Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Journey']Rozmawiałam z Kejszo :) Są na działce pod Warszawą. Magda mówi, że psiak powolutku się przekonuje, daje się głaskać i jest spokojny.
Myślę, że potrzebny jest mu czas, aby zaufać ludziom na nowo :) , a wtedy będzie wspaniałym przyjacielem !
Wspaniale, same dobre wiadomosci:)

• Replies 435
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Na początku może napiszę, że pies dostał imię, które nadały mu go dzieci:) A że imię idealnie dopasowało się do miejsca, w którym sporo czasu zamieszkiwał - to chyba zostanie ;)
No więc - Bruno - wczoraj przełamał pierwsze lody. Zaczął już sam do nas podchodzić i merdać ogonem. Chętnie je, pije i bawi się z naszym psem. Dzisiaj okazywał nawet odruchy obronne, kiedy obcy ludzie przechodzili obok naszego ogrodzenia szczekał ostrzegawczo :)
Każdego dnia nabiera coraz więcej zaufania do człowieka (bardziej ufny wobec kobiet i dzieci, ostrożny wobec mężczyzn).
Niestety do chwili obecnej pozostaje jeden problem - smycz :/ Już na sam widok oddala się i spuszcza głowę. A jej założenie paraliżuje go i nie ma siły żeby go ruszyć. Na działce nie był to większy problem. Ale jutro, kiedy trzeba będzie z nim wyjść na spacer (z bloku) - będzie gorzej. Próbowaliśmy różnych metod ale pewnie potrzeba czasu, by nie kojarzył tego przedmiotu z czymś, co kiedyś pewnie wyrządzało mu krzywdę :(

Posted

monika&karol napisał(a):

A smakołyki nie przekonują go żeby zrobić kilka kroków na smyczy?

Można by mu pod nos podstawić wędzoną szynkę i się nie ruszy. W zasadzie to nie chciał ode mnie nic wziąć będąc na smyczy - taki strach go dopada :(

Posted

To potwierdza naszą tezę, że nie raz musiał dostać smyczą. Pamiętam jego SKOWYT podczas łapania - na widok smyczy wpadł w furię i niewiele brakowało, by wyskoczył na ulicę...
Potrzeba czasu- może tygodnia, miesiąca lub kilku... nie wiem tylko jak sobie poradzisz w bloku... przecież go nie wyniesiesz, to duży pies :( Jeśli będziesz miała z tym duży problem dzwoń śmiało. Po cichu mam jednak nadzieję, że to się unormuje i Bruno zostanie z Wami .

Posted

Rewelacja. Pies - marzenie. Spokojny, zrównoważony. Jeszcze nieśmiały i wysyła dużo sygnałów uspokajających, ale będzie z niego SUPER PIES ! :)

Posted

Wpaniale wiadomosci, film, dzieki Wam Bruna bedzie i jest szczesliwy, moze jeszcze troche wystraszony co jest normalne ale bezpieczny i szczesliwy:)

Posted

[quote name='monika&karol']To jego uszko klapnięte jest cudowne :iloveyou:

Kejszo daj znać czy udało się wyjść na spacerek z rana

Udało :) Całą drogę był "posuwany" do przodu :P Ale załatwił się ... uf. Później wychodziłam z drugim psem to jak zobaczył tylko smycz Czarliego to schował się w łazience :(

Posted

Super, że się udało ze spacerem. Na pewno będzie coraz lepiej. Bruno - idealne imię. Jak fajnie Czarli zachęca Bruna do zabawy, super się bawią. Kejszo, pomimo krótkiego czasu już widać jak psina u Was, dzięki Wam, odżywa od nowa. Kejszo + cała drużyna biorąca udział w pogoni - jesteście tak wspaniałymi ludźmi, że po prostu brak słów!!!

Posted

Bruno piękny :) Chyba jest trochę większy od rasowego ONka?

Kejszo, wątek jest przepisany na Ciebie, jakbyś chciała, możesz zmieniać tytuł i treść pierwszego posta.

Posted

Najgorzej jest wyjść z bloku, później już jakoś idzie. Wczoraj był taki przełom, nawet zaszliśmy na polankę a nie tylko do pierwszej trawy przy krawężniku :)
Tymon targa go za uszy a on jest całkowicie niewzruszony, kot skacze na jego głowę a Bruno idzie sobie dalej - pies IDEAŁ :))) Jest łagodny jak baranek, choć wczoraj zawarczał kilka razy na psy, które zbliżały się do Tymona. Jest taki mądry, że wszystkie moje dotychczasowe zwierzaki mogą skulić uszy :)

Posted

Ohohoooooo.... wie, kto mu ocalił skórę - w końcu Tymek też brał w tym udział! :) A że mniejszy i słabszy - trza go bronić - w końcu Bruno to owczar, czyli troskliwy opiekun - tak czy nie? :)

Posted

Dobra nowina!!! Bruno resocjalizuje się w tempie ekspresowym:) Dzisiaj przeszedł z nami cały park bródnowski puszczony ze smyczą(!). Pilnował się wzorowo, przychodził na każde zawołanie, dostawał nagrody. Z bloku wychodzi już bez problemu, oswaja się powoli ze smyczą, nie wywołuje już w nim ona takiego strachu jak tydzień temu. Było nawet małe spięcie z innym psem, bo Bruno broni już nas i przede wszystkim Tymonka w wózku. To będzie cudowny pies!!!

Posted

Kejszo, świetne wiadomości !! :multi: Żałuję, że w piątek nie wystarczyło mi czasu, żeby Was odwiedzić. U nas ciągle deszcze i burze, przez co mam słaby zasięg i zaglądam rzadziej ... Masz może nowe zdjęcia Bruna? :loveu:
Ile kosztowała Was wizyta u weterynarza? Czy został zaszczepiony? Warto wstawić rozliczenie. Może znajdzie się dobra dusza, która zechciałaby zafundować szczepienia Bruna.

Posted

Atomowka napisał(a):
Kejszo wieści cudowne:)
A nie myślicie o drugim piesku?( tak nieśmiało zapytam :oops:)

Z największą chęcią zostawilibyśmy sobie Bruna, gdyby tylko warunki były lepsze. Na obecną chwilę na czterdziestu kilku metrach jesteśmy my, Czarli, Inezka i 10-miesięczne dziecko. Poza tym dwa inne czynniki - nie stać nas na utrzymanie kolejnego zwierza (bo nie bierzemy pod uwagę żeby karmić je marketową karmą:/ ) a dwa - Bruno musi mieć dom, miejsce gdzie się wybiega i zazna więcej przestrzeni niż w małym mieszkanku. Jest za młody by resztę życia spędzić w 4 ścianach :(

PS. Zdjęcie dzisiaj się jakieś pojawi.

Posted

Mały metraż nie jest przeszkodą, jeśli pies ma możliwość wybiegania się na spacerach - tak twierdzi moja znajoma, która ma dwie labki na 30 m :) I fakt - tak im daje w kość na spacerach (ma park praktycznie pod blokiem), że dom traktują jak... budę :) Ale koszty utrzymania to jest argument nie do zbicia - wiem coś o tym, pewnie jak każda z nas...

Posted

Dostalam info ze osoby na tym watku moga pomoc?Bardzo prosze.

Poszukujemy osoby z miejscowosci Kobylka pod W-wa lub okolic do przeprowadzenia wizyty przed adopcyjnej dla szczeniaka.

Bardzo prosimy o pomoc.