Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Oto Negro - Jasiek. Pies, który przeszkadza. Jak każdy:roll:.

Pojawił się pod blokami ok. 3 miesiące temu z brudną szramą na szyi od zawieszonego na niej łańcucha:shake:. Albo wywieziony, albo zerwał się i przybiegł za cieczką, którą miała jedna z psich mieszkanek. I został.

Do tej pory jakoś było. Choć nawet woda postawiona w krzakach przeszkadza, nie mówiąc o jedzeniu ukrytym za drzewami.
Dziś jednak Negro został skopany, pobity lub potrącony. Widziałam jak ledwo uciekał na pole mocno kulejąc:shake:. Gdzieś się tam na razie zaszył, więc nie mogłam się dobrze przyjrzeć, ale to znak, że koniecznie trzeba mu pomóc. Wiem, jakie są realia, ile psów potrzebuje pomocy, że sama nie dam rady nic zdziałać. Ale zostawić go też nie można, trzeba próbować, co też właśnie niniejszym czynię;).

Negro to bardzo spokojny psiak wielkości labka, ze sterczącymi uszami i pięknymi szarozielonymi oczyma, które nadają mu trochę wyraz dzikości. Niektórzy właśnie przez to się go obawiają, a naprawdę nie ma czego. On tylko wyleguje się to na słonku przed klatką, to w cieniu w krzakach, nie zwraca uwagi na ludzi, chyba, że tych co go przeganiają, wtedy zrywa się i ucieka. Jest nieufny (na jego szczęście). Lubi koty, które chodzą mu koło nosa, nie zaczepia innych psów, czasem tylko chodzi w pewnej odległości i widać zaprasza nieśmiało do zabawy.
Jednyny jego mankament to ganianie samochodów w porze popołudniowej :shake: (w dzień nie:-o) i to nie z bolku ale z przodu, przy samej masce. Już nie raz serce podchodziło mi do gardła. Niektórym się to nawet podoba, można przygazować, a nuż się uda...:mad:

Nie mam sumienia wysłać go do schronu. Już biedny foksio tam trafił, nie chcę by ten był następny.
Razem można góry przenosić, a co dopiero pomóc takiemu bezradnemu psiaczkowi. Wierzę, że i tym razem wspólnymi siłami się uda. Kto się pisze:razz:?

Plisss, pomóżcie mi dać mu szansę na nowe, lepsze życie. Tu nie czeka go nic dobrego:shake:. Już się zaczęło. Może marnie skończyć, niejeden tu był, więc wiem, jak to wygląda. Niektórym wszystko przeszkadza, chyba nawet własny cień by pogonili. Można nie lubić zwierząt, ale zaraz perfidnie krzywdzić i jeszcze się śmiać, jak to fajnie:angryy:. Ja też nie lubię niektórych ludzi, ale jakoś się na nich nie rzucam z pięściami(czasem mam ochotę:diabloti:).

Może ktoś mógłby ofiarować Negro DT?
Jeśli nie, to nazbierajmy mu na jakiś hotelik, żeby mógł spokojnie zaufać człowiekowi i bezpiecznie poczekać na nowy domek. Ktoś może zadeklarować chociaż z 5 zł?
Może ktoś mógłby ofiarować coś na bazarek? Byłabym bardzo wdzięczna;).

• Replies 358
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

Konto Jaśka:

wpłaty jednorazowe -czerwiec/lipiec:
buniaaga - 20 zł
edek i tata- 75 zł
kaszanka - 30 zł
suślik - 50 zł
Agnieszka z FB - 194 zł
suślik - 15 zł
bazarek I- 549,30 zł
Razem: 933,30 zł

deklaracje stałe - lipiec:
dreag - 50 zł
rodzinka - 20 zł
edek - 25 zł
birda74 - 50 zł
Anettta - 10 zł
Razem: 155 zł

Wydatki:
- 20 zł - szczepienie (par.)
- 15 zł - odrobaczenie (par.)
- 15 zł - pipeta od kleszczy (par.)
- 10 zł - leki uspokajające (par)
- 157 zł - karma (par.)
- 63 zł - szelki (par.)
- 0 zł - hotelik za czerwiec :)
- 300 zł - hotelik za lipiec
- 25 zł - pakiet startowy dla koci Mani (kołnierz, jedzonko) - par.
Razem: 605 zł
SALDO na 31.07.2011: 933,30 zł + 155zł - 605 zł = 483,30 zł

deklaracje stałe i jednorazowe- sierpień
Anetta - 10 zł (VII) + 30 zł (IX)
dreag - 50 zł (1 VIII)
rodzinka - 20 zł (23 VIII)
edek - 25 zł (4 VIII)
birda74 - 100 zł (26 VIII)
bazarek II - 200 zł
bazarek III - 186,50 (26VIII)
Razem: 635 zł
Wydatki:
- 300 zł - hotelik (w tym karma 149zł - par.)
Razem: 335 zł
SALDO na 31.08.2011: 483,30 + 335 zł = 801,80

Wydatki na inne psiaki potrzebujące pomocy:
- 100 zł na karmę dla Sary ze schroniska
http://www.dogomania.pl/threads/213593-SARA-MA-JUŻ-DS-)-w-BIAŁYMSTOKU
- 50 zł przekazałam Duszkowi:
http://www.dogomania.pl/threads/2141...ami..../page13 (post 271)
- 25 zł dla mojej znajdy Agi na szczepienie- pieniądze przekazane dla jaanny019:
http://www.dogomania.pl/threads/5746...e-DT.../page15(post 7319 i dalej).
-125 zł przelane na Pixi i Dixi na prośbę edek:
http://www.dogomania.pl/threads/205895-Pixie-i-Dixie-450-zł-długu-(?p=17714165&posted=1#post17714165
- 20 zł dla Kai (za październik)
- 100 zł jednorazowe na operację:
http://www.dogomania.pl/threads/215175-Kaja-przytulaśna-13-letnia-sunia-od-dwóch-lat-mieszka-w-blaszanym-garażu.
- 80 zł na podróż Gareta do nowego domku:):
http://www.dogomania.pl/threads/204351-Garet-śliczny-pies-w-typie-ON-potrzebuje-wsparcia-finansowego
- 50 zł na sterylki suń z Jednostki wojskowej (post 745):
http://www.dogomania.pl/threads/207963-POMOCY!!-dzikie-suczki-z-jednostki-wojskowej-ZNOWU-w-ciąży!
- 20 zł dla suni Ondry:
http://www.dogomania.pl/threads/218898-gt-gt-gt-Jamniczka-w-typie-corgi-ONDRA-z-Kotlisk-POMÓŻ-jej-wyjść-z-KOSZMARU
- 231,80 zł - dla Konika:
http://www.dogomania.pl/threads/221165-Psiak-Konik-już-nie-śpi-na-śniegu-w-lesie-BARDZO-POTRZEBNE-DEKLARACJE-NA-HOTEL!/page7
Saldo: 0 zł

Edited by dreag
Posted

Jestem przekonana, że Negro najlepiej by się czuł właśnie na swoim podwórku:lol:, on uwielbia świeże powietrze i słonko, tylko nie z perspektywny łańcucha:shake:.

Cholera wie, czy to magnes czy co. Ja bym raczej stawiała na podłych ludzi, wrrrrr:mad:. Tu ciągle jakaś bieda się kręci:roll:, rzadko kiedy przestój.

Guest monia3a
Posted

Agnieszka on jest wielkości owczarka czy mniejszy ??

Guest monia3a
Posted

Zastanawiam się czy nie zaproponować go pewnej rodzince. Oni właśnie chcą dużego psa na podwórko z wstępem do domu.

Posted

Negro trochę kuleje, ale łazi.
Wczoraj wieczorem jedna sunia zobiła szczepę z psem, właścicielka kawalera wiszczała wniebogłosy. Przestraszyłam się, że to Negro piszczy, bo go ktoś bije:-o. Ale szczęście nie. Dobrze, że okazało się, czyj to zwierz, bo zaraz zwaliliby na Bogu ducha winnego bezdomniaka:roll:.

Negro lubi zakopywać zdobycze na gorsze czasy, ma kilka swoich spiżarni, wyczaiłam z okna:).

Proszę o zaglądanie i podnoszenie tematu chociaż;).

A tak zapytam, może ktoś chciałby się podzielić groszem:cool3:??

50 zł miesięcznie miałby ode mnie, ale jeszcze tyyyyle brakuje...

Posted

Jaki on piękny. On jest podobny do labka. Nie ma na dogo kogoś z fundacji od labków. Może pomogli by. Boże jak mi go szkoda, mam nadzieję, że krzywda mu się nie stanie.

Posted

edek napisał(a):
Jaki on piękny. On jest podobny do labka. Nie ma na dogo kogoś z fundacji od labków. Może pomogli by. Boże jak mi go szkoda, mam nadzieję, że krzywda mu się nie stanie.

Ula_cz jest od labków. Można by ją spytać. Albo bezpośrednio na labradory.info uderzać. chociaż Ula jest koordynatorem to może jednak z nią rozmawiać na ten temat?

Posted

suślik napisał(a):
Ula_cz jest od labków. Można by ją spytać. Albo bezpośrednio na labradory.info uderzać. chociaż Ula jest koordynatorem to może jednak z nią rozmawiać na ten temat?

dreag uważam, że warto spróbować im szybciej uda się go zabrać tym lepiej

Guest monia3a
Posted

edek napisał(a):
dreag uważam, że warto spróbować im szybciej uda się go zabrać tym lepiej

Dobrze by było zabrać go ale mamy jednego psiaka, który miał niby pełne deklaracje, pojechał do hotelu i okazało się nagle, że brakuje do hotelu.
Tu póki co deklaracji stałych brak oprócz jednej od dreag.

Posted

edek napisał(a):

Fajny psiak, naprawdę. Boję się o niego. Spróbuję sprowadzić tu ula_cz. MOże akurat coś poradzi:)
Na hotelik trzeba 300 zł miesięcznie... A jak mówi monia3a deklaracji na razie nie widać. Mam jednak nadzieję, że ktoś się zlituje, chociaż jakieś drobne kwoty. Musi się udać!!!
Szukam chętnych przynajmniej na 3-4 miesiące, bo nie wiadomo ile będzie siedział. Jednorazowe wpłaty też mile widziane, cokolwiek...:modla:

Posted

monia3a napisał(a):
Dobrze by było zabrać go ale mamy jednego psiaka, który miał niby pełne deklaracje, pojechał do hotelu i okazało się nagle, że brakuje do hotelu.
Tu póki co deklaracji stałych brak oprócz jednej od dreag.

Ja pisałam o tym że wato się skontaktować z Ula_cz

Posted

dreag napisał(a):
Fajny psiak, naprawdę. Boję się o niego. Spróbuję sprowadzić tu ula_cz. MOże akurat coś poradzi:)
Na hotelik trzeba 300 zł miesięcznie... A jak mówi monia3a deklaracji na razie nie widać. Mam jednak nadzieję, że ktoś się zlituje, chociaż jakieś drobne kwoty. Musi się udać!!!
Szukam chętnych przynajmniej na 3-4 miesiące, bo nie wiadomo ile będzie siedział. Jednorazowe wpłaty też mile widziane, cokolwiek...:modla:

Trzeba rozsyłać zaproszenie na pw inaczej nie uda się zebrać deklaracji, jest strasznie ciężko :(