Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, od miesiąca "mam" w domu przybłędę/podrzutka...
Nie potrzebuję drugiego psa, ani moja rodzina także <problem> no ale jest i co zrobić?!
Suka przechodziła/przechodzi pierwszą cieczkę (jesienny miot 2010r.).
Dziś jest 22dzień. Mała już nie krwawi od dobrego tygodnia. Opuchlizna z """pip'ety""" znikła, wróciła do normy. Od 2dni była 12h na polu czasem sama czasem pod nadzorem.
W każdym bądź razie dziś rano ją wypuściłem po czym wychodzę na dwór za 1,5h a tam jakiś kundlas ją.............. i moje pytanie, jakie prawdopodobieństwo że już zapłodniona a jakie że nie?

Posted

tak matematycznie po pewnie 50/50 ,nigdy nie wiadomo kiedy suka ma płodne dni.Jeśli planujesz sterylizacje to rozmawiaj z wetem,kiedy najszybciej można po zakończeniu cieczki (powiedz o kryciu suki )jeśli nie planujesz podaj jej leki poronne.Z różnych względów jednak lepszym rozwiązaniem będzie sterylizacja.

Posted

Teoretycznie sukę kryje się pomiędzy 11-14 dniem,ale w praktyce bywa różnie. Najlepszy optymalny czas na sterylkę to ok. 3 miesiące po zakończeniu cieczki- bo za następne trzy powinna mieć kolejną, a więc mniej więcej w połowie. Srom nie jest już opuchnięty, więc myślę, że ok. 3 tygodni po zakończeniu cieczki można suczkę wysterylizować. Myślę, że za tydzień dwa można zgłosić się do dobrego (!) weta i umówić na zabieg.
Piszę dobrego,bo niektórzy zostawiają strzępki jajnika, który odrasta i suka ma "cieczkę" , interesują się nią psy, a ponadto nie chroni ją taka sterylizacja przed np. nowotworem sutka.

Podanie jej zastrzyków hormonalnych przed sterylizacją zaburzy jej gospodarkę hormonalną. Na forum jest wątek polecanych weterynarzy, w dziale weterynaria.

http://www.dogomania.pl/forums/351-Weterynarze

Posted

rottaska napisał(a):
nigdy nie wiadomo kiedy suka ma płodne dni.

dorobella napisał(a):
Teoretycznie sukę kryje się pomiędzy 11-14 dniem,ale w praktyce bywa różnie.

Otóz to właśnie
Nie zapominajcie, że to pierwsza cieczka a ona często bywa baaardzo nietypowa.
A pies nie idiota i też wiedział co robi - i to pewnie znacznie lepiej niz Wasze wyliczenia...
Zresztą zostało wyraźnie napisane, że suka nie krwawi dopiero od tygodnia- radzę więc poczytać jak wygląda wydzielina u płodnej suki i jak to się ma do wstępnego okresu krwawienia
Więc ja bym nie pisała że 50:50 tylko radziła od razu załozyc, że suka jednak jest szczenna i podjąć odpowiednie kroki.
Właściciel jak widać mało doswiadczony i prosze wybaczyc ale i mało odpowiedzialny skoro sukę jeszcze wabiącą zostawia bez nadzoru. W tej sytuacji radzę sterylizacje juz w tym cyklu - tak będzie na pewno bezpieczniej.
Szczeniaki mozna potwierdzić USG jeszcze w lipcu i od razu zrobić aborcyjną bo inaczej będą kolejne szczeniaczki do przygarnięcia i smutna historia ich babki i matki powieli się w następnych pokoleniach " przypadkowych" miotów