Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Żądałeś jawności danych, telefonu, adresu DT
Mamy pozwolenie, aby ci to wszystko udostępnić.

Teraz, kiedy rozwaliłeś wszystko i Grom wraca do schronu już przestałeś się interesować i jesteś zmęczony?
Możesz jeszcze pojechać i go obejrzeć...

Ale nie pojedziesz i nie zadzwonisz, szkoda ci pieniędzy i paliwa, tylko się pienić potrafisz.

Masz jednak to, co chciałeś Groma w schronie....Zadowolony?

Ty doprowadziłeś do zamknięcia wątków.
To twoja zasługa.

• Replies 1.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

wiesz co, jednak tu nie pisz- nie jesteś z nami i nic nie wiedząc, oczerniasz ludzi

jak chcesz , założę jakiś wątek i tam sobie podyskutujemy, zgoda?

poza tym rano napisałaś mi na gg, że jesteś- odpisałem, tam też możemy podyskutować
cieszy mnie jedno, że Twoja ocena uległa zmianie i już tylko ja jestem winien- brązową zostawiłaś w spokoju- coś jednak do Ciebie dociera

Posted

Wczoraj chciałeś nr tel - nie było mnie. Dziś odpisałam, ciebie nie było.
Nie rozumiem, dlaczego ty możesz opluwać innych na tym wątku, a inny nie mogę się tu bronić - patrz kilka stron wcześniej ;)

Masz już nr do p.Janusza - masz to, czego chciałeś, tylko w jakim stylu to uzyskałeś.....

Posted

To nie moj watek to watek Muchy :)

czarodziejko,zapytałas,co ja sadze o DT,wiec Ci odpisalam.

Za duzo zajmuje sie psami,
za duzo spedzam czasu na szkoleniu psa wsrod wspaniałych ludzi,ktorzy przez połowe swojego zycia zastanawiaja sie: co mysli moj pies?
za duzo przejełam od Szwedow ich metod szkolenia.
Ciagle szukam rozwiazania,jak obnizac stres u psow pracujacych.

Moze dlatego,w moim pojeciu,taka "rasocjalizacja" psa to pogłebianie jego problemu.Nie dopuszczam:dania psu w łeb,skoro jest nadpobudliwy.Nie dopuszczam darcia sie na psa,bo jak sie nie huknie,to nie usiadzie.Nie dopuszczam rozbudzania w psie pasji kłusowniczych.
Ot,tyle.Moze w ogolnym standardzie jest to super.Ja juz nie znam "ogolnych" standardow.

Ciagle podkreslałam,ze Daga nie miala innego wyjscia,bo nie bylo miejsca dla psa.Ale-teraz juz wiem,ze ten pies i tak trafi do schronu,bo za miesiac juz nie bedzie na niego pieniedzy.Wiec-predzej czy pozniej-co za roznica.

Ale czy to jest ten wspaniały wymarzony DT?Czarodziejko,daj tam na hotelowanie swoje pieski,jezeli jest tak wspaniale i tak ufasz.

Kwestia finansowa tez jest dla mnie mętna,bo zbieranie na Groma pieniedzy i opłacanie innych psow,to nie fair.A Grom dalej nie wykastrowany.Co przy jego problemach z kopulowaniem i obsikiwaniem,bylo priorytetem!
Branie innych psow na tymczas,podczas,gdy na watku Groma kilka razy pojawila sie grozba :"nie ma pieniedzy na hotel,pies jutro wraca do schroniska" to brak odpowiedzialnosci.Trzeba wpierw sprawe jednego psa doprowadzic do konca.Zgadzacie sie?
Pisanie z duza niechęcią o psie,jaki jest straszny i nikt go nie chce-tez nie jest dobre.To nie jest wina psa.

czarodziejko,to nie pies? oddaje Groma do schronu.

Muszko wybacz za Offa,to moja ostatnia wypowiedz na temat Groma.

Posted

Moze juz czas skonczyc te przepychanki na watkach najmniej winnych psow!!!!!! ZRESZTA TO JEST WATEK MUCHY- a nie Gromika czy innego psa!!! Od tego jest PW,zeby tam wyrazac jakies opinie na czyjs temat. Przez takie przepychanki cierpia TYLKO PSY<KTORE JUZ I TAK DOSC PRZESZLY!!! Zrobilo sie faktycznie male zamieszanie,ale moze nie wszystko jest klamstwem??!!! MODERATORZY- NIE ZAMYKAJCIE WATKOW NIEWINNYCH PSOW<BO ONE TYLKO Z TEGO POWODU WIELE TRACA,PLISS!!!!:shake: :shake: :shake:

Posted

Brązowa....wejdź na wątek Groma i zobacz, wszystkie niedomówinia poszły bokami. Trzeba było napisać jawnie.
Nikt psu w łeb nie dawał, czepianie się formy wypowiedzi jest w tej sytuacji co najmniej nietaktem.

Tylko my dwie miałyśmy nr tel - mogłyśmy razem zrobić wiele dobrego - mogłyśmy wyziszyć ten bałagan, uspokoić ludzi i szukać dalej...

Wszelkie wyjaśnienia odnośnie finansów znajdują się na wątku, trzeba tylko czytać, a nie reagować.

Policz, ile kosztoało dotychczasowe jego utrzymanie.
Ja zebrałam zaledwie kilkadziesiąt zł, Daga wystawia bazarki, odpłaca, reguluje, żeby się zgadzało i żeby żaden pies nie był poszkodowany.

Ja ją bezczelnie pod kątem finansów zlustrowałam, ponieważ wystawiałam aukcje i lubię wszystko wiedzieć.
Nie mam podstaw do zarzutów.

Posted

[quote name='czoko123']Moze juz czas skonczyc te przepychanki na watkach najmniej winnych psow!!!!!! ZRESZTA TO JEST WATEK MUCHY- a nie Gromika czy innego psa!!! Od tego jest PW,zeby tam wyrazac jakies opinie na czyjs temat. Przez takie przepychanki cierpia TYLKO PSY<KTORE JUZ I TAK DOSC PRZESZLY!!! Zrobilo sie faktycznie male zamieszanie,ale moze nie wszystko jest klamstwem??!!! MODERATORZY- NIE ZAMYKAJCIE WATKOW NIEWINNYCH PSOW<BO ONE TYLKO Z TEGO POWODU WIELE TRACA,PLISS!!!!:shake: :shake: :shake:

A w jaki sposób Mucha cierpi?
O ile wiem, ma się dobrze.
Nie przesadzaj....czoko

Posted

A skoro juz na Gromika zapadl wyrok,ze wraca do schroniska,to moze lepiej zeby trafil do Sopotu?! Moze tam ktos wtedy oceni,czy faktycznie ten pies jest az tak zdeprawowany jak o nim pisza???!!!!

Posted

czoko123 napisał(a):
A skoro juz na Gromika zapadl wyrok,ze wraca do schroniska,to moze lepiej zeby trafil do Sopotu?! Moze tam ktos wtedy oceni,czy faktycznie ten pies jest az tak zdeprawowany jak o nim pisza???!!!!

Super pomysł, tylko trzeba szybko organizować jego przewóz, żeby nie przeszedł dodatkowej traumy - teraz luz w domku tymczasowym, wkrótce schron w Tczewie, kraty, a potem znów transport i kolejne kraty. Wiesz, że on był często celem innych psów w schronie?

Gdzie ma posty o deprawacji?
Wiesz, co to znaczy? Nie sądzę 8)

Posted

Ciotki, i wyjkowie, nie dajcie się podpuszczać. To dla opiekunek Groma woda na młyn. Daga już dawno szukała pretekstu, żeby się psa pozbyć, pieniądzy na niego nie ma od dawna. Przecież już tyle razy była mowa, że Grom wyląduje w schronie, brakowało pretekstu-alibi...

Czarodziejko, jeśli mam do wyboru relację Brązowej i Twoją, to w ciemno wybieram Brązową!!!! Jak zresztą większość tutaj zgromadzonych.
Ty nie kierujesz się dobrem Groma, tylko niechęcią do Psa?
Masz numer i co zrobiłaś dobrego??? Zdałeaś relację opiekunom z wypowiedzi na dogo i poinformowałaś nas, że pies idzie do schronu. I tak by tam trafił, bo finansów brak.
Wyjaśnienia finansowe są mętne i brak dowodów w postaci rachunków i wyników badań.

Ja ją bezczelnie pod kątem finansów zlustrowałam, ponieważ wystawiałam aukcje i lubię wszystko wiedzieć. - ciekawe jak?!

Posted

Czarodziejka napisał(a):
Super pomysł, tylko trzeba szybko organizować jego przewóz, żeby nie przeszedł dodatkowej traumy - teraz luz w domku tymczasowym, wkrótce schron w Tczewie, kraty, a potem znów transport i kolejne kraty. Wiesz, że on był często celem innych psów w schronie?

Grom do Sopotu nie pojedzie.

Posted

Czarodziejko,widzisz-ale dla mnie to nie jest wspaniały DT .
Moge napisac,ze ma lepiej niz w schronie i zyje.A problemy jakie mial-sa dalej.
Czarodziejko,danie psu w łeb,to oznacza to,co ma oznaczac,nawet ,jak sie trafia w inna czesc ciała.

Oddanie Groma do schronu to zemsta na Adamie? bo ja tak to rozumiem.

Czemu nie potraficie zajac sie Gromem do konca?Nikt nie obiecywal,ze bedzie łatwo,a juz Grom na pewno nie.On nie wie,ile kosztowalo jego utrzymanie i kto sie o niego kłoci.
Jakie to wystawia swiadectwo opiekunkom Groma?Dlaczego mamy wierzyc,ze z innymi psami,zabranymi przez Dage,ktore okaza sie kłopotliwe,bedzie inaczej?
W sumie z prawnego punktu widzenia wszystko jest OK-Daga zrzecze sie w schronisku praw do swojej własnosci.

Bardzo sie ciesze,ze nia masz podstaw do zarzutow finansowych.

Posted

Czarodziejko- mimo, złośliwości w poście do Czoko, Mucha ma się rzeczywiście dobrze i oby tak pozostało, jak najdłużej- ostatnie dwa dni:

wreszcie odetchną psy / ludzie zresztą też /- tak jest u nas teraz, ciemno, jak w nocy:

Posted

Akucha....chcesz sama zadzwonić do tego DT?

Ci ludzie nie wiedzieli, że o ich opiece pisze się w taki sposób porównując tę opiekę do schronu, więc skoro ich starania są tak beznadziejne, że lepszy byłby schron. To cóż im pozostaje? Osobiście odprowadzić tam Groma.

Oni też mają swoją godność i cierpliwość - skoro uważacie, że schron to roziązanie - Grom trafi do schronu, bo nie pozostaje nic innego.
Jeżeli jednak zrobimy coś konstruktywnego, czyli postaramy się utzrymywać go w tym DT za te 300 zł /mc + karma. Dla mnie też jest to sporo, ale w hoteliku u Mosi, gdzie ewentualnie, gdyby było miejsce i chęć ze strony Mosi Grom mógłby się znaleźć trzeba bdzie uciułać 600 zł/mc. To utopia...Jak napisałam na wątku Groma opiekunowie pomogą w opiece podczas kastracji Groma, a że jest konieczna chyba nikt nie wątpi.

Akucha...ja Psa wprowadziłam na Dogo, szczerze go lubiłam pisałam mu referencje, bo chciał adoptować psa, a nikt go jeszcze nie znał....Dostałam pw, po którym normalnie mnie zatkało, a potem stek bluźnierstw i zaczepek...
Ma nr tel do DT - już mu się nie chce tym zajmować....
Wierzysz Brązowej, czyli znasz jej wersję...z pw, czy z postu powyżej?

Nasze wersje różnią się nie tym, co nam powiedziano, tylko odbiorem i przekazem na forum.

Jak mają się czuć ci ludzie ze świadomością, że my tu posądzamy ich o bicie, wiązanie i zamykanie Groma?
Ten facet pracował z trudnymi przypadkami rottwelerów. Zawsze ze skutkiem. Nie rozumiem, czemu uważasz Brązowa, że Grom jest bity? Jeżeli pies typu Groma ( ze zlamaną osobowością) atakuje, albo molestuje dziecko, a w takich sytuacjach zawsze jest pobudzony i może być niebezpieczny, to nie ma innego wyjścia, tylko krzyknąć, albo trzepnąć w doopę. Do tej pory na forum wiele psów dostało klapsa i nikt się nie oburzał. I nikt nie mówi to o laniu, tłuczeniu, waleniu w łeb.
Nie sądzizcie chyba, że psu z rozszalałymi hormonami należy delikatnie zasugerować, by przestał posuwać maleńkie 3 letnie dziecko, a jest tam jeszcze 1,3 roczne, na które również wchodził....

I nie ja ani Daga podejmujemy decyzję o schronie....ci ludzie nie chcą być oczerniani.
Nie ja go odprowadzę ani nie Daga.....pJanusz osobiście, żeby było mu lepiej niż u niego w domu.
DT nie jest idealny, ale czy takie są?....
Najważniejszy jest ten docelowy, którego Gromik nie ma.

Posted

Pies?
Odnośnie Muszki....w tym kontekście napisałam dosłownie.
Byłam z nią wcześniej i cieszę się, żę ma się dobrze i nie słyszy, ani nie rozumie tych kłótni.
Życzę jej długiego życia, ma domek i ludzi, którzy ją kochają.

Posted

Dobra, chyba musze tez cos powiedziec:

po 1. nie mialam zamiaru oddawac Groma do schronu. gdyby tak bylo, to by byl w nim juz dawno.

po 2. ja Groma nie bralam do DT. bylam poproszona o zalatwienie hotelu i ewentualna opieke podczas jego w nim pobytu. i to uczynilam. kiedy Grom musial opuscic hotel, to nikt sie nie zainteresowal jego losem. nikt nie zapytal nawet :" Daga co teraz z nim zrobisz?". zostalam z psem sama. obdzwonilam kilkanascie osob z dogo i z poza, ale nikt nie potrafil mi pomoc. Nagle zadzwonila do mnie moja siostra z pytaniem czy moze zabrac dzieci na wypad do Janusza i Małgosi. Wtedy mnie olsnilo i poprosilam moja siostre czy by nie zadzwonila i nie zapytala czy by nie wzieli odplatnie psa na jakis czas do siebie. Wiedzialam, ze maja teren do wybiegania i budynki, w ktorych ewentualnie moglby Grom nocowac. Modlilam sie by sie zgodzili, bo wizja tczewskiego azylu w ogole nie dawala mi spokoju. Tam sie wlasciwie nie mozna dostac, nie prowadza wolontariatu, nie mozna psa wyprowadzic na spacer, nawet łache robia jak przywieziesz koce czy inne rzeczy. Siostra zadzwonila i Gosia z jankiem sie zgodzili. zadzwonilam wtedy do hotelu i poprosilam o jeszcze jedna noc. dostalam czas do godziny 10.00 nastepnego dnia. nawet chcieli mi go o tej godzinie dostarczyc pod drzwi. w samochodzie mojej siostry juz by sie nie zmiescil, wiec poprosilam Janka by przyjechal sam do Tczewa (zwrocilam koszty) i zabrał Gromika. zapakowalam zapas karmy i Gromik pojechal do Grudziadza. to bylo jedyne wyjscie, by nie oddac go do schronu. nadal mocno zapieram sie nogami i rekoma by go tam nie oddawac.

po 3. nikt do momentu ataku na mnie przez Adama sie psem nie zainteresowal. nikt mnie o niego nie pytal. gdzie jest, co robi, jak sie mniewa, nic, zupelnie nic. i nagle atak na mnie, oskarzenia. po tym jak napisalam, ze zglosil sie facet zainteresowany adopcja i gdy okazalo sie, ze chce go na łancuch. nie zgodzilam sie na to! ale napisalam, dla informacji, ze taka opcja sie pojawila. padly wowczas glosy, ze moznaby sie zlozyc na kojec do tego domu. facet jednak stwierdzil, ze tam miejsca na kojec nie ma.
po atakach, jaka mialam byc jak nie arogancka?? tutaj ktos myli przyczyne ze skuptkiem. to ja zaczelam byc atakowana i wyzywana od zasranych gowniar. wzamian za to co mialam zrobic? dac buzi??

po 4 chyba. nadal nikt nie probuje mi nic podpowiedziec. gdzie mam sprobowac napisac, gdzie sie udac by cos znalezc. zaproponowalam by zrobic plakat i rozwieszac przy firmach, ale nikt z pomoca sie nie zglosil. ani zrobienia plakatu, ani checi rozwieszania. nikt nie pomaga szukac lepszego DT. jakis czas temu napisalam do Mosii, czy nie przyjelaby go do siebie do hoteliku, ale nie dostalam odpowiedzi. znacznie ten hotel przewyzszy DT, ale wszyscy beda spokojniejsi, ze Gromik jest pod fachowa opieka. ale nie wiem skad finanse na to.

ja mialam tylko pomoc a nie brac cala odpowiedzialnosc za tego psa. tak sie niestety bez mojej zgody stalo.

Posted

i w ogole juz wiem, ze wszyscy tutaj jestescie do mnie negatywnie nastawieni i obojetnie co nie napisze, bedziecie po mnie jezdzic jak na szmacie. wiec juz pisac nie bede.....

ale jesli ktos ma pomysly jak konstruktywnie pomoc, jakies sugestie, to prosze pisac na pv, lub dzwonic do mnie 506 25 76 76, wystarczy sms - oddzwonie.

Mucha, ja tez przepraszam za offy.

Posted

brązowa- czy Mucha boi się burzy? bo niespokojna była od rana, łaziła za mną w kółko, czuła, że ciśnienie leci na łeb, na szyję...
Pep ma burzę w nosie, tak, jak fajerwerki / jedyny pies w ok. północy w Sylwestra na spacerze, gapiący się z zaciekawieniem w niebo /
Mucha trochę wyciszona była, ale bez ``trzęsiawki ``
tak pytam, bo na wsi potrafi przez 100 hektarów pola nieźle przywalić
a teraz czas burz a my tam ``spadamy``
choć pewnie niejedną burzę przeżyła w warunkach ``ekstremalnych``, co ?

TAK PRZY OKAZJI ! DZIŚ MIJAJĄ DWA MIESIĄCE ! leci, co ?

p.s. Kasia- nic pachnącego, Ona się tak czochra bardzo często, czasem nawet przy tym mruczy, po czym przychodzi do mnie i gada: ``głaskaj, głaskaj``:)

Posted

czarodziejko,wlasnie dlatego ja nie pisalam oficjalnie o moim zdaniu! wlasnie dlatego! zeby nie zaszkodzic.Bo "spece" od rotkow to moj ulubiony typ "szkoleniowca".I zdaje sobie sprawe,ze jestem o niebo bardziej wymagajaca i na wiecej rzeczy zwroce uwage.
Wiec po co Ty zaczelas pisac? Byla Twoja wersja i super,nic nie dopisywalam,bo po co?Skoro i tak nie ma innej opcji dla Groma.Cały czas podkreslałam,ze to lepsze niz schron.

Jak widac brutalne metody oduczania kopulowania,nieduzo dały,bo Grom robi to dalej.

A puszczanie psa,o ktorym wiadomo,ze kopuluje, do małych dzieci,
(i ktory podobno ma na koncie pogryzienia)-to akt ogromnej odpowiedzialnosci.Do takiej sytuacji w ogole nie powinno dojsc.

Piszesz o "złamanej psychice" Groma,a moze po prostu Groma nigdy nikt niczego nie uczyl?Pomyslalas :dlaczego Grom kopuluje?Jak do tego doszło?
KONIEC
Jezeli ktos chce pogadac o Gromie-zapraszam,na PM,zanim mnie z tego watku wywala.

Posted

ja jestem za!!

plakat tez pilnie potrzebny. teraz pomyslalam, ze takie plakaty mozna w osrodach wypoczynkowych wieszac. stroze sa tam przez caly rok i z psem na pewno razniej.

Posted

Daga--- chcesz gadać o Gromie, poproś Lalunę, żeby odblokowała wątek...mnie nie odpowiada na PW
kim jest agnieszka30, żeby go zamykać, to postać, która nie kiwnęła przy tym psie palcem !!! a tak Laluna tłumaczy zamknięcie..to śmieszne jest

jak nie?, załóż nowy jako Daga27

a Muszce daj istnieć w gronie kochających ją ludzi !!!

Posted

Czarodziejka napisał(a):
Akucha....chcesz sama zadzwonić do tego DT?

Ci ludzie nie wiedzieli, że o ich opiece pisze się w taki sposób porównując tę opiekę do schronu, więc skoro ich starania są tak beznadziejne, że lepszy byłby schron. To cóż im pozostaje? Osobiście odprowadzić tam Groma.

Oni też mają swoją godność i cierpliwość - skoro uważacie, że schron to roziązanie - Grom trafi do schronu, bo nie pozostaje nic innego.
Jeżeli jednak zrobimy coś konstruktywnego, czyli postaramy się utzrymywać go w tym DT za te 300 zł /mc + karma. Dla mnie też jest to sporo, ale w hoteliku u Mosi, gdzie ewentualnie, gdyby było miejsce i chęć ze strony Mosi Grom mógłby się znaleźć trzeba bdzie uciułać 600 zł/mc. To utopia...Jak napisałam na wątku Groma opiekunowie pomogą w opiece podczas kastracji Groma, a że jest konieczna chyba nikt nie wątpi.

Akucha...ja Psa wprowadziłam na Dogo, szczerze go lubiłam pisałam mu referencje, bo chciał adoptować psa, a nikt go jeszcze nie znał....Dostałam pw, po którym normalnie mnie zatkało, a potem stek bluźnierstw i zaczepek...
Ma nr tel do DT - już mu się nie chce tym zajmować....
Wierzysz Brązowej, czyli znasz jej wersję...z pw, czy z postu powyżej?

Nasze wersje różnią się nie tym, co nam powiedziano, tylko odbiorem i przekazem na forum.

Jak mają się czuć ci ludzie ze świadomością, że my tu posądzamy ich o bicie, wiązanie i zamykanie Groma?
Ten facet pracował z trudnymi przypadkami rottwelerów. Zawsze ze skutkiem. Nie rozumiem, czemu uważasz Brązowa, że Grom jest bity? Jeżeli pies typu Groma ( ze zlamaną osobowością) atakuje, albo molestuje dziecko, a w takich sytuacjach zawsze jest pobudzony i może być niebezpieczny, to nie ma innego wyjścia, tylko krzyknąć, albo trzepnąć w doopę. Do tej pory na forum wiele psów dostało klapsa i nikt się nie oburzał. I nikt nie mówi to o laniu, tłuczeniu, waleniu w łeb.
Nie sądzizcie chyba, że psu z rozszalałymi hormonami należy delikatnie zasugerować, by przestał posuwać maleńkie 3 letnie dziecko, a jest tam jeszcze 1,3 roczne, na które również wchodził....

I nie ja ani Daga podejmujemy decyzję o schronie....ci ludzie nie chcą być oczerniani.
Nie ja go odprowadzę ani nie Daga.....pJanusz osobiście, żeby było mu lepiej niż u niego w domu.
DT nie jest idealny, ale czy takie są?....
Najważniejszy jest ten docelowy, którego Gromik nie ma.

Po co mam tam dzwonić???? Po kolejna wersję?

Wierzę, że Ci ludzie opiekują się nim jak potrafią... a potrafią niewiele, takie są fakty. Mieszkam na wsi i wiem jak traktują psy i co i nich myślą ludzie, którzy nawet je lubią. Dalekie to wszystko jest od standardów przyjętych na dogo. Dla mnie to nie DT, to przechowalnia psa.

Nie pisz już o Psie?, bo to jest żenujące. To Wasze sprawy.
Nie rozumiem tylko, dlaczego usilnie próbujecie go teraz zmusić do przejęcia opieki nad Gromem?! W imię czego ta spychologia? Pokuta jakaś?

Dlaczego mam Ci się spowiadać, skąd znam wersję Brązowej? Znam i w nią wierzę!!!

Psa z problemami hormonalnymi i nadpobudliwego należy wykastrować i szkolić a nie lać.
Zarzuty pod adresem Brązowej, że rozpowrzechnia coś "za plecami", dla sensacji są śmieszne. Mogła napisać wszystko u Groma, ale po co?
My sobie dyskutowałysmy różne opcje pomocy. Może tak, może ta osoba, może jakoś inaczej; a skąd na to wziąć, itp. To normalne. Nie o wszystkim trzeba pisać, mimo że coś porusza do głębi. Zastanowiłaś się, że to jakoś pogrążyłoby Dagę? NIE!!! PRZECIEŻ WSZYSTKIEMU WINNY PIES! I tak wkoło Macieja..

Ja widzę jedno wyjście. Zakładamy nowy wątek, piszemy jak jest - ponad podziałami!!! I zaczynamy od nowa. Poprosimy o pomoc Dogomanię, to wyjątkowa sprawa, każdy z nas ma jakichś dogo-przyjaciół, ludzie wiele mogą i potrafią. Zróbmy to dla Groma, proszę!
Myslę, że Daga już wie, ze z Gromem jej nie wyszło. Odpuśćmy!

Może się uda i nazbieramy na kastrację, na hotel u Mossi, ona pięknie pracuje z psami.

Pies?, wybacz - musiałam!
Ostatecznie, to na watku Muchy poprosiłeś nas o pomoc dla Groma ;)

LECĘ DO MUCHY!!!!!