnie sytuacja co do możliwości adopcji Klaudiusza i ew. ogłoszenia zweryfikować do przekazanych przez nią informacji.
Na moją wiedzę i doświadczenie, Klaudiusz absolutnie nie jest psiakiem dla osób nie doświadczonych w pracy z molosem o zachowaniach nie do końca czytelnych.
Ale tu jednoznaczną ocenę może przedstawić jedynie Fundacja- są na co dzień z psiakiem i widzą jego reakcje i zachowania.

Ja jednoznacznie nie byłam pewna zachowania Klaudiusza... a on ewidentnie separował się od nas i wyraźnie był zdenerwowany kontaktem... nawet uspokajające zachowania nasze nie zmieniały jego nastawienia.

Posted

Do adopcji nie doszło, bo Klaudiusz pokazuje zęby. Jest "fałszywy"; przymila się gdy ma ochotę lub skacze z zębami... gdy ma ochotę. Wie, że źle robi (musiał być w przeszłości za to karany) ale nie potrafi się powstrzymać. Początkowo jego pomrukiwanie pod nosem było niegroźne, takie sobie pyskowanie, ale kilka razy wygonił opiekunkę z wybiegu. Mamy już nad nim kontrolę, umiemy z nim postępować, ale nie damy do małych dzieci. Do Klaudiusza przyjechała cała rodzina w sprawie adopcji. Najmłodsze dziecko jeszcze nie chodziło.
Klaudiusz w poprzednim domu musiał sprawiać jakieś kłopoty, zna doskonale wszystkie komendy, nawet "waruj" (nie "leżeć", co może wskazywać na próby profesjonalnego szkolenia na posłuszeństwo), ktoś już kiedyś próbował zdyscyplinować chłopca.
Musi iść do doświadczonego opiekuna, ale nie tylko w rozmowie z nami przez telefon. Najpierw wysłuchujemy wspaniałych opowieści, a potem u nas pilnujemy, żeby pies palców nie odgryzł, bo fachowcy wtykają ręce psom przez pręty.
Niestety, Klaudiusz jeszcze czeka. Nie ma takich problemów z rottweilerami, ludzie z założenia wiedzą czego mogą się spodziewać. W przypadku bernardynów zaraz słyszymy o dzieciach, ślicznym miśku do głaskania i w ogóle najlepiej we postaci miękkiego chodniczka pod nogi. W przypadku bernardynów rasowych - zgoda, są testy psychologiczne i jakaś selekcja.
Ale to, co my zabieramy ze schronisk to psychicznie bernardyna rzadko przypomina.

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

malagos napisał(a):
I co z nim, jak sie zachowuje?

Z tego co wiem- Klaudiusz nie sprawia problemów opiekunce , bezwzględnie szuka odpowiedniego domku ( czy ktoś może pomóc w ogłaszaniu chłopaka?)- to młody i potrafiący być miłym psiak, ale zdecydowanie dla konsekwentnej, odpowiedzialnej i bez małych dzieci osoby... warto intensywniej ogłaszać go.

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

[quote name='esperanza']Ja mogę, ale muszę wiedzieć, czyj nr podawać w ogłoszeniach.

Oczywiście nr Fundacji:
601 62 24 33
601 32 22 00

Czy Klaudek ma co jeść? Jakoś umknęła mi informacja o zakupie dla niego następnych worków jedzenia... a we wpłatach także nic nie zauważyłam.
Sprawdźcie to proszę...
Wpływy do Fundacji są gł. celowe- na konkretnego zwierzaka...na Klaudka jakoś nie zauważyłam, ani we wrześniu, październiku, listopadzie... nie wiem na jak długo wystarczyło mu 60kg jedzenia.

Klaudiusz:
Darowizny celowe przekazane zostały przez :

październik 2011:

• brak darowizn KLAUDIUSZ

sierpień 2011:

• sucha karma brit 30 kg dla Klaudiusza — Stowarzyszenie NICZYJE
  • 30 kg suchej karmy Brit na wyżywienie Klaudiusza, darowizna rzeczowa

lipiec 2011:

• 16,50 zł połowa kwoty uzbieranej na dogomanii na rzecz Klaudiusza — dogomania

Posted

esperanza napisał(a):
Ja mogę, ale muszę wiedzieć, czyj nr podawać w ogłoszeniach.

plis pomóz w ogłoszeniach wogóle w Fundacji mase benków blokuja miejsce innym w potrzebie