Dorin91 Posted June 6, 2011 Posted June 6, 2011 [SIZE=3]14.06 Jaga została zaadoptowana bezpośrednio przez schronisko Bardzo zaniedbana pudlica, na razie nazwana Jaga. Może mieć ok. 2-3 lat, do schroniska trafiła z ulicy. Sunia jest chora, jest leczona przez schroniskowego weterynarza, ale nie wiemy dokładnie co jej jest. Przy jego leczeniu niestety marny jej los... Dlatego konieczna jest wizyta w lecznicy w celu zdiagnozowania psa. Przydałoby się jej USG, bo ma dziwny brzuch. Jedna z wolontariuszek zaoferowała się, aby pokryć koszty diagnostyki suni. Efekty wizyty u weta: "Jaga była u weterynarza - nie jest w ciąży, w obrazie USG narządy wewnętrzne są prawidłowe. Miała też zbadaną krew - nerki w porządku, ale próby wątrobowe są podniesione. Wskazane byłoby przestawienie jej na dietę wątrobową co w schronisku jest niewykonalne Sunia ma początki zaćmy." Oto psina: W sobotę dziewczyny obcięły sunię nożyczkami, teraz wygląda tak: Prawdopodobnie suczka została wyrzucona z pseudohodowli. Miała takie kołtuny na łapach, jakby non stop siedziała/leżała, pazury koszmarne. Wczoraj skończyła jej się kwarantanna, więc można ją zabrać ze schroniska, gdzie jej los jest bardzo, bardzo niepewny mówiąc delikatnie... Jak widziałam ją w sobotę to cały czas leżała, prawie w ogóle się nie ruszała. Po obcięciu trochę odżyła. Nie da sobie rady w schronisku :( Po takich przejściach zasługuje na lepszy los. Kontakt w sprawie psa: Kasia - 518119943, salccia@yahoo.com lub Emilia - 664 768 580, emisia.p@wp.pl Quote
Guest AnetaR Posted June 6, 2011 Posted June 6, 2011 Ktoś ponoć myślał, że ona jest niewidoma, a biedaczka nic nie widziała przez te kłaki! Oczywiście zapisuję ^^ Quote
gosia2313 Posted June 6, 2011 Posted June 6, 2011 Zapisuję wątek Jagi - wpisałam jej takie imię na albumach, żeby nie była tylko "pudlicą" :( Quote
abra64 Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 dziewczyny miała sunia jechac na usg wiecie cos? szukajmy jej domu bardzo jej potrzebny Quote
gosia2313 Posted June 8, 2011 Posted June 8, 2011 Teraz wygląda o wiele lepiej, a ta kupa sierści... ! :O Quote
abra64 Posted June 10, 2011 Posted June 10, 2011 DZIEWCZYNY BARDZO PILNE !!!!! CHODZI O NASZĄ PUDLICE Jaga była u weterynarza - nie jest w ciąży, w obrazie USG narządy wewnętrzne są prawidłowe. Miała też zbadaną krew - nerki w porząku, ale próby wątrobowe są podniesione. Wskazane byłoby przestawienie jej na dietę wątrobową co w schronisku jest niewykonalne :( Sunia ma początki zaćmy. BARDZO PROSZĘ O POMOC ONA NIE PRZEŻYJE W TYM SCHRONISKU Quote
gosia2313 Posted June 10, 2011 Posted June 10, 2011 I została przeniesiona z 36 do izol. 7 ( jest z Wezyrem i jakimiś jeszcze psami). Quote
necianeta89 Posted June 10, 2011 Posted June 10, 2011 Ojej, biedna :( zapiszę..... bo niestety nie mogę jej dać DT ani DS, mam nadzieję, że się coś prędko znajdzie! :) Quote
gosia2313 Posted June 10, 2011 Posted June 10, 2011 Może udałoby się ją wziąć chociaż na spacer w środę? ;> Quote
Dorin91 Posted June 10, 2011 Author Posted June 10, 2011 Jest z Wezyrem, Gibusiem i Fionką. Ja mam teraz tylko Bohuna na stałe, więc chętnie ją jutro wezmę na spacer ;) Quote
Borówka16 Posted June 10, 2011 Posted June 10, 2011 O ja pierdziu, jaka bida :placz: A te kłaki...jesoo..jeszcze chyba nigdy tyle nie widziałam :roll::-( Quote
gosia2313 Posted June 10, 2011 Posted June 10, 2011 Dorin91 napisał(a):Jest z Wezyrem, Gibusiem i Fionką. Ja mam teraz tylko Bohuna na stałe, więc chętnie ją jutro wezmę na spacer ;) Fajnie by było, gdyby mała wyszła na spacer ; ) Mam nadzieję, że będzie duużo i coraz więcej wolontariuszy ! :) Quote
Guest AnetaR Posted June 10, 2011 Posted June 10, 2011 Mam nadzieję, że nie będzie już wyglądała jakby zdechła :-( Quote
gosia2313 Posted June 10, 2011 Posted June 10, 2011 Dorota, jakby udało Ci się wyprowadzić Jagę i miałabyś taką możliwość to zrób jej jakieś fotki ;) Quote
Guest AnetaR Posted June 10, 2011 Posted June 10, 2011 O tak, fotki się przydadzą do firmówki ^^ Quote
Jaaga Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 Wstawcie ją w dziale 9 grupy, w pudlach. Może jakis miłosnik rasy ją dostrzeże. Są tu też Cioteczki zajmujące się pudlami, to podeślijcie ją. Chyba szybciej tak się coś zorganizuje. Miałam ze schronu na DT dwie pudelki, to dobre domy znalazły ekspresowo, tylko trzeba wysterylizowac i wypięknić dziewczynę. Pudle ze swoimi włosami są chyba najbiedniejsze w schroniskach, bo wygladają jak mokre, cuchnące mopy i nikt nawet oka na nich nie zawiesi. Quote
gosia2313 Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 Jadźka wyszła dzisiaj na spacerek ! Jak będzie Dorota może napisze coś więcej o psinie :) Quote
Dorin91 Posted June 11, 2011 Author Posted June 11, 2011 Najpierw napiszę, że zrobiłam dla Jagi wydarzenie na facebooku, więc jak macie to dołączajcie i zapraszajcie znajomych: http://www.facebook.com/event.php?eid=110647472360700#!/event.php?eid=110647472360700 Quote
Dorin91 Posted June 11, 2011 Author Posted June 11, 2011 [quote name='Jaaga']Wstawcie ją w dziale 9 grupy, w pudlach. Może jakis miłosnik rasy ją dostrzeże. Są tu też Cioteczki zajmujące się pudlami, to podeślijcie ją. Chyba szybciej tak się coś zorganizuje. Miałam ze schronu na DT dwie pudelki, to dobre domy znalazły ekspresowo, tylko trzeba wysterylizowac i wypięknić dziewczynę. Pudle ze swoimi włosami są chyba najbiedniejsze w schroniskach, bo wygladają jak mokre, cuchnące mopy i nikt nawet oka na nich nie zawiesi. Dzięki Jaaga ;) Na wątku pudli w potrzebie już jest wstawiona, wstawiłam ją też w psach mini i ozdobnych w potrzebie. No na razie to ona wygląda niestety strasznie :( Byłam z nią dzisiaj na spacerze. W boksie tylko leży przerażona i się trzęsie... Pierwsza rzecz w jej wykonaniu to wielka ucieczka - zwiała z boksu i uciekała po całym schronisku, nie dało jej się złapać, bo gryzła pracowników. W końcu weszła w jakąś szparę i musiała zostać złapana na pętlę... Po wyjściu ze schroniska zupełnie inny pies, od razu odżyła. Widać, że jest przeszczęśliwa, że mogła wyjść stamtąd choć na chwilę. Była łagodna w stosunku do ludzi i innych psów - albo je po prostu mijała, albo się obwąchiwała i odchodziła. Jak już troszeczkę mi zaufała to ciągle do mnie przychodziła, żeby ją głaskać, machała ogonkiem i lizała mnie po rękach. Kochany z niej pies, nie zasłużyła sobie na to, co ją spotkało :( Niestety jej stawy są bardzo obciążone - jak stoi to trzęsą jej się tylne łapy. Jestem wręcz przekonana, że jest z pseudohodowli, wyeksploatowana do granic możliwości :( Ciężko jej się chodzi i szybko się męczy - jak wracała to szła baaardzo wolno, obawiałam się czy dojdzie. Kilka zdjęć z dzisiaj: Doszłyśmy na plażę I Jaga pomoczyła sobie troszkę łapki :) Quote
Dorin91 Posted June 11, 2011 Author Posted June 11, 2011 Tutaj biegnie do mnie, bo odeszłam od niej na chwilę, żeby jej zrobić zdjęcie ;) Niestety nadal ma same kołtuny i strasznie podrażnioną skórę. Widać to na tym zdjęciu (zrobiłam je, bo zaintrygowała mnie ta blaszka, ale obrożę dostała ze schroniska i nie ma tatuażu, więc nie pochodzi z hodowli zarejestrowanej w ZKwP): I z przykrością muszę stwierdzić, że w rzeczywistości Jaga wygląda o wieeeele gorzej niż na zdjęciach :( Quote
gosia2313 Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 A wiadomo od czego ma podrażnioną skórę? Czy to też się wiąże z tym, że powinna być na diecie wątrobowej? Quote
Guest AnetaR Posted June 11, 2011 Posted June 11, 2011 Biedna psina! Ale przynajmniej sobie pochodziła troszku ^^ Quote
Dorin91 Posted June 11, 2011 Author Posted June 11, 2011 gosia2313 napisał(a):A wiadomo od czego ma podrażnioną skórę? Czy to też się wiąże z tym, że powinna być na diecie wątrobowej? Nie wiem, ale podejrzewam, że to może być od tych kołtunów, które miała tak długo... Taka zbita sierść też podrażnia skórę. Ale ja się nie znam, to są tylko moje przypuszczenia. Bo weterynarz nic o chorobie skóry chyba nie mówił. Quote
Dorin91 Posted June 12, 2011 Author Posted June 12, 2011 Zrobiłam Jadze ogłoszenia: http://www.morusek.pl/ogloszenie/60798/Pudlica-Jaga-PILNIE-potrzebuje-domu/ http://tablica.pl/oferta/pudlica-jaga-pilnie-potrzebuje-domu-ID8Lap.html Quote
Recommended Posts