Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam około 2 letnią suczkę. Zawsze zachowuje się grzecznie, spokojna, ułożona. Ale kiedy ma iść na spacer... No po prostu piekło. Ciągnie, biega za rowerzystami, ściąga kaganiec, szczeka po innych psach (szczególnie sukach) - masakra. Jeszcze gdyby to była jakaś mniejsza rasa... Ale to dość sporych rozmiarów owczarek niemiecki. Pomocyy!:shake: Kiedyś mocno wykręciła mi rękę na spacerku. Zobaczyła inną suczkę i zaczęła ciągnąć.

Posted

najlepiej by było gdybyś mogła iść z psem na szkolenie ale wiem ,ze to nie zawsze jest możliwe wobec tego popros kogoś czyj pies ładnie idzie na smyczy żeby ci podpowiedział co zrobić .Trochę pracy i bedzie ok. Może poszukaj książki "amatorskie szkolenie psów" powodzenia !

Posted

Próbowałeś/as szkolić? Coś żeby odwracać jej uwagę robić? Zachęcać smakołykami? Uczyć chodzenia przy nodze..?
Sunia ma wystarczająco dużo ruchu? Może tak rozładowuje energie i emocje?
Przede wszystkim Ty musisz zachować spokój i cierpliwość, a psa wychowywać codziennie, poświęcać na to czas, warto coś przeczytać..

Posted

A jak często ona na te spacery wychodzi, ile trwają? Próbowałaś zmęczyć ją fizycznie na podwórku przed wyjściem?
Bo kojarzę z innego wątku, że na spacery chodzić w ogóle nie zamierzacie albo bardzo rzadko, i uprzedzano, że tak to się właśnie skończy...

Posted

Ja do wypowiedzi Martens bym dodał jeszcze, że może warto byłoby zrobić jakieś ćwiczenia cierpliwości i na koniec zmianę rytuałów.. Pies ewidentnie nie radzi sobie z ekscytacją w momencie spaceru, stąd skakanie, bieganie, ciągnięcie i tym podobne zachowania (nie widziałem tego, ale podejrzewam że szczekanie i ściąganie kagańca wynika z tych samych względów).
Spróbuj opanować suczkę jeszcze jak jesteście w domu-poczekaj z wyjściem aż się uspokoi, odwrażliw drzwi i smycz (naucz ją, że otwieranie drzwi czy sięganie po smycz nie jest wcale sygnałem wyjścia na spacer), zmuś ją do poczekania chwilę przy otwartych drzwiach i wykonania jakiejś komendy zanim wyjdziecie.
Możesz też poćwiczyć cierpliwość na nagrodach-kładąc zabawkę albo smakołyk na tacce czy na podłodze i wydając psu komendę-dopiero po zwolnieniu z komendy psiak ma prawo uraczyć się nagrodą (gdyby chciał to zrobić wcześniej, zwyczajnie uniemożliwiasz mu to blokując ciałem). Naucz ją, że na wszystko trzeba zapracować i zaczekać.
Do tego dużo szkolenia, nauka chodzenia na luźnej smyczy, wycofywanie psa do domu gdy tylko zaczyna szaleć, skupianie go na sobie jak najczęściej plus wybieganie i zmęczenie jeszcze przed spacerem (nie musisz z nim szaleć, możesz czasami np. dać mu twardy gryzak, konga, możesz pobawić się z nim przed wyjściem w szarpanie itp).
Skup go na sobie, naucz komend i cierpliwości, wychodź częściej i oswajaj z różnymi sytuacjami, to nie będą jej to tak eskcytować. Na razie to pies wyprowadza Ciebie, a nie Ty jego-a do tego wkurza się, bo nie idziesz tak, jak sobie zaplanował ;)

• 3 months later...
Posted

Baaardzo wszystkim dziękuję za rady! Zastosowalam się do większości, i jest duużo lepiej. Teraz to ja wyprowadzam psa, nie on mnie, i chodzimy tam gdzie ja chcę. Zdarzają się jej odpały, ale już rzadko. Kiedy idę po kuzyna do szkoły, walą się do niej dzieci, a ona daje się normalnie głaskać, ciągnąć za uszy i tarmosić, bez reakcji, nie to co kiedyś ;) Szczególnie cieszy mnie to, że pies chodzi za moim kolanem na luźniej smyczy. Kiedyś szedł metr przedemną i to on o wszystkim decydował. Jeszcze raz wszystkim dziękuję :)