Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 673
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

czy od 01 stycznia 2012 nie wolno bedzie pseudo sprzedawac na alegro na bazarach gieldach ,tarowiskach ,wystawach ,przed wystawami psow doroslych i szczeniakow?

Posted

shila1404 napisał(a):
a na wystawach nie mozna juz od dawna sprzedawac szczeniat z tego co wiem

Poprawka - na terenie wystaw oraz przed wystawami, na giełdach i targowiskach nie mogą sprzedawać szczeniąt członkowie ZKwP. Jako, że brama przed wystawą nie jest miejscem wystawy, giełdą ani targowiskiem, mogą sprzedawać tam pseudohodowcy - można się jedynie przyczepić o handel w miejscu niedozwolonym/bez zezwolenia.

Posted

ostatnio przed wystawa w Warszawie 17.07.2011 jakas kobieta sprzedawała szczenieta jak twierdziała na sprzedaz miała szczenieta z rodowodem i bez roznych ras , westy , yorki , labki , sznaucery i spaniele jak sie nie myle

Posted

Ale czy na pewno można sprzedawać przed wystawą? Mi się wydaje, że nie. U mnie w mieście zawsze były tłumy z tymi biednymi niuniami w klatkach, a w tym roku stała tylko jakaś nawiedzona baba z pekińczykiem, ale nie wiem, czy był jej, czy chciała sprzedać, bo nie miałam okazji spytać.

Posted

bobroska. napisał(a):
Ale czy na pewno można sprzedawać przed wystawą? Mi się wydaje, że nie. U mnie w mieście zawsze były tłumy z tymi biednymi niuniami w klatkach, a w tym roku stała tylko jakaś nawiedzona baba z pekińczykiem, ale nie wiem, czy był jej, czy chciała sprzedać, bo nie miałam okazji spytać.

Nie wiem czy ktoś z tąd był na wystawie w Opolu ~5 lat temu. Uliczka przy wystawie zawsze była obładowana przez szczeniaki rasowe i nie. Nie pamiętam co dokładnie się stało (afera, albo coś), ale następnego roku nie było żadnego szczeniaka. I chyba były tabliczki "Zakaz sprzedaży psów".

A rok, albo dwa lata temu pod wejściem na wystawe w Raciborzu, w kartonowym pudełku były sprzedawane szczeniaki, które jeszcze nawet nie chodziły...

Posted

ladySwallow napisał(a):
Na targowiskach, targach i giełdach.

a na bazarach? w sklepach?
zawsze można się kłócić oto co kto rozumie przez "targowisko".
allegro nie jest targowiskiem, targiem, ani giełdą.

Posted

pa-ttti napisał(a):
a na bazarach? w sklepach?
zawsze można się kłócić oto co kto rozumie przez "targowisko".
allegro nie jest targowiskiem, targiem, ani giełdą.

Zacytowałam Ci dokładnie to, co zapamiętałam z ustawy.

Posted

zapytajcie sie tych co byli w sejmie?
moze gdzies jest napisane?
Z tego co czytalm na wystawach ,bazarach itd nie wolno sprzedawac szczeniakow i psow doroslych ,tylko wolno kupowac u hodowcow zrzeszonych w ZK albo w schronisku ,lub u org prozwierzecych

Posted

xxxx52 napisał(a):
zapytajcie sie tych co byli w sejmie?
moze gdzies jest napisane?
Z tego co czytalm na wystawach ,bazarach itd nie wolno sprzedawac szczeniakow i psow doroslych ,tylko wolno kupowac u hodowcow zrzeszonych w ZK albo w schronisku ,lub u org prozwierzecych

A gdzie to czytałaś? Wklej link.

Posted

pa-ttti napisał(a):
LadySwallow, masz może link do pełnej treści ustawy? nie mogę nigdzie znaleźć a ciekawa jestem co tam wymyślili

Pełnej treści nie widziałam - wczoraj gdzieś miałam ten link do nowelizacji, ale mi uciekł i nie mogę znaleźć...

Posted

karola&gacek napisał(a):
Nie wiem czy ktoś z tąd był na wystawie w Opolu ~5 lat temu. Uliczka przy wystawie zawsze była obładowana przez szczeniaki rasowe i nie. Nie pamiętam co dokładnie się stało (afera, albo coś), ale następnego roku nie było żadnego szczeniaka. I chyba były tabliczki "Zakaz sprzedaży psów".

A rok, albo dwa lata temu pod wejściem na wystawe w Raciborzu, w kartonowym pudełku były sprzedawane szczeniaki, które jeszcze nawet nie chodziły...

O Boże, a ja myślałam że te czasy już dawno się skończyły :sad: Mam Babcię w Koszalinie, jako dziecko spędzałam tam wakacje. Zawsze w lipcu była wystawa (jest i do dzisiaj) no i przed wystawą- szczeniaki... Nie powiem, jako dziecku marzącym o piesku bardzo mi się to podobało...:roll: Ale już dawno proceder ten się skończył, i myślałam, że skoro tam, to i gdzie indziej też...
Ja nawet swoich dorosłych psów nie lubię wystawiać w upały- a co dopiero szczenięta, które ledwo co nauczyły się kontrolować temperaturę ciała...:sad:

Posted

Szlag mnie trafi! Kuzynka kupiła sznaucera, jej ojciec właśnie przed chwilą zadzwonił do mojej mamy zapytać, czym go karmić, bo w „hodowli” dostawał wątróbkę z kaszą! Jedziemy do nich jutro albo pojutrze, nie wiem, co zrobić, zaraz zapytam na sznaucerach czy mogą jeść gotowane, oczywiście co innego niż to co teraz je! Ma miesiąc i wygląda tak, sznaucer z niego zaebisty będzie:

Posted

bobroska. napisał(a):
Szlag mnie trafi! Kuzynka kupiła sznaucera, jej ojciec właśnie przed chwilą zadzwonił do mojej mamy zapytać, czym go karmić, bo w „hodowli” dostawał wątróbkę z kaszą! Jedziemy do nich jutro albo pojutrze, nie wiem, co zrobić, zaraz zapytam na sznaucerach czy mogą jeść gotowane, oczywiście co innego niż to co teraz je! Ma miesiąc i wygląda tak, sznaucer z niego zaebisty będzie:

kurcze nie widze zdjecia :(

Posted

widać, sznaucer jak się patrzy:)
a Twoja kuzynka to jakaś bogata? ciekawe ile za niego dała, ale mnie by na takiego kundelka choćby i za 100zł nie było stać. bogaty naród mamy, kundelki kupują zamiast brać za darmo ze schroniska:)

Posted

arielka186 napisał(a):
O Boże, a ja myślałam że te czasy już dawno się skończyły :sad: Mam Babcię w Koszalinie, jako dziecko spędzałam tam wakacje. Zawsze w lipcu była wystawa (jest i do dzisiaj) no i przed wystawą- szczeniaki... Nie powiem, jako dziecku marzącym o piesku bardzo mi się to podobało...:roll: Ale już dawno proceder ten się skończył, i myślałam, że skoro tam, to i gdzie indziej też...
Ja nawet swoich dorosłych psów nie lubię wystawiać w upały- a co dopiero szczenięta, które ledwo co nauczyły się kontrolować temperaturę ciała...:sad:

A giełda w Koszalinie co niedzielę jest pełna tych pseudohodowców..rozmnażają na potęgę..:mad:to łatwy zarobek..niestety mam kumpla co myśli podobnie ma pinczera z rodowodem i już słyszę,że szuka partnera dla swojej suczki bo KASA będzie:angryy:I taki właśnie ciemnogród panuje..:-(