Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 907
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Bonsai napisał(a):
Ona była ważona? Wygląda na jakieś 8 kg... Jak mój Buddy. :loveu:

Nikaragua napisał(a):
i jak moja Nika :)

Na moje oko i ręce - waży 5-6kg.
Chyba, że przytyła.

Posted

Nikaragua napisał(a):
trzeba by ja ważyć,
moja Nika jest mała (podobnej wielkości są wg zdjęć ) i wcale nie 'upasiona' (zobacz zdjęcia na wątku z podpisu), a waży 8kg

A noo, proszę o to dłuższy czas bo może Ona wcale pod mikro już nie podlega...

Ja miałam porównanie z moimi dziewczynami (5,5 i 6,5kg)

Posted

Nikaragua napisał(a):
trzeba by ja ważyć,
moja Nika jest mała (podobnej wielkości są wg zdjęć ) i wcale nie 'upasiona' (zobacz zdjęcia na wątku z podpisu), a waży 8kg

Dokładnie, według zdjęć przypomina wielkością mojego Buddy'ego, a też upasiony nie jest. Po prostu ważąc "na oko" czy "na rękę" łatwo się pomylić, bo różnice w sumie nie są duże.Ostatnio tak się pomyliłam dając psu 3-4kg, a okazało się, że waży 4,7 kg. ;)

Posted

Bonsai napisał(a):
Dokładnie, według zdjęć przypomina wielkością mojego Buddy'ego, a też upasiony nie jest. Po prostu ważąc "na oko" czy "na rękę" łatwo się pomylić, bo różnice w sumie nie są duże.Ostatnio tak się pomyliłam dając psu 3-4kg, a okazało się, że waży 4,7 kg. ;)

Ja miałam porównanie z moimi dwoma dziewczynami ;)

Ps. Ruszyły telefony. Trzymajcie kciuki!

Posted

Agucha napisał(a):
Ja miałam porównanie z moimi dwoma dziewczynami ;)

Ps. Ruszyły telefony. Trzymajcie kciuki!

No, i w gruncie rzeczy waga nie ma aż takiego wielkiego znaczenia. :) Mały psiak to jest na pewno. :)

Trzymam kciuki!

Posted

sleepingbyday napisał(a):
o matko, ona mi się tak podoba! kibicuje jej i co chwila się dziwię, ze nie ma zmiany tytułu wątku. taka piękność!

ruszyły telefony? to tylko odpukać w niemalowane ;-).

2 konkretnie... może, któryś się zdecyduje... zobaczymy.

Posted

[SIZE=2]Przeczytajcie proszę...

Pomoc dla schroniska w Klembowie, psy głodują! GŁOSUJCIE

Bardzo proszę o pomoc w głosowaniu na schronisko w Klembowie koło Wołomina.

Jest to mało znane schronisko w niewielkiej miejscowości koło Wołomina.
Stowarzyszenie Opieki nad Zwierzętami
05-205 Klembów
ul.Słoneczna2
Tel: 029-777-90-22, 0-507-292-311, 504-649-287,
Email:stow-opiekinadzwierzetamigranica@wp.pl
saliba_celina@o2.pl;
http://www.stowarzyszenieopiekinadzwierzetami.pl
Stowarzyszenie prowadzi Schronisko w Klembowie kolo Wołomina.

W tej chwili przebywa tam 350 psów i 20 kotów. Pieniędzy brakuje absolutnie na WSZYSTKO. Mało adopcji, bo to koniec świata. Niewielu ludzi tam dociera.

Jaki jest problem tego schroniska?
Brak pieniędzy na wszystko, nawet na jedzenie dla psów, na zapłacenie rachunków za prąd.
Wczoraj psy nie dostały nic do jedzenia! To już nie pierwszy raz...

Skąd się wziął ten problem?
Może skopiuję z wątku schroniska:
http://www.dogomania.pl/threads/123513-Bite-głodzone..-ostatnia-szansa-Klembów-k.Wołomina-potrzebni-wolontariusze
"W tej chwili zrobilo się blędne kolo. Pierwszy raz podpisali umowę z gminami i w tym momencie to byl ich koniec, bo część psów idzie do adopcji, ale część zostaje i trzeba podpisywać następne umowy, żeby można bylo utrzymać te które już są ale i te które przyszly i tak z roku na rok pozostaje do wyżywienia coraz więcej psów. Staram się im pomoc choć trochę, ale sama nie mam za dużo dla swoich. Zalatwiliśmy dwa razy trochę mięsa, ale bardzo trudno jest dostać coś w Polsce za darmo chyba że się ma plecy. Jutro kupię im ze swoich pieniędzy 10 worków bułek, ale to wszystko co na razie mogę, ale co do tych bułek? Tragedia a psów tam dużo i większość tak jak u mnie dużych. Takie zapłaty z gmin za odławianie psów są bez sensu, bo niby to spore pieniądze, tak myślą ci którzy psami się nie zajmują, a to żadne pieniądze bo niektóre psy pozostają do końca życia i trzeba je utrzymać, a kasę dostaje się na psa tylko raz. Trzeba również za te pieniądze leczyć, szczepić, a gazety rozpisują się, że gminy tak dużo placą, ale to mogą powiedzieć tylko ludzie, ktorzy nie mają nawet swoich zwierząt. W momencie gdy gminy przestają podpisywać umowy z danym azylem, psy zostają bez środków na życie, tak jak w tej chwili Klembów i trzeba by bylo wziąść za glowę gminy, żeby dawały na utrzymanie tych zwierząt, dopuki nie zostaną wszystkie wyadoptowane. Krew mnie zalewa."

"No wlasnie. takie jednorazowe oplaty za odlowienie sá tylko dla rakarzy co te psy lapiá i usmiercajá. dla uczciwego schroniska to jest tragiczna pulapka. moze powinni podpisac umowy od nowa, na utrzymanie comiesiéczne, odejmujác te jednorazowe kwoty które dali na psa a pies np siedzi juz 4 lata, wiéc dawno "przejadl" tá sumké."

Jak można pomóc?

1. Można wziąć udział w bazarku na dogo (lub wpłacić pieniążki na konto podane w drugim poście tego bazarku):
http://www.dogomania.pl/threads/220842-Pełne-brzuchy-Klembowskich-psiaków-które-od-dzisiaj-są-puste-(-do-17.01.2012r.

2. Można wziąć udział w głosowaniu na kandydata Dogomanii do konkursu w Krakvecie "Pomoc dla schronisk".
W tej chwili wygrywa EMIR, ale w porównaniu z Emirem Klembów nawet nie marzy o takich pieniądzach jakimi Emir obraca. Pani Celina chciałaby tylko móc zapłacić rachunki i mieć za co kupić jedzenie dla zwierzaków. Pomóżcie głodującym psom zawalczyć o jedzenie!
Bardzo proszę o głosowanie (kto jest zalogowany na Dogomanii):
http://www.dogomania.pl/threads/220736-KrakVet-wybieramy-kandydata-na-styczeń
Liczy się każdy głos!

Głosowanie na Krakvecie będzie dopiero od 16 stycznia, wstawię tu linka do głosowania.

3. Można dołączyć do wydarzenie na FB, udostępniać i zapraszać znajomych.
Wydarzenie powstanie wieczorem, wtedy wrzucę tu linka.

BARDZO PROSZĘ O POMOC DLA GŁODUJĄCYCH PSÓW Z KLEMBOWA. :modla:

Posted

Kochana KarinkoR, Milusia bardzo dziękuje Tobie i Kołtusiowi za kolejną wpłatę! :loveu:
Do skarpety Milusiowej dzięki Wam wpadło - 20zł :multi:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gosiu
, czy Milka była szczepiona na wirusówki?
Kiedy była ostatni raz odrobaczana?
Ile zostało jej karmy?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

[quote name='Bonsai']Rozsyłam po wątkach prośbę o głos na Klembów... Eh, biedactwa. Czy ktoś z W-wy jeździ do Klembowa od czasu do czasu?
Kurcze, do tej pory nawet nie wiedziałam, że tam taka tragedia :(

Posted

[quote name='Agucha']

Gosiu[/B], czy Milka była szczepiona na wirusówki?
Kiedy była ostatni raz odrobaczana?
Ile zostało jej karmy?

[/QUOTE]

Szczepienia muszę posprawdzać, bo mi się już wszystkie mylą... Odrobaczać będę na dniach całe towarzystwo, więc i Milkę. Zawsze odrobaczam wszystkie naraz... Karmę mam jeszcze bazarkową, "osobistej" Milka już nie ma.
Zagłosowałam na Klembów, na razie na dogo, jak już będą terminy "normalnego" głosowania, to się zarejestruję i zagłosuję. Nie wiecie, czy można z jednego komputera zarejestrować tam więcej osób? Bo by mogła głosować jeszcze moja Matula i dwójka dzieci powyżej 13 lat...

Posted

[quote name='ataK']Szczepienia muszę posprawdzać, bo mi się już wszystkie mylą... Odrobaczać będę na dniach całe towarzystwo, więc i Milkę. Zawsze odrobaczam wszystkie naraz... Karmę mam jeszcze bazarkową, "osobistej" Milka już nie ma.
Zagłosowałam na Klembów, na razie na dogo, jak już będą terminy "normalnego" głosowania, to się zarejestruję i zagłosuję. Nie wiecie, czy można z jednego komputera zarejestrować tam więcej osób? Bo by mogła głosować jeszcze moja Matula i dwójka dzieci powyżej 13 lat...[/QUOTE]
Uuu, szybko przejadła worek. Niecały miesiąc - 8kg? Ile dostaje dziennie?
No i - czemu nic nie mówiłaś, że już nie ma? Umawiałyśmy się... :roll:

Zamówię jej kolejny, bo w końcu przez pierwszy miesiąc jadła Twoją karmę.

Odrobaczenie proszę odhacz w książeczce i weź rachunek.