Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ludzie goniąc za lepszym życiem zapominają często o sprawach "przyziemnych"
Kilka dni temu cała rodzina mieszkająca blisko mnie - po drugiej stronie ulicy wyjechała do Anglii na stałe. Zabrali dzieciaki i potrzebne rzeczy, a zapomnieli o trójce psiaków (i trzech kocurkach).
Przecież wiedzieli od jakiegoś czasu, że wyjadą... Mogli szukać opieki dla zwierzaków.

Na podwórku zostały trzy suczki, spanielka i dwa kundelki - jedna w zaawansowanej ciąży, druga ma jakieś 6-7 miesięcy.
Łażą po ulicy, tylko patrzeć jak się stanie jakieś nieszczęście.

Sunie są zdezorientowane. Do tej pory mieszkały w domu, a teraz drzwi stale zamknięte.
Często leżą pod kamienicą za rogiem, czekają aż ktoś coś rzuci z okna.

Wieczorami je karmię, tak żeby niewiele osób widziało.

• Replies 256
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

tayga napisał(a):
Jak trzeba to damy radę!

Tayga, jak myślisz, poogłaszać suńki? Tylko strach je bez umowy wydawać - szczególnie spanielki...no chyba, że na umowy z zobowiązaniem sterylki - co Ty na to?

Posted

Umowy trzeba będzie dobrze napisać, domki sprawdzić i uswiadomić o konieczności sterylek.
Ogłaszać można... Dzisiaj postaram się o fotki. W tej chwili widzę z okna wszystkie trzy na ulicy :(
Wezme karmę i zrobię zdjęcia w drodze do pracy, wieczorem wkleję.

Posted

booze kochany:placz::snipersm::motz::zly7:
Porzucenie zwierzat tez jest karalne do jasnej cholery!!!
Maja jakas rodzine ci ludzie?Da sie jakos zamknac te psy zeby nie wychodzily poza podworko?Spanielka jest boska,idealna jako "rasowa" do pseudo:angryy::placz:
Wstawiam je na szybko na cockerowe,moze jakis hotelik czy cokolwiek sie uda wymyslic???
Skad sa psy dokladnie?
I ktora psica jest w ciazy?Spanielki czy kundelka?

Posted

Jest siostra właścicielki, ale olewa sprawę. Nie mieszka w tym domu i nie chce mieć z tym nic wspólnego.
Poprosiłam kogoś o naprawienie płotu, tam jest duża dziura.
W ciąży jest ta czarna malutka.
Spanielka nie jest sterylizowana, trzeba działać szybko.
Psinki są w Gubinie (lubuskie), na granicy z Niemcami.
Jakby coś to w środę mam niedrogi transport w rejon Trójmiasta.
Zmykam do pracy, będę wieczorem.

Posted

tayga napisał(a):

Umowy trzeba będzie dobrze napisać, domki sprawdzić i uswiadomić o konieczności sterylek.
Ogłaszać można... Dzisiaj postaram się o fotki. W tej chwili widzę z okna wszystkie trzy na ulicy :(

ha ha "uświadomic o konieczności sterylek" a co potem jak Spanielka będzie rodziła albo inne na drugi koniec Polski będziemy jeździc i ganiac z bacikiem? z czym? Do kogo?

nie wydaje się suk bez sterylki-to niedzwiedzia przysługa. z Jednej suki będzie kilkadziesiąt.

Tą mniejszą koniecznie trzeba zrobic sterylkę aborcyjną-jeśli umówisz termin fundusze się znajdą-powiedziałam wcześniej na wątku Mini Isi że istnieje skarpeta sterylkowa.Trzeba umówic po prostu termin u weta-chyba nie chcemy by za moment tam była kilkanaście psów?

Napisz też Tayga pw do Emilia2280 ona jest miłośniczką Spanieli, na pewno będzie miec takie samo zdanie jeśli chodzi o wydawanie suk bez sterylizacji.

Posted

tayga napisał(a):

Ok, czekam na zdjęcia i będę robić ogłoszenia.

Cockermaniaczka napisał(a):
booze kochany:placz::snipersm::motz::zly7:
Porzucenie zwierzat tez jest karalne do jasnej cholery!!!
Maja jakas rodzine ci ludzie?Da sie jakos zamknac te psy zeby nie wychodzily poza podworko?Spanielka jest boska,idealna jako "rasowa" do pseudo:angryy::placz:
Wstawiam je na szybko na cockerowe,moze jakis hotelik czy cokolwiek sie uda wymyslic???
Skad sa psy dokladnie?
I ktora psica jest w ciazy?Spanielki czy kundelka?

Mnie właśnie ta spanielka ujęła za serce, te jej oczy na jednym ze zdjęć :-(:-(:-(

tayga napisał(a):
Jest siostra właścicielki, ale olewa sprawę. Nie mieszka w tym domu i nie chce mieć z tym nic wspólnego.
Poprosiłam kogoś o naprawienie płotu, tam jest duża dziura.
W ciąży jest ta czarna malutka.
Spanielka nie jest sterylizowana, trzeba działać szybko.
Psinki są w Gubinie (lubuskie), na granicy z Niemcami.
Jakby coś to w środę mam niedrogi transport w rejon Trójmiasta.
Zmykam do pracy, będę wieczorem.

Tayga, a orientujesz się jaka mniej więcej jest cena aborcji w którejś z Twoich lecznic? Może by zgłosić ją do funduszu sterylkowego Soemy?

Posted

nier ma opcji,jesli bez sterylki to tylko komus MEGA PEWNEMU!!!
Bez sterulki takiej suki nie wolno dac komukolwiek:(
Pisze do dziewczyn z cockerowego co mysla o adopcji, czy tymczasach...Moze sie suke uda wyciagnac!

Druga sprawa,suki maja nie uregulowana sytuacje prawna,da sie zalatwic z siostra jakies zrzeczenie???Zeby nie bylo ze kradniemy psy;/

Posted

jezzu, zapomnijcie o tym ze ktos laskawie wysterylizuje albo nie.. dziewczyny dobrze piszá ze to wykluczone, bo te umowy sá "patykiem po wodzie" i sobie potem mozna sié uzerac do usranej. dopiero co jedná odkupilam, tej jeszcze nie trzeba wykupywac przed handlarzami, o tyle dobrze! mogé zaplacic za sterylizacjé rudej.

Posted

Ja mogę wziąć spanielkę na DT. Mam totalnie małe mieszkanko, ale lepszy rydz niż nic :) Tylko jestem z Warszawy - czy jest jakaś opcja transportu?

Posted

oktawia6 napisał(a):
ha ha "uświadomic o konieczności sterylek" a co potem jak Spanielka będzie rodziła albo inne na drugi koniec Polski będziemy jeździc i ganiac z bacikiem? z czym? Do kogo?

nie wydaje się suk bez sterylki-to niedzwiedzia przysługa. z Jednej suki będzie kilkadziesiąt.

no i znowu oktawia byla pierwsza - znow pozostaje mi sie zgodzic z tym co napisala
dodam tylko, ze chyba sa podstawy, zeby scignac tych cudownych wlascicieli w kwestii zaniedbania-porzucenia zwierzat :cool3:

Posted

Ojejku, jejku! Ależ grad pytań :) Nazywam się Kasia i witam serdecznie :) Na dogomanii bywam od czasu do czasu, ale do tej pory tylko czytałam. Moje psie CV: Snapi - uratowany od utopienia, niestety po 6 latach odszedł na raka :( Hera - wilkowaty mix ze schroniska w Celestynowie - została z moimi rodzicami po mojej wyprowadzce, miesiąc temu - DT dla ślicznej sznaucerki Luny (wyrzucenie z tramwaju, 3 domy i schronisko w 3 dni!!!!) - po kilku dniach u mnie i "uspokojeniu" po nadmiarze emocji DS znaleziony w 3 min po zrobieniu wydarzenia na fb :)

Sądzę, że taka śliczna sunia bardzo szybko znajdzie domek, więc sterylizacja powinna odbyć się już u nowych właścicieli - sunia i tak chyba ma już nadmiar wrażeń?

Warunki u mnie nie są najlepsze - dlatego też nie mogę się zdecydować na DS. Pracuję 8 godzin, mieszkanko jest małe. Ale i tak uważam, że lepsze to niż schronisko! Jeśli nie znajdziecie dla niej lepszej opcji - w razie czego służę pomocą :)

Posted

kcd napisał(a):
Ojejku, jejku! Ależ grad pytań :) Nazywam się Kasia i witam serdecznie :) Na dogomanii bywam od czasu do czasu, ale do tej pory tylko czytałam. Moje psie CV: Snapi - uratowany od utopienia, niestety po 6 latach odszedł na raka :( Hera - wilkowaty mix ze schroniska w Celestynowie - została z moimi rodzicami po mojej wyprowadzce, miesiąc temu - DT dla ślicznej sznaucerki Luny (wyrzucenie z tramwaju, 3 domy i schronisko w 3 dni!!!!) - po kilku dniach u mnie i "uspokojeniu" po nadmiarze emocji DS znaleziony w 3 min po zrobieniu wydarzenia na fb :)

Sądzę, że taka śliczna sunia bardzo szybko znajdzie domek, więc sterylizacja powinna odbyć się już u nowych właścicieli - sunia i tak chyba ma już nadmiar wrażeń?

Warunki u mnie nie są najlepsze - dlatego też nie mogę się zdecydować na DS. Pracuję 8 godzin, mieszkanko jest małe. Ale i tak uważam, że lepsze to niż schronisko! Jeśli nie znajdziecie dla niej lepszej opcji - w razie czego służę pomocą :)

to pogrubione- wykluczone. pisalismy juz o tym dlaczego... jesli ktos z Warszawy sprawdzilby warunki w jakich sunia mialaby przebywac u Ciebie, to myslé ze z miejsca powinna byc wysterylizowana i trafic do Ciebie po sterylizacji. skoro nie ma Cié po 8 godzin, sunia powinna zostac w lecznicy paré dni do wygojenia rany.

Posted

dokladnie tak...Nie mozemy wydawac suki bez sterylki z nadzieja ze ktos moze kiedys...
Nie ma takiej opcji...
8 godzin bedzie sama tak?Nikogo nie ma w domu wtedy?
Spaniel to jednak pies z lekkim adhd i nie wiem czy takie wyjscie bedzie calkiem dobre...Pomyslimy.
Pozatym my nie daemy psa na DS ot tak odrazu jak ktos sie zglosi...
Najpierw ankieta przed adopcyjna,sprawdzenie warunkow na wizycie przed adopcyjnej i jesli bedzie ok dopiero wtedy podpisanie umowy i wydanie psa...

Posted

O boże ciekawe czy ci ludzie zastanawiaja sie co teraz z psiakami.

A dzieci , to tak jak rodzice szacunku do zwierzat pewnie zadnego nie beda mieli.:shake::shake:

Posted

Oczywiście zapraszam na herbatkę :) Rozumiem, naturalnie, dlaczego tak nalegacie na sterylizację i samą sterylizację popieram całkowicie. Pozostanę jednak przy swoim zdaniu na temat konieczności narażania suni na jeszcze większy stres - czy jesteście pewne, że nie wystarczy warunek przy adopcji? Tak czy inaczej - mam super Panią weterynarz, która leczyła moją Herę całkowicie za darmo przez rok ze "schroniskowych" chorób. Jeśli już wróciła z macierzyńskiego spróbuję z nią porozmawiać, czy przypadkiem nie podjęłaby się "przeglądu" i sterylizacji pro bono.

Ale abstrahując - traktujcie mnie jako opcję ostateczną - tak jak mówiłam mam małe mieszkanko i długo mnie nie ma w domu.

PS. czy możecie mi pomóc dodać avatara ;) ? nigdzie nie mogę tego znaleźć...

Posted

Sunię wydajcie absolutnie po sterylce. Niestety nie ma pewnych domów.
A tą małą trzeba na cito ciachnąć. Poproście soemę o pomoc.Jak trzeba będzie , to cosik dołożę.
Mój wet zawsze zakłada szwy rozpuszczalne. które są bezpieczne dla suni.Nie trzeba ani kołnierza, ani fartucha chociaż ja zawsze zakładam fartuszek , bo się jednak boję.

Posted

malenkiej trzeba aborcyjná, sá 2 skarbonki sterylkowe, zgloscie te 2 sunie, poza spanielká.

Kcd, tu jest pilniejsza sprawa z DT dla biednej wyeksploatowanej spanielki:
http://www.dogomania.pl/threads/209664-Spanielka-w-ciąży-i-z-nużycą-znaleziona-przy-drodze-GŁOWNO-BŁAGAMY-O-DT-i?p=17097672#post17097672

moze já zgodzilabys sié wziác? jest starsza wiéc i moze zostawac dluzej, pewnie mniejsze adhd. nie ponioslabys oczywiscie zadnych kosztó, tylko potrzebny jej cieply kát.