Jump to content
Dogomania

Czy zakładasz psu kolcztke???Czy zrobiłbyś to gdybyś miał wielkiego psa???  

502 members have voted

1. 1. Czy zakładasz psu kolcztke???Czy zrobiłbyś to gdybyś miał wielkiego psa???

• Nie-psa to boli, wystarczy odpowiednie wychowanie a nie będzie ciągnął na smyczy.
      302
    • Tak-mam nad psem lepszą kontrole.
      32
    • Zależy w jakiej sytuacji, nie na każdym spacerze.
      169

Recommended Posts

Posted

Jeśli chodzi o Diane czy wy wgl umiecie dobrze czytać napisałam że zakładam jej kolczatke bardzo rzadko. Czyli można by powiedzieć, że jej nie katuje.
A scrapi był dobrze wychowany i potrafił dobrze chodzić i bez kolczatki ale pan który go szkolił kazał mu ją nosić. A jeśli mi niewierzycie to co napisałam o Scrapim to już nie moj problem.( wiem napisałam bezczelnie ale inaczej nie umiem wam odpowiedzieć)

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dobrze wychowany pies nie gryzie domowników :evil_lol: chyba że to problem neurologiczny, a nie wychowawczy.

Co do rad na temat Twojej suni - chętnie pomogę; opisz jej zachowanie, co do tej pory robiliście, jak wygląda Wasza codzienna praca, aktywność, czego i jak się uczyliście, z czym są problemy.

Ale może załóż swój wątek, a tu tylko podaj link, bo nieładnie będzie śmiecić na wątku konkretnie o kolczatkach ;)

• 6 months later...
Posted

zdecydowanie przeciw. mam ONka, któremu czasem zdarzy się pociągnąć, ale ogólnie bardzo grzecznie chodzi na smyczy w zwykłej obroży i na zwykłej obroży był szkolony i nie wyobrażam sobie jakby miała mu na szyję kolce założyć i mu w gardło je wbijać:shake:

Posted

a jam sie "pochwale" - założyłam dzisiaj swojemu dobkowi kolczatke. Niestety dałam go na tydzień koledze pod opieke, jak mnie nei było i jakoś tak dziwnie pies mi sie wyostrzyl. Zrobil sie agresywny w stosunku do innych psów. Trza utemperować cholerstwo czarne. Nigdy wcześniej kolczatki nie używałam ale niestety zwykła 5cm obroża i głos nie dzialają. Kolce - magia. Nagle po korekcie pies jest grzeczniutki.

Posted

Beatrx napisał(a):
zdecydowanie przeciw. mam ONka, któremu czasem zdarzy się pociągnąć, ale ogólnie bardzo grzecznie chodzi na smyczy w zwykłej obroży i na zwykłej obroży był szkolony i nie wyobrażam sobie jakby miała mu na szyję kolce założyć i mu w gardło je wbijać:shake:

Twój onek jest jeszcze malutki.
Nie mówię, że musi zacząć ciągnąć i się wyrywać, bo w przypadku onków trochę inaczej jest z tym niż w przypadku molosów, ale niech tylko wejdzie w wiek dojrzewania i poczuje swoją siłę - wtedy może być ciężko.
Nigdy nie miałam zamiaru zakładać kolczatki psu. To było takie wbrew mnie - i szczerze? Zmieniłam zdanie.
Kolczatka to jest impuls, a nie bezmyślne wbijanie kolców w szyje.
Co nie znaczy, że je Cię zachęcam do jej używania. Nie. Bo skoto Twój pies jest grzeczny - spoko. Mówię tylko, że nie można generalizować i trzeba być często otwartym na mniej pozytywne metody szkolenia w wypadku dużych psów.

Posted

Aysel napisał(a):
Twój onek jest jeszcze malutki.
Nie mówię, że musi zacząć ciągnąć i się wyrywać, bo w przypadku onków trochę inaczej jest z tym niż w przypadku molosów, ale niech tylko wejdzie w wiek dojrzewania i poczuje swoją siłę - wtedy może być ciężko.
Nigdy nie miałam zamiaru zakładać kolczatki psu. To było takie wbrew mnie - i szczerze? Zmieniłam zdanie.
Kolczatka to jest impuls, a nie bezmyślne wbijanie kolców w szyje.
Co nie znaczy, że je Cię zachęcam do jej używania. Nie. Bo skoto Twój pies jest grzeczny - spoko. Mówię tylko, że nie można generalizować i trzeba być często otwartym na mniej pozytywne metody szkolenia w wypadku dużych psów.

Tylko nie można zapominać, ze kolczatka nie służy do oduczania ciągnięcia ;)

Posted

a ja pamietam jak mi rok temu próbowano wmówić,z e mój pies bedzie agresywny i nie będe mogła sobie z nim poradzić.....moze nie az tak dosłownie...ale pare osób próbowało mi wmówić,z ę mnie coś takiego czeka....a ja nadal mam szelki i obroże....pies pomimo, ze jest akita sam nie jest agresywny w stosunku do innych...nie szarpie się nie wyrywa...zwykle odwróci głowe i popiszczy...jednak praca coś daje....bo pracujemy nadal....Znajomych od Bulmastiffa tez przekonałam do szelek...zdecydowanie lepsza kontrola niż kolce...do których pies się po prostu przyzwyczaił....

Posted

zgadzam się z Kateczką. Moja sunia kiedy widziała innego psa/ciężarówkę/gołębia rzucała się, że nie mogłam jej utrzymać (ja waże 40 kg, ona 20). Mnóstwo ludzi polecało mi szelki, ale jakoś nie byłam przekonana. W książce pisało że u niektórych psów potęguje ciągnięcie. Ale postanowiłam spróbować, kupiłam i sucz już w ogóle się nie szarpie. Chodzi na idealnie luźnej smyczy i jestem bardzo z zakupu zadowolona ;) Jedyną ich wadą jest to że potrafi się z nich wysmyknąć nawet kiedy są mocniej zapięte... Ale jeśli wiem że coś jest nie tak to przypinam karabińczyk to smyczy i do szelek ;)
A wiele psów na kolczatkach dalej się szarpie. Jestem przeciw, chociaż muszę przyznać że szarpiąc się ze suczką rozpatrywałam również pomysł kolczatki, ale była to taka ostateczność. Szelki pomogły więc ... ;)

Posted

Szelki to bardzo indywidualna sprawa ;) Znam wiele psów, w tym mojego, które najpierw na szelkach przestały tak ciągnąć,a potem przyzwyczaiły się i zaczęły być jeszcze bardziej uciążliwe - dopiero powrót ponowny do obroży przyniósł efekt (oczywiście przy ciągłej pracy nad nieciągnięciem). Na pewno gorzej na szelkach prowadzić agresywnego psa - moje 25 kilo kudłów zupełnie nic sobie nie robiło z tego, że jest na smyczy, wyrabiał straszne rzeczy. Na obroży o wiele łatwiej było mi nad nim zapanować (teraz panuję głosem itd więc jest w ogóle lepiej). Kolczatkę użyłam dwa razy i był to u Fro chybiony pomysł... Co nie znaczy, że jestem przeciwko - ale trzeba wiedzieć jak i kiedy użyć kolców.

Posted

ale na szelkach masz pełną kontrolę nad psem...prosty przykład ten Bullmastif ma 70 kg...na obrozy mozesz sobie go ciągnać ...na szelkach...chce czy nie...albo stoi..albo idzie tam gdzie go kierujesz :) ale to fakt każdy wybierze coś innego...ale osobiscie nigdy bym się na kolce nie zdecydowała :)

Posted

tu nie chodzi o wygode ale mozliwość manewrowania psem....w przypadku guardów zawsze mozesz chwycić za srodkowy pas idacy przez plecy...masz pełna kontrolę nad psem...testowałam to juz na paru sporych psiskach...nie wyobrażam sobie tego samego an kolczatce....ciągnac za szelki wymuszasz ruch psa...kolczatką tylko zaciskasz kolce na szyi...albo szarpiesz głowę...

Posted

tak oczywiscie...ale cały czas dyskusja toczy się na temat tego....co mówiono mi na tym wątku kiedyś....i nie mówiłam o ciągnieciu...tylko o panowaniu nad psem...a to różnica...Pytanie...czy jesli czyiś pies reaguje agresywnie...to czy większość ludzi będzie potrafiła nad nim zapanować na kolczatce....bo wiem, że w szelkach i owszem....

Posted

Kateczka napisał(a):
tak oczywiscie...ale cały czas dyskusja toczy się na temat tego....co mówiono mi na tym wątku kiedyś....i nie mówiłam o ciągnieciu...tylko o panowaniu nad psem...a to różnica...Pytanie...czy jesli czyiś pies reaguje agresywnie...to czy większość ludzi będzie potrafiła nad nim zapanować na kolczatce....bo wiem, że w szelkach i owszem....

Mi najłatwiej zapanowac na szeroookiej obroży :)

Posted

Onomato-Peja napisał(a):
Mi najłatwiej zapanowac na szeroookiej obroży :)

Mi tak samo :p Ale przyznam, ze szelki mialam zwykle, takie najprostsze ze sklepu. Uzywam ich teraz do biegania czy jak ide na dluzszy spacer (przyczepiam psu tasme 15 m do nich), ale obrozy psu nie zdejmuje, w niej mi latwiej przekonac Fro do posluszenstwa ;) Jak jeszcze mielismy problemy to w szelkach zachowywal sie tak, jakby mnie nie bylo..

Posted

Jestem stanowczo przeciw kolcztkom!- dla mnie to pójście na łatwizne przy wychowaniu psa (najczęściej większych) pies ciągnie na smyczy , założe mu kolczatkę , zamiast męczyć się przy uczeniu psa:angryy: