Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[SIZE=3]14.06 Jaga została zaadoptowana bezpośrednio przez schronisko

Bardzo zaniedbana pudlica, na razie nazwana Jaga.

Może mieć ok. 2-3 lat, do schroniska trafiła z ulicy. Sunia jest chora, jest leczona przez schroniskowego weterynarza, ale nie wiemy dokładnie co jej jest. Przy jego leczeniu niestety marny jej los... Dlatego konieczna jest wizyta w lecznicy w celu zdiagnozowania psa. Przydałoby się jej USG, bo ma dziwny brzuch.
Jedna z wolontariuszek zaoferowała się, aby pokryć koszty diagnostyki suni.

Efekty wizyty u weta:
"Jaga była u weterynarza - nie jest w ciąży, w obrazie USG narządy wewnętrzne są prawidłowe. Miała też zbadaną krew - nerki w porządku, ale próby wątrobowe są podniesione. Wskazane byłoby przestawienie jej na dietę wątrobową co w schronisku jest niewykonalne Sunia ma początki zaćmy."

Oto psina:

W sobotę dziewczyny obcięły sunię nożyczkami, teraz wygląda tak:

Prawdopodobnie suczka została wyrzucona z pseudohodowli. Miała takie kołtuny na łapach, jakby non stop siedziała/leżała, pazury koszmarne.

Wczoraj skończyła jej się kwarantanna, więc można ją zabrać ze schroniska, gdzie jej los jest bardzo, bardzo niepewny mówiąc delikatnie... Jak widziałam ją w sobotę to cały czas leżała, prawie w ogóle się nie ruszała. Po obcięciu trochę odżyła.
Nie da sobie rady w schronisku :( Po takich przejściach zasługuje na lepszy los.

Kontakt w sprawie psa:
Kasia - 518119943, salccia@yahoo.com
lub
Emilia - 664 768 580, emisia.p@wp.pl

• Replies 68
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest AnetaR
Posted

Ktoś ponoć myślał, że ona jest niewidoma, a biedaczka nic nie widziała przez te kłaki!
Oczywiście zapisuję ^^

Posted

DZIEWCZYNY BARDZO PILNE !!!!!

CHODZI O NASZĄ PUDLICE

Jaga była u weterynarza - nie jest w ciąży, w obrazie USG narządy wewnętrzne są prawidłowe. Miała też zbadaną krew - nerki w porząku, ale próby wątrobowe są podniesione. Wskazane byłoby przestawienie jej na dietę wątrobową co w schronisku jest niewykonalne :( Sunia ma początki zaćmy.

BARDZO PROSZĘ O POMOC ONA NIE PRZEŻYJE W TYM SCHRONISKU

Posted

Dorin91 napisał(a):
Jest z Wezyrem, Gibusiem i Fionką.
Ja mam teraz tylko Bohuna na stałe, więc chętnie ją jutro wezmę na spacer ;)

Fajnie by było, gdyby mała wyszła na spacer ; )

Mam nadzieję, że będzie duużo i coraz więcej wolontariuszy ! :)

Guest AnetaR
Posted

Mam nadzieję, że nie będzie już wyglądała jakby zdechła :-(

Guest AnetaR
Posted

O tak, fotki się przydadzą do firmówki ^^

Posted

Wstawcie ją w dziale 9 grupy, w pudlach. Może jakis miłosnik rasy ją dostrzeże. Są tu też Cioteczki zajmujące się pudlami, to podeślijcie ją. Chyba szybciej tak się coś zorganizuje.
Miałam ze schronu na DT dwie pudelki, to dobre domy znalazły ekspresowo, tylko trzeba wysterylizowac i wypięknić dziewczynę. Pudle ze swoimi włosami są chyba najbiedniejsze w schroniskach, bo wygladają jak mokre, cuchnące mopy i nikt nawet oka na nich nie zawiesi.

Posted

[quote name='Jaaga']Wstawcie ją w dziale 9 grupy, w pudlach. Może jakis miłosnik rasy ją dostrzeże. Są tu też Cioteczki zajmujące się pudlami, to podeślijcie ją. Chyba szybciej tak się coś zorganizuje.
Miałam ze schronu na DT dwie pudelki, to dobre domy znalazły ekspresowo, tylko trzeba wysterylizowac i wypięknić dziewczynę. Pudle ze swoimi włosami są chyba najbiedniejsze w schroniskach, bo wygladają jak mokre, cuchnące mopy i nikt nawet oka na nich nie zawiesi.
Dzięki Jaaga ;) Na wątku pudli w potrzebie już jest wstawiona, wstawiłam ją też w psach mini i ozdobnych w potrzebie.
No na razie to ona wygląda niestety strasznie :(

Byłam z nią dzisiaj na spacerze.
W boksie tylko leży przerażona i się trzęsie...
Pierwsza rzecz w jej wykonaniu to wielka ucieczka - zwiała z boksu i uciekała po całym schronisku, nie dało jej się złapać, bo gryzła pracowników. W końcu weszła w jakąś szparę i musiała zostać złapana na pętlę...
Po wyjściu ze schroniska zupełnie inny pies, od razu odżyła. Widać, że jest przeszczęśliwa, że mogła wyjść stamtąd choć na chwilę. Była łagodna w stosunku do ludzi i innych psów - albo je po prostu mijała, albo się obwąchiwała i odchodziła.
Jak już troszeczkę mi zaufała to ciągle do mnie przychodziła, żeby ją głaskać, machała ogonkiem i lizała mnie po rękach. Kochany z niej pies, nie zasłużyła sobie na to, co ją spotkało :(
Niestety jej stawy są bardzo obciążone - jak stoi to trzęsą jej się tylne łapy. Jestem wręcz przekonana, że jest z pseudohodowli, wyeksploatowana do granic możliwości :( Ciężko jej się chodzi i szybko się męczy - jak wracała to szła baaardzo wolno, obawiałam się czy dojdzie.

Kilka zdjęć z dzisiaj:

Doszłyśmy na plażę

I Jaga pomoczyła sobie troszkę łapki :)

Posted

Tutaj biegnie do mnie, bo odeszłam od niej na chwilę, żeby jej zrobić zdjęcie ;)

Niestety nadal ma same kołtuny i strasznie podrażnioną skórę. Widać to na tym zdjęciu (zrobiłam je, bo zaintrygowała mnie ta blaszka, ale obrożę dostała ze schroniska i nie ma tatuażu, więc nie pochodzi z hodowli zarejestrowanej w ZKwP):

I z przykrością muszę stwierdzić, że w rzeczywistości Jaga wygląda o wieeeele gorzej niż na zdjęciach :(

Guest AnetaR
Posted

Biedna psina! Ale przynajmniej sobie pochodziła troszku ^^

Posted

gosia2313 napisał(a):
A wiadomo od czego ma podrażnioną skórę? Czy to też się wiąże z tym, że powinna być na diecie wątrobowej?

Nie wiem, ale podejrzewam, że to może być od tych kołtunów, które miała tak długo... Taka zbita sierść też podrażnia skórę. Ale ja się nie znam, to są tylko moje przypuszczenia. Bo weterynarz nic o chorobie skóry chyba nie mówił.