gigalagothica Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 Ja się wetnę między wiersze.. Jak ktoś będzie potrzebował zrobić tatoo pisaczkiem w Krakowie lub okolicach to prosze do mnie - być może niedługo będą u nas dwa pisaczki "do dyspozycji". Nie u mnie, ale służę kontaktami. Prosze do mnie pisac/dzwonic wyłącznie gdy macie już szczeniaczki do tatuowania - nie daje namiarów na zaś :-) Różnica w tatuowaniu szczeniaczków tatuownicą igłową i pisakiem jest ogromna, ale o tym już ktoś pisał... Quote
cockermanka Posted December 4, 2006 Posted December 4, 2006 O ! to świetna wiadomośc ! Będziemy miały bliżej.... Quote
Aten@ Posted December 8, 2006 Posted December 8, 2006 przepraszam, że się tu podłączę, ale nie wiem, gdzie mam zadać to pytanie, a strasznie mnie ciekawi ta kwestia. Mianowicie, chodzi mi o szczeniaczka, który ma tatuaż w uchu, bo hodowca tak zdecydował. Ktoś kupi takiego malucha i zdecyduje się na kopiowanie ucholów - co wtedy? bo tatuaż albo zniknie w całości, albo jakaś jego część. Jak w takim przypadku można zidentyfikować, że to jest ten pies, a nie inny? Quote
cockermanka Posted December 8, 2006 Posted December 8, 2006 Kopiowanie jest niezgodne z prawem... Quote
Aten@ Posted December 8, 2006 Posted December 8, 2006 cockermanka napisał(a):Kopiowanie jest niezgodne z prawem... o tym to ja dobrze wiem, ale każdy z nas wie, że weci kopiują bez problemu. Co drugi AST ma kopiowane kłapioki i to to nie tylko te stare, ale szczeniaki również. Poza tym, dyskusja na temat kopiowania nie jest moim celem. Quote
ktrebor Posted December 8, 2006 Posted December 8, 2006 Sądzę, że zamiast zastanawiać się w którym miejscu umieścić tatuaż, należy psa zaczipować. Fajną informację znalazłem w trakcie sprawdzania procedur eksportowych Unii Europejskiej. Otóż okazuje się, że tatuaż jako metoda identyfikacji zwierzęcia zgodnie z dyrektywą EU, przestaje na terytorium Unii Europejskiej obowiązywać z dniem 03.06.2011 "The animal shall be identified by an electronic identification system (transponder), or by a clearly readable tattoo. The tattoo, as a means of identification will only be accepted until 3 July 2011 and not for movements to the UK, Malta and Ireland (transponder obligatory). After 3 July 2011, the transponder will be the only identification system allowed." Po tej dacie jeśli będziemy chcieli podróżować ze zwierzakiem po Europie lub go identyfikować do różnych celów będzie musiał być zachipowany. Quote
MARS Posted December 15, 2006 Posted December 15, 2006 KAŚKA napisał(a):Jeszcze nie widziałam, żeby sędzia na wystawie tatuaż sprawdzał.:shake: Mi raz sprawdzali, przed przystąpieniem do prób polowych psów myśliwskich małych ras. Sprawdzał asystent sedziego, może chciał się wykazac? W każdym bądź razie musiałem mu podpowiedziec czego ma się w pachwinie doczytywac... Quote
Asta Posted December 17, 2006 Posted December 17, 2006 B.J ma tatuaż w pachwinie, jest bardzo dobrze widoczny, a już ma prawie 4 lata... ;) Quote
BooBC Posted December 18, 2006 Posted December 18, 2006 U mojego pierwszego psa był w uszku doskonale widoczny, u Boogie jest w pachwinie i jak ktoś nie wie jaki ma numer to się nie dowie :lol: :lol: :lol: Okropnie się rozmazał Quote
Błyskotka Posted December 29, 2006 Posted December 29, 2006 Fjona ma tatuaż w uchu a Sułtan w pachwinie. Taki tatuaż w pachwinie musi chyba bardziej boleć :-(. Quote
JustynaJK Posted December 29, 2006 Posted December 29, 2006 mój 10 latek onek ma tatuaż w uchu i jest świetnie widoczny,to samo u buldoga ang tyle,że on ma 4 lata:lol: Quote
gigalagothica Posted May 22, 2007 Posted May 22, 2007 Jak ktoś potrzebuje wytatuować papiki, to informuję, że w Krakowie jest dziewczyna, która robi tatuaże pisaczkiem. Genialnie szybko, super wyraźnie i do tego prawie bezboleśnie (moje szczeniaki merdają ogonem przy tatuowaniu! :crazyeye:). Pisaczek jest w Krakowie, ale przy zasponsorowaniu podróży isnieje możliwosc dojechania do innego miasta. Wszystko uzgadniać należy z Pauliną - telefon podam zainteresowanym. Quote
cockermanka Posted May 22, 2007 Posted May 22, 2007 Świetnie - czy ta osoba ma upoważnienie ZKwP do wykonywania tatuaży ? Pytam,bo temat mnie interesuje...a żeby robić tatuaż poza własnym oddziałem trzeba trochę papierkowej roboty odwalić... Quote
Goldek Posted June 9, 2007 Posted June 9, 2007 Nugatowa napisał(a):3..... 3.................. :multi: :multi: :multi: Ja tez jestem za ! Ja jeszcze też hodowli nie mam, dopiero hodowlankę Magia robi, ale pod chipami też się podpisuję... Szkoda że jestem niepełnoletnia...:angryy: Choć na razie trzeba będzie chyba poprzestać na tatuażach... Nie wiem, może ktoś juz pytał, ale ile kosztuje wszczepienie chipa, a ile tatuowanie? A tak w ogóle - Magia ma tatuaż w uchu i ja się nie skarżę;) Quote
gigalagothica Posted June 9, 2007 Posted June 9, 2007 cockermanka napisał(a):Świetnie - czy ta osoba ma upoważnienie ZKwP do wykonywania tatuaży ? Pytam,bo temat mnie interesuje...a żeby robić tatuaż poza własnym oddziałem trzeba trochę papierkowej roboty odwalić... Ma upoważnienie związku :-)) Quote
gigalagothica Posted June 9, 2007 Posted June 9, 2007 Goldek napisał(a):Ja jeszcze też hodowli nie mam, dopiero hodowlankę Magia robi, ale pod chipami też się podpisuję... Szkoda że jestem niepełnoletnia...:angryy: Choć na razie trzeba będzie chyba poprzestać na tatuażach... Nie wiem, może ktoś juz pytał, ale ile kosztuje wszczepienie chipa, a ile tatuowanie? A tak w ogóle - Magia ma tatuaż w uchu i ja się nie skarżę;) Nie wiem ile chip, ale tatuaż pisakiem ok 12zł zdaje się. Niestety nie zaglądam na dogomanię często, więc jak ktoś chce o coś spytać a'propos pisaka to oprócz pytania w wątku - prosze mailem albo na priv. Quote
Wiza Posted June 10, 2007 Posted June 10, 2007 czy u 11 miesięcznego westa tatuaż mógł się zatrzeć? Bo koleżanka ma matryke kopie rodka matki itd ale tatuażu nie może znaleść za skarby.. Quote
*hania Posted June 10, 2007 Posted June 10, 2007 Jeśli tatuaż był zobiony w pachwinie i od początku był mało widoczny to z czasem mógł się "rozciągnąć" wraz ze wzrostem psa. Na miejscu Twojej koleżanki szukałabym brudnej plamy bo tak może owy tatułaż wyglądać :lol: Quote
ursus Posted June 10, 2007 Posted June 10, 2007 tatuaż może zrobić się baaaaaaaaardzo blady, ale tak całkiem to raczej nie znika......... Chyba,że to poprostu nie ten szczeniak......... A jaki tatuaż w metryce podano?? Oddział który tatuował powinien w Protokole Kontroli miotu wpisać miejsce umieszczenia tatuażu, a hodowca sprzedając psaika powinien kopię Protokołu dać nabywcy razem z pozostałą dokumentacją......... Quote
Karolajna Posted June 10, 2007 Posted June 10, 2007 Moja Suka owczarka niemieckiego ma tatuaż w uchu :) Quote
*hania Posted June 10, 2007 Posted June 10, 2007 Tatuaże w uchu są bardziej czytelne. Te w pachwinie w przypadku dużego psa rozmazują się i to baaaaaardzo. U westa powinnio być coś widać :roll: Ursus może mieć rację> sprawdźcie czy nie było żadnego przekrętu. Quote
*hania Posted June 10, 2007 Posted June 10, 2007 Wiza napisał(a):ona mówi ze metryka wygląda jak podrabiana.. Czego to handlarze nie wymyślą :mad: Quote
cockermanka Posted June 10, 2007 Posted June 10, 2007 *hania napisał(a):Tatuaże w uchu są bardziej czytelne. To zależy od rodzaju tatuażu i rasy psa - w wielkim skrócie pisząc.:roll: Akurat moje doświadczenia są odwrotne - tatuaż w uchu jest do niczego - jedyny sensowny tatoo to w pachwinie,ale tylko robiony pisakiem. Quote
*hania Posted June 11, 2007 Posted June 11, 2007 cockermanka napisał(a):To zależy od rodzaju tatuażu i rasy psa - w wielkim skrócie pisząc.:roll: Akurat moje doświadczenia są odwrotne - tatuaż w uchu jest do niczego - jedyny sensowny tatoo to w pachwinie,ale tylko robiony pisakiem. To też pewnie zależy od wielkości znaków. Te robione tatuownicą są niewielkie. Czasem bywa tak, że tatuownica zostanie za mało ściśnięta ( nie wiem czy to profesjonalne określenie :roll: ) i znaki są później mało widoczne. Quote
Recommended Posts