Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mam suczkę owczarka, ostatnio ma problemy z oddychaniem i to spore
brzuszek tez jej sie powiekszył i boje sie ze to wodobrzusze ;/
bylam u lekarza dał dwa zastrzyki, wstepnie stwierdził niewydolnosc serca
niestety nie ufam mu za bardzo ;/ mieszkam na prowincji, nie mamy dobrych lekarzy wieźć do duzego miasta sie ja boje ze bedzie cierpiała (conajmniej 1,5 godziny w jedna strone)
wczesniej miala bardzo rzadko problemy z "kaszlem" a raczej jakby cos odchrzakiwała i byla bardzo ruchliwa.
aha - ma lekką nadwagę
co mi radzicie , dzis bede jej robic usg i ekg jesli tylko mają aparature do tego ale może jeszcze jakies sugestie, boje sie złej diagnozy , tzn tego że bedzie leczona na cos innego niż choruje

Posted

dokładnie.jeśli zrobisz diagnosttykę serca to pzrynajmniej masz potwierdzenie diagnozy pioprzedniej lub wykluczenie jej.płyn w brzuchu także występuje przy chorej watrobie czy trzustce

Posted

Dokładnie jak pisze gryf. Wodobrzusze to tylko objaw choroby. Problem jest zwykle poważny i świadczy o niewydolności narządów wewnętrznych, czasem przyczyną może być guz , który uciska naczynia i powoduje gromadzenie się płynu . Dużą ulgę przyniesie psu punkcja, potem bada się laboratoryjnie usunięty płyn i leczy farmakologicznie w zależności od wyników. Rokowania są różne ,zależą od tempa gromadzenia się płynów, od stopnia uszkodzenia narządu.

Posted

Joka dostała digoxin i furosemid
czy powinnam jej uzupełniać potas skoro bierze furosemid, co myslicie o podawaniu karnityny?
przeczytałam w necie, że może dawać dobre efekty
w tej chwili diagnoza - niewydolnosc serduszka
chciałabym przedluzyc maksymalnie jej zycie :( wiem, że może histeryzuje ale sami pewnie wiecie jak można kochać zwierzaki

Posted

frotka22 napisał(a):
Joka dostała digoxin i furosemid
czy powinnam jej uzupełniać potas skoro bierze furosemid, co myslicie o podawaniu karnityny?
przeczytałam w necie, że może dawać dobre efekty
w tej chwili diagnoza - niewydolnosc serduszka
chciałabym przedluzyc maksymalnie jej zycie :( wiem, że może histeryzuje ale sami pewnie wiecie jak można kochać zwierzaki

A nie myślałaś o karmie specjalistycznej , dietetycznej z jagnięciną wzbogaconą o L- karnitynę ? zawsze to bezpieczniejszej. Jeśli zaś chodzi o potas , to jego niedobór faktycznie występuje przy podawaniu furosemidu, ale długotrwałym(jest po prostu wypłukiwany). Niedobór potasu jest przyczyną arytmii serca tak jak i nadmiar nie jest obojętny dla zdrowia. Czy będziesz w stanie ściśle kontrolować jego poziom? Proponuję przestrzegać ściśle zaleceń wet-a tym bardziej ,że jak sądzę to początki diagnozowania i leczenia psa.

Posted

l-karnityna przy problemach z serduchem jest wskazana,na pewno nie zaszkodzisz.na pewno stosując gotową karmę(np.dietę"sercową)nie musisz dodatkowych piguł wciskać.osobiście,gdyby to mój pies miał chore serce przestawiłabym go na dietę suchą(bo taniej wychodzi)

Posted

karma zamowiona
mam jeszcze pytanie - woda z brzuszka nie chce jej zejsc ;/ martwie sie najbardziej o to, lekarz powiedzial ze "upuszczanie" jej mechaniczne nie ma sensu i nie jest potrzebne
stad pytanie czy furosemid to jakos rozgoni? co robić z tą wodą? jak sie jej pozbyc?

Posted

furosemid ma własnie takie działanie. U mojej "sercowej" suni (też ON-ka tylko trochę starsza - ma 15 lat) był podawany dość długo zanim wszystko wróciło do normy, o ile można mówic o normie w tym wieku i po udarze. Powodzenia

Posted

Radykalnie tylko poprzez punkcję , ale nie zawsze można ją wykonać i jest to niebezpieczne , wymaga dodatkowych badań ( czy w płynie nie ma krwi), dużej umiejętności, wykonuje się go bardzo powoli, nie zawsze do końca. Bezpieczniej jest farmakologicznie , musisz wiedzieć,że punkcja przynosi ogromną ulgę psu ale prawdopodobieństwo ponownych przesięków jest bardzo duże. Pomimo leków następne przesięki mogą objąć osierdzie.Przykro mi ale rokowania zwykle nie są optymistyczne .