tayga Posted September 1, 2011 Posted September 1, 2011 zuzlikowa napisał(a):Toro i Retro zostali w lecznicy(Retro została natychmiast podana kroplówka, obu czeka kąpiel specjalistyczna )... wstępna diagnoza zostanie dzisiaj skonkretyzowana( pobrana została krew do badania, Retro musi zostać zbadany kardiologicznie, Toro nie podobał się wetowi ze względu na "dziwne" zachowania w czasie chodzenia- obserwacja w kierunku neurologicznym)... zostanie ustalony sposób leczenia. Czy to znaczy, że są w gorszym stanie niż w momencie oddawania do hotelu? Quote
ewa36 Posted September 1, 2011 Posted September 1, 2011 Bardzo kochany jest ten staruszek kłapouszek Quote
katarzyna09 Posted September 1, 2011 Posted September 1, 2011 Podtrzymuję swoja deklarację.Pieniążki za wrzesień wysłane. Trzymaj się psiaku... Quote
Iljova Posted September 2, 2011 Posted September 2, 2011 Cześć Retrusiu :-) w piątkowy poranek :-) Trzymaj się psiaczku i niech zdrówko Ci w miarę dopisuje :-) Quote
zuzlikowa Posted September 2, 2011 Posted September 2, 2011 [quote name='tayga']Czy to znaczy, że są w gorszym stanie niż w momencie oddawania do hotelu?[/QUOTE] Dostałam nocą smsa BUDRYSEK z prośbą o przekazanie wiadomości o staruszkach. Gdybym wyraziła swoją subiektywną opinię, wywołałabym burzę, na której zupełnie mi nie zależy. Z prostej przyczyny- kończy się ona niekorzystnie dla psiaków. To one w ostateczności płacą za nasze "potyczki". [B]To co mogę przekazać ja, widoczne jest na zdjęciach Retro i Toro… i to nie tylko na moich z 31-ego.[/B] Obiektywną opinię odnośnie stanu zewnętrznego Retro i Toro, każdy może wyrobić sobie sam. Wyniki badania krwi ,chyba z 18-ego czerwca, nie dawały podstaw do obawy o podstawowe organy i funkcje życiowe(opinia ta został potwierdzona w czasie wizyty 31.08.2011 ). Ot, dwa stare psiaki, wymagające dbałości jak o ...stare psiaki. Retro w gorszym stanie jeśli chodzi o sprawność ruchową. Natomiast w lepszej "kondycji" zewnętrznej- "klucha". Co do opinii na temat zdrowia- brak mi kompetencji by ją wyrazić. Oprę się na opisie wizyty zanotowanej przez weterynarza w dniu 31.08. [URL="http://imageshack.us/photo/my-images/843/dsc0189ai.jpg/"][IMG]http://img843.imageshack.us/img843/6660/dsc0189ai.th.jpg[/IMG][/URL] [URL]http://img843.imageshack.us/img843/6660/dsc0189ai.jpg[/URL] Wczoraj, w czasie wizyty w lecznicy, nie było jeszcze lekarza prowadzącego, wiec BUDRYSEK umówiła się, że ostateczne decyzje co do ew. dalszej drogi psiaków podjęte zostaną dzisiaj. Miała wieczorem rozmawiać z weterynarzem prowadzącym, co do diagnozy i wyników oraz leczenia. Retro, po spacerkach, wracał zadowolony na swoją kołderkę, wtulał się w nią i spał...spał...spał...spał. Pięknie zachowywał czystość w swoim legowisku... potrzeby załatwiał na zewnątrz. Po południu miał być wykąpany. (wszystkie powyższe informacje są z wczoraj i przedwczoraj...jeśli nie kompletne, to możliwe, że nie wszystko zdążyłam zapisać lub nie wszystko usłyszałam... o wynikach badania krwi, badaniu kardiologicznym i okulistycznym BUDRYSEK mówiła, ale nie przekazuję, by nie popełnić jakiegoś błędu... dzisiaj jeszcze nie miałam możliwości skontaktować się z BUDRYSEK) Quote
zuzlikowa Posted September 3, 2011 Posted September 3, 2011 Czarodziejka napisał(a):Przeżyłam dziś z samego rana nalot Powiatowego Inspektora Weterynarii z ekipą w asyście policji. Wszystko to z powodu Toro. (...) Psa już nie ma. Okazuje się, że w takich przypadkach pies musi być - nawet jego zwłoki. Zgodnie z opinią i decyzją lekarzy, Toro i Retro mogli wczoraj jechać do dt. Jednak w związku z zaistniałą sytuacją, Toro nie wyjechał wczoraj do dt. Obserwację odbędzie w lecznicy. Na dzień dzisiejszy nie mamy jeszcze decyzji na temat długości obserwacji. Decyzja nie należy do opiekunki. Jako, że oba psiaki mają jechać w tym samym kierunku, Retro poczeka na Toro. Quote
zuzlikowa Posted September 3, 2011 Posted September 3, 2011 Od 1.09 oba psiaki dostaja zastrzyki p/zapalne i p/bolowe oraz catosal Toro surolan do uszu i antybiotyk cefalexyne...kąpiele lecznicze. Retro dostaje na serducho karsivan - do konca zycia( na miesiac kosztuja 30 zl) kapiel lecznicza, antybiotyk synulox. Toro konczy opakowanie Artrofosu od beataczl. Po skonczeniu opakowania za tydzien bedzie dostawal Artroflex w plynie . Retro dostaje go od 1.09. (opakowanie 500 ml kosztuje 170 zl, mniejszego sie nie oplaca, dzienna dawak to 5ml). Oba psiaki karmione sa eukanubą. U Retro miejscowy, powierzchowny stan zapalny malzowin usznych, m-cowe wylysienia w m-cu blizn na malzowinach. Quote
malawaszka Posted September 4, 2011 Posted September 4, 2011 http://allegro.onet.pl/arthroflex-500ml-promocja-od-zookrak-sa-i1795691851.html tu jest taniej Arthroflex - nawet z wysyłką taniej niż 170 zł Quote
Czarodziejka Posted September 4, 2011 Posted September 4, 2011 Psy spędziły u mnie największe upały, kiedy raczej apetyt nie dopisuje. Jadły tyle, ile chciały. Najadały się do końca. Były wciąż w ruchu. W schroniskowych kojcach zazwyczaj się siedzi, a u mnie jest teren do biegania. Żaden z tych psów nie siedział na miejscu. Nawet Retro, ktory ma trudności z chodzeniem i straszliwie na początku sapał przy każdym kroku. Toro praktycznie wciąż był w ruchu. Nie wspomniano tu o wypadającym prąciu Retro, z którym przyjechał i narośli w oku. Nie ma przecież powodu wymieniać rzeczy, których już nie widać. To, że psy były zapiaszczone nie świadczy o tym, że były zaniedbane. Były na dworze, wchodziły do stawiku, leżały tu i tam. Z każdego strupka można urobić aferę jeżeli się bardzo chce. Quote
zuzlikowa Posted September 4, 2011 Posted September 4, 2011 malawaszka napisał(a):http://allegro.onet.pl/arthroflex-500ml-promocja-od-zookrak-sa-i1795691851.html tu jest taniej Arthroflex - nawet z wysyłką taniej niż 170 zł Dziękuję za linka... kilkadziesiąt złoty taniej, to bardzo dużo! Wiadomo będzie gdzie kupić następną butelkę!:loveu: Quote
BUDRYSEK Posted September 4, 2011 Author Posted September 4, 2011 Opisując stan z 31-ego, nie ma co pisać o tym czego nie ma. Opisywany był stan zastany 31-ego. Nikt nie zaprzeczał wysuniętemu prąciu, ani nikt nie pisał o zapiaszczeniu psów. To zrozumiałe w takich warunkach. Mowa jest o chorobie skóry u Toro oraz o łupieżu i przesuszonej skórze u Retro. Nikt nie określał przyczyny tego stanu. Wyjaśnienia, że stan psów zależy od warunków w jakich były są zupełnie oczywiste. Warunki w jakich przebywają zwierzeta zawsze miały i mieć będą wpływ na stan i kondycję zwierzęcia. Pogoda( i to nie tylko upały, ale gł. deszcze i nawałnice przechodzace w lipcu), zwiększona dawka ruchu, warunki bytowe... to bardzo ważne czynniki mogące mieć wpływ na stan psów. Zapominamy o jeszcze jednym ważnym elemencie, który mógł być przyczyną tak znacznego spadku masy, stałej psychicznej gotowości i stresie, koncentracji psów w tak duzej grupie. Przy braku możliwości wyciszenia się, odizolowania i "beznapięciowego" odpoczynku, stres może "zjadać" nie tylko psychikę, ale i masę. Faktem tez jest, że pies dla człowieka zrobi wiele...nawet zapomni o swoim stanie i swoich potrzebach. Dlatego na nas leży obowiązek "widzieć" wszystko czego pies potrzebuje i niestety narzucać psu to co dla jego zdrowia, wieku, stanu i kondycji jest bezpieczne. Jeśli pogoda, nadmiar ruchu,warunki i grupa psów mają tak destrukcyjny wpływ na psiaki, to czyż nie należało by się zastanowić się jak temu przeciwdziałać zamiast wszczynać dyskusję w obronie warunków, które do tego doprowadziły? Może warto zastanowić się jak nie dopuścić do wyniszczania organizmu i stworzyć takie warunki jakie konkretnemu psu są potrzebne? Quote
zuzlikowa Posted September 4, 2011 Posted September 4, 2011 20.07.2011... w drodze do dt... przystanek na zamkniętej stacji beznzynowej... Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Quote
israel Posted September 4, 2011 Posted September 4, 2011 Proszę dopisać dla Retrusia moją skromną deklarację 20 zł. Poproszę o numer konta. Oby wszystko ułożyło się jak najlepiej. Quote
Czarodziejka Posted September 4, 2011 Posted September 4, 2011 Jak już wcześniej wspomniałam wszelkie dyskusje tworzące tasiemcowe pełne przepychanek słownych posty będą usuwane. Quote
Iljova Posted September 4, 2011 Posted September 4, 2011 Czytam to wszystko i zastanawiam się co się stało bo faktycznie się który na sporo ruchu nabiera masy mięśniowej i jest szczuplejszy, wiele jest tutaj niejasności. Nie spotkałam się jeszcze z tym żeby pies który nawet o wiele mniej je aż tak schudł. Ale może dobrze byłoby zakończyć te wszystkim domysły, przypuszczenia bo nic nie mówią. Zakończmy to i zacznijmy od nowa poprostu zajmować się psiakami, ich dobrem na obu wątkach i opierać się na oczywistych faktach. Śledźmy ich dalsze losy i pomagajmy w miarę możliwości i chęci :-) Quote
BUDRYSEK Posted September 4, 2011 Author Posted September 4, 2011 israel napisał(a):Proszę dopisać dla Retrusia moją skromną deklarację 20 zł. Poproszę o numer konta. Oby wszystko ułożyło się jak najlepiej. bardzo, bardzo dziękuje :) :loveu::loveu::loveu: Quote
Kofeina Posted September 4, 2011 Posted September 4, 2011 No wlasnie i ja o tym pisalam o wspolnych wypominkach:) kobiety to watek spi.. kto ma raje nie ane ajmijmysie psem deklaracjami dt i inymi rzeczami wanymi dla niego nie dla nas:) prosze w imieniu psa:) Quote
Kajka_72 Posted September 4, 2011 Posted September 4, 2011 Kofeina ...nie bylo tak zle :) w trakcie NASZEJ dyskusji przybyly deklaracje , a to juz wielkie COS :) ale jak prosisz w imieniu psa ....odmowic nie potrafie ;) Quote
Kofeina Posted September 4, 2011 Posted September 4, 2011 Kajka_72 napisał(a):Kofeina ...nie bylo tak zle :) w trakcie NASZEJ dyskusji przybyly deklaracje , a to juz wielkie COS :) ale jak prosisz w imieniu psa ....odmowic nie potrafie ;) amen kobiet amen bogu niech beda dzieki:* Quote
Czarodziejka Posted September 4, 2011 Posted September 4, 2011 Jeżeli jest to wątek, który ma służyć dobru i przyszłości psa, to niechaj temu służą dyskusje. Pojawia się skądś jeden troll i zaczyna się łańcuczek spekulacji, który i tak do niczego nie doprowadzi. Psy mają nową szansę w lepszym miejscu niż moje. Są pod obserwacją weta. Zagrożenia życia nie było i nie ma. Ja się tłumaczyć już nie zamierzam, bo wystarczająco na ten temat napisałam. Kwestie rozdrapywania przeszłości zaśmiecają ten wątek. To, co powinno być napisane zostało już chyba napisane we wszystkich wariantach. Opinie na pewno już też zostały wyrobione i na tym poprzestańmy. Quote
Kajka_72 Posted September 4, 2011 Posted September 4, 2011 To juz przegiecie ...usuniecie postow niewygodnych dla moderatora jest wbrew wszelkim zasadom .....no no ....zastanawiajace Quote
bela51 Posted September 4, 2011 Posted September 4, 2011 Twoje posty to najzwyklejszy trolling. Znasz podobno regulamin. Quote
Kofeina Posted September 4, 2011 Posted September 4, 2011 Czarodziejka napisał(a):Jeżeli jest to wątek, który ma służyć dobru i przyszłości psa, to niechaj temu służą dyskusje. Pojawia się skądś jeden troll i zaczyna się łańcuczek spekulacji, który i tak do niczego nie doprowadzi. Psy mają nową szansę w lepszym miejscu niż moje. Są pod obserwacją weta. Zagrożenia życia nie było i nie ma. Ja się tłumaczyć już nie zamierzam, bo wystarczająco na ten temat napisałam. Kwestie rozdrapywania przeszłości zaśmiecają ten wątek. To, co powinno być napisane zostało już chyba napisane we wszystkich wariantach. Opinie na pewno już też zostały wyrobione i na tym poprzestańmy. cardziejko i amen;) tylko zajmijmy sie pem a nie spekulacjami kto co powinien a do kogo co nalezy.. jesli chcemy by to bylo obiektywne apsmy innego moda a watek by podjl dyzje co usuwac a czego nie:) Quote
Recommended Posts