Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kochani mój 8 miesięczny Papillon zaczął potwornie szczekać na wszystko co za oknem, na pana na polu, na traktor, na sąsiadkę rozmawiającą przez telefon u siebie w ogródku. Szczeka na psa którego usłyszy pod domem, na listonosza to pół biedy, bo to normalne. Na przejeżdżające auto, na pukania do drzwi czasem na telefon który dzwoni, na wszystko co jest na zewnątrz gdy on jest w środku, nawet gdy mąż podlewa trawnik a Papilio go widzi przez okno to ujada. Wczoraj zauważyłam że również zaczyna się to samo dziać gdy jesteśmy w samochodzie, zaczyna obszczekiwać nawet ludzi za szybą.

podczas szczekania dzieje się z nim coś dziwnego jet w furii, jeśli na horyzoncie pojawi się nasz kot to masakra pies chce się na nim wyładować.

Gdy wcześniej szczekał na pukanie do drzwi starałam sie go odwrażliwiać pukałam w różnych miejscach w różnym czasie w przedmioty , podczas nauki gdy pies był skupiony tez w coś pukałam... i trochę pomogło, ale to co dzieje się teraz to jest jak mania prześladowcza... on wszędzie widzi wroga :) ja nie mam siły, nie da się odwrócić uwagi.

Zawsze reagowaliśmy tak samo, bez emocji karcenia itp. odwracanie uwagi, albo coś upuściłam żeby przyniósł, albo zaczynaliśmy zabawę z klikerem... cokolwiek co odwracało jego myśli. Ale teraz nic nie działa i przy tym zrobił się taki nabuzowany i chodzi wtedy taki rozemocjonowany, że chwile po takim ataku szczekania każdy dźwięk go wyprowadza z równowagi i znowu szczeka już nawet na coś w domu.

co mogę teraz zrobić???

Posted

Naucz go szczekania na komendę i komendy cisza :)
Zaspokój jego potrzeby - podejrzewam, że coś go frustruje, więc pytania, które powinnaś sobie zadać to:
- czy ma wystarczająco dużo spacerów
- czy ma wystarczająco dużo pracy
- czy jest zdrowy (w szczególności sprawdź wzrok i słuch, bo może źle widzi lub nie słyszy sam siebie)
- czy ma odpowiednią dietę
- czy ma dostatecznie dużo kontaktów z domownikami (mizianie itp.)
- czy ma czas na odpoczynek

• 1 month later...