barbarasz49 Posted March 10, 2014 Posted March 10, 2014 Aśka Belkowska napisał(a):O naiwności, a ja myślałam, że poczytam o róznicach w karmach. :evil_lol: Mój Fidel zajada Festivala z Kober'sem, Britem pluł dalej niż widział. Serio pierwszy raz widziałam psiego "kopciuszka'. :mdleje: Josera Festival i Koeber's to dobre karmy tylko w składzie maja zboże, ale nie są to jakieś nadmierne ilości i np.kukurydza czy ryż nie zawierają glutenu na który niektóre psy są uczulone. Teraz na rynek wchodzi dużo karm bez zbożowych tyle tylko że są droższe,chociaż jak się poszuka w sklepach internetowych,to można znaleźć takie o w miarę przystępnych cenach. Nie wymieniam nazw, bo nie wiem w jakim przedziale cenowym możesz kupować karmy. Quote
barbarasz49 Posted March 10, 2014 Posted March 10, 2014 A tobie zabrakło inteligencji żeby umieć odróżnić przysłowia od cytatów? A co do inwektyw to przeczytaj dokładnie swoje posty,to zobaczysz kto jest specjalista od inwektyw. Akurat ja ich używać nie muszę, potrafię na obraźliwy post dosadnie odpowiedzieć bez posługiwania się furmańską łaciną. I może skończ już się kłócić i zajmij się tematem tego wątku! Quote
filodendron Posted March 10, 2014 Posted March 10, 2014 http://nauka.newsweek.pl/psy-wyewoluowaly-na-naszych-odpadkach,100754,1,1.html Jeszcze piętnaście lat badań i historia w jakimś takim stuletnim cyklu zatoczy koło - wyszliśmy od kaszy z mięsem, przeszliśmy przez super zbilansowane suche karmy, karmy premium, super premium, super hiper premium, holistyczne blablabla, przez mięso surowe, kości surowe, tusze, półtusze, dietę wilczą i na koniec jeszcze wrócimy do kaszy z mięsem ;) ;) Dobrze, że te nasze psy są takie elastyczne :D ;) Quote
barbarasz49 Posted March 10, 2014 Posted March 10, 2014 [quote name='filodendron']http://nauka.newsweek.pl/psy-wyewoluowaly-na-naszych-odpadkach,100754,1,1.html Jeszcze piętnaście lat badań i historia w jakimś takim stuletnim cyklu zatoczy koło - wyszliśmy od kaszy z mięsem, przeszliśmy przez super zbilansowane suche karmy, karmy premium, super premium, super hiper premium, holistyczne blablabla, przez mięso surowe, kości surowe, tusze, półtusze, dietę wilczą i na koniec jeszcze wrócimy do kaszy z mięsem ;) ;) Dobrze, że te nasze psy są takie elastyczne :D ;) Szacun!:smile: Newsweek to też mój ulubiony tygodnik,uważam,że można w nim znaleźć interesujące i co ważne obiektywne artykuły na każdy temat. Quote
filodendron Posted March 10, 2014 Posted March 10, 2014 Newsweek to akurat żaden autorytet w zakresie żywienia zwierząt. Po prostu krótko relacjonują szwedzkie badania, na dość wąskiej próbie zresztą. A ja się tylko uśmiecham pod nosem, bo gdy zaczynałam przygodę z psem osiem lat temu, to wszyscy mnie przekonywali, że tylko sucha karma, że nie dam rady sama, źle zbilansuje i w ogóle wyrośnie mi pokraka. Niektórzy zachowywali się niemal jak kreacjoniści - nie ma ewolucji, Bóg stworzył psa i suchą karmę do niego :evil_lol: Minęło parę lat i oto coraz częściej czytam dokładnie odwrotne opinie ale równie mocno emocjonalne - kto karmi suchą, to prawie że truje swojego psa a co najmniej świadomie szkodzi jego zdrowiu, bo pies niczym od wilka się nie różni i jeść powinien to samo co on (czyli właściwie to u nas głównie jelenie :razz:). I tak patrząc na te szwedzkie badania pomyślałam sobie, że jeszcze parę/paręnaście lat i pewnie poczytam na forach, że najbardziej naturalnym jedzeniem dla psa są resztki z ludzkiego stołu alias niedoszła zawartość śmietnika. No, prawie ;) I tym sposobem historia zatoczy koło :p Quote
barbarasz49 Posted March 10, 2014 Posted March 10, 2014 Ja nie napisałam,że Newsweek jest dla mnie autorytetem w zakresie żywienia zwierząt,akurat w tym temacie kieruję się zdaniem prawdziwych autorytetów.Stwierdziłam tylko że cenię ten tygodnik za interesujące i w miarę obiektywne artykuły na każde tematy, dodaję że m.in. również w kwestii zwierząt. Co do karmienia psów (i nie tylko) to masz niepodważalną rację,zmieniają się mody w zasadzie na wszystko i to co dzisiaj jest cacy w przyszłości może być be. W sumie to nie ma co kruszyć kopii o to jakie karmienie psa jest lepsze,ważne żeby służyło zdrowiu naszego ukochanego psiaka.:lol: Quote
Juniasnel Posted March 26, 2014 Posted March 26, 2014 Jak tak sobie czytam to forum to większość karm (nie licząc tych tłoczonych na zimno) ma sporo minusów. Jak kupiłem pieska to dostałem wyprawke od Royala i powiem szczerze ze nie byl to najlepszy posiłek dla mojego czworonoga ;/ Kilka miesięcy temu natrafilem na internetowy POLSKI sklep Vollmersa. Zamówilem vollmer's broken i w gratisie dostałęm snacki + suszone mięso wołowe. Do dziś mój piesek zajada suszone mięso aż mu uszy latają :). Podobno 1 kg ich mięsa równa się 4 kg świeżego, czy to możliwe ? Ale tak czy inaczej wybór karm jakie daje ich sklep jest spory i można naprawdę zróżnicowane diety tworzyć, wiadomo NIEMIECKI produkt. Quote
filodendron Posted March 26, 2014 Posted March 26, 2014 Juniasnel napisał(a): Podobno 1 kg ich mięsa równa się 4 kg świeżego, czy to możliwe ? A suszyłeś kiedyś mięso? Albo jadłeś kabanosy czy inną suchą kiełbasę? Quote
Macia Posted March 26, 2014 Posted March 26, 2014 filodendron napisał(a):A suszyłeś kiedyś mięso? Albo jadłeś kabanosy czy inną suchą kiełbasę? Spójrz na wypowiedzi tej osoby. Zarejestrowana dzisiaj i na 15 postów praktycznie wszystkie o tej karmie ;). Chodzi o zainteresowanie produktem po prostu. Quote
filodendron Posted March 26, 2014 Posted March 26, 2014 Macia napisał(a):Spójrz na wypowiedzi tej osoby. Zarejestrowana dzisiaj i na 15 postów praktycznie wszystkie o tej karmie ;). Chodzi o zainteresowanie produktem po prostu. Nio tak. I odgrzebywanie wątków sprzed lat.. Kurde, ile płacą za taki marketing szeptany? :evil_lol: To się może opłacać? Quote
Macia Posted March 26, 2014 Posted March 26, 2014 filodendron napisał(a):Nio tak. I odgrzebywanie wątków sprzed lat.. Kurde, ile płacą za taki marketing szeptany? :evil_lol: To się może opłacać? Może kolego odpowie, bo sama jestem ciekawa :lol:. Quote
Recommended Posts