Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Piękny, młody bernardyn Jankes.

Jego brata robale zjadły żywcem. Nie udało się mu pomóc. Jankes ma wyłysienia na brzuchu i mocno się drapie.
Ma około 2 lat. Jest wieeelki i dosyć energiczny.
Przebywa w schronisku w Kruszewie.
Kontakt: 601-824-483 lub 607-077-350
Bardzo prosimy o pomoc dla Jankesa...

• Replies 176
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

UWAGA!... bernardyniaste i inne giganty
...

Kobieta z miejscowości na U ... (nie mam konkretnej nazwy) dzwoniąca z telefonu o numerze 600**** 57 szuka "belejakiego bernardyna, psa, którego szybko ktoś jej przywiezie".
Ma w domu łajkę syberyjską nie sterylizowaną...
zupełnie niczego nie wie o bernardynach( nie umiała odpowiedzieć na żadne pytanie związane z benkami, warunkami życia, a nawet zadała pytanie: "a jaki bernardyny mają kolor?"... obojetne jej jakiego psa się jej przywiezie- "może być belejaki!"... gdy zadaje się konkretniejsze pytania, staje się napastliwa i agresywna...
Wydzwaniała już dziś do obu ośrodków Fundacji... może odezwać się do następnych ogłaszających bernardyny... bernardynopodobne lub też inne giganciki.

Posted

[quote name='malagos']A co wiemy o tym piesku? Oprócz tego, ze się drapie? Lubi ludzi?

Dziewczyny, bardzo potrzebne byłyby konkrety: gł. jeśli chodzi o sytuację zdrowotną- obawiam się, że choćby zdarzył się cud i znalazł się chętny dt, to jednak własnie ta niejasność co do schorzenia, może spowodować, że się wycofa obawiając się skutków dla innych zwierząt... podobnie mogą zachować się nawet hotele... nie wiem jak ew. zareaguje ds( na pewno zmniejszy to jego szanse)... Czy udałoby się zrobić jakiś wymaz, badania krwi?... wskazujące co wąłściwie dzieje się ze skórą... tu może być bardzo wiele przyczyn i nie koniecznie zaraźliwych...łatwiej będzie szukać domu( czy to dt, ds) lub w ostateczności hotelu.

Mam też prośbę... opiszcie gdzie są wyłysienia, zróbcie im zdjęcia jeśli możecie...
Czy weterynarz schroniskowy widział chłopaka( wiem jak to jest, ale może jednak coś wskaże...).

Posted

[quote name='Aimez_moi']Zagladam nie proszona z bazarku......sliczny chlopak.....:)[/QUOTE]
ależ serdecznie zapraszamy i witamy Cię!

Zuzlikowa, musimy chyba poczekać na esperanzę, niech zrobi dokładny wywiad i napisze nam tu wszystko. Mogę tylko sekundować ślicznotkowi.

Posted

[quote name='malagos']I co z Jankesem, nadal w schronisku?

Esperanza, bardzo potrzebuję konkretnych wiadomości o zachowaniu Jankesa:

_ czy usiłuje wspinać się, wyskakiwać przez ogrodzenie, podkopywać się?
_czy jest bardzo szczekliwy?
_jak zachowuje się w stosunku do innych psów?

Nieźle byłoby, gdyby udało się odpowiedzieć i na wcześniejsze pytania... choć tyle ile dowiedziałyście się w schronisku...

"Dziewczyny, bardzo potrzebne byłyby konkrety: gł. jeśli chodzi o sytuację zdrowotną- obawiam się, że choćby zdarzył się cud i znalazł się chętny dt, to jednak własnie ta niejasność co do schorzenia, może spowodować, że się wycofa obawiając się skutków dla innych zwierząt... podobnie mogą zachować się nawet hotele... nie wiem jak ew. zareaguje ds( na pewno zmniejszy to jego szanse)... Czy udałoby się zrobić jakiś wymaz, badania krwi?... wskazujące co wąłściwie dzieje się ze skórą... tu może być bardzo wiele przyczyn i nie koniecznie zaraźliwych...łatwiej będzie szukać domu( czy to dt, ds) lub w ostateczności hotelu.

Mam też prośbę... opiszcie gdzie są wyłysienia, zróbcie im zdjęcia jeśli możecie...
Czy weterynarz schroniskowy widział chłopaka( wiem jak to jest, ale może jednak coś wskaże...)."

Mam też pytanie tyczące ew. transportu- czy udałoby się Wam zorganizować dowiezienie go w okolice Łodzi lub też Radomska?

Fundacja Bernardyn bardzo poważnie rozpatruje kwestie zabrania chłopaka do siebie, wyleczenia i adopcji... musiałaby jednak mieć ewidentną pomoc w dowiezieniu psiaka( zbyt wiele psow na miejscu potrzebujących bezposredniej opieki uniemożliwia przyjazd po psiaka) oraz przynajmniej zabezpieczenie na karmę.
O leczenie i resztę będziemy martwić się potem i wg. ew. potrzeb, ale jeść pies musi, więc ok. 200zł deklaracji byłoby bardzo wskazane.

Czy jesteśmy w stanie pomóc Jankesowi?

Posted

[quote name='malagos']Boziulko, esperanza, odezwij się! Kto sie dowie wszystkiego o psie? taka szansa..........[/QUOTE]

To naprawdę szansa, bo nie bardzo widze hotel, dt, który przyjmie psiaka z problemami skórnymi niewiadomego "pochodzenia"... nie mówiąc już o nazbieraniu min. 450zł.
Tu co prawda nikt nie stawia warunku- 200zł, ale bardzo nie chciałabym nikomu "podrzucać" psiaka, który i tak bedzie potrzebował leczenia, bez przynajmniej zagwarantowania mu wyżywienia co miesiąc (Brit).