Kofeina Posted September 4, 2011 Posted September 4, 2011 przeprasza za bledy ale ra ze zepsuta klaw o pazury a dlugie:) Quote
Czarodziejka Posted September 4, 2011 Posted September 4, 2011 Kajka_72 napisał(a):To juz przegiecie ...usuniecie postow niewygodnych dla moderatora jest wbrew wszelkim zasadom .....no no ....zastanawiajace Jesteś trollem i kolejne ostrzeżenie = ban, więc zastanów się zanim znów podejmiesz próbę zapoczątkowania niepotrzebnej dyskusji. Wygodne, czy niewygodne - najistotniesze informacje, które są przeciwko mnie zostały na wątku. Reszta, czyli spekulacje i domysły, to kolejne strony, które zaśmiecają wątek. Quote
zuzlikowa Posted September 4, 2011 Posted September 4, 2011 bela51 napisał(a):Twoje posty to najzwyklejszy trolling. Znasz podobno regulamin. ... a ten wpis związany jest z losem psów i nie jest trollingiem. Trollem zaś jestem i ja, bo wszystkie wpisy usuwane są natychmiast choć bezpośrednio dotyczą obecnej sytuacji psów oraz ich potrzeb. Nie podejmuję dyskusji z moderatorem- Czarodziejką, bo jest ona i bezsensowna, i bezskuteczna. Jeśli mam uwagi i opinie dotyczą one właściciela domu tymczasowego zwanego "hospicjum" i zawsze dotyczą psów, które były pod "opieką" tego domu tymczasowego. Nigdy nikogo nie obraziłam i nie zamierzam obrażać, ale to co dzieje się na tym wątku pod pretekstem "niezgodności z regulaminem" zaczyna przypominać Ferdydurke... Quote
Czarodziejka Posted September 4, 2011 Posted September 4, 2011 Zuźlikowa, ja nie usuwam twoich postów odnośnie sytuacji i potrzeb psów, tylko te, w których wchodzisz w dyskusję z trolem i go cytujesz. Quote
zuzlikowa Posted September 4, 2011 Posted September 4, 2011 Czarodziejka napisał(a):Zuźlikowa, ja nie usuwam twoich postów odnośnie sytuacji i potrzeb psów, tylko te, w których wchodzisz w dyskusję z trolem i go cytujesz. Takich postów nie było. Wszystkie dotyczyły sytuacji psów i to bezposrednio. Czyżby odpowiedź betce, że przed zabraniem psów ze schroniska, 18-ego miały zrobione badania było dyskusją z "trollem"? Przekazanie informacji o dalszych losach psów także?...o ich obecnych i przyszłych potrzebach także? A może informacja, że nieprawidłowym jest, że psiak przy zwiekszonej dawce ruchu nie zastępuje tkanki tłuszczowej tkanką mięśniową? Swoją drogą... dobre wychowanie oraz szacunek do userów nie dopuszcza popełniania błędów w ich nickach oraz lekceważnia zasad polskiej pisowni wtedy gdy kierujemy wypowiedź do konkretnej osoby używając zaimków (osobowych i dzierżawczych). Tym bardziej przez moderatora(regulamin). Quote
wapiszon Posted September 5, 2011 Posted September 5, 2011 Kofeina napisał(a):przeprasza za bledy ale ra ze zepsuta klaw o pazury a dlugie:) Kofeina litości , jeśli nie możesz naprawić klawiatury to chociaż obetnij pazury ;) Twoich tekstów nie da się czytać .... Quote
__Lara Posted September 5, 2011 Posted September 5, 2011 Oby psiakom było tylko lepiej. Mają nowe warunki, więc powinni poczuć się inaczej, w sensie nie w dużej grupie, na powietrzu non stop. Quote
Iljova Posted September 5, 2011 Posted September 5, 2011 wapiszon napisał(a):Kofeina litości , jeśli nie możesz naprawić klawiatury to chociaż obetnij pazury ;) Twoich tekstów nie da się czytać .... Ależ to dla dobra naszego trzeba się pomęczyć żeby przeczytać i wiedzieć o co chodzi ;-) poprostu łamigłówka ;-) . Prawda Kofeina Quote
Kofeina Posted September 6, 2011 Posted September 6, 2011 Iljova napisał(a):Ależ to dla dobra naszego trzeba się pomęczyć żeby przeczytać i wiedzieć o co chodzi ;-) poprostu łamigłówka ;-) . Prawda Kofeina pazury sciete:) lamiglowek koniec:) Quote
Kajka_72 Posted September 6, 2011 Posted September 6, 2011 bela51 napisał(a):Twoje posty to najzwyklejszy trolling. Znasz podobno regulamin. :) co za błyskotliwa uwaga i rzeczywiście dotycząca psów i ich sytuacji...wow...jestem pod wrażeniem :crazyeye: Regulamin znam i to nie podobno... Quote
zuzlikowa Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 ania shirley napisał(a):Poszedł przelew dla pieska. Bardzo dziękujemy w imieniu Retro. Bardzo mu potrzebne na leczenie i utrzymanie w dobrej kondycji... Quote
israel Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Co tam słychać u Struszka ;) Jak minął dzień? Czy mógłbym prosić o numer konta? Quote
zuzlikowa Posted September 8, 2011 Posted September 8, 2011 zuzlikowa napisał(a): A one znowu mają pod górkę- nie ma przeciwwskazań medycznych(diagnoza i leczenie ustalone...) by jechały do dt. Niestety Toro musi odbyc całą 14 dniową obserwację w lecznicy(decyzja powiatowego w Bielsku B.). Najprawdopodobniej skończy się ona 17-ego. Jeśli uda się zorganizować transport, to pojadą jednak osobno(za długo Retro musiałby czekać na Toro)... ale jak to rzeczywiście będzie organizacyjnie wyglądać, dowiemy się w najbliższych dniach. israel napisał(a):Co tam słychać u Struszka ;) Jak minął dzień? Czy mógłbym prosić o numer konta? Mam nadzieję, że konto dotarło (dziekuję magda222 :)- rzeczywiście nie zawsze BUDRYSEK i skarbnik są na wątku- ot, życie! )... nie rozmawiałam wczoraj wieczorem z BUDRYSEK. Dowiem się dzisiaj jak wyglada sytuacja i dam znać. Wiem jedynie,że wykonane prześwietlenie RTG nie było najlepsze i jednoznacznie pokazało, że Retro potrzebuje zdecydowanego wsparcia w postaci trocoxilu... Mam nadzieje, że konkrety bedę mogła podać dzisiaj. Quote
zuzlikowa Posted September 9, 2011 Posted September 9, 2011 [FONT="]betka napisał(a):(...) Zrozumiałam, że będą w jednym hotelu? To dobrze, że nie wszystko będzie dla nich nowe i obce... (...) Potrzebują pieniążków, bo nie wiadomo ile będzie wynosił koszt nowego hotelu Retro i Toro nie będą w hotelu, ani razem... będą w domowych domach tymczasowych... pisałam już o tym wielokrotnie. Niestety postów tych już nie ma- zostały usunięte w trakcie "moderowania". By uniknąć dalszych nieporozumień,[/FONT][FONT="] zebrałam więc kompendium wiedzy nt. Retro... [/FONT][FONT="]Wbrew pozorom, [/FONT][FONT="]by ocenić socjalizację i wpływ warunków na stan zdrowia psa, [/FONT][FONT="] dla przyszłości istotna jest i jego przeszłość... tak więc wszystko co wiem nt. Retro: Schronisko w Żywcu: określony wiek:11lat okres pobytu: ok.pół roku do 20 lipca 2011 warunki bytowe: pomieszczenie wewnętrzne z budami ustawionymi na paletach oraz wybieg zewnętrzny( ok.18-20m2 o betonowym podłożu) (zdjęcie nr1) żywienie: gotowana w tygodniu, [/FONT][FONT="]karma sucha w weekend, puszki[/FONT][FONT="]...w dostatecznej ilości... opieka weterynaryjna: podstawowa waga: nie zważono... brak informacji nt. niedostatecznej masy ciała i odmięśnienia, raczej przeciwnie(zdjęcia, posty BUDRYSEK) ... wykonane badania: 18.07.2011- morfologia i biochemia krwi wyniki badania krwi- stan organizmu w normie wiekowej... stan zdrowia:Osłabione stawy, ograniczona sprawność w poruszaniu się, ogólny wygląd dobry(strona 8, #192- 18.07.2011); leki: rozpoczęto podawanie: wspomagające na stawy- arthrofos oraz p/bólowe i p/zapalne- carprodyl (zdjęcie nr2, nr3 i nr4) zachowanie: spokojny, przyjacielski, mieszkał z psiakiem... szukał kontaktu z człowiekiem...chętny do spacerów... sporo czasu spędzał w swojej budce- sen... ot, staruszek. DT "hospicjum dla psów": okres pobytu: 20.07- 31.08.2011 warunki bytowe: bez wstępu do domu, otwarty garaż bez drzwi o betonowym podłożu, duża trawiasta ogrodzona przestrzeń z starodrzewiem, niewielki kojec z 2 niewielkimi budami, 2 wolnostojące duże budy na terenie... ok.20 gł. onkowatych psów wolno żyjących w różnym wieku, stanie zdrowia i sprawności żywienie: karma gotowana...wg. informacji dt- w dostatecznej ilości:"wyniszczone dostają więcej mięsa i dodatkowe posiłki"( strona 12, # 288...do tej grupy zaliczony został Retro- # 284) waga: nie zważono... poczatkowo brak uwag o wychudzeniu... dobry apetyt... (zdjęcie nr5, nr6, nr7, nr 8)[/FONT][FONT="] Uwagi co do stanu zdrowia i wyglądu: wysunięte prącie(20-25.07),osłabione stawy, ograniczona sprawność w poruszaniu się, dobry apetyt...stan zapalny oka...wyniszczony organizm... Opieka weterynaryjna: wg potrzeb; pierwsza wizyta 27.07.2011(strona 13, # 309)...25.08.2011... wykonane badania: ogólny przegląd wyniki badania : stan zapalny oka, wyniszczony organizm- potrzeba ogólnego wsparcia organizmu...brak uwag co do nieprawidłowej masy ciała i odmięśnienia... zalecenia: steryd Dicortineff do oka(wstrzymana przez BUDRYSEK, dosłane krople nie sterydowe), kuracja rewitalizująca Combivit Forte oraz Vit B,D3, E - w dwóch zastrzykach(pierwszy zastrzyk wykonany) leki: kontynuacja:wspomagające na stawy- arthrofos(1xdziennie) oraz p/bólowe i p/zapalne- carprodyl(1xdziennie do wyczerpania) rozpoczęto: odrobaczenie, na stan zapalny oka podawana był antybiotyk- Gentamycyna, następnie niesterydowe krople dosłane przez BUDRYSEK(nie znam nazwy)... 25.08.2011- rewitalizacja: Combivit Forte oraz Vit B,D3, E... zachowanie i ogólna opinia dt: "[/FONT]Retro ogólnie jest bardzo przyjazny. Ma jednak odruch obronny przed dotykiem znienacka, ale raczej łapie niż gryzie. " [FONT="]"[/FONT]W czasie tego 1,5 miesiąca, który Retro u mnie spędził był wielokrotnie oglądany przez wetów i zdiagnozowany jako pies bardzo wyniszczony i na skraju życia. (...) Retro niestety to staruszeczek. Myślałam o badaniach w kierunku chorób serca i wydolności krążenia, ponieważ Retro straszliwie sapał drobiąc swoje kroczki. Na dzień dzisiejszy, po okresie swobodnego ruchu i spacerów sapanie jest mniejsze, ale wciąż występuje. Wypadające prącie już się nie pojawia. Retro ma kłopoty z chodzeniem i od początku lekko utyka na przednią łapkę. Zaropiałe oko jest zaleczone, ale korzystne jest częste zakrapianie, ponieważ jest ono wrażliwsze na urazy mechaniczne. Piasek, wietrzna pogoda, jakieś pyły mogą powodować ropienie, albo łzawienie. Ja mu je profilaktycznie codziennie zakrapiam zwykłymi kroplami do oczu lub sztucznymi łazami. Retro i Toro zostali odrobaczeni i przeszli kurację rewitalizującą - 2 zastrzyki: domięśniowo kompleks witamin A, D3, E oraz podskórnie Combivit. Korzystne byłoby, gdyby ten sam zestaw był podany po dwóch tygodniach. Przynajmniej w przypadku Retro, (...) Retro ma też słabe wchłanianie i zanik mięśni, więc nie przybierze raczej na masie do końca swych dni.(...) Cóż jeszcze - Retro raczej nie trzyma moczu i kału. Idąc gubi kupy, a z siusiaka się leje, chociaż być może, gdyby mógł sobie chodzić, to by je chociaż trochę wzmacniał.[FONT="]" Lecznica: okres pobytu: od wieczora 31.08.2011 do nadal(zdjęcia nr9, nr10, nr11, nr12) wstępna diagnoza: odwodnienie niewielkiego stopnia, problemy z chodzeniem, utrata masy mięśniowej, pies wychudzony w złej kondycji ogólnej (strona17, # 405), miejscowy, powierzchowny stan zapalny małżowin usznych, m-cowe wyłysienia w m-cu blizn na małżowinach(strona 17, # 407)... waga: 21,40kg- 31.08.2011... badania: morfologia i biochemia krwi- 31.08.2011, bad. kardiologiczne i okulistyczne, RTG- 7.09.2011, wynik badania: badanie krwi- limfocytoza, nieznaczna anemia, pozostałe parametry zgodne z wiekiem, wiek określony dla Retro ma wiecej niż 14 lat- osłabione serce i układ kostny(zdjęcie nr11 i 12)... nie ma podstaw do stwierdzenia, że zaburzone jest wchłanianie... do sprawdzenia stan oka... zalecone leczenie: kroplówki, karsivan i drugi lek(nie jestem pewna, ale coś jak Prenal...) - do końca życia, kąpiel lecznicza, antybiotyk synulox, Artroflex w płynie ( od 1.09)... trocoxil ( pierwsza dawka 8.09.2011, następna dawka za 2 tygodnie , a potem co miesiąc jedna tabletka- łacznie 7 tabletek w ciagu 6m-cy)... [/FONT] catosal ... [FONT="] żywienie: eukanuba...( nie ma problemów z jedzeniem- chętnie zjada... brak jakichkolwiek objawów jelitowych...) zachowanie: potrzeba spokojnego i wygodnego własnego miejsca(m[/FONT][FONT="]iejsca, gdzie może się bezpiecznie ułożyć i przespać; wraca do swojej klatki sam i bardzo chętnie...)[/FONT][FONT="], potrzebuje snu i spokoju po wysiłku(spacerek),[/FONT][FONT="] nie ma problemu z utrzymaniem czystości w pomieszczeniach(przy odpowiedniej ilości spacerów)...[/FONT] [FONT="]bardzo potrzebuje bliskiego kontaktu z człowiekiem- pieszczoch uwielbiający głaskanie, tulenie...brak odruchu obronnego przed człowiekiem i dotykiem... dogaduje się z psami, ale nie pozwala na siebie wskakiwać(ból i osłabienie kręgosłupa), nie odnajduje się wśród ruchliwych i żywiołowych psiaków zaczepiających go..."dreptający" dziadzio... syndrom "miskowy"- ostro reaguje przy misce( podjada, zostawia sobie troszkę na potem, pilnuje miski, zjada za chwilę)... ostra reakcja przy zbliżaniu się innego psa do miski! Potrzeby Retro na dziś: - zindywidualizowana opieka - warunki, choć nie muszą być sensu stricto domowe, wymagają jednak ciepłego, wygodnego, miekkiego indywidualnego legowiska zabezpieczającego od warunków zewnętrznych(gł.wilgoci, przeciągów, zimnego podłoża )...umożliwienie spokojnego odpoczynku ... - bez żywiołowych, zagrażających kręgosłupowi Retro psiaków(nie ma mowy o psach ze skłonnością do zachowań dominacyjnych typu wspinanie się na grzbiet lub nadmiernie impulsywnych)... - zabezpieczenie w leki nasercowe oraz wspomaganie zachowawcze i p/bólowe ukł. kostnego... wspomaganie ogólne organizmu... przeciwdziałanie stanom zapalnym i bólowi... - dostarczanie dawki ruchu i odpoczynku wg indywidualnych potrzeb Retro... - umożliwienie spożywania posiłków w spokoju i poczuciu braku zagrożenia od innych psów. [/FONT][FONT="]...w następnych postach dokumentacja fotograficzna.[/FONT] [FONT="] Retro, po ustaleniu leczenia, mógł już w piątek jechać do dt (dosłownie domowego)... perturbacje z Toro uniemożliwiły wyjazd( obserwacja zalecona przez weterynarza powiatowego). Oba psy mają jechać w tym samym kierunku, wiec planowany był wspólny wyjazd (min. dla obniżenia kosztów oraz ze wzgledów organizacyjnych). Jak będzie wyglądać sytuacja(obserwacja Toro do 17-ego) ... wszystko zalezy od mozliwości finansowych i organizacyjnych. [/FONT] Quote
zuzlikowa Posted September 9, 2011 Posted September 9, 2011 Dokumentacja fotograficzna do powyższego zestawienia informacji: 1) [FONT="] 2)...schronisko...18.07.2011 [IMG=http://img6.imageshack.us/img6/8356/retro1kl.jpg] 3)[/FONT][FONT="]...schronisko...18.07.2011[/FONT] [FONT="] [IMG=http://img715.imageshack.us/img715/416/retro2t.jpg] 4)...w drodze do dt...20.07.2011 [IMG=http://img836.imageshack.us/img836/1669/2007q.jpg] 5)...dt... [IMG=http://img35.imageshack.us/img35/3066/obraz153tp.jpg] [/FONT] Quote
zuzlikowa Posted September 9, 2011 Posted September 9, 2011 6)... dt... [IMG=http://img838.imageshack.us/img838/8954/obraz156k.jpg] 7)...dt...23.07.2011... [IMG=http://img148.imageshack.us/img148/1351/czr.jpg] 8...dt...11.08.2011... [IMG=http://img163.imageshack.us/img163/9860/obraz495c.jpg] 9)...lecznica...31.08.2011(wieczór)... [IMG=http://img9.imageshack.us/img9/5572/spacerlizluty2011177.jpg] 10) ...lecznica...31.08.2011(wieczór)...po pobraniu krwi... [IMG=http://img577.imageshack.us/img577/9199/spacerlizluty2011192.jpg] Quote
zuzlikowa Posted September 9, 2011 Posted September 9, 2011 11)... RTG...7.09.2011... Uploaded with ImageShack.us [IMG=http://img841.imageshack.us/img841/7413/20110907171202.jpg] 11.09.2011... Retro na spacerku... Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us [FONT=Arial]Retro będzie potrzebował środków na karmę, ew. koszty weterynaryjne, leczenie i utrzymanie jak najdłużej max. sprawności (karsivan i prenal...:oops: do końca życia, Artroflex w płynie , trocoxil - 7 tabletek w okresie 6m-cy... catosal na wzmocnienie... to potrzeby wg informacji jakie posiadam na dzisiaj)... [/FONT] Quote
betka Posted September 9, 2011 Posted September 9, 2011 Skasowałam moje posty - liczba cytowań ma dla mnie znaczenie wyłącznie zawodowe. Zuzlikowa - odsyłam jeszcze do # 141 Quote
Kofeina Posted September 9, 2011 Posted September 9, 2011 a ja dodam tylko tyle ze czekam na chloapaka bez zbednych spekulacjii... warunki domowe. bez wilgoci, poslanko cisza i pokoj na to chlop zasluguje... Quote
Kofeina Posted September 13, 2011 Posted September 13, 2011 zastanawiajace jest to ze tak tu glosno bylo a nagle cisza:) czekam na toro ma przyjechac w przyszla niedziele:) Quote
unixena Posted September 13, 2011 Posted September 13, 2011 Kofeina napisał(a):zastanawiajace jest to ze tak tu glosno bylo a nagle cisza:) czekam na toro ma przyjechac w przyszla niedziele:) Mnie to tez zastanawia ..moze to strach przed zbanowaniem? A to forum dyskusyjne ..wiec ten brak dyskusji jest dziwny ...rzec by mozna ..podejrzany ... Quote
Kofeina Posted September 13, 2011 Posted September 13, 2011 ja wlasnie nie rozumiem strachu owego przed banowaniem za co?? dodam tez ze d tego jest frum by dyskutowac;) Quote
tayga Posted September 13, 2011 Posted September 13, 2011 unixena napisał(a):Mnie to tez zastanawia ..moze to strach przed zbanowaniem? A to forum dyskusyjne ..wiec ten brak dyskusji jest dziwny ...rzec by mozna ..podejrzany ... A może przyczyna inna... po co się odzywać jak i tak posty znikną? Quote
Kofeina Posted September 13, 2011 Posted September 13, 2011 tayga napisał(a):A może przyczyna inna... po co się odzywać jak i tak posty znikną? tez racja;) choc szkoda bo ta watek psi a nie ludzki jak maja sie zamiar klocic niech ida na ofy i tam sie poroznia;) mam nadzieje ze watek moeg nowego podoiecznego sie nie zamknie i nie niknie;) Quote
Recommended Posts