Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich
Chciałabym zapytać czy ktos z was ma dośwaidczenia w kwestii odtwarzania sierści sznaucera miniatury. Piesek był wczesniej strzyżony ale teraz dostrzegłam swój błąd i chće go wyprowadzić na dobrą drogę:) piesek ma rok czy jest wogóle mozliwe teraz trymowanie?

Posted

z tego co mi wiadomo to chyba można, z tym że doprowadzenie sierści do kondycji wystawowej dłuugo trwa
ale to zasłyszane, więc lepiej niech się jakiś znawca wypowie :P

• 2 years later...
Posted

Witam, mam ten sam problem. Mój sznaucer miniaturowy ma ponad 3 lata i na początku był dosłownie golony przez różnych fryzjerów... Jak sama się zajęłam groomingiem i próbowałam go skubać zauważyłam, że on strasznie tego nie lubi... taki charakter: wierci się, wykręca, próbuje się wymigać... a przy strzyżeniu stoi jak baranek... więc strzygłam... po każdym razie byłam jednak załamana bo zawsze chciałam mieć sznaucera, który będzie wyglądał jak z wystawy... Wpadłam na pomysł, żeby nie męczyć go jednorazowym porządnym skubaniem i zaczęłam go trymować ręcznie w domu, codziennie kilka włosów... minęło kilka tygodni a włos na jego grzbiecie zaczął się zmieniać, z puchu wystaje już coraz więcej fajnych twardych włosów i zaczynam zauważać efekty codziennego podskubywania. A i sam pies chyba też się zaczyna do tego przyzwyczajać :) najgorszy problem mam z czołem, bo tam włosy są najbardziej miękkie i za bardzo nie chcą wychodzić... skubanie tych okolic jest chyba najgorsze dla mojego sznaucera...
Mam nadzieję że za kilka następnych tygodni będę chodzić na spacery z trymowanym sznaucerkiem, muszę dodać, że w moim mieście widziałam tylko jednego miniaturowego sznaucera, który jest trymowany i to na dodatek w moim salonie :) Więc da się?
Oczywiście, że tak, tylko trzeba do tego trochę cierpliwości :)

Posted

Acka to dobrze ,że próbujesz trymować ,ale teraz jest taka mieszanka włosów i dwuwarstowego trymowania nie spotka się .Ja twierdzę ,że nie ma sznaucerów ,tylko brodacze amerykańskie.

Posted

być może masz rację - to jest mój pierwszy sznaucer więc nie mam porównania za bardzo... a i te chodzące teraz po ulicach to jedynie pieski w typie sznaucera...
Ale jestem uradowana jak dziecko, że mój jest coraz twardszy :)