Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

U mnie Ania wykluczona, gdyż w latach młodzieńczych mąż się w jednej podkochiwał :P Chciałam, żeby to imię było neutralne pod tym względem ;)

Posted

[quote name='daguerrotype']U mnie Ania wykluczona, gdyż w latach młodzieńczych mąż się w jednej podkochiwał :P Chciałam, żeby to imię było neutralne pod tym względem ;)[/QUOTE]

o jak u mnie. Nawet listy dostałam do przeczytania....

Posted

u mnie Hania odpadła, bo moja przyjaciółka, która rodziła 3 miesiące wczesniej już wybrała takie imię dla swojego Maleństwa, doszłam do wniosku, że trochę głupio będzie jak się spotkamy i obie będziemy mieć Hanie
była też opcja na Karoline i Dorotę ale po jakimś czasie się rozmyśliłam, potem próbowałam przeforsować Zosię, ale TZ się nie zgodził, no i w ramach kompromisu jest Anna Zofia
głównym kryterium był fakt, że imę musi być dosyć krótkie, żeby się ładnie równoważyło z długim (11literowym) nazwiskiem :)
wiedziałam też że nie chce Maji, Julii oraz Zuzi, bo tych imion jest zbyt dużo

Posted

Ja chciałam nazwać Laura, ale tu napotkałam na mur nie do przebicia. Potem zastanawiałam się nad Alicją, ale coś mi nie pasowało, aż któregoś dnia przyszła mi do głowy Hania i jakoś obojgu nam podpasowało, imię się już chyba nie zmieni, bo oboje już tak się do Małej zwracamy ;)

Posted

Ja mam na imię Ania,a znam przynajmniej dwie osoby,które natarczywie mówią do mnie "Hania":razz:
Doskonale wiedzą,że noszę imię Anna:)
Hania czy Ania dają dużo możliwości wskazywania emocji przez właściwe użycie imienia: Anulka,Aniu,Anusiu albo Anka,Aniuchna,Anno! :razz:( czyli Hanulka,Haniu,Haniusiu albo Hanka,Hanno :razz:).Lubię też używać imienia pierwszego i drugiego i często zdarza mi się przedstawiać "Anna Małgorzata" (mam tak maile czy jakieś konta społecznościowe).
Kiedyś też zwrócono mi uwagę,że jak się na kogoś zdenerwuję to mam tendencję używania form formalnych: Tomasz,Aleksander,Bartosz.Samo z siebie tak.Taki niekontrolowany odruch:eviltong: Zatem jak słysznę" Anno!" to od razu jestem gotowa do konfrontacji.:cool3:

Posted

Ja do męża zawsze mówię w pełnej formie "Tomasz", jakoś wolę pełną formę. Ale, gdy mówię o nim do kogoś już używam formy "Tomek".

Fajnie, że wzróciłaś na to uwagę, bo te imiona są faktycznie bardzo "plastyczne", jest milion uroczych zdrobnień. Ostatnio się wzruszyłam, gdy T. użył odnośnie zakupionych ubranek zwrotu "Hanine rzeczy" ;)

Panbazyl: nie wytrzymałabym do porodu, koniecznie chciałam mieć jak najszybciej wybrane imię, bo było sporo kłótni w tym zakresie ;)

Posted

Moje imię z kolei jest takie głupie, że wszystkim odradzam :lol:
Bo jak ktoś do mnie mówi to twarde "JUSTYNA" to mam wrażenie, że mnie nie lubi, że robi to na złość... no aż coś się w środku mi robi :P
Z kolei jak powie "Justynka" to od razu zaczynam myśleć 'oho... coś ode mnie chce' albo że robi to tylko po to, by się podlizać :p

Także wolałabym jakieś krótsze albo lepiej zdrabniające się ;). Jednak w sumie nie jest takie złe, pocieszam się, że mogło być gorzej ;D

Posted

Ty$ka napisał(a):
Moje imię z kolei jest takie głupie, że wszystkim odradzam :lol:
Bo jak ktoś do mnie mówi to twarde "JUSTYNA" to mam wrażenie, że mnie nie lubi, że robi to na złość... no aż coś się w środku mi robi :P
Z kolei jak powie "Justynka" to od razu zaczynam myśleć 'oho... coś ode mnie chce' albo że robi to tylko po to, by się podlizać :p

Także wolałabym jakieś krótsze albo lepiej zdrabniające się ;). Jednak w sumie nie jest takie złe, pocieszam się, że mogło być gorzej ;D

a mnie się tak bardzo podoba:loveu:

Posted

daguerrotype napisał(a):
Twarde? Wcale mi się takie w brzmieniu nie wydaje!

Uwierz mi, że niektórzy mega dziwnie "Justyna" wymawiają, aż tak nienaturalnie twardo właśnie, czego nie znoszę ;P. Pewnie znajomi, wiedząc że tak nie lubię trochę mi na złość robią :siara: , bo z kolei nie mam nic przeciwko jak ktoś do mnie się tak zwraca, jak wymawia je tak naturalnie. ;)

Posted

a mojego małża pani w USC się pytała przy zapisywaniu dziecka, czy imię Ruben czasem nie jest obraźliwe.... no padłam wtedy, bo podobno w Pl 95% to chrześcijanie którzy powinni znać Biblię... A tam pisze kim jest Ruben.

• 2 weeks later...