Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, mam duży problem bo bardzo szkoda mi naszego psa, dlatego chciałbym zasięgnąć jakiejś porady.
Sprawa wygląda następująco - od 5 lat mam psa rasy Yorkshire Terrier, jest to suczka. Pies był wesoły, ale stopniowo coraz gorzej, gdyż ja byłem w szkole, a rodzice do późnych wieczorów pracowali ( takie czasy ). Jakieś pół roku temu zaczęło być coraz gorzej, piesek dostał urojonej ciąży - mleko itp. był smutny, po prostu opuszczał pokój, i udawał się do drugiego, tylko tam chciał przebywać. Rodzice postanowili kupić szczeniaka, pomyśleli, że to poprawi sytuację, że piesek nie był by taki samotny, i poprawiłby mu się humor.

I tu pojawia się problem, w ten weekend rodzice zakupili szczeniaka - maltańczyka, także suczkę, pies jest bardzo łagodny, dla wszystkich ludzi, bawi się i przytula, jednak starszy pies go nie akceptuje, nie chce przebywać z nim w jednym pomieszczeniu, gdy np. wołamy go do jedzenia, a mały szczeniak pojawi się w pobliżu, starszy pies ucieka natychmiast na łóżko / kanapę - tam gdzie mniejszy nie ma jak wejść ( ma dopiero 7.5 tygodnia ). Szczeniak widząc starszego psa chce się z nim bawić, jest bardzo przyjazny dla wszystkich, goni go, a starszy pies natychmiast ucieka :/ gdy zmusić ich do kontaktu wzrokowego to starsza się trzęsie :/

Co mam zrobić? może ktoś miał podobny problem, czy jest jakaś rada na to?
naprawdę żal mi mojego pieska, a ten nowy też jest taki miły, fajnie by było jakby się dogadały.

Pozdrawiam :)

Posted

Witaj,
Nic na siłę a już na pewno nie zmuszać do kontaktu wzrokowego i żadnego innego kontaktu. Starsza zdaje się nie być przyzwyczajona do innych psów i potrzebuje się oswoić. Wszystko w swoim czasie.

Druga kwestia, to kiedy ostatnio byliście ze starszą u weta? Psy rzadko markotnieją bez powodu w tym wieku. Za to jest to dobry wiek na "przegląd techniczny". Powodów kiepskiego samopoczucia u psa może być mnóstwo zaczynając od zapchanych gruczołów okołoodbytowych (których "naprawa" jest banalnie prosta u weta) aż do poważnych (ale uleczalnych) chorób.

Pytam, bo jeśli coś jej dolega, to nie będzie szczególnie chętna do zapoznawania się z młodą.

Posted

Nie, spokojnie - do weterynarza regularnie chodzimy, szczepienia, kontrole, odrobaczania i tym podobne.

Powoli coraz gorzej dziś pies nie chciał jeść i pić :|

Posted

Moim zdaniem pies jest po prostu chory. Zróbcie mu podstawowe badania krwi i moczu.
Dobrze by było też wysterylizować sukę skora miewa ciąże urojone. To przedłuży jej życie.

Posted

xdp22 napisał(a):
(...)
Powoli coraz gorzej dziś pies nie chciał jeść i pić :|

Niefajnie. Co Ci mam powiedzieć... Jak mój pies nie chce pić to idę z nim do weta. Serio.