Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Flaire, Sajko dzięki za troske... :fadein:

póki co, ranka po kleszczu zdezynfekowana... i pozostaje obserwacja...

:roll:

Barika odratowywałam w kwietniu :(

a jak się Bidaczynka czuje?

a pamiętasz może po ilu kleszczach złapał to paskudztwo? :( :evil:

• Replies 10.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
a pamiętasz może po ilu kleszczach złapał to paskudztwo? :( :evil:
PsychoSzczurek, tu nie chodzi o ilość, tylko o jakość: wystarczy jeden kleszcz, jeśli jest zarażony. Natomiast zdrowych nawet 100 nie przeszkodzi.
Posted

Tak jak pisze Flaire, na Bariku znalazłam tylko 1 kleszcza :evil: no i załatwił mi misia :cry: teraz jest zaleczony, ale słabszy niż był przedtem, w kondycji dalekiej od dobrej, ale jednocześnie nie mam serca go zmuszać do wysiłku nadmiernego. Problem z babeszjozą podstawowy, to to, że tylko się ją zalecza, pies jest osłabiony już do końca życia. Mój Barik normalnie przy temperaturze -10C pływał w jeziorze i nic mu nie było, teraz złapał grypę z niczego :-? dlatego jak cokolwiek Was zaniepokoi, szorujcie do lekarza na badania krwi....

Posted

Pati.. rika ma sie dobrze po treningu w domu zaczela chodzic na trzech lapach ,ale natspengoe dnia jeszcze troche utykala ale teraz jest ok ,ona musiala sie jakos drasnac wlasnym bazurem w lape chodiaz na lapie od gory widac bylo tez drapniecia dwa malutkie bo sierci nie bylo ,ale teraz jest ok .mam nadzieje ze Kenia ma sie dobrze.Nas dzis nie bylo, bo pracowalam do zobaczenia za tydzien w niedziele

Posted

PsychoSzczurek

mam nadzieję, że "wasz" kleszcz był czysty i nie sprowadzi na Szejka żadnego choróbska. Trzymam :kciuki:

A czy wiecie, gdzie on go złapał - czy to było na treningu, czy w innym miejscu?

Posted

Najgorsze właśnie jest to, że nie wiemy skąd się przyplątał... :-? to nasz pierwszy kleszcz... Podejrzewamy, że to mogło być na treningu lub w drodze na trening... chociaż wszędzie tych krzaków pełno :evil:

Póki co Szejk ma się dobrze(w miejscu pokleszczowym ma gulkę :wink: )... ale chyba pójdziemy na profilaktyczne badanie krwi... lepiej dmuchać na zimne... :roll:

Posted

Idźcie go zbadać. Jesli nic nie złapał, to będziecie spać spokojnie, ale gdyby coś nie tak (tfu, tfu), to im szybciej zacznie się leczenie, tym lepiej. W naszej lecznicy wyniki babeszjozy są tego samego dnia, więc lećcie, a może już dziś wieczorem będzie coś wiadomo. :kciuki:

Posted

Moj starszy pies(4lata) co roku ma babaszioze:/ Czyli mial juz cztery razy:( Na szczescie wet za kazdym razem go odratowywal. Mlodszy mial tylko raz. U matrixa to widac, bo np ma mniejszą koncentracje i jest taki "zaspany", a obydwa mają jasniejsze oczy przez to. Podam kilka objawow jakby co: jasniejsze dziasla i spojowki, mleczne oczy, krew w moczu, oslabienie, brak apetytu, brak pragnienia. Jak tylko to u psa zauwazycie, pedzic do weta!!! Moje psy są duze i wyjatkowo wytrzymale, ale malo ktory pies to przetrzymuje:( Ja z moich wyciagam nawet kilka dziennie kleszczy! Wiec mam jako takie doswiadczenie:P

Posted

PsychoSzczurek: Mam nadzieje, ze z Szejkiem wszystko oka?! Mnie osobiscie denerwuja totalnie te kleszcze... po majowce znalazlam 4 kleszcze na Czice... opite i ... zywe! Pobieglysmy na badanie krwi, ale na szczescie okazalo sie, ze wszystko oka! Trzymam kciuki!

Mam pytanko: KTO WYBIERA SIE DO POZNANIA 7.11.04? Ja co prwda nie agilitowo, ale wystawowo bede tam obecna, wiec WAM CAVANO serdecznie bede kibicowala :D Czy juz wiadomo omktorej sie impreza zaczyna?

Posted
Moj starszy pies(4lata) co roku ma babaszioze
:o zakla, a Ty używasz czegoś przeciw kleszczom??? Jeśli nie, to może warto by zacząć? A jeśli tak, to czego? Bo może warto by spróbować czegoś innego?
Posted

Flaire: Z tymi preparatami to nie jest tak latwo... :( Niestety, ja juz wyprobowala wszelkie preparaty na Czice i zawsze cosik tam znajde! Nie wiem, czy to mozliwe, zeby ani jeden preparat nie dziala w 100%? Choc teraz (odpukac!) przez ostatnie 2 miesiace niczego prszywego nie znalazlam!

Posted
Flaire: Z tymi preparatami to nie jest tak latwo... :( Niestety, ja juz wyprobowala wszelkie preparaty na Czice i zawsze cosik tam znajde!
aga_, ale jednak Czika nie łapie raz na rok babeszjozy... :roll:
Nie wiem, czy to mozliwe, zeby ani jeden preparat nie dziala w 100%?
Niestety, nie tylko możliwe, ale nawet pewne.
Posted
(Ps. Odchudzilam troszke Czike, masz z czego byc dumna. Ostro walczylam! :D )
No to super! A jak tam sierść?

Rozmawiałam z Elizą i najlepiej będzie, jak zadzwonicie do niej (na mojej komórce narazie nie można polegać), jak będziecie dojeżdżać, to się umówimy na spotkanie albo u niej w domu, albo w salonie, zależnie od tego, gdzie będziemy (pewnie w salonie, bo ona ma sporo klientów do przygotowania na Poznań).

Posted

Z sierscia mam mini problem, bo... Czikusia wybabrala sie w cudnym.. smierdzacym g.... i jusialam ja wykapac i siersc torszke odstaje! Poza tym ladnie odrasta! Tylko dooopeczka troszke gola, ale jset jeszcze kilka dni... O ktorej najlepiej byloby, zebysmy zjawili sie u Elizy? No wiesz, skoro korzystam z czyjejs uprzejmosci, to spokojnie moge sie dostosowac :D

Posted

aga_, trzeba było dryndnąć, to bym Ci powiedziała, co zrobić po tej kąpieli, żeby włos jak najmniej odstawał... A teraz tylko dużo, dużo szczotkować i wyczesywać trymerem.

Chyba nie ma zbyt wielkiego znaczenia, o której się pokażesz - a przynajmniej ja nie wiem, o której najlepiej. Mówiłaś coś, że zjawisz się ok. 17 i tak Elizie powtórzyłam.

Posted

Mialam dzwonic, ale wlasnie tak przypuszczalam, ze to trzeba robic... :oops: tylko nie wzeilam ze soba trymera i szczotek, wiec paluchami przygniatalam i troszke kremiku. Teraz juz jest znacznie lepiej :D

W taki razie bede do Ciebie jeszcze dzwonila, to sie dogadamy :D

Posted
Mialam dzwonic, ale wlasnie tak przypuszczalam, ze to trzeba robic... :oops: tylko nie wzeilam ze soba trymera i szczotek, wiec paluchami przygniatalam i troszke kremiku.
Nie, nie - źle mnie zrozumiałaś - to szczotkowanie to teraz masz robić. Natomiast bezpośrednio po kąpieli, jak sierść jest jeszcze mokra, robi się co innego 8)

Ale lepiej wynośmy się z tego topiku, bo tutaj teriery skaczą, a nie zarastają sierścią :wink: .

Posted
Moj starszy pies(4lata) co roku ma babaszioze
:o zakla, a Ty używasz czegoś przeciw kleszczom??? Jeśli nie, to może warto by zacząć? A jeśli tak, to czego? Bo może warto by spróbować czegoś innego?

Oczywiscie, ze uzywam! Przed spacerem psikam je taki "insekt stop dla psow", co jakis czas wcieram w nie te olejki BAYER'a frontline, a dodatkowo noszą obroze pzreciw pchelne. Ale my w takim rejonie mieszkamy, kleszcze sie uodparniają, a Matrix ma slodką krew. :-?

Posted
kleszcze sie uodparniają
To raczej legenda...

Nie wiem, co to jest "insekt stop dla psów", nie wiem, o jakie "olejki Bayera" chodzi, a co więcej, nie wiem, co to znaczy "co jakiś czas".

Preparat preparatowi nie równy, a wszystkie należy używać dokładnie według wskazówek, które raczej nie brzmią "co jakiś czas".

Ja od lat używam Frontline Spot-on raz na miesiąc i nie mam problemu z kleszczami. Gdybym miała, dodałabym pewnie jeszcze obrożę - najprawdopodobniej Preventic.

Posted

Ponawawiam pytank: KTO Z CAVANOWICZOW BEDZIE SKAKAL W POZNANIU? CZY ZNANA JEST GODZINA I MIEJSCE?

Tylko Monia, niestety :-?

Mamy się stawić o godz. 7:45 - losowanie numerów. Nie ma pociągu, który by mnie zawiózł do Poznania na taką godzinę.

Nie wiem, czy pojedziemy, bo z transportem kiepsko.

Posted

Za kwaterką się rozglądam, ale Aga jedzie dość wcześnie, a ja bardzo bym chciała jeszcze odbyć trening w sobotę, bo Monia jest taka słabo naskakana i ten cholerny slalom... :-? Myslę, że mogłabym przyjść w sobotę na wcześniejszą godzinę, ale Aga i tak jedzie wcześniej. Pomyślę jeszcze, bo trochę mi się już odechciało tej podróży, zwłaszcza, że nikogo od nas tam nie będzie. Nie dość, że samotne, to jeszcze początkujące matołki. Odwidziało mi się. :cry: