Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Obiecany dowód wpłaty z labolatorium za biochemię Mary :)
http://img27.imageshack.us/img27/5504/maraparagon.jpg

U nas pogoda do bani, wciąż pada i pada :(
A ja tak czekałam na lato! :(

A Marę chciałam pochwalić, bo od paru dni nie zostawia żadnych niespodzianek w boksie, nawet po nocy. Mam nadzieję, że się to przełoży także na dom. Obecnie niestety nie możemy tego sprawdzić, bo mamy dwa nadprogramowe psiaki (zwroty z adopcji) i skutkiem tego 9 psów w domu...
Coraz rzadziej też popłakuje.
Z psiakami bawi się cudnie. Ale swojej miski nadal broni ;) I baardzo lubi zachodzić do misek innych psiaków ;)

Posted

Agucha napisał(a):

Co do tego bronienia miski - może z nią jakoś popracować?
Co będzie jak trafi do domu z dziećmi?

Myślę, że nie jest to aż taki problem.
Bronienie miski tyczy się tylko psów i wygląda to przeważnie tak, że gdy boks Marci jest uchylony i jakiś osobnik czterołapy przechodzi tamtędy, to Marcia nagle odczuwa ogromny głód i pędzi do swojej michy. Przeważnie "czterołapy" nawet tego nie zauważa.. a jak oddala się to Mara spokojnie wraca do swoich czynności. Zdarzyło mi się już nie raz wygoniać z boksu Marci małą sunię - głodomora, która ma wyjątkowe zdolności do prześlizgiwania się przez bramkę boksu w chwili jej zamykania/otwierania (bo zawsze zamykam boks Mary, aby inne psy nie wyjadały jej karmy) i Mara na to nie zwracała uwagi (była poza boksem, ale w pobliżu).
Gryzaków w ogóle nie szanuje ;) Muszę sama pilnować, żeby inne psy się do nich nie podkradły, zbierać kiedy Mara ich niechcący wypcha przez kraty z boksu itd.
Generalnie zauważam, że jej ta obrona miski przechodzi. Podejrzewam, że jest to skutek głodu jaki przeszła (?) a teraz kiedy jedzenia ma pod dostatkiem miska przestaje być dla niej najważniejszą rzeczą. Może musiała walczyć o jedzenie z rodzeństwem lub innymi psami.
Człowiek może jej grzebać w misce i nie ma żadnego problemu. Nasza Hania też ją karmiła smaczkami, czasem coś upadło, podnosiła itd. Nigdy nie było z tym problemów.

Posted

Murka napisał(a):
Myślę, że nie jest to aż taki problem.
Bronienie miski tyczy się tylko psów i wygląda to przeważnie tak, że gdy boks Marci jest uchylony i jakiś osobnik czterołapy przechodzi tamtędy, to Marcia nagle odczuwa ogromny głód i pędzi do swojej michy. Przeważnie "czterołapy" nawet tego nie zauważa.. a jak oddala się to Mara spokojnie wraca do swoich czynności. Zdarzyło mi się już nie raz wygoniać z boksu Marci małą sunię - głodomora, która ma wyjątkowe zdolności do prześlizgiwania się przez bramkę boksu w chwili jej zamykania/otwierania (bo zawsze zamykam boks Mary, aby inne psy nie wyjadały jej karmy) i Mara na to nie zwracała uwagi (była poza boksem, ale w pobliżu).
Gryzaków w ogóle nie szanuje ;) Muszę sama pilnować, żeby inne psy się do nich nie podkradły, zbierać kiedy Mara ich niechcący wypcha przez kraty z boksu itd.
Generalnie zauważam, że jej ta obrona miski przechodzi. Podejrzewam, że jest to skutek głodu jaki przeszła (?) a teraz kiedy jedzenia ma pod dostatkiem miska przestaje być dla niej najważniejszą rzeczą. Może musiała walczyć o jedzenie z rodzeństwem lub innymi psami.
Człowiek może jej grzebać w misce i nie ma żadnego problemu. Nasza Hania też ją karmiła smaczkami, czasem coś upadło, podnosiła itd. Nigdy nie było z tym problemów.

No to mnie uspokoiłaś :) :) :)

Posted

Marusiu, ciotka wybywa na 2 tygodnie... Nie będę do Ciebie zaglądać, bo tam gdzie jadę nie ma netu :roll:

Masz wszystko poopłacane, tak więc o to jestem spokojna :)
Sprawuj się dobrze i może jakieś zdjęcie zróbcie?
Ponoć urosłaś i łobuzujesz :loveu:

Posted

W końcu dzisiaj pojawiło się słońce i zapowiada się na to, że może do końca dnia nie spadnie deszcz :roll: więc na pewno coś porobimy dziś/jutro.

Sunia faktycznie urosła. Mam wrażenie, że z dnia na dzień jest trochę większa ;)
Ale szczerze powiem, że wcale nie rozrabia, jest grzeczna. Lubi pobawić się z psami, pobrykać, czasem skoczy i pociągnie za rękaw w napływie radości. Ale poza tym nie ma sprawia żadnych problemów. Nie jest to jakiś żywioł nie do opanowania, zapowiada się bardzo fajna sunia.

Posted

Agucha napisał(a):
Marusiu, ciotka wybywa na 2 tygodnie... Nie będę do Ciebie zaglądać, bo tam gdzie jadę nie ma netu :roll:

Masz wszystko poopłacane, tak więc o to jestem spokojna :)
Sprawuj się dobrze i może jakieś zdjęcie zróbcie?
Ponoć urosłaś i łobuzujesz :loveu:

Aga, odpocznij sobie, zasłużyłaś na to i to bardzo :) Marusia jest w dobrych rękach :)

Posted

Ciekawe co dziś Marusia narozrabiała i jak Kasia sobie radzi ze swoją gromadką powiększoną o Marusię. Pewnie, że nasza Gwiazdka jest w dobrych rękach. :)

Posted

170 zł doszło, dziękuję!

Marcia waży już ok. 12 kg. Ma jedną wadę: jest strasznym dziamgotem ;) Tzn. jak jest poza boksem to jest ok, w ogóle nie szczeka, ale jak jest w boksie to nic nie może się ruszyć, szczeka na przechodzące psy, na sąsiedni psy itd. Właściwie to nie szczeka tylko dziamgocze ;)

A teraz "trochę" fotek.

Ale dużo nasikałam!

Posted

Zdjecia prześliczne, suńka na nich, taka radosna.Teraz mam inne pytanie.Mureczko, gdzie kupujesz te miseczki pieskowe, te, w których śpikają, albo leżakują? Mam stare, 2 sunie, sikające i kupkające i bardzo by mi to ułatwiło życie.