Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

marysieńka napisał(a):

A ze śmieszniejszych rzeczy, to wczoraj Korda wlazła do oczka wodnego mojej Mamy:mad: .

Najśmieszniejsze to chyba jedna było jak wylazła z tego oczka.:evil_lol: :evil_lol:

Serdeczne dzięki za wieści z nowego domu. Chwilowe niesnaski pomiędzy pannami wynikają z pewnością z zazdrości, ale jestem pewna że będzie OK zważywszy na to że zdajesz sobie sprawę z przyczyn takich zachowań.

Jesli zas chodzi o próby wymuszania zabawy poprzez np. zabieranie ubrań to może spróbuj udawać, że absolutnie suka Ciebie nie interesuje (gdy w ten sposób prowokuje do zabawy)a jednocześnie zaczynaj "podstępnie" ;) robić coś co ona uwielbia (np. oglądać z uwagą piłeczkę, czy szeleścić smakołykami). Jednak jak tylko suka pozostawi ubrania w spokoju nie dawaj jej upragnionej nagrody tylko każ wykonać polecenie np. na miejsce lub (siad, leżec, siad, leżeć, zostań) i dopiero wykonanie tego polecenia nagradzaj smakołykiem czy piłeczką.
Chodzi o zamienienie zachowań które suka uważa za pozytywne (być może bawiła się tak w poprzednim domu) na zachowania pochwalane przez Ciebie - szkolenie. Zamiast głupawki nauka posłuszeństwa.

Posted

Wreszcie udało mi się znaleźć wątek suni...:mdleje:
Cieszę się, że przybył kolejny niufek w Krakowie.:lol: Będę zaglądać tutaj od czasu do czasu.
Mam nadzieję, że sunie się dogadają, ale chyba na to jeszcze potrzeba troszkę czasu.

Posted

Witam wszystkich,

wczoraj minęły dwa tygodnie odkąd Korda do nas przyjechała. Sunia jest cudowna, wszyscy ją bardzo kochają( z wzajemnością:loveu:)
Relacje między dziewczynami są coraz lepsze, ostatnio spały koło siebie całą noc :p. Korda już zaadaptowała się do nowych warunków;
je karmę bez dodatków:multi:, na spacerach już prawie w ogóle nie ciągnie,
coraz bardziej staje się psem stróżującym, szczeka jak ktoś do nas przychodzi [to od Baby]. I jest bardzo wesoła, ciągle chce się bawić, przy czym już umiem ją opanować jak się zapędzi.
Podsumowując wszystko jest w najlepszym porządku :loveu:

• 2 weeks later...
Posted

U moich psinek wszystko układa się bardzo dobrze,
awantur nie ma, wiekiej przyjaźni na razie też nie, ale jest
w porządku. Dziewczyny jeszcze nie przywiązały się do siebie,
ale w pełni się tolerują :). Korda powoli uczy się naszych zasad, czyli np. tego że na spacerze nie wolno ciągnąć i chodzić gdzie się chce!!! to muszę przyznać jest dość ciężkie do tej pory mamy z tym kłopoty,
ona po prostu zapomina o mnie i pedzi przed siebie. I tak jest lepiej niż na początku,
mamy jeszcze mały problem z zabawami, Korda nadal nie rozumie co to znaczy dość. Ale ostatnio juz nawet Baba sie na nią wkurzyła (jak widziała jak próbuję uspokoić Kordę) i oszczekała ją solidnie, ku mojemu zdziwieniu to zadziałało.
Może Baba wytresuje Kordę;)

A podsumowując: jesteśmy kudłaci, opluci i szczęśliwi:multi:

• 3 months later...