obcy91 Posted June 23, 2011 Posted June 23, 2011 Witam, od miesiąca "mam" w domu przybłędę/podrzutka... Nie potrzebuję drugiego psa, ani moja rodzina także <problem> no ale jest i co zrobić?! Suka przechodziła/przechodzi pierwszą cieczkę (jesienny miot 2010r.). Dziś jest 22dzień. Mała już nie krwawi od dobrego tygodnia. Opuchlizna z """pip'ety""" znikła, wróciła do normy. Od 2dni była 12h na polu czasem sama czasem pod nadzorem. W każdym bądź razie dziś rano ją wypuściłem po czym wychodzę na dwór za 1,5h a tam jakiś kundlas ją.............. i moje pytanie, jakie prawdopodobieństwo że już zapłodniona a jakie że nie? Quote
rottaska Posted June 23, 2011 Posted June 23, 2011 tak matematycznie po pewnie 50/50 ,nigdy nie wiadomo kiedy suka ma płodne dni.Jeśli planujesz sterylizacje to rozmawiaj z wetem,kiedy najszybciej można po zakończeniu cieczki (powiedz o kryciu suki )jeśli nie planujesz podaj jej leki poronne.Z różnych względów jednak lepszym rozwiązaniem będzie sterylizacja. Quote
dorobella Posted June 23, 2011 Posted June 23, 2011 Teoretycznie sukę kryje się pomiędzy 11-14 dniem,ale w praktyce bywa różnie. Najlepszy optymalny czas na sterylkę to ok. 3 miesiące po zakończeniu cieczki- bo za następne trzy powinna mieć kolejną, a więc mniej więcej w połowie. Srom nie jest już opuchnięty, więc myślę, że ok. 3 tygodni po zakończeniu cieczki można suczkę wysterylizować. Myślę, że za tydzień dwa można zgłosić się do dobrego (!) weta i umówić na zabieg. Piszę dobrego,bo niektórzy zostawiają strzępki jajnika, który odrasta i suka ma "cieczkę" , interesują się nią psy, a ponadto nie chroni ją taka sterylizacja przed np. nowotworem sutka. Podanie jej zastrzyków hormonalnych przed sterylizacją zaburzy jej gospodarkę hormonalną. Na forum jest wątek polecanych weterynarzy, w dziale weterynaria. http://www.dogomania.pl/forums/351-Weterynarze Quote
taks Posted June 23, 2011 Posted June 23, 2011 rottaska napisał(a):nigdy nie wiadomo kiedy suka ma płodne dni. dorobella napisał(a):Teoretycznie sukę kryje się pomiędzy 11-14 dniem,ale w praktyce bywa różnie. Otóz to właśnie Nie zapominajcie, że to pierwsza cieczka a ona często bywa baaardzo nietypowa. A pies nie idiota i też wiedział co robi - i to pewnie znacznie lepiej niz Wasze wyliczenia... Zresztą zostało wyraźnie napisane, że suka nie krwawi dopiero od tygodnia- radzę więc poczytać jak wygląda wydzielina u płodnej suki i jak to się ma do wstępnego okresu krwawienia Więc ja bym nie pisała że 50:50 tylko radziła od razu załozyc, że suka jednak jest szczenna i podjąć odpowiednie kroki. Właściciel jak widać mało doswiadczony i prosze wybaczyc ale i mało odpowiedzialny skoro sukę jeszcze wabiącą zostawia bez nadzoru. W tej sytuacji radzę sterylizacje juz w tym cyklu - tak będzie na pewno bezpieczniej. Szczeniaki mozna potwierdzić USG jeszcze w lipcu i od razu zrobić aborcyjną bo inaczej będą kolejne szczeniaczki do przygarnięcia i smutna historia ich babki i matki powieli się w następnych pokoleniach " przypadkowych" miotów Quote
Recommended Posts