Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Aśka Belkowska napisał(a):
O naiwności, a ja myślałam, że poczytam o róznicach w karmach. :evil_lol:
Mój Fidel zajada Festivala z Kober'sem, Britem pluł dalej niż widział.
Serio pierwszy raz widziałam psiego "kopciuszka'. :mdleje:

Josera Festival i Koeber's to dobre karmy tylko w składzie maja zboże, ale nie są to jakieś nadmierne ilości i np.kukurydza czy ryż nie zawierają glutenu na który niektóre psy są uczulone. Teraz na rynek wchodzi dużo karm bez zbożowych tyle tylko że są droższe,chociaż jak się poszuka w sklepach internetowych,to można znaleźć takie o w miarę przystępnych cenach. Nie wymieniam nazw, bo nie wiem w jakim przedziale cenowym możesz kupować karmy.

• Replies 85
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A tobie zabrakło inteligencji żeby umieć odróżnić przysłowia od cytatów? A co do inwektyw to przeczytaj dokładnie swoje posty,to zobaczysz kto jest specjalista od inwektyw. Akurat ja ich używać nie muszę, potrafię na obraźliwy post dosadnie odpowiedzieć bez posługiwania się furmańską łaciną. I może skończ już się kłócić i zajmij się tematem tego wątku!

Posted

http://nauka.newsweek.pl/psy-wyewoluowaly-na-naszych-odpadkach,100754,1,1.html
Jeszcze piętnaście lat badań i historia w jakimś takim stuletnim cyklu zatoczy koło - wyszliśmy od kaszy z mięsem, przeszliśmy przez super zbilansowane suche karmy, karmy premium, super premium, super hiper premium, holistyczne blablabla, przez mięso surowe, kości surowe, tusze, półtusze, dietę wilczą i na koniec jeszcze wrócimy do kaszy z mięsem ;) ;) Dobrze, że te nasze psy są takie elastyczne :D ;)

Posted

[quote name='filodendron']http://nauka.newsweek.pl/psy-wyewoluowaly-na-naszych-odpadkach,100754,1,1.html
Jeszcze piętnaście lat badań i historia w jakimś takim stuletnim cyklu zatoczy koło - wyszliśmy od kaszy z mięsem, przeszliśmy przez super zbilansowane suche karmy, karmy premium, super premium, super hiper premium, holistyczne blablabla, przez mięso surowe, kości surowe, tusze, półtusze, dietę wilczą i na koniec jeszcze wrócimy do kaszy z mięsem ;) ;) Dobrze, że te nasze psy są takie elastyczne :D ;)

Szacun!:smile: Newsweek to też mój ulubiony tygodnik,uważam,że można w nim znaleźć interesujące i co ważne obiektywne artykuły na każdy temat.

Posted

Newsweek to akurat żaden autorytet w zakresie żywienia zwierząt. Po prostu krótko relacjonują szwedzkie badania, na dość wąskiej próbie zresztą. A ja się tylko uśmiecham pod nosem, bo gdy zaczynałam przygodę z psem osiem lat temu, to wszyscy mnie przekonywali, że tylko sucha karma, że nie dam rady sama, źle zbilansuje i w ogóle wyrośnie mi pokraka. Niektórzy zachowywali się niemal jak kreacjoniści - nie ma ewolucji, Bóg stworzył psa i suchą karmę do niego :evil_lol: Minęło parę lat i oto coraz częściej czytam dokładnie odwrotne opinie ale równie mocno emocjonalne - kto karmi suchą, to prawie że truje swojego psa a co najmniej świadomie szkodzi jego zdrowiu, bo pies niczym od wilka się nie różni i jeść powinien to samo co on (czyli właściwie to u nas głównie jelenie :razz:). I tak patrząc na te szwedzkie badania pomyślałam sobie, że jeszcze parę/paręnaście lat i pewnie poczytam na forach, że najbardziej naturalnym jedzeniem dla psa są resztki z ludzkiego stołu alias niedoszła zawartość śmietnika. No, prawie ;) I tym sposobem historia zatoczy koło :p

Posted

Ja nie napisałam,że Newsweek jest dla mnie autorytetem w zakresie żywienia zwierząt,akurat w tym temacie kieruję się zdaniem prawdziwych autorytetów.Stwierdziłam tylko że cenię ten tygodnik za interesujące i w miarę obiektywne artykuły na każde tematy, dodaję że m.in. również w kwestii zwierząt.
Co do karmienia psów (i nie tylko) to masz niepodważalną rację,zmieniają się mody w zasadzie na wszystko i to co dzisiaj jest cacy w przyszłości może być be. W sumie to nie ma co kruszyć kopii o to jakie karmienie psa jest lepsze,ważne żeby służyło zdrowiu naszego ukochanego psiaka.:lol:

• 3 weeks later...
Posted

Jak tak sobie czytam to forum to większość karm (nie licząc tych tłoczonych na zimno) ma sporo minusów. Jak kupiłem pieska to dostałem wyprawke od Royala i powiem szczerze ze nie byl to najlepszy posiłek dla mojego czworonoga ;/ Kilka miesięcy temu natrafilem na internetowy POLSKI sklep Vollmersa. Zamówilem vollmer's broken i w gratisie dostałęm snacki + suszone mięso wołowe. Do dziś mój piesek zajada suszone mięso aż mu uszy latają :). Podobno 1 kg ich mięsa równa się 4 kg świeżego, czy to możliwe ? Ale tak czy inaczej wybór karm jakie daje ich sklep jest spory i można naprawdę zróżnicowane diety tworzyć, wiadomo NIEMIECKI produkt.

Posted

filodendron napisał(a):
A suszyłeś kiedyś mięso? Albo jadłeś kabanosy czy inną suchą kiełbasę?

Spójrz na wypowiedzi tej osoby. Zarejestrowana dzisiaj i na 15 postów praktycznie wszystkie o tej karmie ;). Chodzi o zainteresowanie produktem po prostu.

Posted

Macia napisał(a):
Spójrz na wypowiedzi tej osoby. Zarejestrowana dzisiaj i na 15 postów praktycznie wszystkie o tej karmie ;). Chodzi o zainteresowanie produktem po prostu.

Nio tak. I odgrzebywanie wątków sprzed lat.. Kurde, ile płacą za taki marketing szeptany? :evil_lol: To się może opłacać?

Posted

filodendron napisał(a):
Nio tak. I odgrzebywanie wątków sprzed lat.. Kurde, ile płacą za taki marketing szeptany? :evil_lol: To się może opłacać?

Może kolego odpowie, bo sama jestem ciekawa :lol:.