agusiazet Posted September 7, 2011 Author Posted September 7, 2011 Zapraszam do Nuki, może zajrzy tu ktoś, kto ma dobry pomysł na sunię! Quote
Onaa Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Chyba najlepszy byłby domowy dt ale z ogródkiem. Na ogłaszanie suni i szukanie jej domku stałego to chyba jeszcze za wcześnie ? Quote
AgaG Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Co do tych szelek i powarkiwania przy chęci ich wkładania. Radziłabym z mojego doświadczenia uczenia życia psów po przejsciach, aby nie rezygnować z szelek, obroży itd. Osoba, której Nuka ufa, rozumiem że jest to Pani Iza powinna poświęcić czas na stopniowe wytwarzanie pozytywnych skojarzeń z szelkami. Robi się to tak: najpierw kładzie szelki przy psie, na szelkach kawałek czegoś pysznego..i tak wiele razy nawet dobrze pokazac szelki; zawołac wesolo: szeleczeki i nagrodę psu dać. Dawać ją tylko wtedy, gdy się uspokaja i nie warczy. Potem kłaść szelki na psie (na grzbiecie na sekundę i znów nagroda.. Po wielu razach ćwiczenia włożyć jedną łapę w szelki, nagroda i... i tak powtarzać.. za jakiś czas druga łapę i nagroda plus pochwała: grzeczna sunia wesołym głosem .. itd... natomiast ważne jest dobranie szelek. Zrobię dziś zdjęcie tych, które ostatnio kupiłam dla Daisy z Mielca, bo bałam się że przestraszy się taksówki, a musiałam z nią pojechać do kliniki na rtg. I w ogóle porobię zdjęcia "osprzętu" z ktorego żaden pies mi się nie wyrwał, a miałam cholernie uparte i lękliwe :) Chętnie doradzę, co jej kupić o jakiej konstrukcji. Ile ona waży? I ile wynosi odległość od miejsca, gdzie szyja przechodzi w tułów (ale patrząc z góry na psa - na kark do takiego miejsca na karku, że jak się od tego punktu wyznaczy linię w dół - w stronę łap, to ta linia znajdzie się pod pachami? Może niejasno pytam, jak zdjęcia zrobię jutro i komuś prześlę, to wytłumaczę.. NUKA MUSI SIĘ NAUCZYĆ CHODZENIA W TYM I POLUBIĆ TO, BO INACZEJ SZANSE NA JEJ NORMALNE FUNKCJOWANIE BĘDĄ ŻADNE, ZWŁASZCZA, ŻE NAUCZENIE PSA "KTO JEST SZEFEM" ŁĄCZY SIĘ TEZ Z NAUKĄ CHODZENIA NA SMYCZY. Wazne jest by pracowac metodą nagradzania ale tylko gdy sunia jest grzeczna dajemy nagrodę.. Ona musi załapac, że widok szelek, spokoj przy ich wkładaniu, tylko jej się opłaci :) Quote
Onaa Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Super AgaG to opisałaś :). Tylko pytanie czy pani Iza będzie miała na to czas ? Quote
AgaG Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Dogo07 napisał(a):Super AgaG to opisałaś :). Tylko pytanie czy pani Iza będzie miała na to czas ? Jeśli hotel nie ma czasu choćby na to, to powinien mieć wolontariuszy, który pracują z psem, w innym przypadku hotel jest przechowalnią i oczywiście jakoś tam cenną, jeśli np. psu groziło zagryzienie w schronie, ale postępów nie będzie żadnych. Niestety. Nie mam czasu czytać wątku całego i nie wiem, od kiedy Nuka jest w hotelu, ale błędem było, że nie zaczęło się z nią pracy niemal od pierwszego dnia pobytu. Pies wtedy od razu przyjmuje jako normalne nowe reguły, a tak ona się poczuła pewnie w hotelu, skoro miała święty spokój i robiła co chciała, i to ona usiłuje stawiać warunki. :) Quote
agusiazet Posted September 7, 2011 Author Posted September 7, 2011 Aga, dziękujemy za rady. Teraz tylko, czy jest szansa wprowadzić je w życie? Quote
Owieczka Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Już odpisuję na wszystkie pytania. Zacznijmy od tego że nikt nie wiedział jaka Nuka tak na prawde jest i jakich warunków wymaga. Teraz wiemy i powinnyśmy szukać jej warunków które jej pomogą być normalnym psem. 1. Nuka od pierwszych dni miała na sobie szelki i było ćwiczone wkładanie i zdejmowanie ich. Nie było przy tym większych problemów. Nuka się otwierała z dnia na dzień jednak od pewnego czasu nie ma większych postępów. Nie bardzo chce uczyć się nowych rzeczy. Wszystko bardzo ją przeraża. Tak jak by zamknęła się na ludzi. 2. Nuka cały czas załatwia sie w boksie. Czasem zrobi siusiu na zewnątrz ale ogólnie widać jej niepewność. 3. Z innymi psami się ogólnie zgadza bo się boi na tyle że każdemu po prostu ulega. 4. Chodzenie na smyczy: Z tym jest problem ponieważ Nuka jak tylko poczyje jakieś ograniczenie swobody to próbuje uciekać, co kończy się szarpaniem i wirowaniem na smyczy a także gryzieniem jej w celu uwolnienia się co tylko pogłębia jej strach przed smyczą. Ostatnie próby skończyły sie tym, że szelki po prostu się rozpięły ( bo są na zatrzaski) jak Nuka zaczęła się szarpać, rzucać i gryźć smycz. Jutro wstawię zdjęcia z jej wyczynów. Strasznie mi szkoda tej psiny i więcej nie podejmę się próby chodzenia na smyczy głównie dlatego ze jestem tam raz na jakiś czas, Nuka mi aż tak nie ufa, nie jest ze mną na codzień i to nie ma sensu. Boje się że zrobię jej większą krzywdę niż wyrządzono jej do tej pory. Niestety nie da się z Nuką za bardzo ćwiczyć nagradzając ją bo niby jak, jeśli Ona nie przyjmuje żadnych pokarmów gdy w pobliżu jest człowiek :( Żadne smakołyki, jedzenie, kiełbaski, paszteciki, puszeczki itp nie działają. Ona boi się człowieka i to należało by najpierw z nią ćwiczyć. Moim skromnym zdaniem to jak najszybciej należało by ją przenieść do domowego tymczasu lub hotelu, umieścić w kenelu gdzie będzie mogła spokojnie obserwować czując się bezpieczna i gdzie będzie miała ciągły kontakt z człowiekiem. Potem dopiero zaczynać jakąkolwiek pracę. U Izy nie ma takiej możliwości, jest za dużo psiaków i to nie są domowe warunki. Nie rozumiem dlaczego boks w którym znajduje się Nuka nazywacie szopą?!! Żadna z Was tam nie była i nie widziała na żywo. To jest murowany budynek, zadaszony. Wcześniej był tam garaż a z tego co wiem to sporo hotelików ma boksy właśnie w przerobionym garażu... Co do ocieplonej budy: Było lato a w boksach dość duszno więc nie wiem po co Iza miała tam wstawiać jeszcze ocieplane budy ? Na zieme wszystkie budy są ocieplane steropianem a do bud wkładane jest siano. Nie wiem po co to psiakom latem... Do tego na zimę będą założone drzwi do budynku bo na lato były zdjęte. Quote
agusiazet Posted September 7, 2011 Author Posted September 7, 2011 Dziękujemy za odpowiedzi:) Ale co ze sterylką, czy zbadaniem stanu zdrowia Nuki? Quote
zadra Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Moim zdaniem Nuce potrzrebny jest czas na przystosowanie do nowych warunków.Z doświadczenia wiem,że czasami trwa to długo.Miałam na tymczasię sunię ,ktora zachowywała się bardzo podobnie. Quote
dusje Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Nuka,psinko :lol: pokochaj ludzia bo my ciebie bardzo kochamy :loveu: Quote
agusiazet Posted September 8, 2011 Author Posted September 8, 2011 Czyli szukamy domowego tymczasu??? Quote
Onaa Posted September 8, 2011 Posted September 8, 2011 Ja zapytam jeszcze, teraz sunia jest w mazowieckim tak ? Quote
Tola Posted September 8, 2011 Posted September 8, 2011 agusiazet napisał(a):Czyli szukamy domowego tymczasu??? Tak - szukamy nowego tymczasu. Ogłoszenie Nuki ukaże się dopiero w listopadowym numerze PP - dostałam dzisiaj maila z redakcji. Quote
Owieczka Posted September 8, 2011 Posted September 8, 2011 agusiazet napisał(a):Dziękujemy za odpowiedzi:) Ale co ze sterylką, czy zbadaniem stanu zdrowia Nuki? Ogólne badanie czyli ogledziny może zrobić nasz wet ale... odpłatnie i liczy też sobie za dojazd ;/ Niedługo będzie jeździł i szczepił psy na wściekliznę to może wtedy uda się mu podsunąć Nukę, co Wy na to ? Jednak to będą tylko oględziny i to bardzo powierzchowne ;/ Innego weta tutaj nie ma. Dogo07 napisał(a):Ja zapytam jeszcze, teraz sunia jest w mazowieckim tak ? W zasadzie to już Łódzkie ale jak by granica z mazowieckim. Jeśli jest jakakolwiek szansa dla Nuki to myślę że warto spróbować domowego tymczasu nawet jesli tylko na próbę. Tola napisał(a):Tak - szukamy nowego tymczasu. Ogłoszenie Nuki ukaże się dopiero w listopadowym numerze PP - dostałam dzisiaj maila z redakcji. Super !! chociaż i tak Nuka na dzień dzisiejszy nie nadaje się do zwykłej adopcji :( Może jednak jakiś mały cud... Quote
Tola Posted September 8, 2011 Posted September 8, 2011 Liczę na cud - zdarzały sie juz nam kilkakrotnie dzięki PP - Trzyłapek Tabs, Aza z lasu Quote
Owieczka Posted September 8, 2011 Posted September 8, 2011 handzia napisał(a):Owieczko przelewam do Ciebie zaległe 98 zł za Nukę za pierwszy miesiąc :) Dusje wpłaciła 52 wcześniej :) Zapytam również o to czy kupowane były preparaty na pchły i robaki? Ach i jeszcze przypomniało mi się, że za transport nie zapłacone, Owieczko, napisz ile to razem będzie. Aga, wpisz te 98 zł do rozliczenia :) Już teraz nie pamiętam ile za ten transport było , gdzieś na wątku jest. Handziu ja sie już pogubiłam w tych rozliczeniach i nie ukrywam że ( jak zawsze ) licze na Ciebie :) Ja zawsze daje proszki na robaki psiakom nowo przybyłym ( z moich prywatnych zapasów które się już skończyły... ) Nuka dostała Dephinel Plus ale myśle że przydało by się jej porządne odrobaczenie jakimś lepszym środkiem. Krople mam Fiprex ale nie mam do nich paragonu bo były kupowane w dużej ilości dla mnie prywatnie więc jak chcecie. Quote
agusiazet Posted September 8, 2011 Author Posted September 8, 2011 Bardzo potrzebny tymczas domowy dla Nuki!!! Quote
handzia Posted September 8, 2011 Posted September 8, 2011 Z tego co pamiętam to za transport było 60 zł. Wyślę za transport 60 (po 30 od Nuki i od Jadzi) i za leki. Tylko nie wiem ile za te leki :) No i jeszcze za drugi miesiąc za Nukę 150 zł. Wyślę razem całą sumę :) Quote
agusiazet Posted September 9, 2011 Author Posted September 9, 2011 Może ktoś ma pomysł jak zmienić tytuł wątku, aby ten tymczas znaleźć??? Quote
AgaG Posted September 9, 2011 Posted September 9, 2011 agusiazet napisał(a):Może ktoś ma pomysł jak zmienić tytuł wątku, aby ten tymczas znaleźć??? Nuka całe życie w schronie, tymczas na już! bo nigdy domu nie znajdzie Quote
dusje Posted September 9, 2011 Posted September 9, 2011 Moze ciocia Poker zaradzi? Zapytajcie Ja,czy bedzie mogla przyjac Nuke.Domowy tymczas i 2 wlasne psiaki terapeuci :lol: Zeby tylko mogla wziac maluszke.... Quote
Tola Posted September 10, 2011 Posted September 10, 2011 dusje napisał(a):Moze ciocia Poker zaradzi? Zapytajcie Ja,czy bedzie mogla przyjac Nuke.Domowy tymczas i 2 wlasne psiaki terapeuci :lol: Zeby tylko mogla wziac maluszke.... Spróbuję napisać do Poker, miała juz zamojską sunię na tymczasie... Quote
Recommended Posts