Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 163
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='ulvhedinn']Falko MUSI znaleźć inny tymczas.
Kogos kto ma czas i wiedzę.

Mały potrzebuje indywidualnej pracy, zarówno nad zachowaniem, jak i nad czystością..... Niestety wszelkie pozytywne próby szkolenia zawiodły, także ignorowanie warkotu przy misce i było coraz gorzej, dopiero ustawianie za każdym warkotem daje jakiekolwiek efekty.

Prawda jest taka, że aczkolwiek większość czasu Falko jest uroczym dzieciakim i przekochanym, to w takim stanie jak w tej chwili kwalifikuje sie do eutanazji- to nie jest drobna agresja, tylko poważny atak a do tego pies jest niewidomy. Czyli w 100% nieadopcyjny. Na razie to maluch, ale coraz sprawniej posługujacy się węchem i słuchem, rośnie, zęby też mu rosną i z czasem takie ataki mogą stać się naprawdę niebezpieczne.

W dodatku mojej psy zaczęły sie złościć na gówniarza, juz na wyjeździe Maniek włoił mu w d.... więc mały spora częśc czasu będzie spędzał w klatce.

"mój" dobrociński Ślepek choć staruszek, też na takie napady czasem, że warczy, pogłaskać ani na spacer zabrać się nie da.... zostawiam go wtedy w spokoju, żeby mu przeszło....
niewidome psiaki chyba czują się zagrożone i atakują - tak myślę o Ślepku, bo czasem jest słodki miziak, a czasem agresor :(

Posted

Falko nie ma "czasem" napadów agresji. Ma je zawsze - zawsze przy jedzeniu i czasami - czasami przy braniu na ręce. On po prostu atakuje. Jak się szczerzy, wygląda jak diabeł. Naprawdę. Ja w pewnym momencie zaczęłam się go bać - 3miesięcznego szczeniaka.
Poza porami jedzenia to normalny szczeniak, wesoły, rozbrykany, uroczy.

Posted

Dokładnie tak.
To jest mój chyba szósty ślepy pies pod opieką, z wieloma innymi miałam do czynienia i ŻADEN nie zachowywał się chociaż troche podobnie. Owszem, niewidome zwierzaki bywają warkotliwe na wszelki wypadek, czasem są humorzaste, mogą zareagować agresją np na dotknięcie znienacka itd- ale Falko to "okaz na pokaz".....

Posted

Przypomniało mi się, że moje całkowicie zdrowe, widzące jamnicze szczeniaki na ogół przechodzą przez fazę bronienia miski. A potem znowu są normalne.

Posted

Neris, ale to też różnie może być.
Jeżeli w tak wczesnym etapie życia nie zostanie wyeliminowana ta kontrola zasobów to później może mu tak już zostać.

Może to nie brzmi ciekawie, ale ktoś (człowiek) musi go utemperować i pokazać mu swoją wyższość nad nim, tzn. choćby przez szarpnięcie za skórę na karku w momencie, gdy agresja następuje. Z takim psem nie ma się co patyczkować, gdyż to może stanowić później poważny problem.

Posted

Ogonek, szarpnięcie daje mizerne rezultaty - Falko to straszny panikarz, zaszarpiesz go, on się będzie darł jakby go ze skóry obdzierali, a efektów żadnych nie będzie. Działa jedynie... ugryzienie, razem z warkotem. Wtedy jako tako się uspokaja. Przy karmie - jeśli jest coś bardziej pobudzającego, no kiełbasa, to nie działa NIC, przynajmniej jak ja z nim pracowałam, u Ulv ma chyba trochę większy posłuch.

Przy mnie się uspokajał, jak po prostu klęczałam za nim i czuł mój oddech na karku. Jadł wtedy grzecznie. Jeśli wyszczerzył zęby - warkot + ugryzienie w kark. Działało. Wystarczyło, że trochę podniosłam się na kolanach i od razu Falko zaczął przedstawienie od początku.

Posted

Tylko czy Ulv ma czas i kasę na fachowca? Nie wątpię w nią, ale 6 psów na głowie, 8 kotów i Bóg wie co jeszcze (żółw?) to sporo jak na jedną osobę. Tym bardziej, że jednym z tych psów jest nigdy nie zmęczona Kra, a wszystkie pozostałe mają jakieś problemy zdrowotne i nie tylko, może poza Lalką.
Później podrzucę jakieś zdjęcia Falco do ewentualnych ogłoszeń.

Posted

Avaloth, ja wiem jaka jest sytuacja Ulv, ale niekoniecznie chodziło mi o fachowca który ją orzeźbi z kasy.
Ulv, a może skontaktuj się z Wiwi, ona "siedzi w temacie" ostatnio psiej psychologii ;) Może podrzuci ci jakiś pomysł?

Posted

Neris napisał(a):
Przypomniało mi się, że moje całkowicie zdrowe, widzące jamnicze szczeniaki na ogół przechodzą przez fazę bronienia miski. A potem znowu są normalne.

To jest OTWARTA AGRESJA.

Widziałam to szczenię i uważam, ze to jest spowodowane wadą genetyczną, chorobą psychiczną lub urazem. NIGDY nie widziałam TAKIEJ agresji u 3 miesięcznego szczeniaka. To pies trudny i najgorsze jest to, że UROŚNIE. Ślepota przy tym problemie to dla mnie pikuś.

Tego szczeniaka MUSI zagrać osoba obeznana z psychologią, mająca chęci i CZAS, którego nie ma ulv. W innym przypadku widzę tylko czarną wizję jego przyszłości.

Przez 5 dni próbowaliśmy wszystkiego aby szczeniak normalnie jadł. Jako taki skutek przynosi jedynie mocna dominacja.
Nie wiem co z niego wyrośnie jeżeli nie trafi TERAZ na odpowiedniego człowieka

Posted

Fachowiec to najmniejszy problem, w razie czego mam do kogo uderzać. I chyba już wiem, JAK podejść do Falka.

Większym jest- jak już napisała Karilka- CZAS. Sam Falko potrzebuje sporo uwagi, nie dość że jest ślepy, nie dość, że jest agresywny, to jest szczeniakiem- zeby sie nauczyć podstwowej rzeczy- czystości musi być wywalany na dwór często i szybko. A ja mieszkam na trzecim piętrze, sposród pozostałych zwierzaków dwa muszę znosić na spacery, nie licząc Kry która wymaga minimum 2-3 godzin dziennie intensywnego ruchu i pracy. W efekcie powinnam odwalac jakieś 6 spacerów plus spacer z Krą, plus te ileś spacerów ze szczeniakiem..... Szczeniak powinien miec poświęcone sporo czasu na naukę, szkolenie, zabawę itd.
Do tego "obróbka" 7 kotów, czyli x kuwet, misek, a Arysia trzeba odsikiwać dwa razy dziennie ręcznie.
Plus praca. Plus sprzatanie, a przy takiej bandzie to syzyfowa robota....

Posted

Trochę Falka znad rzeczki, akurat wtedy był najedzony, jeszcze nie zmęczony, na nowym terenie więc był milusi. Gorzej w drodze powrotnej, dziewczyny w dwójkę stały nad nim przez 15 min bo nie chciał iść ani dać się wziąć na ręce.

Posted

Kofeina napisał(a):
Wyglada jak aniol... a nie sadzicie ze jego agresja moze byc spowodowana brakiem wzroku?? Moze to jest przyczyna?

Karilka napisała o urazie, wadzie genetycznej - może to być w bardzo dużej mierze prawdą.

Avaloth, Twoje zdjęcia są przepiękne :)