Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam , jeżeli temat powinien być w wychowaniu przepraszam. Chciałabym się dowiedzieć jak nauczyć psa żeby pozwolił mi np wyczyścić uszy czy chociażby żebym bez warkotu mogła jej posmarować mu opuszki. Wiadomo jak się coś robi na siłę pies tym bardziej będzie a ja bym tego chciała uniknąć, tylko nie wiem w jaki sposób się do tego zabrać, żeby właśnie nie wywołać odwrotnego skutku.

Posted

nie wiem czy dobrze wytłumaczę, bo dla mnie jest to proste:
często trzeba pieska dotykać w tych miejscach- ma to być sama przyjemność- przyjemny dotyk, miły głos, smakołyki, zabawa
dotykać jak najczęsciej np. raz dziennie- ale tez nie co 5 minut bo ile można wytrzymać ;D
zajrzeć w ząbki, pomasować dziąsła, pogłaskać grzebieniem, pogmerać palcem w uchu itd, ;D
warto zeby robiły to tez inne osoby, żeby nie było problemu ze weterynarzowi juz się nie da dotknąć
to jest dośc logiczne- jesli nie dzieje sie nic złego, a dostane za to np. ciasteczko to bede bardzo chętnie przybiegał

• 2 weeks later...
Posted

Dokładnie - zaglądasz do ucha 2 sekundy - tak żeby się nie zdążył zdenerwować i smakołyk, zaglądasz w zęby i za moment zaczynasz się z nim bawić i chwalisz itd.
Był taki moment że swojemu psu musiałam zakraplać oczy - pierwsze 2 dni była tragedia - po pierwszym zakraplaniu jak pies wydział lek to udawał że go nie ma. Więc po każdym zakraplaniu pies dostawał smakołyk. Pod koniec kuracji jak pies widział lek to przylatywał i merdał ogonem :)