hwestunia Posted June 23, 2011 Posted June 23, 2011 Witam, postanowiłam się zarejestrować na forum, bo od 3 tygodni jestem posiadaczką sznaucerki średniej. Ma 7 tygodni. Mała nazywa się Klara. Nie wiem jak z nią postępować i winy doszukuję się w sobie. Nie jestem przygotowana najwidoczniej na wychowanie psa. Mała gryzie- normalna rzecz- ale gryzie nas (domowników) i to nie podczas zabawy, a po prostu dla niej zabawą jest gryzienie. Dopóki gryzła lekko,mówiliśmy: nie wolno i ignorowaliśmy ją. Teraz gryzie już tak mocno, że moja Mama jest pogryziona do krwi. Mała się dosłownie rzuca i wgryza.Krzyk ją rozochaca, na spokojne "nie wolno" nie reaguje. Dostała już kilkukrotnie klapsa, ale to wyzwala w niej jeszcze większą agresję. Mała wpada w taki szał, że ciężko ją chwycić nawet po to żeby wynieść do innego pomieszczenia. Próbowaliśmy odosobnienia na chwilę, ale Klara popiszczy chwilę za drzwiami, po czym wypuszczamy ją i znowu rzuca się na nas. Nie wiem czy szczeniak może być agresywny. Co robię źle? Jeżeli jest tu ktoś ze Szczecina lub okolic bardzo chętnie spotkam się z nim - nawet z Małą, jezeli to ma nam pomóc. Proszę o odpowiedź, bo nie mam już sił. Quote
Brezyl Posted June 23, 2011 Posted June 23, 2011 hwestunia napisał(a):Witam, postanowiłam się zarejestrować na forum, bo od 3 tygodni jestem posiadaczką sznaucerki średniej. Ma 7 tygodni. Jedno pytanie, co było powodem odebrania szczeniaka od matki w wieku 4 tygodni ? Quote
hwestunia Posted June 23, 2011 Author Posted June 23, 2011 Właściciele tak szybko chcieli się pozbyć małych Quote
Brezyl Posted June 23, 2011 Posted June 23, 2011 hwestunia napisał(a):Właściciele tak szybko chcieli się pozbyć małych No cóż, zrobiłaś największą głupotę jaką można zrobić, nabywając psiaka od kompletnie nieodpowiedzialnych idiotów. Pewnych interakcji gatunkowych szczeniak uczy się między 6-8 tygodniem życia - te dwa tygodnie są newralgiczne dla poznania reguł hierarchi społecznej, okazywania dominacji i uległości oraz kontroli własnej agresywności. szczerze powiedziwszy nie rozumiem, nie tak dawno był do oddania piękny młody rasowy sznaucer i jakoś kolejki chętnych do niego nie było, a z pseudohodowli ciągle ktoś kupuje psa, napędzając biznesik ludziom, którzy powinni mieć sądowy zakaz zbliżania sie do zwierząt. Namiary na fachowca wysyłam Ci na PW i życzę powodzenia, bo nikt jednak roli matki i rodzeństwa w tak wczesnym okresie nie zastąpi. Quote
Recommended Posts