Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam

W czwartek (16.06.2011) podczas spaceru z psem na polach w Luboniu, znalazłem małą sunie - kundelek. Wiek według weta ok 2-3 miesiące.
Sunia bardzo garnie się do ludzi i nie lubi samotności. Jest bardzo skoczna i malutka chyba duża nie urośnie.
Została odrobaczona i odpchlona wkrótce też będzie zaszczepiona jeśli jej stan na to pozwoli.
Została już trochę odkarmiona, ale jest jeszcze bardzo chuda choć pełna energii.
Niestety z naszym psem nie do końca się dogadują. Nasz chciałby się z nią bawić, a że jest przy tym bardzo impulsywny grozi to zmiażdżeniem Pchełki (jest jakieś 50x cięższy i dużo większy) ona na to reagowała agresją więc u nas nie mogła zostać.
Chwilowo jest pod opieka mojego brata, ale tam może być max jeszcze tydzień i to nie miejsce idealne dla niej choć lepsze niż to gdzie ją znalazłem.

Stosunek do innych psów różny, na jedne szczeka, a na inne merda ogonkiem.

Lokalnie daliśmy info o znalezieniu jej, ale to raczej nie uciekinier tylko wyrzutek i brak odzewu.

Link do zdjęć na forum Lubonia - jutro postaram się tu wrzucić
http://e-lubon.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=4028

Proszę o pomoc w znalezieniu jej nowego dobrego domu.

• Replies 124
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wspaniale, że są tacy ludzie tak Ty którzy nie przejdą obojętnie widząc psiaka porzuconego, niechcianego. Postaram się pomóc w szukaniu domku dla Pchełki.

Proszę o przesłanie opisu Pchełki, jakiegoś tekstu do ogłoszeń z info, w tym: tego kiedy została znaleziona + zdjęć psiny na maila klaudia-1981@tlen.pl .
Proszę też w mailu podać dane kontaktowe do osoby która ją znalazła i zajmuje się znalezieniem jej domu (jak sądzę do Ciebie juzes).

Posted

Czytam na tym potralu lubońskim że w piątek odrobaczaliście a już w poniedziałek szczepienie - według mnie trochę za wcześnie. Może lepiej odczekac kilka dni, obserwować, czy są robalki czy nie ma - my szczepimy nie wcześniej niż w tydzień po odrobaczaniu.
Postaram się też cos poszukać dla małej.

Posted

Bierzemy malca pod skrzydła Fundacji dla Zwierząt Animalia :lol:
Dzisiaj odbieramy z Eloonią małą Pchełkę i zawozimy ją do domku tymczasowego. Wcześniej zrobimy jej przegląd u naszej wetki, założymy książeczkę zdrowia itp.
I...... szukamy jej domku stałego!

Zdam relację jak wrócę z akcji

Posted

Właśnie wróciłyśmy z Ellonią z "akcji" zabrania Pchełki od wspaniałych ludzi, którzy ją znaleźli w polu, zabrali do siebie do domku a tym samym uratowali jej życie.
Juzes - Pan który zaopiekował się tym małym psiakiem to wspaniały człowiek i należą się mu ukłony. Jego psiakowi - ogromnemu Margo też że nie "zjadł" maludy, a zagrażał jej jedynie swoją wielkością, radością i chęcią zabawy. Różnica między nimi taka... fakt jak 50 do 1 :-)
Ale do rzeczy - maluda dostała od Juzesa wyprawkę, która zaparła nam dech w piersiach... W pudeleczkach przygotowane, po porcjowane na 6 szt. jedzonko (ugotowany kurczak, ryż i marchewka - drobno pokrojone), piłeczki, maskotkę, legowisko na którym spała tj kocyk a`la skórkę, itp. itd. Całą wyprawkę. Cieszę się, bardzo się cieszę że są jeszcze tacy ludzie i jestem dumna, że mogłam Juzesa osobiście poznać. W zamian miałyśmy obiecać że nie oddamy jej do schroniska. Obiecalyśmy i słowa dotrzymamy.
Od Juzesa pojechałyśmy do weta. Pchła to ooooooooogromniasty pieszczoch który zdecydowanie nie ma choroby lokomocyjnej. Jechała dumna jak paw. Widać, że na szczęście człowiek jej nie skrzywdził. Jest ufna, chce się bawić i nie boi się człowieka. Boi się tylko innych psów i reaguje na nie warczeniem, szczekaniem i pokazywaniem zębów. Było to szokujące w wydaniu 3 miesięcznej maludy. W klinice poznała małego szczeniaka (tego samego - jak się dowiedziałyśmy - który bawi się z naszym fundacyjnym Horacym vel Misiem i który naszego niewidomego psiaka przekonał do innych psów). Niestety Pchełki nie przekonał - warczała na niego jak stara psica.
Dalsze "różki" pokazała w gabinecie... nie podobały jej się badania a czarę goryczy przelało badanie uszu - zezłościła się maluda. Trzeba nad nią popracować bo teraz jest to niegroźne i zabawne ale trzeba to stłumić w zarodku. Charakterna jest. Nie zmienia to faktu, że jak się nic jej nie robi to prawdziwy ANIOŁ i przylepa. Jest zdrowa (jak orzekła Pani doktor), waży koło 3 kg. Dostała jeszcze 1 tabletkę na odrobaczenie którą w domku tymczasowym dostanie w najbliższy piątek. Później tj. w następny piątek szczepienia.
Z przebadaną Pchełką, zaopatrzoną w książeczkę zdrowia i całą wyprawkę pojechałyśmy do dt. Maluda zaraz po wyjściu z auta, grzecznie zrobiła siusiu na trawie.
Domek tymczasowy ma super (zapytałyśmy z Eloonią nawet czy nas na tymczas dziewczyny nie wezmą). Domek z ogródkiem i psiolubne dwie opiekunki. Obiecały że będą tutaj pisały.
To na tyle mojego gadania. Poniżej wstawię nowiuśkie fotki małej.

Posted

A ja bardzo dziękuję i cieszę się że pchełka trafiła w dobre ręce.
Jak trafi do stałego domu to uprzedźcie nowych właścicieli że koło 16 czerwca każdego roku zjawią się goście z porcją kurczaka w ryżu i marchewką :)
No i w życiu bym nie uwierzył że ona ma 3 kg dawałem jej niecałe kilo (w takim razie proporcję to tylko jak 13:1 :)

Dzięki i cały czas szukamy stałego domku dla niej :)

Posted

Marylin napisał(a):
W klinice poznała małego szczeniaka (tego samego - jak się dowiedziałyśmy - który bawi się z naszym fundacyjnym Horacym vel Misiem i który naszego niewidomego psiaka przekonał do innych psów). Niestety Pchełki nie przekonał - warczała na niego jak stara psica.

Tak mi się wydaje że wczoraj się minęliśmy w klinice :) Jeśli długo czekaliście pod gabinetem to pewnie blokował go chorowity Tofik z Mosiny i jego obstawa w postaci bernardyna. Tutaj nasz wątek: http://www.dogomania.pl/threads/208449-Szczeniaczki-s%C5%82odziaki-z-przytuliska-w-Mosinie-PILNIE-szukaj%C4%85-kochaj%C4%85cych-DS-DT!!!!?p=17093800&viewfull=1#post17093800 dla ciekawych.

Wszystkiego naj dla Pchełki!

A z Horacym to i my się bawimy. A co :)

Posted

Tak, tak, tak - pamiętam z wczoraj obstawę w postaci Bernardyna i małego (teraz już wiem) Tofika. Miło mi Was poznać :-) Już sie nie złoszczę że 1,5 godziny przesiedziałyśmy w poczekalni :evil_lol:
Cieszę się, że zaglądnęliście do Pchełki.

Posted

Ooo w koncu znalazłam wątek Pchełki. A więc ma się świetnie. Pchełka ma pełno pełno energi , biega , lata za piłeczkami. Do każdego by się tylko tuliła :) jest bardzo "do ludzi" ciekawska , wszedzie zaglada:) a w ogorodzie biega jak szalona :) bardzo radosna suczka. Nocki ładnie całe przesypia :) nie siusia w domu,, łądnie i sprytnie daje znac jak ma potrzebe:) Jest rewelacyjna

Posted

Cieszę się, że znalazłaś wątek i napisałaś co u małej :-) Wiedziałam, że to kochana, energiczna sunia. Wiem, że dziś będzie miała towarzystwo Sisi - rewelacja! Ciągle będziemy czekać na wieści co u niej (w zasadzie to już u nich).
Gdybyś miała jakieś nowe fotki Pchły to prześlij mi na maila: marylin-fdz@wp.pl

Posted

Tak teraz sa dwie:) Polubily sie :) bawia sie razem, biegaja po ogrodzie.. Sisi jest bardziej spokojna , Pchelka za to cały czas ja zaczepia i chce sie bawic :) ale nie robi tego uporczywie na szczescie :) teraz wlasnie zmeczone zabawa zasnely :) ciesze sie ze sie zaakceptowaly :) A Pchełka jeszcze raz musze powiedziec ze jest rewelacyjna taka energiczna i wesoła:) postaram sie moze jeszcze dzisiaj przesle fotki :)

Posted

Cieszę się i baaaaaardzo, że się polubiły. Widziałam Pchłę w akcji jak była zła innego psa.
Jak będe miała fotki to tu wstawię. Dzięki dziewczyny za to co dla nich robicie. Sisi może nie jest spokojniejsza tylko jest jeszcze "nowa" :-) Jutro, pojutrze pewnie też się rozbryka...

Posted

Ja napisałam tekst i Gośka wstawiła na str Fundacji. Możesz go wziąć. Przydałby się tylko kontakt do dziewczyn u których jest na tyczasie: mail i telefon...