Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.
Pisze ponieważ mam poważny problem z 8 letnia sznaucerką i 2 letniącóreczka.
Oczywisćei pies byl pierwszy, rozpieszczony a od kiedy urodziła sioę córka z uwagi na brak czasu nie poswiecamy jej juz tyle uwagi. Figa od początku była trudnym i wymagajacym psem od początku tez nie tolerowała córki-jakos jednak nie było najgorzej. Teraz sie nasiliła jej agresja.
Przykład pies lezy na kanapie córka wchodzi do pokoju z Figa juz warczy. Jest to dla mnie zachowanie niedopuszczalne i koniecznie muszepodjąc kroki aby to zxmienic. TYlko jak?
Moze macie jakies dobre wskazówki jak poradzić sobie z psem zazdrosnym o dziecko?
Bede wdzieczna ze wszelkie porady.

• 1 month later...
Posted

Miałem kiedys podobny problem z miniaturami. Problem też dotyczyl matki i córki. Były po prostu zazdrosne o nas a zwłaszcza o żone. W mojej obecnosci nie walczyły. Żona nmie mogła nawet wyprowadzic ich na spacer, bo zaraz się gryzły. Trzeba jest traKTOWAĆ CHŁODNO, zadnych pieszczot jednej w obecnosci drugiej. Dawać jeść wedłog hierarhii w tym stadzie. Ta dominujaca musi dostawać wszystko jako pierwsza. Pierwsza jeść, pierwsza musi witać wszystkich.

Posted

Może spróbuj skupiać uwagę psa na sobie, podczas gdy córka jest w tym pokoju co pies. Możesz też spróbować zmienić skojarzenia psa z , tzn gdy widzi córkę oznacza dla psa coś super fajnego, np zabawę. Możesz spróbować zrobić tak, że córka wejdzie z tobą i nie zaczepiając psa rzuci mu jakiegoś smaczka i wyjdziesz z córą z pokoju. i tak co jakiś czas. Wtedy piesek będzie kojarzył córeczkę z czymś przyjemnym, a nie odwrotnie.

Posted

robinson, tu chodzi chyba o ludzkie dziecko, a nie dwa psy ;)

Jak córka odnosi się do psa? Jak Wy reagujecie na przejawy agresji? Jak wprowadzaliście dziecko do domu, jak wówczas traktowany był pies, jak reagowano na jego zbliżanie się do dziecka?
Na już poświęć suni więcej czasu, najlepiej poucz ją czegoś nowych poleceń, i przy okazji włącz w to córeczkę, która w nagrodę będzie rzucała suni smakołyki za poprawnie wykonane polecenie.
Domyślam się, że sytuacja, kiedy pies warczy na dziecko jest niedopuszczalna, ale niestety to, że tak się stało to całkowicie wina Waszego postępowania - najpierw sunię rozpieściliście, a potem nagle zepchnęliście na bok - chyba tylko najgłupszy pies na świecie nie zapałałby w tej sytuacji niechęcią do dziecka ;) więc nie ma co winić psiaka tylko teraz ponaprawiać swoje błędy.