Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Agucha']Uuu, szybko przejadła worek. Niecały miesiąc - 8kg? Ile dostaje dziennie?
[/QUOTE]

Dostaje około 300g dziennie, czyli 8kg zjada w około 4tygodnie.

[quote name='Agucha']
Zamówię jej kolejny, bo w końcu przez pierwszy miesiąc jadła Twoją karmę.
[/QUOTE]

Przyjechała do mnie 9 października, karmę dostała 17 grudnia, więc moją jadła nieco ponad dwa miesiące ;) Do Sylwestra "przejadła" zatem już 3 razy po te 8kg...

• Replies 907
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='ataK']Dostaje około 300g dziennie, czyli 8kg zjada w około 4tygodnie.[/QUOTE]
300g dziennie??? :crazyeye:
Hmmm, a nie za dużo?
Moje 6-7kg suki dostają po 100g dziennie. I to jest optimum.

Milka jest dorosłym psem i nie potrzebuje tyle jeść... Nic dziwnego, że przytyła... ;)

Tutaj to mnie zdziwiłaś taką dawką.

Posted

[quote name='ataK']Dostaje około 300g dziennie, czyli 8kg zjada w około 4tygodnie.

Przyjechała do mnie 9 października, karmę dostała 17 grudnia, więc moją jadła nieco ponad dwa miesiące ;) Do Sylwestra "przejadła" zatem już 3 razy po te 8kg...[/QUOTE]

to może warto większy worek zamówić?
I jakoś dużo chyba je jak na swoja wagę? Co to za karma?
moja karmię Proplan, albo Bosch albo Eukanuba - i na 8kg psa daję 120-150g dziennie (worek 5kg za ok 100zł wystarcza mi na półtora miesiąca)

Posted

[quote name='Nikaragua']to może warto większy worek zamówić?
I jakoś dużo chyba je jak na swoja wagę? Co to za karma?
moja karmię Proplan, albo Bosch albo Eukanuba - i na 8kg psa daję 120-150g dziennie (worek 5kg za ok 100zł wystarcza mi na półtora miesiąca)[/QUOTE]
Karma, którą dostała Milka to Brit Adult na jagnięcinie.
Moje sucze aktualnie jedzą to samo i na 5kg przypada 70g dziennie (!)
... Coś mi się tu nie zgadza.

Moim sukom worek 8kg starcza na 1-1,5 miesiąca...

Posted

Milka na początku jadła dużo więcej, niż moja Myszka (porównuję, bo trzymając którąś na kolanach muszę spojrzeć która to, na dotyk się nie różnią... ;) ), potem nieco odpuściła, teraz znowu je coraz więcej. Być może wpływ sterylki, być może pory roku, nie wiem... No i je wyłącznie suchą karmę, bez żadnych dodatków ani podjadków... Próbowałam nieco ograniczać, to zjadała pierwsza i błagalnie wpatrywała się w pozostałe jedzące psy... ;)

Posted

[quote name='ataK']Milka na początku jadła dużo więcej, niż moja Myszka (porównuję, bo trzymając którąś na kolanach muszę spojrzeć która to, na dotyk się nie różnią... ;) ), potem nieco odpuściła, teraz znowu je coraz więcej. Być może wpływ sterylki, być może pory roku, nie wiem... No i je wyłącznie suchą karmę, bez żadnych dodatków ani podjadków... Próbowałam nieco ograniczać, to zjadała pierwsza i błagalnie wpatrywała się w pozostałe jedzące psy... ;)[/QUOTE]
Moje dziewczyny tez nie mają dosmaczanego żarcia. Sporadycznie dostają jakiś gratis i miarka karmy jest cały czas ta sama.
No, ale to od Ciebie zależy ile pies je. On nie myśli...
U mnie Milka 3 pierwsze dni od opuszczenia schroniska nie rzucała się na jedzenie. Wyglądała fajnie.

Dlaczego nie ma stałych pór na karmienia tylko cały czas ma w misce - i jak Ty to robisz, że inne psy nie mają dostępu do jej miski w takim przypadku?
Można jej rozdzielić na 2 porcje np. po 50g. Będzie zadowolona, że dostaje więcej razy i syta... a nie przejedzona...

Posted

[quote name='Agucha']Dlaczego nie ma stałych pór na karmienia tylko cały czas ma w misce[/QUOTE]

Nie pisałam, że nie ma stałych pór. Nigdy miski nie stoją pełne. Miałam na myśli to, że kiedy dostają jedzenie, a ona ma mało, to zjada pierwsza. Nie wydaje się przejedzona, ale wobec tego będę jej dawała tyle, ile sugerujesz, to Ty jesteś jej "prawną opiekunką". Pozostałe psiaki jeśli nie mają ochoty na jedzenie, to zostawiają, a miski są sprzątane bez względu na to, czy puste czy pełne. Żaden z psów zatem nie ma możliwości wyjadać z cudzej michy ;) Milka też miała okres zostawiania - gdzieś w połowie listopada, potem jej przeszło...

Posted

moja też nie dostaje prawie nic dodatkowo,
czasem kawałek jabłka jak ja jem :) i grudkę twarożku wrzucam jej do miski na karmę, wtedy wie że czas śniadanka:)

daje jej rano, a drugi raz koło 15, czasem tęsknie patrzy albo szczeka jak my jemy, ale jesteśmy bezlitośni ;)

Posted

[quote name='Nikaragua']czasem tęsknie patrzy albo szczeka jak my jemy, ale jesteśmy bezlitośni ;)[/QUOTE]

Jak czasem ktoś je z nami, to próbuje rzucać psom kąski... Niech mi kto wytłumaczy, dlaczego one nie podchodzą do stołu, jak jemy sami, a tkwią jak przymurowane tuż obok kogoś obcego, jak tylko ów siądzie do stołu? ;)

Posted

[quote name='ataK']Nie pisałam, że nie ma stałych pór. Nigdy miski nie stoją pełne. Miałam na myśli to, że kiedy dostają jedzenie, a ona ma mało, to zjada pierwsza. Nie wydaje się przejedzona, ale wobec tego będę jej dawała tyle, ile sugerujesz, to Ty jesteś jej "prawną opiekunką". Pozostałe psiaki jeśli nie mają ochoty na jedzenie, to zostawiają, a miski są sprzątane bez względu na to, czy puste czy pełne. Żaden z psów zatem nie ma możliwości wyjadać z cudzej michy ;) Milka też miała okres zostawiania - gdzieś w połowie listopada, potem jej przeszło...
Tu nie chodzi o to, czy jestem prawną opiekunką czy nie, bo to akurat nie podlega dyskusji a i nie koliduje w żaden sposób z karmieniem Milki ;)
Czasem jednak trzeba zadbać o pewne sprawy tak, żeby pies nie ucierpiał ale i na dłużej starczyło ;)

Nie wiem jak wygląda u Ciebie karmienie. Ja sobie tego nie wyobrażam, żeby w niecałe 4 tyg mikropies w normalnym stanie zjadł 8kg suchej karmy, ale może jeszcze mało widziałam :lol:

Nawet jeżeli zdarzyło się tak, że nie miałaś karmy dla innych psów - mogłaś powiedzieć. Milka by się na ten czas podzieliła ;)

Proponując tymczas mówiłaś, że na karmę robisz bazary jedynie na weta trzeba by uzbierać.
Nigdy nie oddawałam tak psa na dt, bo w końcu jest poniekąd ode mnie i ja jestem za niego odpowiedzialna. Zawsze staram się uzbierać jakiś grosz, żeby był na wydatki.
W pierwszym okresie w ogóle się nie odzywałaś i nie komunikowałaś potrzeb. Jeżeli był problem - zamiast czekać mogłaś zakupić jakąkolwiek karmę i wysłać mi fakturę. Zabrakło tego. O wecie i długu w lecznicy itp nie będę wspominać, bo to już wyjaśniałyśmy raz.

Prosiłam Cię niejednokrotnie a i nawet jakoś w ostatnim czasie, żebyś dawała mi znać z każdą mającą znaczenie rzeczą. Wyżarta karma to chyba bardzo istotna rzecz?
Wyszło całkiem przypadkiem, kiedy dziś zapytałam z głupia fart będąc przekonaną, że karma jeszcze powinna być ale, że już trzeba się szykować na zakup kolejnego wora...

Kurde, "niechajne" to wszystko - jakby powiedział mój 3-letni kuzyn.

Bardzo proszę - od tej pory - o priva [lub sms-a] w każdej ważnej kwestii z życia Milki. Od biegunki po karmę czy telefony z ogłoszeń włącznie, o ile w jakiś są podane twoje namiary.
Staram się zaglądać na wątek regularnie, ale mało co tu piszesz niestety.

pozdrawiam

Ps. Co złego to nie ja, ale bądźmy poważni :roll:

[quote name='ataK']Jak czasem ktoś je z nami, to próbuje rzucać psom kąski... Niech mi kto wytłumaczy, dlaczego one nie podchodzą do stołu, jak jemy sami, a tkwią jak przymurowane tuż obok kogoś obcego, jak tylko ów siądzie do stołu? ;)
To akurat i u mnie jest na porządku dziennym, ale nie ma taryfy ulgowej. Przy nas nie siedzą to przy obcych tym bardziej :evil_lol:

Posted

Ja jeszcze niedawno goniłam Kołtusia z kurczakiem, czy szynka po mieszkaniu, bo nie chciał jesc! A teraz po narkozie zachowuje sie jak odkurzacz i ciagle prosi o jedzenie! To Milka pewnie tez tak ma po sterylce?!

Posted

Coś nerwowo się zrobiło... Nie wypominam Ci przecież braku karmy... Właśnie dlatego nie piszę, że już nie ma, bo jeszcze z bazarku jest :) Wspomniałam o tych dwóch miesiącach jako sprostowanie. A jak mam karmę z bazarków czy od kogoś dla wszystkich psów, to potem, kiedy któryś dostanie "osobistą", to i tak się dzieli, skoro wcześniej też jadł... Dlatego m.in. liczę, ile które zjada, żeby ktoś nie przysyłał karmy na konkretnego psiaka ponad jego możliwości. Byłoby nie w porządku, gdybyś Ty np. przysyłała dla Milki co miesiąc 20kg, bo wiadomo, że tyle nie zje, a ktoś dla psiaka 3 razy większego co miesiąc 5kg... Dlatego muszę mieć rozeznanie, jaki które ma apetyt ;)

Posted

[quote name='Karina R']Ja jeszcze niedawno goniłam Kołtusia z kurczakiem, czy szynka po mieszkaniu, bo nie chciał jesc! A teraz po narkozie zachowuje sie jak odkurzacz i ciagle prosi o jedzenie! To Milka pewnie tez tak ma po sterylce?![/QUOTE]

Na to wygląda...

Posted

Tu i tak jest miło, nawet jak coś chwilowo nie gra :) Niektóre wątki są tak zaśmiecone pretensjami, a nawet wyzwiskami, że kilka zapisanych wyrzuciłam z subskrypcji, żeby nie czytać, jak sobie ubliżają... Tracą przecież na tym tylko psiaki...

Posted

[quote name='ataK']Tu i tak jest miło, nawet jak coś chwilowo nie gra :) Niektóre wątki są tak zaśmiecone pretensjami, a nawet wyzwiskami, że kilka zapisanych wyrzuciłam z subskrypcji, żeby nie czytać, jak sobie ubliżają... Tracą przecież na tym tylko psiaki...[/QUOTE]
Ja nie chcę psuć atmosfery.
Jestem typem, który lubi jak ma wszystko dopięte na ostatni guzik, ale niestety nie nadążam ostatnimi czasy ze wszystkim i dlatego moje błagalne prośby o komunikowanie mi o wszystkich ważnych sprawach dotyczących "moich" psów.

Doskonale rozumiem, że karmę Milki do grudnia wzięłaś na siebie i dziękuję Ci za to! ( :Rose: )
Myślę jednak, że teraz będzie już wszystko na bieżąco i worek 8kg starczy jej co najmniej na 2 miesiące?
No i, że będziesz o wszystkim pisać przynajmniej tu na wątku :mad:

Dziękuję i pozdrawiam.

Ps. Jutro zamówię jej kolejny worek. A na dniach zrobię pakiet ogłoszeń.

Posted

[quote name='Agucha']Ps. Jutro zamówię jej kolejny worek. A na dniach zrobię pakiet ogłoszeń.[/QUOTE]

A jak telefony z poprzednich ogłoszeń? Było coś wartego uwagi?

Posted

[quote name='ataK']A jak telefony z poprzednich ogłoszeń? Było coś wartego uwagi?[/QUOTE]
Był jeden bardzo fajny, ale Pan dzwonił o kilka różnych psów ze Śląskiego... Miał się odezwać jak się z tym prześpi i porozmawia z rodziną i niestety jeszcze nie dzwonił... Może tylko tak długo śpi? :(

Posted

Zamówiłam Milce - 8kg BRIT Light & Senior.
Mam nadzieję, że do soboty dojdzie.... i, że kolejnego worka nie trzeba już będzie zamawiać, bo dziewczę w marcu będzie już w swoim domku.